Santa Coloma de Gramenet

Recreació virtual del nou espai per a vianants. Foto: Ajuntament

Millorem els entorns escolars

Com sempre diem a Esquerra Gramenet l'educació és l'eina de canvi més important que tenim al nostre abast per transformar la societat. És per això que insistim en la millora de l'educació a la nostra ciutat per dotar de més oportunitats educatives i de millora del nivell sociocultural i econòmic dels nostres infants. En aquesta insistència per millorar en tots els aspectes aquest àmbit, al mes d'octubre del 2020, el grup municipal d'Esquerra Republicana a Santa Coloma de Gramenet vam presentar una moció per a la millora dels entorns escolars. (Descarrega moció en PDF) Creiem que els entorns escolars s'han d'entendre com a punt de trobada i de relació social i urbana. La flexibilitat d'usos dels entorns propicien la vitalitat urbana als carrers de la ciutat. Els nostres carrers són i han de continuar sent, no només el suport tradicional per als desplaçaments sinó també el lloc per excel·lència del joc dels infants, la trobada del veïnat, el passeig, el descans, l'intercanvi econòmic, l'esport, la cultura, la manifestació, etc. especialment els entorns escolars. Volem remarcar la necessitat de transformacions de caràcter transversal destinades a millorar l'habitabilitat de l'espai públic, assegurant la sostenibilitat del model de mobilitat, equilibrant la seguretat amb els múltiples usos socials dels espais i incrementant el verd urbà i la biodiversitat. És un deure del consistori local millorar la gestió dels usos dels carrers i altres espais públics als entorns de les escoles. Proposàvem a la moció que es fessin transformacions físiques flexibles amb poc pressupost i en alguns casos reversibles prioritzant els canvis funcionals sobre els canvis físics (Urbanisme tàctic). Així doncs, la nostra proposta englobava, entre altres coses, actuacions urgents de transformació des de l'urbanisme tàctic com els següents: eixamplament de voreres, millorar la seguretat de cruïlles, etc. Disminuir l'espai destinat als vehicles suprimint carrils de circulació o places d'aparcament als entorns escolars.

La Generalitat inverteix 11,4M€ a la ciutat

La inversió de la Generalitat ha passat dels 5,5 milions d’euros el 2019 als més d'11,4 milions d’euros el 2021. L’actual Generalitat republicana, presidida pel MHP Pere Aragonès s’ha marcat com a objectiu millorar el suport als Ajuntaments i Santa Coloma de Gramenet n’és un clar exemple. S’ha millorat la inversió en àmbits com el finançament de les escoles bressol, millores del pla educatiu d’entorn, el foment de l'ocupació i els plans de formació, ajudes en l’habitatge i el lloguer, foment de la cultura i de la memòria democràtica a la nostra ciutat. D’aquesta manera s’aconsegueix traslladar al nostre municipi els grans objectius de l’actual govern català liderat per Esquerra Republicana que aposta pel progrés social, assegurant casa i feina per tothom, impulsant una educació que garanteixi l’equitat i la igualtat d’oportunitats i un sistema de salut públic enfortit que faci front als reptes derivats de la pandèmia. Aquest progrés social es fa a la vegada amb l’impuls de polítiques feministes que permetin erradicar els sostres de vidre i eliminar qualsevol forma de masclisme, amb una mirada posada en la transformació verda que pugui fer front al canvi climàtic i transformar el model energètic, fent una aposta decidida per l'economia verda, promovent un canvi cultural sobre com produïm i consumim en la nostra societat, i finalment, un impuls de la qualitat democràtica compromesa amb la participació ciutadana apostant per modernitzar l’administració i fer-la més transparent. Des del nostre grup municipal entomem els reptes del progrés social, del feminisme, de l’ecologisme i de la democràcia per fer de Santa Coloma de Gramenet una ciutat millor, més republicana. Sam Nuñez Regidor del Grup Municipal d'ERC a Santa Coloma de Gramenet

La recuperació de la memòria històrica amb mirada feminista

Fa pocs dies vam saber que l’any 1938 a Santa Coloma hi havia l’Associació “La Dona a la rereguarda”. Ho vam descobrir per un document en què constava que la seva presidenta Anna Gil Marco va enviar una instància el 14 de juliol de 1938 a l’Alcalde d’ERC Celestí Boada per fer la “festa de la bandereta a profit del pro ajut al combatent” el 17 de juliol del mateix any. A la presentació de l’acte sobre el Banc de l’ADN que permet identificar les víctimes del franquisme, vam posar sobre la taula que en el cens de persones desaparegudes de Santa Coloma durant la Guerra Civil hi consten tres dones. D’aquestes tres dones no en sabem el nom, només les inicials: M.P.B, nascuda l’any 1915 miliciana republicana i desapareguda l’any 1938, C.R.N i T.R.N. De les dues últimes no en sabem res. Qui eren? On vivien? Que els va passar? On són les seves restes? Són preguntes que ara mateix no tenen resposta. Les dones no només eren receptores de males notícies, sinó que també van participar de forma activa en la defensa de la democràcia i la república. Totes elles van patir tota classe de violències: física, sexual, psicològica… La recuperació de la memòria història també ha de parlar de dones. Hem de desenterrar la història, hem de desenterrar les dones, no només de les fosses comunes sinó també dels arxius històrics i treure-les de l’oblit.  La Dictadura franquista va acabar amb la democràcia i els drets i llibertats de les dones, que tant havien costat aconseguir i portà pràcticament a totes elles a l’exili o la presó.  Des d’ERC Gramenet iniciem el mes de març amb l’exposició “Pioneres del municipalisme feminista” que es podrà veure de l‘1 al 9 de març a l’espai de la CIBA en el marc de les jornades feministes organitzades per l’Ajuntament. Una exposició que pretén reivindicar el paper de la dona, el municipalisme de la república i les conseqüències posteriors. Una aproximació alhora a la necessitat de recuperar la memòria històrica des d’una mirada feminista.

L’educació, pilar de la igualtat d’oportunitats

El curs escolar 2022-2023 avançarà una setmana l’inici de les classes, començaran el dilluns 5 de setembre. El canvi en el calendari escolar anunciat pel conseller d’Educació, Gonzàlez-Cambray, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès respon a una demanda històrica d’un ampli sector de la societat i contribuirà a millorar els resultats educatius, facilitar la conciliació de les famílies i reforçar la igualtat d’oportunitats. La gran majoria de famílies no disposen de vacances la primera quinzena de setembre, i per tant, la mesura contribueix a la conciliació. També respon a una perspectiva feminista, cal ajudar aquells membres de la família que assumeixen actualment el pes més gran de la cura dels infants, que en la majoria de casos són les dones, així com les famílies monomarentals. L'avançament del curs escolar afavoreix una major igualtat d’oportunitats, perquè beneficia especialment a l’alumnat que durant l’estiu no té els recursos econòmics suficients per a les activitats de lleure educatiu. Des d’Esquerra Republicana estem convençuts que aquesta mesura va en la línia de fer de l’educació un pilar de la igualtat d’oportunitats, i fer dels infants persones preparades, solidàries, crítiques i compromeses. Volem aprofitar per fer valdre la gran tasca i l’esforç extraordinari que està duent a terme la comunitat educativa des de l’inici de la pandèmia per tal de mantenir les escoles obertes. També ens agradaria recordar que el curs vinent la Generalitat de Catalunya s’ha compromès a impulsar la gratuïtat al curs P2 d’escoles bressol precisament perseguint els mateixos criteris d'igualtat d’oportunitats i conciliació de les famílies amb el món laboral. Sam Nuñez Portaveu Grup Municipal d’Esquerra Republicana.

Inauguració Exposició "Pioneres del municipalisme feminista"

Esquerra Republicana Gramenet celebra la inauguració de l'exposició pioneres el dia 3 de març a la CIBA. La secció local d’Esquerra Republicana de Santa Coloma de Gramenet celebra el próxim 3 de març a les 19 hores l’acte d’inauguració de l’exposició “PIONERES del municipalisme feminista” a l’espai multivalent de La CIBA (Passeig Llorenç Serra, 64).  Comptarem amb la presència de pioneres colomenques per a la presentació:                      - Remei Martínez, 1a regidora de l’Ajuntament;                     - Eva Moreno, emprenedora i sexòloga;                     - Encarna Escudero, esportista;                     - Montserrat Olivés, 1a directora de l’Escola Municipal de Música;                     - Anna Asensi, membre de la Junta de la Colla de Gegants i Capgrossos.                      A més comptarem amb l’actuació musical de Konkordia i una Cloenda amb Elisenda Alamany.   Recordeu que l’exposició es podrà visitar a la CIBA des de l’1 fins al 9 de març!  

Taula Rodona "La identificació per ADN, l'última esperança pels desapareguts de la Guerra Civil"

Taula rodona a càrrec de Felipe Moreno, víctima del franquisme i coordinador de la plataforma catalana de la Querella Argentina, i Roger Heredia, familiar de desaparegut i impulsor del Banc d'ADN de Familiars de Desapareguts de la Guerra Civil. Els ponents parlaran sobre la desmemòria que hi ha hagut al nostre país, tot repassant les diferents lleis de memòria de l’Estat i de Catalunya i la lluita judicial contra l’Estat per perseguir els crims i els abusos del franquisme amb la Querella Argentina. Així mateix, també debatran sobre l’ADN i la importància de recollir-ne mostres per poder identificar els cossos de les fosses comunes. Per acabar, es projectarà el curtmetratge Entre Pàndols i Cavalls. Dijous 24 de febrer a les 19h Lloc: Biblioteca del Fondo (C/ de Massenet, 28) Inscripcions: [email protected] Organitza: Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya Col·laboren: Ajuntament de Santa Coloma, Comissió de memòria històrica

Maria Elena Moyano

El 15 de febrer de 1992, avui fa 30 anys, va ser assassinada a Villa el Salvador, Maria Elena Moyano era una lluitadora social i una important dirigent veïnal. Va ser assassinada als 33 anys d’edat pel grup terrorista Sendero Luminoso per la seva lluita contra la pobresa i la defensa dels drets humans, a la vegada va ser una de les peruanes més actives en la defensa dels drets de les dones i de la població peruana en general, va impulsar menjadors socials i programes de got de llet per a infants. Maria Elena, més coneguda com a “madre coraje” va ser regidora de Villa el Salvador, ciutat agermanada amb Santa Coloma de Gramenet i és per això també que des del grup municipal d’Esquerra Republicana volem tenir aquest record cap a la seva figura i treballarem per tal que es pugui celebrar algun acte en el seu record durant aquest any 2022, commemorant el 30è aniversari del seu assassinat.   A la nostra ciutat viuen 1.000 colomencs i colomenques d’origen peruà que segur coneixen i estan orgullosos de la tasca social i les lluites veïnals que va protagonitzar Maria Elena, per ells i elles també volem retre aquest homenatge. Ens agradaria acabar amb una frase de Maria Elena que deia “Revolución es afirmación a la vida. La revolución no es muerte, ni sometimiento, ni fanatismo. Revolución es luchar por una sociedad justa, digna y solidaria”.

A l'atenció de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera (JxC)

 A l'atenció de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera (JxC) El 3 de març del 2020, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, el Sr. Chakir El Homrani (ERC), va signar un acord de col·laboració entre el departament i l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per la posada en marxa i gestió d'un centre de dia de 30 places a l'antiga escola Miguel Hernández. Un acord que culminava amb la feina ben feta tant des de les entitats socials, institucionals com d'ERC per donar resposta a la necessitat de disposar d'aquestes places públiques de Centre de Dia. Santa Coloma és una ciutat amb una prioritat alta de recursos assistencials per a la gent gran, no només pel dèficit de places públiques sinó també pel nivell de renda mitjana que fa impossible accedir aquests recursos al mercat privat. Ara farà poc menys de dos anys d'aquest compromís signat entre les dues administracions. Dos anys complicats en què hem fet front a una pandèmia per la qual no estàvem preparats, unes eleccions al Parlament i un canvi de consellers al capdavant del departament d'Afers Socials. Si bé amb la signatura de l'acord, el departament estava liderat per ERC avui la màxima responsable del departament recau en mans de Junts per Catalunya (JxC). Independentment del partit que capitanegi el departament, els acords signats s'han de complir. En temps pretèrits, els acords es feien amb una encaixada de mans, avui es fan amb signatura d'acords i compromisos, i vostès no li estan donant compliment. Honorable consellera, teniu aquest acord signat sobre la seva taula. Doneu-li compliment i concerteu les 30 places del centre de dia Miguel Hernández mitjançant el conveni. La ciutadania de Santa Coloma no entendria que això no anés endavant, perquè no hi ha excusa que valgui ni ho justifiqui. Des d'ERC Gramenet continuarem treballant des de tots els àmbits: al carrer i a les institucions perquè es doni compliment als acords signats.   Gemma Espanyol Regidora Esquerra Republicana

Treballem una solució per l’institut 9

  L'educació, a tota hora i a tot arreu és l'eina més potent i més eficaç al nostre abast, per tal de transformar la societat i dotar a les persones de la capacitat d'emancipar-se. Una educació accessible a tothom, sensible a les diferents necessitats, personalitzada i en constant evolució. Des d'Esquerra Republicana apostem per l'educació com l'eix vertebrador d'aquesta transformació que requereix la ciutat. Per fer efectiu aquest canvi cal disposar d'un mapa de totes les activitats i serveis educatius del municipi, per tal d'establir una xarxa local amb objectius compartits. Per això cal generar consensos, compartir visions, expectatives i valors; cal distribuir i compartir el lideratge. Només des de l'educació es pot crear un nou model de societat, amb igualtat d'oportunitats, cohesionada, prospera, crítica i lliure. L'institut 9 funciona des del 2018 i s'ha convertit en un referent municipal en l'educació secundària gràcies al seu projecte diferenciat i innovador que fa que tingui una gran acceptació entre les famílies i alumnes. Un projecte pedagògic, que s'està mostrant eficient en un entorn social i cultural d'alta complexitat, ha de poder-se projectar amb una perspectiva de futur per donar-li continuïtat amb estudis postobligatoris i contribuir, a la vegada, en la lluita contra l'abandonament prematur i la millora dels nivells de formació. Per aquests motius estem parlant amb el departament d’educació de la Generalitat de Catalunya per donar resposta a la necessitat de crear una línia de batxillerat a l'institut 9  fent una aposta clara i valenta per estudiar totes les vies possibles per donar una solució que aporti un valor afegit a l'excel·lent oferta educativa actual de la ciutat. (Llegeix la moció que presentem al ple de Gener 2022 per recolzar la creació d'una línia de batxillerat a l'institut 9)  Sam Nuñez Portaveu Grup Municipal d’Esquerra Republicana.