Santa Coloma de Gramenet

guanyem la republica

Guanyem la República

Benvolgut, benvolguda, Guarda't el proper dissabte 4 de març a l'agenda i participa de l'acte més multitudinari de la història moderna d'Esquerra Republicana! Inscriu-t'hi ara en aquest enllaç. Els últims mesos hem recorregut el país amb un gran procés participatiu en què, entre tots, hem definit la República que farem, un país lliure, net i just al servei dels ciutadans. Un país que ara tenim a tocar. Per això no podem defallir. Ara és el moment de fer-nos escoltar, amb moltes veus però amb un objectiu compartit. Amb Oriol Junqueras, Gabriel Rufián i altres companys i companyes i persones vingudes d'arreu ens carregarem de raons per guanyar aquest país. Esquerra està preparada. Portem anys treballant molt dur per aquest moment. Encarem la recta final d'aquest procés que ens ha de portar a la independència forts, units i convençuts. I amb el compromís i la determinació de persones com tu ho farem possible. Ets imprescindible. El 4 de març, el mes de setembre... compto amb tu! Marta Rovira Secretària general d'Esquerra Republicana  

dones amb tots els drets

MANIFEST: DONES AMB TOTS ELS DRETS

De nou, El 8 de març de 2017, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i tota i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat. Des d’Esquerra Republicana i les JERC treballem dia a dia per garantir que els drets de les dones, siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància. A nivell legislatiu, des del Principat cal impulsar noves lleis que facin valer els drets de les dones i la igualtat de gènere. Els darrers mesos la normativa catalana en matèria d’igualtat de gènere, no ha estat exempta dels atacs del Tribunal Constitucional, que ha suspès els articles de la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva entre dones i homes que regulen els plans d’igualtat a la feina, les mesures per prevenir l’assetjament sexual i la figura sindical responsable de la igualtat de gènere, entre altres. Per donar-hi resposta, el Govern de la Generalitat està treballant perquè la futura llei d’igualtat de tracte i la no-discriminació pugui suplir els articles suspesos, sense perdre de vista però, que el repte i el compromís, més enllà del desplegament normatiu, continua sent l’efectivitat d’aquests drets i garanties. Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i la discriminació per raó de gènere encara estan presents i són massa punyents alhora. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. De fet, un estudi recent d’Enginyeria Sense Fronteres fa evident que 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones. En l’àmbit educatiu, les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes.

Sam Nuñez, Santa Coloma, Gramenet, Santako, Ciutat Habitable, RepublicaGramenet

El gran repte de construir la ciutat republicana

No m’agrada el model de ciutat que tenim. Em sap greu, però no m’agrada. Perquè l'Ajuntament està construint una ciutat de disseny, que pot ser bonica, però que no està pensada en les necessitats de les colomenques i colomencs. No tenim parcs amb ombres, ni les suficients fonts, ni suficients zones d’esbarjos per la canalla, per al jovent o per la gent gran. I penso que la primera gran preocupació política de la ciutat hauria de ser resoldre les necessitats quotidianes de la gent fent una ciutat habitable. Cal que construïm la ciutat habitable del segle XXI. I és necessari que, per fer-ho, comptem amb el principal capital que té la nostra ciutat: el seu teixit associatiu, la seva gent. Perquè Santa Coloma té una gent compromesa i participativa, amb criteri i ganes de decidir el futur de la seva ciutat i l’Ajuntament hauria d’aprofitar aquest capital ciutadà per a dissenyar la ciutat del futur, del nostre futur i, sobretot, del futur de les nostres filles i fills. Per això, des d’Esquerra Republicana considerem que és necessari que fem un projecte estratègic de construcció de la ciutat a la propera dècada, Gramenet 2030. Un procés que hem de fer amb Energia Compartida, tot convidant a tots els agents de la ciutat (polítics, econòmics, socials, cívics...) a implicar-se i dissenyar el projecte de ciutat en els diferents àmbits, amb uns objectius clars. Tenim molts reptes per endavant: com fem una ciutat habitable on poder passejar, on poder jugar, on tothom tingui espais lúdics; com aconseguim generar riquesa i cohesió social, tot estimulant el teixit comercial, l’impuls de les pimes i cooperatives per la creació de llocs de feina, alhora que integrant tota la població en els drets bàsics de ciutadania;  com eradiquem les desigualtats socials i garantim l’atenció àgil i eficient de les persones que ho necessiten; com ser respectuosos amb el medi ambient i com avancem cap a una societat sostenible energèticament i comercialment; com cerquem alternatives per a vincular el coneixement de les estudiants a la ciutat i com impulsem una cultura popular que aplegui les diferents trajectòries i experiències culturals en una ciutat diversa, plural, inquieta, innovadora.

Manifest Carme Forcadell - Ana Balsera

#AixoVaDeDemocracia Carme Forcadell

Bona nit! Companyes, companys, Altre cop ens tornem a trobar amb pocs dies de diferència. Segons sembla, aquesta serà la tònica... Avui toca mostrar la nostra total oposició a la imputació de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Una imputació que va molt més enllà de l'independentisme. Una imputació que hi hauria d'apel·lar a tots els demòcrates. Encara que malauradament sabem que no serà així. El partit que governa el nostre ajuntament no s’hi ha sentit interpel·lat. L'estat espanyol porta gent al jutjat per posar urnes, per permetre debats en seu parlamentaria, i fins i tot, per la crema de fotocòpies... difícilment podríem equiparar-lo a un estat veritablement democràtic. Mentre continuen apel·lant a l'entesa amb la, si m'ho permeteu, esperpèntica operació diàleg, per altra banda segueixen maniobrant judicialment per tal d'aturar un procés popular i democràtic. No hi ha cap alternativa, l'única possibilitat de subvertir l'estatu quo, és la creació d'una nova república que sigui un exemple en la seva concepció democràtica. En aquest sentit, Esquerra Republicana vol mostrar que, davant de la imputació de qualsevol càrrec i en concret per a la que avui ens trobem aquí, Carme Forcadell, podrà comptar amb el nostre total suport en l'àmbit personal i sobretot institucional, perquè atacant-los a ells s'ataca directament a la sobirania del poble de Catalunya i es posen en perill les garanties democràtiques més elementals. Com també vàrem recordar aquest mateix dilluns amb la detenció del company Aitor, no és un cas aïllat, no és una causa personal, és un atac frontal i general que demostra el component demofòbic de les estructures de l'estat espanyol. Volem avui també apel·lar a la unitat de l'independentisme davant de la més que probable onada repressiva que s'intueix. Com més a prop estiguem de l'objectiu més gran serà aquesta. Només amb l'esforç, el compromís i la solidaritat entre nosaltres ens en sortirem.

Sam Nuñez, Celestí Boada

Celestí Boada, 79 anys

Ens trobem avui (18 d'0ctubre), després de 79 anys, per honrar, homenatjar i reivindicar la figura del que va ser alcalde dEsquerra Republicana entre els anys 1936 i el 1938 i que va ser executat tal dia com avui del 1939. El gener d’aquest any les tropes feixistes entraven i ocupaven Gramenet de besòs, just des de aquí mateix, al carrer de Pedró, altrament dit “27 de enero”. En aquell moment van sorgir alguns dels antics prohoms de la ciutat per tal de posar-se al servei de la dictadura, sense la col·laboració decidida d’aquests la governança hagués estat molt més difícil. I és en aquest context que en Celestí Boada torna al poble convençut de la benevolènça dels ocupants i de que les seves accions al capdavant de l’ajuntament havent ajudat aalgunes persones en els anys que va estar exercint l’acaldia,amagant, finsi tot al capellà de poble, no tindrien gaires consequències. No va ser així, fou detingut i jutjat en un procediment sumaríssim i comdemnat a mort.   En aquells anys la república i els valors implícits en ella eran l’esperànça d’una vida millor, l’esperànça de progrés social per a les capes populars enfront de l’autoritarisme, de la corrupció, i de la negror d’un règim monàrquic i la seva cort que no volien despendres dels seus privilegis. L’ “alzamiento” contra la república i la posterior sagnant guerra civil volia aniquilar tot aquest anhel de llibertat.   Sembla fàcil poder fer paral·lelismes amb el context actual, l’anhel de la república i els valors que representa: la llibertat, la justícia i la comunitat d’interessos per tal de progresar com a societat contra la representació de la monàrquia i el mal govern, contra la corrupció inherent de l’estat i contra les seves elits que com en el 36 no volien perdre els seus privilegis.   Des de l’ “alzamiento” fins el “ a por ellos” l’estat ha seguit fil per randa el mateix guió i també igual que abans amb la decidida col·laboració dels il·lustres persontages del poder local.

Placa Celesti Boada

79 ANYS DESPRÉS DEL SEU AFUSELLAMENT, LA CIUTAT RET HOMENATGE A L’ALCALDE D’ERC CELESTÍ BOADA, ASSASSINAT PEL FEIXISME

Des d'ERC Gramenet assenyalem que l'acte no va estar a l'alçada i recorda que no renuncia a la reclamació d'un espai destacat a la ciutat per la seva figura. El matí de dissabte 27 d’octubre, l’Ajuntament va retre homenatge a l’alcalde republicà de Gramenet de Besòs, amb la descoberta d'una placa commemorativa a la casa on va viure. Un acte amb la presència de familiars i on només el discurs emotiu de la Montserrat, filla de l’alcalde executat, ha dignificat el contingut de l’acte, quan ha relatat el moment de la detenció a la porta de casa seva per part dels feixistes. Tanmateix, lamentem el menysteniment de l’Ajuntament cap a ERC, partit al qual va pertànyer l’alcalde, tant en l’organització prèvia, com en el desenvolupament posterior. Un acte, mancat de solemnitat, on ni tan sols s’ha tallat la circulació del carrer Major, i un discurs institucional mancat de contingut polític, entre altres. Segons ERC aquest ha estat un acte que serveix a l’ajuntament per tapar les vergonyes d’anys de silenci institucional d’una figura que els ha sigut incòmode. Després de 40 anys de democràcia, a dia d’avui l’alcalde republicà no gaudeix d’un espai destacat a la ciutat i per això “queda molt camí a fer per dignificar la memòria d’en Celestí Boada i no renunciem a la reclamació d’un espai públic destacat a la ciutat en concordança amb el càrrec que representava i els valors amb el nom de l’alcalde afusellat”. Des d’ERC valorem positivament que finalment es dignifiqui institucionalment la seva persona, entenent que aquest és l’inici d’un seguit de mesures per evitar que quedi en l’oblit i al mateix temps sigui conegut per les noves generacions com una persona justa, compromesa amb els veïns i veïnes de Santa Coloma i amb els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat i, per la defensa d’aquests valors va ser assassinat pel feixisme.

erc gramenet, municipals 2019

Elaborem el programa electoral amb un procés participatiu

La secció local d'Esquerra Republicana a Santa Coloma de Gramenet va triar el seu cap de llista per les municipals 2019 el passat mes de març, en Sam Nuñez. Amb ell al capdavant, ERC Gramenet proposa un projecte republicà per a la ciutat, i el vol obrir als colomencs i colomenques oferint un espai de participació per tal d'elaborar un programa electoral amb la força de la gent, el teixit comercial i el món associatiu. Segons Sam Nuñez, cap de llista d’ERC a Santa Coloma “A ERC Gramenet estem construint un projecte de ciutat i ho volem fer conjuntament amb totes aquelles persones que vulguin acompanyar-nos en aquest repte. Volem liderar aquest projecte de ciutat i fer-ho possible amb la participació activa de la ciutadania i de la resta de forces de l’esquerra transformadora de la ciutat, tots junts, amb energia compartida” Actualment els republicans estan treballant en 4 eixos: Urbanisme, Mobilitat i medi ambient, habitatge Comerç, treball i turisme Cultura, esports i entitats Educació i Joventut “Cada un dels grups oberts de treball compta amb la participació de gent independent del partit, persones referents a la ciutat en les diferents àrees de treball, així com militants i amics; un espai on els colomencs poden donar el seu punt de vista.” L'objectiu de la formació republicana és detectar problemàtiques, així com construir consensos per millorar els diferents reptes que té la ciutat de Santa Coloma. “El procés es durà a terme durant el 2018 amb la realització de diferents trobades sectorials que finalitzaran amb unes conclusions presentades en un document anomenat #4ReptesXSantaColoma i la celebració d'una conferència municipal per tal de presentar i debatre el document amb la ciutadania.” Va manifestar el republicà Sam Nuñez

Celesti Boada, Erc Gramenet, Jovent Republica, Santa Coloma, Sam Nuñez, Santa Coloma, Gramenet

Celestí Boada als albors d’una República

Aquest Octubre hem viscut a la ciutat una de les jornades de record més intensa dels últims anys. Hom veu similituds entre l’arbitrarietat que demostra la Justícia espanyola avui i el funcionament jurídic punitiu i repressiu del Franquisme. Després de tants anys de tímids reconeixements a la figura d’en Celestí Boada, pel 79è aniversari de la seva mort, l’ajuntament ha volgut reconèixer a l’alcalde i a llur família institucionalment. Ho ha fet descobrint una placa commemorativa al punt del Carrer Major on visqueren. Des d’ERC vam assenyalar per via d’un comunicat oficial disponible a la nostra web, l’acte va quedar coix de contingut polític i mancat de la rellevància que hauria de tenir a una ciutat que pretén fer honor a la memòria històrica d’un dels seus personatges més il·lustres. Cal dir que es va donar veu a la Montserrat, filla d’en Celestí Boada, que va oferir un commovedor testimoni tot significant el punt més fort i emotiu de l’acte.   Però a ningú se li escapa que la Institució ha passat, com és habitual, per sobre d’altres agents polítics que es senten apel·lats directament per la memòria republicana i per en Celestí Boada. No es va tenir en compte a Esquerra Republicana de Catalunya, Partit per qual era Alcalde Celestí Boada, a l’hora de confeccionar la commemoració ni tampoc durant el desenvolupament d’aquesta. No creiem que el govern municipal hagi fet un gest innocent amb el descobriment d’aquesta placa, pel contrari, sembla que es vulgui apropiar d’un deure col·lectiu tot incentivat per la susceptibilitat del potencial vot republicà a Santa Coloma de Gramenet. El 18 d’octubre el Jovent Republicà va convocar a la Plaça de la Vila a les forces republicanes de la ciutat. Tothom que es va presenciar sap que aquesta mena de concentracions són necessàries avui que estem als albors d’una nova república. Queda molt per fer i cal reconèixer encara a l’alcalde i a la resta d’afusellats colomencs durant la dictadura.