Granollers

Totes les notícies

El canvi que cal - Article de Núria Maynou

[Article publicat al 9nou de 29 de juliol del 2022] Arriba l’agost i, per tant, es tanca un nou curs polític. Això vol dir que, després de la Festa Major – que afortunadament torna als carrers, de ben segur amb èxit -, començarà l’últim curs polític d’aquesta legislatura, que acabarà el mes de maig amb les eleccions municipals. Fent balanç de la legislatura, és evident que aquests tres anys intensos han estat molt diferents al que crèiem, perquè la irrupció de la COVID-19 el març del 2020 va canviar per complet el nostre dia a dia i ha tingut un impacte molt gran a nivell humà, social i econòmic. Aquest 2022 hem recuperat bona part de les nostres rutines d’abans de la pandèmia, i aquest retorn ha fet aflorar de forma més clara que tenim davant una sèrie de reptes globals que hem d’afrontar des del món local: la lluita contra el canvi climàtic, la protecció del medi ambient, la necessària reducció de les desigualtats (en un entorn on les vulnerabilitats creixen i és molt difícil trobar solucions reals per reduir-les), la imprescindible aposta per potenciar sectors econòmics de futur, sostenibles i la lluita per una ciutat més amable, verda i més ben comunicada amb el seu entorn. Cal traduir aquests reptes en la necessitat d’impulsar polítiques diferents a les que hem fet fins ara. Cal una ciutat realment verda, contra les intervencions esporàdiques i el ciment. Una ciutat sense fums, davant de la contaminació. Una mobilitat alternativa, per fer Granollers més cohesionat i connectat. Una ciutat més justa i igual, contra les actuals desigualtats. Cal retornar a la singularitat i rellançar el model econòmic de Granollers, amb empreses i comerços de valor afegit i amb retorn social, contra la pèrdua de personalitat de la ciutat. Per fer tot això, calen nous projectes i lideratges a la ciutat. La renúncia de l’alcalde Mayoral ha fet pal·les la fi d’un projecte que ha estat al capdavant de la ciutat molt de temps i ja es trobava esgotat d’idees.

«La manera com el govern ha presentat el conveni per la intervenció del CNG ha estat mal feta i molt poc transparent»

El dimarts 26 de juliol es va celebrar la sessió plenària corresponent al mes de juliol, una sessió que va constar de vint-i-dos punts ordinaris i un d'urgència, sense cap moció. Precisament el ple va estar marcat per aquest últim punt, el conveni d’intervenció de la gestió de les piscines per part del CNG, que s’impulsa després d’exposar-se els problemes econòmics que viu l’entitat. Al primer punt de votació, l’aprovació del Pla Director Municipal de Cooperació de Granollers, vam emetre un vot favorable, i la cap de l’oposició, Núria Maynou, va intervenir recordant que: «el document és important i necessari, però volem recordar que al març vam demanar expressar el rebuig a la invasió d’Ucraïna i com a ciutat per la pau, mostrar-nos contra tot tipus de violència, i encara no s’ha fet». En el punt referent a l’aprovació del Pla d’Acció local d’Agenda Urbana, el vot d’ERC-AM també va ser favorable, mentre que a la resta de punts referits a l’Àrea de Serveis Generals, - fins al 12 -, el sentit de vot va ser l’abstenció. El ple va seguir amb diversos punts de l’Àrea de Territori i sostenibilitat, sent el més rellevant l’inici de la licitació per la concessió del servei de subministrament d’aigua a Granollers. En aquest sentit, ERC-AM s’ha mostrat sempre favorable a una municipalització del servei, convertint-lo en públic i per això el vot va ser contrari. La portaveu Núria Maynou va qualificar d’«oportunitat perduda per unir-nos a les ciutats capdavanteres de Catalunya, com sempre per la manca de voluntat política i d’escoltar alternatives que té el PSC de Granollers». Maynou també va explicar que «resulta evident que el camí a seguir en el camp dels subministres és avançar cap a la gestió pública», així com «l’aigua és un dret bàsic que no hauria d’estar subjecte a la lògica empresarial» Finalitzats els punts de l’Àrea de territori i sostenibilitat – podeu consultar el sentit de votació a tots els punts de l’ordre del dia aquí -, es va prosseguir a l’aprovació del conveni regulador de la intervenció a la gestió de les piscines municipals.

Més enllà en la transformació verda de Granollers

El 7 de juny es va presentar el projecte «Granollers Connecta Congost Natura 2025», que mitjançant els fons Next Generation ampliarà el parc del Congost i convertirà part del passeig Fluvial en un parc. Des d’Esquerra Republicana celebrem la iniciativa, que fa temps que defensem. El 2018 vam senyalar que el camí a seguir era l’obertura del riu a la ciutat i integrar-lo a la trama urbana per fer un gran parc. La llera encara viu d’esquena a la ciutat i cal solucionar-ho. És per això que, aprofitant la presentació d’aquest projecte, volem remarcar la necessitat d’una transformació verda real de la ciutat, que passa per acabar amb el model de places dures i espais de ciment impulsat fins ara pel govern i donar pas a la vegetació i espais verds a la ciutat. Davant l’emergència climàtica, cal enllaçar els parcs del Lledoner, Ponent i del Congost. Crear passeres que permetin circular d’un costat a l’altre del riu amb facilitat, ampliar el parc Torras Villà per convertir-lo en un parc central, amb la Plaça Barangé, l’hipotètic cobriment de la via del tren i l’espai de l’estació d’autobusos. Millorar el manteniment i netejar les serres de Llevant i Ponent. Un altre gran parc per Granollers podria situar-se a la Bòbila i a l’espai de mercaderies de l’estació de tren. I cal acompanyar-ho de mesures mediambientals que s’apliquin realment. Per exemple, durant la pandèmia, vam proposar que tota la carretera es convertís en un eix de vianants determinats dies i hores. El govern va crear la zona 30 a la ciutat, que no s’està implementant correctament. No podem quedar-nos a mitges en la transformació verda de Granollers. Ara més que mai, hem d’anar més enllà. Núria Maynou Hernández Portaveu d’ERC-AM

El PSC s’oposa donar suport a l’acord social per l’Amnistia i l’Autodeterminació

Núria Maynou: «La ciutadania de Granollers mereix saber quin és el posicionament real del partit socialista a la ciutat». El dimarts 28 de juny es va celebrar la sessió plenària corresponent al mes de juny, una sessió que va constar de diversos punts de l’àrea de serveis generals i tres mocions. El ple va començar, també, amb la lectura d’una declaració institucional en motiu del dia de l’Orgull LGTBI+, element proposat per ERC el dia anterior. Al primer punt de votació, l’aprovació del document pertanyent al Pla Estratègic «Missions Granollers 2023», vam emetre un vot favorable, i el nostre regidor Pau Llobet va intervenir elogiant el procés tècnic dels coordinadors del pla: «el valor de la participació és immens: els debats han estat intensos i que la voluntat d’afinar i precisar les paraules que havien de sortir al document ha estat notable.». Llobet també ha valorat l’esforç ciutadà i ha comentat la gran legitimitat que té un document que ha sorgit de la participació pública, així com la seva aprovació per unanimitat, així com ha assegurat que, en cas de governar a l’ajuntament la propera legislatura, ERC respectarà i implementarà el document. Per últim, ha explicat que el document concreta objectius i fites necessaris, com «la lluita contra el canvi climàtic, la lluita contra la segregació escolar o en la millora de la igualtat d’oportunitats.» La resta de punts del ple no han tingut intervenció per part d’ERC Granollers – podeu consultar el sentit de les votacions al web de l’ajuntament de Granollers. Ja en l’apartat de mocions, el PSC i Ciutadans van tombar la moció presentada per Esquerra Republicana per tal que Granollers donés suport a l’acord social per l’amnistia i l’autodeterminació. A la seva intervenció, la portaveu Núria Maynou va mostrar la seva decepció cap a l’equip de govern: «És una llàstima que pràcticament totes les votacions que reclamen un posicionament clar en aquesta matèria siguin rebutjades».

Esquerra Republicana reclama a l’ajuntament la correcta senyalització dels Jardins de Salvador Casanova

Es van inaugurar el 2008 a Can Comas, davant de l’antic taller de l’activista, i actualment no hi ha cap element que senyalitzi l’espai Esquerra Republicana de Granollers ha demanat, en comissió informativa, que el govern de la ciutat revisi l’espai dels Jardins de Salvador Casanova. La petició s’ha fet el 21 de juny, dia en què es complien 40 anys de la mort de l’activista per la llengua, els drets humans i polític, símbol de la lluita antifranquista i per llibertat i la democràcia a Granollers. Els Jardins de Salvador Casanova es van inaugurar l’any 2008 a l’espai obert per l’enderroc i urbanització de l’antiga fàbrica de Can Comas, una localització que es trobava just davant del taller on Casanova havia treballat. La portaveu dels republicans, Núria Maynou, ha explicat que, a dia d’avui, no queda cap senyalització de l’espai, així com ha demanat que aquesta anomalia s’esmeni. Maynou també ha explicat que cal preservar i recordar la memòria històrica de la ciutat i que l’espai és prou gran i versàtil per poder tenir elements que facin pedagogia de la tradició industrial de la ciutat de Granollers, a la vegada que es mantingui aquesta memòria històrica més recent. La petició s’ha dut a terme gràcies a la denúncia que un ciutadà ha fet a Esquerra Republicana, on ensenyava que la senyalització de les zones de jocs infantils de l’espai tenen el nom de «Jardins de Can Comas», enlloc de «Jardins de Salvador Casanova»

Reimpulsem l’Ascensió!

Article de Núria Maynou i Enric Gisbert Tot just aquest cap de setmana, amb l’Ascensió en Dansa, posàvem punt i final a la 70ena edició de les Fires i Festes de l’Ascensió. Una edició especial, perquè després de dos anys de pandèmia i aturada obligada, ha servit per tornar a recuperar espais, carrers i activitat. A més, hi celebràvem un aniversari especial, els setanta anys de la Fira, que es mereixen posar-la en valor.  L’Ascensió va néixer, al seu dia, com una fira ramadera i va anar evolucionant, a mesura que passaven els anys, incorporant elements de la indústria i la tecnologia a mesura que el sector primari es modernitzava, així com el sector de l’automòbil. A partir dels anys 80, gràcies a l’esforç i l’acord del sector empresarial, dels botiguers i comerciants de la ciutat i de l’imprescindible sector ramader, la Fira pren una nova embranzida: es refà després de la crisi i fins i tot aprofita el creixement de la ciutat, més enllà del nou barri de les Tres Torres, per buscar una nova ubicació, per créixer i per anar agafant molta més força. Aquests darrers anys la Fira s’ha consolidat dins d’aquest espai i avui, setanta anys després de la seva primera edició, es manté com una tradició referent a la ciutat, amb un valor econòmic i cultural cabdal. L’aposta d’enguany per presentar-la com a Fira de l’Economia Verda i Circular ha estat valenta i encaixa perfectament amb els models econòmics i socials cap als que ens hem d’orientar, per tal de superar reptes com el  canvi climàtic o la transició cap un model energètic i de consum més sostenibles. Tot i això, després d’aquesta edició de la Fira, creiem que és necessari senyalar la necessitat de millora permanent que ha de tenir, així com valorar el nou model pel que s’ha apostat enguany.  Per això, volem explicar en cinc punts tot allò que creiem que cal millorar de cara properes edicions. Primerament, l’aposta per l’economia verda i circular ha de ser real i fonamentada.

Núria Maynou: «Cal impulsar de forma real la fira d’economia verda i no caure en greenwashing»

Esquerra Republicana valora el nou model de Fira de l’Ascensió que s’ha estrenat aquesta edició Esquerra Republicana Granollers ha valorat, aquest passat dimarts, les Fires i Festes de l’Ascensió 2022. Els republicans creuen que el canvi de model de l’Ascensió era necessari, però que s’ha de millorar en molts aspectes. També han explicat que exposaran aquests aspectes al govern del PSC al proper Fòrum de comerç i comissió de l’Ascensió. Respecte la fira d’economia verda i circular, Maynou ha explicat que ERC considera que no ha estat a l’alçada que se li esperava. «Hi ha hagut contradiccions importants en el plantejament, com el fet que la fira no sigui sostenible en si, la manca d’empreses privades relacionades amb el sector, la presència d’expositors que no s’adeien amb la temàtica i la manca d’iniciatives paral·leles que ajudessin a la temàtica, com per exemple la creació de rutes ciclables exclusives fins la fira o millor transport públic», ha comentat la portaveu republicana. Maynou també ha argumentat que «si es vol avançar en aquest àmbit cal prendre mesures d’aquest tipus a nivell de ciutat i també afavorir aquest sector per tal que pugui fer servir la fira com a trampolí. Si no, es corre el risc de fer greenwashing, és a dir màrqueting per promoure una falsa ecologia». Els republicans també consideren que els espais de la fira no estaven prou ben comunicats entre sí. Esquerra Republicana fa temps que demana que la Fira ocupi més llocs a la ciutat, pa la vegada que es garanteixin connexions ràpides, fàcils i gratuïtes entre espais o interacció real amb l’entorn. La cap de l’oposició també ha lloat la idea de la cheese party, però ha comentat que l’espai de la plaça de l’Església no estava ben treballat per dur-hi a terme aquest esdeveniment. «No era un espai acollidor, no hi havia ombres per poder estar-hi tranquil·lament i no hi va haver una presència prou gran per part de l’ajuntament a l’hora de promocionar els productes locals.

Núria Maynou: "Granollers ha de tenir un paper més actiu per la pau"

Dimarts 31 de maig es va celebrar la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Granollers, corresponent al mes de maig. El ple va tenir una primera bateria de punts sense intervencions per part d'ERC-AM, que podeu trobar a l'enllaç del peu d'aquesta notícia. Ja en l’apartat de mocions, primerament es va aprovar una moció del Grup Municipal Socialista amb motiu al dia internacional contra l'homofòbia, la lesbofòbia, la trasfòbia, la bifòbia i la interfòbia. El vot d'ERC-AM va ser favorable. Posteriorment, es va rebutjar la moció presentada per ERC, per demanar al govern espanyol el finançament del fons COVID, amb el vot contrari del PSC. En aquesta moció, la portaveu Núria Maynou va intervenir, explicant que aquest reforç COVID permetia mantenir més de 3400 dotacions de personal al sistema educatiu, en un moment en què, tot i semblar.ho, la pandèmia no ha acabat. També va reivindicar el màxim de despesa per part del govern de la Generalitat en esnenyament i sanitat, i va denunciar el silenci del PSC Granollers quan el govern de Madrid incompleix acords o no porta a terme inversions a Catalunya.  Finalment, al torn de precs i preguntes, la portaveu Núria Maynou va recordar que el dia del ple coincidia amb el 84è aniversari del bombardeig feixista i franquista a Granollers. Maynou va explicar que actualment hi ha més de 50 conflictes bèl·lics arreu del món, sent el més important en magnitud de víctimes aquest any la invasió russa d'Ucraïna. La portaveu republicana va senyalar que el passat mes de març, el ple va aprovar penjar una pancarta en suport per la pau a algun punt proper a l'ajuntament. Aquest element es va aprovar a proposta d'ERC, després de renunciar que la pancarta es pengés al balcó de l'ajuntament - a canvi que el PSC no tombés la moció - i actualment, encara no s'ha fet. Núria Maynou va reivindicar que una ciutat vicepresidenta de Mayors For Peace ha de tenir un paper més actiu en la lluita per la pau. Podeu recuperar el Ple fent clic aquí.

Maynou: "Volem més transparència per part del govern del PSC en l'aturada de les obres de la piscina"

Els republicans volen explicacions sobre la no acreditació de sobrecostos i per què la licitació no incloïa certs elements que s’han exigit a l’entitat concessionària als informes Esquerra Granollers ha fet públiques les preguntes que farà a la comissió d’informació extraordinària sobre l’aturada de les obres de la piscina, que els mateixos republicans van exigir fa una setmana. La cap de l’oposició, Núria Maynou, ha explicat que es volen conèixer en profunditat els motius pel quals l’ajuntament ha acceptat tan fàcilment una renúncia sense indemnització per part de l’empresa. La setmana passada el grup republicà va entrar al registre municipal una petició d’informació extraordinària. El govern del PSC ha donat resposta avui a aquesta petició, explicant que la convocarà. És per això que ERC ha fet públiques les preguntes que hi farà. Maynou ha explicat que hi ha elements que indiquen que el govern del PSC no està sent transparent amb les seves explicacions, i ha expressat preocupació que altres obres i projectes de la ciutat que puguin quedar afectats. Maynou ha explicat que a l’informe jurídic i tècnic s’accepten arguments de l’empresa constructora on se senyala que diversos treballs no es poden dur a terme a causa de la planta de cogeneració i del desplaçament d’una estació transformadora. Aquests elements depenen de qui té la concessió, el CNG, - ha comentat la portaveu republicana - però no estaven inclosos ni previstos de cap manera en el projecte. Esquerra vol tenir explicacions de per què aquests treballs no estaven inclosos al projecte i al plec de la licitació si eren imprescindibles per desenvolupar-lo. A més, també expressen que volen conèixer com és que el govern del PSC ha donat per bones les explicacions de la constructora on responsabilitzava el concessionari, però no ho ha comunicat així públicament. L’element que més preocupa als republicans, ha explicat Maynou, és que s’accepta l’augment de preus en el sector de la construcció com a argument vàlid, però enlloc hi ha la documentació que subscrigui aquest argument.