Granollers

Totes les notícies

Esquerra Republicana tornarà a triar per primàries obertes el seu cap de llista per al 2023 a Granollers

Els republicans consoliden el model que van seguir els anys 2014 i 2018, permetent que tota la ciutadania de Granollers pugui presentar-se i votar a la tria de cap de llista. Esquerra Granollers ha anunciat, aquest dimecres, que la persona candidata a cap de llista per a les eleccions municipals serà elegida per primàries obertes a tota la ciutadania. Es tracta del mateix tipus d’elecció que ja van impulsar l’any 2014, amb dues candidatures i prop de mig miler de vots, així com l’any 2018, amb l’única candidatura de l’actual cap de l’oposició, Núria Maynou. Amb aquest procés, ERC Granollers marca el tret de sortida a la preparació de les eleccions municipals de 2023, on esperen que el projecte republicà faci un salt endavant notable tant a la ciutat com al país. Els republicans consideren que aquesta decisió és la més natural per consolidar l’aposta política iniciada l’any 2014, apropar les decisions polítiques a la ciutadania i fer més transparents les decisions de partit. El responsable tècnic del procés, Guillem Pujadas, ha explicat que els únics requisits per presentar-se són ser ciutadà de Granollers major d’edat, assolir el 20% d’avals de la militància de Granollers o realitzant una entrevista amb l’executiva local, on s’expliqui el projecte. De la mateixa manera, qualsevol ciutadà de Granollers de més de 16 anys podrà votar al procés, sense necessitat de ser militant, simpatitzant o amic d’Esquerra. El termini de presentació de precandidatures s’inicia el dia 3 de març i acaba el dia 16, quan seran proclamades. Finalment, el dia 27 de març es realitzarà la jornada de votació. El reglament complet de les eleccions ja s’ha publicat al lloc web de la secció local. L’única diferència amb els processos anteriors és que, en cas que només es presenti una candidatura, Esquerra Republicana reconvertirà el procés en una assemblea oberta a militants, simpatitzants i amics. Aquesta decisió es pren després de les dues experiències prèvies, amb dues candidatures el 2014 i una el 2018.

Els regidors d'ERC, un altre cop a l'hemicicle de la Sala de Plens.

Núria Maynou «El projecte pel barri del Primer de Maig pot ajudar molt a les veïnes i va en la línia dels projectes transformadors que reclamàvem pels Next Generation».

Ahir es va celebrar la sessió plenària corresponent al mes de febre, una sessió que després de molts mesos es va fer de manera oberta al públic i amb tots els regidors a l’hemicicle. El Ple va començar amb l’aprovació d’una modificació puntual de les ordenances municipals, que a partir d’ara permetrà fer alguns pagaments via Bizum. El següent punt que va generar intervencions va ser l’aprovació per unanimitat del Pla Antifrau de l’Ajuntament de Granollers. Núria Maynou, portaveu del Grup Municipal, va felicitar els serveis tècnics per l’elaboració del document i va demanar que aquests anés més enllà dels projectes Next Generation i que acabi impregnant tots els àmbits del consistori «per tal de seguir avançant en la bona feina que ja fem en matèria de transparència i rendiment de comptes». El Ple també va aprovar per unanimitat la declaració del grup residencial Primer de Maig com a Entorn Residencial de Rehabilitació Programada. Aquesta declaració permetrà que el projecte de rehabilitació del barri opti al finançament dels fons europeus. La portaveu republicana va recalcar que aquest projecte «pot ajudar molt a les veïnes i veïns del barri i que va en la línia dels projectes transformadors i ambiciosos que el nostre grup reclamava pels Next Generation». Ja en l’apartat de mocions, es va aprovar, també per unanimitat, una moció sobre la inclusió financera i bancària de la gent gran del municipi. En la seva intervenció, Maynou va reclamar que «no tenim cap altra opció que garantir l’accés de la ciutadania, en peu d’igualtat, a tots els serveis bàsics». Per últim, es va aprovar, amb l’abstenció d’ERC, una moció per la millora de la seguretat de Granollers. Maynou va justificar el seu vot argumentant que «tot i que compartim la necessitat d’abordar els problemes de seguretat que patim com a ciutat, creiem que el text proposat es centra massa en l’àmbit penal i no va a l’arrel del problema».

Els regidors d'ERC-AM davant de l'Escola Municipal del Treball

L’escola, la llengua, el país i nosaltres.

Article d'opinió públicat al Diari SomGranollers dijous 17 de febrer de 2022. La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que vol obligar a impartir el 25% de les classes en castellà a l’escola ha caigut a plom enmig d’una comunitat educativa que malda per ensenyar idees, mirades i valors a les generacions de ciutadans i ciutadanes que són el futur del país. No en teníem prou amb la Covid, les mascaretes, les quarantenes i tantes altres coses que, ara, la justícia espanyola, vol posar més pals a les rodes a la complexa tasca que representa educar avui. Així, ens cal tornar a dir ‘’No!’’ a l’enèsim intent de l’Estat  de qüestionar el model d’escola immersiva que tants èxits ha donat, i que ha estat avalat –any rere any- per organismes europeus com el Consell d’Europa. Dir No i presentar batalla per un model d’escola que forma ciutadans i ciutadanes oberts a la cultura, que educa en el valor de la tolerància i que ho fa oferint una educació de qualitat. Ens cal, doncs, tornar a parlar de llengua per defensar-la, sens dubte. Perquè defensar el català és defensar la cultura. Una manera de ser i viure. Una mirada pròpia d’aquelles que ens ha tocat, per atzar, viure en aquest racó de mon mediterrani. Però, sobretot, hem de tornar a parlar de llengua per bastir consensos, espais de trobada i compromís entre tantes. Recuperar, en definitiva, el vell ideal de Josep Benet, senador de l’Entesa dels Catalans i cap de llista del PSUC l’any 1980, quan deia allò que a Catalunya ‘’formem un sol poble’’. El català no pot ser només cosa d’independentistes, de gent de la ceba amb estelada i barretina. El català no és, ni ha de ser un element de lluita política i partidista. Al nostre país, un 82% dels residents donen suport al model d'immersió lingüística. Aquest model educatiu té un altíssim consens social perquè garanteix la competència lingüística en les llengües oficials i, per tant, cohesiona, i alhora és generador d’igualtat d’oportunitats entre infants i joves vinguts d’arreu.

La portaveu Núria Maynou i el regidor Enric Gisbert a la nova plaça situada al costat del carrer Pompeu Fabra

ERC proposa que la nova plaça del carrer Pompeu Fabra porti nom de dona i repensar el nomenclàtor de la ciutat en clau femenina.

El Grup Municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament va realitzar dilluns una roda de premsa a la nova plaça construïda arrel de l’obertura del carrer Pompeu Fabra cap al carrer Roger de Flor, on antigament hi havia una subestació elèctrica d’Endesa. Els republicans han proposat a l’equip de govern que es convoqui la Comissió del nomenclàtor per tal de posar un nom de dona a aquest nou espai, que de moment manté el del propi carrer. En aquest sentit, tot i considerar que el que caldria és un debat en el si de la Comissió, anuncien que la seva proposta seria la de Natividad Yarza, primera alcaldessa del país. Alhora, Núria Maynou també va reclamar encetar un nou debat per repensar el nomenclàtor de la ciutat en clau femenina, ja no només en els nous carrers que vagin apareixent, sinó obrint també la possibilitat de canviar-ne de ja existents. De la mateixa manera, també demanen que s’impulsin polítiques públiques encaminades a promoure la memòria de tantes dones que injustament han estat executades per condemnes no fonamentades i promoure justícia històrica en la línia de les iniciatives que han sorgit en altres indrets, com Escòcia, Suïssa, Noruega o Navarra. En aquesta línia, proposen posar noms de les dones que van ser víctimes de la persecució misògina, en el marc de la campanya No eren bruixes, eren dones. De fet, els republicans ja van fer una moció en aquest sentit l’any passat. Finalment, la portaveu també va anunciar que aquesta proposta ja es va fer fa unes setmanes en el marc d’una Comissió Informativa, però aquesta no va ser recollida per l’equip de govern municipal. Davant d’això, han decidit fer pública la proposta i presentar-la formalment mitjançant instància durant aquesta setmana.

El Ple de l'Ajuntament de Granollers, en sessió plenària per mitjans telemàtics

Núria Maynou: «Les beques són imprescindibles per assegurar que tothom qui vulgui pugui estudiar»

Ahir es va celebrar la primera sessió ordinària de l’any del Ple de l’Ajuntament de Granollers. La sessió, a causa de la pandèmia del coronavirus, es va realitzar per mitjans telemàtics. El primer punt de l’ordre del dia va suposar l’aprovació dels estatuts de la Fundació privada Josep Ramoneda, una fundació que tindrà la missió de promoure l’excel·lència a l’educació i facilitar la formació professional. Una Fundació que començara amb un capital de 150.000 euros per realitzar els seus projectes i actuacions. En aquest punt, que va ser aprovat per unanimitat, la portaveu republicana Núria Maynou va destacar que «aquesta és una oportunitat que no podem desaprofitar» i que «ha d’anar més enllà i ha de servir per encetar el debat de com fem de la nostra ciutat un autèntic referent en el món de la formació professional». Alhora, Maynou va voler reivindicar la importància de les beques per «assegurar que tothom qui vulgui estudiar ho pugui fer». La republicana també va reclamar que hauríem de començar a pensar, de forma participada, en que volem que sigui i quin paper volem que tingui l’espai de Can Ramoneda a la nostra ciutat. El següent punt que va generar intervencions va ser la ratificació de la consulta pública relativa al Reglament del servei d’abastament d’aigua a Granollers. En aquest sentit, Núria Maynou va tornar a lamentar que «en un procés tant important no ens haguem atrevit a fer un debat real i participat amb la ciutadania». Ja al torn de mocions, el PSC i Cs van tombar la moció d’ERC en defensa del cànon de residus a Catalunya i va prosperar una moció dels socialistes en defensa de la reforma laboral, amb els vots contraris d’ERC. En aquest últim punt, la regidora Lorena Torró va denunciar que «aquesta reforma no és un avenç, ni representa una derogació tal i com es va prometre des d’un inici. Per últim, al torn de precs i preguntes, el regidor Enric Gisbert va reclamar donar més suport a les empreses i industries de la nostra ciutat enfront a la pujada del preu de l’electricitat.

ERC registra una moció en defensa del cànon de residus a Catalunya

El Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers ha registrat una moció en defensa del cànon de residus a Catalunya per tal de que sigui aprovada i debatuda al proper Ple previst per dimarts 25 de gener de 2022. El text evidencia que la "Ley de Residuos y Suelos Contaminados para una Economía Circular" posa en risc aquest model d'èxit català, ja que aquest impost estatal no té la mateixa concepció que el català i podria suposar un efecte desincentivador, així com una gran afectació a la capacitat d'executar polítiques de gestió de residus a Catalunya. Per tot això, el proposa el suport del consistori al cànon de residus a Catalunya així com demanar la modificació de l'articulat de l'esmentada llei per tal de que els cànons establerts només s'apliquin a aquelles comunitats que no disposin d'un impost amb les mateixes característiques. Podeu llegir el text complet a l'arxiu adjunt.

Els regidors republicans, al Palau d'Esports de Granollers.

ERC sol·licita la creació d’una comissió extraordinària d’avaluació del Mundial

Ahir es va celebrar l’última sessió del Ple de l’Ajuntament de l’any 2021. Al torn de precs i preguntes, la portaveu del Grup Municipal d’ERC-AM va demanar a l’equip de govern la creació d’una comissió extraordinària d’avaluació del Mundial a la ciutat de Granollers. Maynou, que va voler deixar clar que l’esdeveniment ha servit per visibilitzar l’empenta de l’esport femení i la força del voluntariat a la nostra ciutat, va justificar la creació d’aquesta comissió amb un doble objectiu: avaluar quin ha estat l’impacte socioeconòmic del Mundial a la ciutat, així com analitzar tot allò que ha anat bé i malament. La portaveu republicana va demanar que aquesta comissió tingui lloc durant al mes de gener, abans de fer pública la valoració als mitjans, i que hi participin tots els agents implicats en la organització de l’esdeveniment: Ajuntament, RFEBM i IHF. «Tots els que estem aquí compartim i estem d’acord que volem que passin moltes més coses com aquesta a la ciutat. Per fer-ho, només hi ha un camí: avaluar-nos, per aprendre i poder fer les coses millor» va concloure Maynou. El Ple també va servir per atorgar les Medalles de la Ciutat de l’any 2021 a Conchi Caruda, a títol pòstum, pel seu activisme i a la seva lluita per la igualtat i compromís en favor de les persones, i a l’Institut Escola Municipal del Treball, en commemoració del seu centenari. Pots recuperar l'intervenció de Núria Maynou fent clic aquí.

Sala de Plens de l'Ajuntament de Granollers.

Granollers aprova una moció de suport al model d’escola i a la llengua catalana

Ahir es va celebrar la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Granollers corresponent al mes de novembre. L’inici del Ple va estar marcat pels canvis de representació en els grups polítics municipals i per l’aprovació definitiva de l’estudi de viabilitat econòmica de la concessió del servei d’abastament d’aigua potable a Granollers. En aquest punt, la portaveu Núria Maynou va tornar lamentar la falta d’implicació ciutadana en un procés tant important com el de decidir la nova gestió d'un servei tant essencial per la ciutadania.  El Ple també va aprovar per unanimitat el nou Reglament del Servei d’Atenció Domiciliaria. En aquest sentit, Maynou va agrair la feina dels serveis municipals i va posar sobre la taula «el repte de constituir un nou consorci sociosanitari centrat en la persona, potenciant l’autonomia i personalitzant-ne les cures». Però el punt que va generar més debat va ser l’aprovació, amb els vots favorables del PSC, d’una moció presentada conjuntament amb els grups municipals de Junts per Granollers i Primàries. En aquest punt, el regidor Pau Llobet va reivindicar el consens de la població catalana envers la immersió lingüística i va demanar molta més implicació en la defensa de la llengua (pots recuperar la seva intervenció aquí). Per últim, el Ple també va aprovar una moció amb motiu del 25 de Novembre, Dia Internacional contra la violència envers de les dones, així com una moció registrada per ERC en relació a la nova normativa que regula l’impost de la plusvàlua.

Els regidors del Grup Municipal ERC-AM, davant de l'Escola del Treball

Els Grups Municipals d'ERC-AM, Junts i Primàries presenten conjuntament una moció de suport al model d'escola i a la llengua catalana

Arrel de la ratificació de la sentència del TSJC per part del Tribunal Suprem en relació a la imposició de cursar un 25% de les classes en castellà, els Grups Municipals d'Esquerra Republicana - Acord Municipal, Junts per Granollers i Granollers per la Independència - Primàries Catalunya han registrat conjuntament una moció de suport al model d'escola i a la llengua catalana. El text, que serà debatut al proper Ple previst per dimarts 30 de novembre, rebutja la ingerència dels tribunals espanyols en el sistema educatiu català i posa en valor l'èxit del model educatiu de Catalunya. Podeu llegir el text complet a l'arxiu adjunt.