Granollers

Totes les notícies

Un banc engalanat em motiu del 28J, davant l'Institut EMT. Foto: Ajuntament de Granollers

ERC registra una moció en motiu del 28J, Dia Internacional de l'Alliberament i l'Orgull LGTBI+

El Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers ha registrat una moció en commemoració del 28 de Juny, Dia Internacional de l'Orgull i l'Alliberament LGTBI+, que recorda les protestes dels fets d'Stonewall, ara fa 52 anys a la ciutat de Nova York. Una rebel·lió que va servir per plantar cara a tota la violència històrica i institucional patida, liderada per dones trans racialitzades, que va suposar l'inici del moviment LGTBI+ i de la lluita per la conquesta i el reconeixement dels drets de lesbianes, persones trans*, bisexuals, homosexuals i altres manifestacions de la diversitat sexual i de gènere. El text, que s'ha presentat per ser debatut i aprovat al Ple de demà dimarts 29 de juny, reclama refermar el compromís de l'Ajuntament amb el respecte i la defensa de la diversitat sexual, afectiva, d'expressió i d'identitat de gènere. Alhora també demana expressar el reconeixement del dret que tenen totes les persones de viure en igualtat de drets i en la diversitat sexuals i de gènere, així com el compromís de treballar en la normalització social del col·lectiu de persones LGTBI+. Alhora, demana també condemnar les agressions i els atacs contra les persones LGTBI+, així com els discursos d'odi i reaccionaris que qüestionen l'existència i el reconeixement de les persones LGTBI+, en especial les persones trans. Podeu llegir el text complet al document adjunt.

Els regidors del Grup Municipal d'ERC-AM en roda de premsa a la seu d'ERC.

Núria Maynou reivindica ERC com l’única i principal força nítidament d’esquerres a la oposició

El Grup Municipal republicà fa balanç dels dos primers anys de mandat municipal. El passat dimecres 9 de juny, les regidores i regidors republicans Núria Maynou, Pau Llobet, Lorena Torró i Enric Gisbert van fer balanç dels dos primers anys de mandat municipal a la ciutat de Granollers. Núria Maynou afirmava que davant la pandèmia i la sacsejada que ha suposat a la ciutat, «ens hem trobat el PSC de sempre, amb una gestió grisa basada en la política de l’anar fent». Maynou també ha lamentat la falta d’escolta política que ha tingut l’equip de govern amb les nombroses propostes que s’han fet des del Grup Municipal. La portaveu republicana també ha aprofitat per reivindicar el canvi de paradigma en l’àmbit sanitari a la ciutat (amb l’obertura del nou centre sanitari on s’ubicava l’antiga policlínica i l’ampliació de l’Hospital). «Cal agrair la feina feta des de les conselleries de la Generalitat en aquest sentit» deia Maynou, que també aprofitava per agrair la tasca del Conseller Chakir el Homrani per desencallar el projecte de la nova residència a la ciutat. Pau Llobet també es referia a la falta d’escolta de l’equip de govern i reivindicava que els nous temps que vivim volen una nova política innovadora que requereix d’escoltar a tothom. «Diuen que escolten però només escolten els seus» sentenciava Llobet. En aquest sentit, el regidor republicà lamentava l’oportunitat perduda amb els Fons Next Generation d’encetar un debat per fer propostes innovadores i no «per finançar actuacions que ja tenien previstes al Programa d’Actuació Municipal». Per la seva banda, Enric Gisbert va reivindicar la necessitat d’avançar cap a una ciutat 100% ciclable per cosir els barris i la connurbació i fer de la ciutat un referent en aquest aspecte. En aquest sentit, Gisbert lamentava que haguem desaprofitat l'oportunitat de la pandèmia, on tot es va parar, per fer canvis radicals i profunds en la mobilitat de la ciutat.

Qualsevol institució que guanyem a l'Estat ens fa guanyar base i ens acosta a la independència

Joan Puigcercós i Francesc Codina van presentar al Museu de Granollers el llibre “Picar pedra”, que han escrit amb Josep Huguet, on analitzen la situació actual i les línies mestres per a ampliar el suport a la independència. L'expresident d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós i el professor – natural de Granollers – Francesc Codina van presentar, dimecres passat, el llibre “Picar pedra”, que han escrit a sis mans amb l'exconseller Josep Huguet. A la presentació, moderada per la portaveu d'ERC a l'ajuntament Núria Maynou, els autors van parlar sobre la situació política actual, fent especial èmfasi en la recent creació del govern presidit per Pere Aragonès, i van apuntar cap als objectius a assolir per seguir augmentant el suport de la independència a Catalunya. Referent al govern, tant Puigcercós com Codina es van mostrar satisfets per l'acord assolit. En aquest sentit, l'expresident d'ERC el va qualificar “d'important, especialment perquè treballarà per a tots els catalans, i això ens fa sumar més gent al projecte per la independència”, mentre que Codina va apuntar que “havíem tancat el llibre abans del 14 de febrer i ja dèiem que el govern sorgit de les eleccions havia de néixer molt més cohesionat” i “Hi ha d'haver una coresponsabilització de la governabilitat per part de les tres forces independentistes i una vocació de sumar els Comuns en la reclamació del referèndum. Si hi renuncien, que ho facin ells”: Pel que fa l'estratègia independentista, Maynou va senyalar que el llibre “deixa molt clares les reflexions sobre el moment independentista” i que la conclusió era senzilla “tal i com diu el títol, valgui la redundància, hem de picar pedra absolutament a tot arreu. A barris, municipis i arreu del país”. En la mateixa línia, Puigcercós va reclamar “objectius clars i victòries possibles”, “governar al costat de la gent i amb justícia i equitat. Si governes bé des de Catalunya, la gent arribarà a la conclusió que governar des de Catalunya és millor”.

Moció per la incorporació del permís retribuït de menstruació i climateri a l'Ajuntament de Granollers

ERC presenta una moció per la incorporació del permís retribuït de menstruació i climateri a l'Ajuntament de Granollers

El Grup Municipal d'Esquerra Republicana - Acord Municipal ha registrat una moció per la incorporació del permís retribuït de menstruació i climateri a l'Ajuntament de Granollers, per tal de que sigui aprovada i debatuda al Ple previst per al proper dimarts 25 de maig.  Segons les dades, entre el 25% i el 60% de les dones pateixen dolor durant la menstruació, un tema encara avui tabú i que s'ha tractat d'invisibilitzar durant dècades. De fet, entre un 1% i un 15% de les persones que pate4ixen dismenorrea, pateixen dolors molt intensos i invalidants que les incapacita temporalment. El text argumenta que patir dolor durant la regla ha estat un fet que s'ha normalitzat socialment, però que no ho és i menys quan impedeix desenvolupar amb normalitat la vida quotidiana. La moció afirma que aquest dolor invalidant, si no és reconegut, es pot traduir en un motiu més de discriminació laboral de les dones, ja que afecta directament a la seva capacitat laboral, afectant directament a la bretxa laboral i significant un nou sostre de vidre dins les carreres laborals, així com a la seva economia. Disposar de fins a 12 dies a l'any reconeguts per tenir cura de la salut relacionada amb la menstruació i climateri, en cas que es necessiti, tindria una conseqüència positiva en relació amb la reducció d'aquestes desigualtats. Per tot això, la moció reclama que l'Ajuntament inicii els tràmits per tal de vehicular un nou acord per un nou permís retribuït de menstruació d'un mínim de 8 hores mensuals, amb la finalitat que sigui efectiu en el termini de 6 mesos. Podeu llegir el text complet en el document adjunt.

Jenn Díaz presenta al pati de la Tela el seu llibre "dona i poder"

L'escriptora i diputada d'ERC al Parlament ha conversat amb la portaveu d'ERC a l'ajuntament de Granollers, Núria Maynou, sobre el paper actual de la dona en política i quins són els propers passos. Jenn Díaz ha presentat, aquest passat dimarts 11 de maig, el seu últim llibre "dona i poder", on explica en primera persona què vol dir ser dona i estar a prop del poder en un manifest personal i crític, que és també una crida a les dones per ocupar massivament els llocs de poder. A l'escrit, Díaz reflexiona arran de la seva actual experiència a la cambra catalana sobre si les dones realment tenen posicions de decisió real o capacitat d'acció, així com intenta definir el tan emprat concepte de "feminització de la política". El pati del Museu de La Tela de Granollers ha servit com a escenari per a una conversa amb la portaveu d'ERC a l'ajuntament, Núria Maynou, amb preguntes i dinamització de la periodista i membre d'ERC Granollers, Gavina Garcia. Al llarg del col·loqui, han sorgit aspectes com la necessitat d'establir mecanismes per la conciliació entre política i vida personal, així com un debat al voltant d'eines per assolir la paritat. De la mateixa manera, Díaz ha deixat clar que feminitzar la política no vol dir res més que democratitzar-la, i convertir-la en més accessible per a tothom, homes i dones, de manera que es pugui assolir una igualtat real. Al llarg de la conversa, també s'ha animat a tothom, especialment als homes, a revisar els comportaments i conductes en espais de participació política per convertir-los en més igualitaris.

El Ple de l'Ajuntament corresponent al mes d'abril, per mitjans telemàtics.

Núria Maynou "Volem deixar clar que apostem per la gestió pública de l’aigua ja que pensem que és l’única manera de gestionar un servei tant essencial i bàsic per la ciutadania"

Ahir es va celebrar la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Granollers corresponent al mes d’abril. El primer punt que va generar debat i intervencions per part dels regidors va ser l’aprovació d’un protocol d’adhesió de l’Ajuntament a l’Agenda Urbana espanyola. El Grup Municipal d’ERC-AM es abstenir en aquest punt i el seu regidor, Pau Llobet, va argumentar que «nosaltres diem Sí a buscar complicitats amb totes les administracions que ens ajudin a fer una agenda urbana verda molt valenta, que ens permeti construir una ciutat mitjana menys desigual i amb barris amb oportunitats compartides, que tingui espais de governança on hi càpiguen totes les mirades i que sàpiga dibuixar el futur amb els pobles veïns», afegia Llobet. El següent punt que va generar debat i intervencions va ser l’aprovació del nomenament d’una comissió d’estudi que suposa l’inici del procés de tria de la modalitat de gestió del subministrament d’aigua després de 50 anys de concessió amb SOREA. La portaveu republicana, Núria Maynou, va iniciar la seva intervenció recordant que «50 anys després acaba la concessió d’un servei tant essencial com és l’aigua. Un bé essencial, bàsic i col·lectiu i que es necessari per poder garantir una vida digne». Maynou afegia que «hauríem d’atrevir-nos a obrir el debat sobre la gestió d’aquest bé essencial. Encara més tenint en compte que és un tema que interessa molt a la ciutadania, com constata la creació de la Plataforma per l’Aigua de Granollers». Maynou valorava la concessió com «50 anys que ens deixen un balanç gens positiu per la ciutat: 75 km de canonades de fibrociment i un parc de comptadors envellits que suposen una inversió necessària de més de 20 milions d’euros». Els republicans també van reclamar que s’inclogués la Plataforma per l’Aigua i l’AMAP (Associació de Municipis per l’Aigua Pública) a la comissió d’estudi. Per últim, Maynou va deixar clar que «nosaltres apostem per la gestió pública de l’aigua ja que pensem que és l’única manera de gestionar un servei tant essencial i bàsic per la nostra ciutadania».

El Ple de l'Ajuntament de Granollers, en sessió plenària per mitjans telemàtics

Crònica del Ple: Granollers aprova el Pla Director Verd Urbà amb aportacions d’ERC i s’aprova una modificació de crèdit per al Pla de mesures socioeconòmiques 2021.

Ahir es va celebrar la sessió plenària de l’Ajuntament de Granollers corresponent al mes de març. El Ple amb un ordre del dia de 18 punts a l’ordre del dia va destacar, en primer lloc, per l’aprovació d’una modificació pressupostària a partir del romanent de tresoreria per poder fer realitat el Pla de mesures socioeconòmiques 2021, una ampliació del pla de xoc aprovat ja l’any passat. En aquest punt la portaveu republicana, va celebrar l’aprovació remarcant que “no tinguin cap dubte que quan tinguem les bases del nou Pla les treballarem i farem les aportacions que calguin, per millorar-lo des de la nostra òptica republicana”. Seguidament, Maynou va lamentar que “malgrat que a la presentació del PAM es va anunciar que aquest Pla es treballaria de forma consensuada, la realitat és que començarem a treballar amb una base ja pactada en exclusiva amb un altre grup municipal”. En aquesta línia, la republicana insistia que “no entenem que en un moment d’emergència com el que vivim s’opti per estratègies partidistes de premiar o castigar algú en funció del seu vot al Ple de pressupostos”. L’altre punt rellevant de l’ordre del dia que va generar intervencions del Grup d’ERC va ser l’aprovació del Pla Director del Verd Urbà de Granollers. En aquest punt, el regidor Pau Llobet afirmava que l’objectiu no era cap altra “que el verd guanyi al gris. Perquè més verd vol dir més segur, més qualitat de vida per tots i totes”. Llobet afegia que “tenir més espais verds implica més qualitat de vida perquè el que hauríem de voler és que tot granollerí tingués a prop d’on resideixi, sigui el barri que sigui, una zona verda que signifiqui un canvi de color en el seu paisatge vital”. Ja a l’apartat de mocions, es va aprovar un text de suport als treballadors i en contra del tancament de la fàbrica Bosch a Lliçà d’Amunt, una moció aprovada per unanimitat i que prové del Comitè de Treballadors de la mateixa empresa.

Núria Maynou, portaveu del Grup Municipal a l'Ajuntament de Granollers

Natividad Yarza, primera alcaldessa republicana

Article publicat al Diari SomGranollers de dijous 25 de març de 2021. El març de 1931 té lloc, a Barcelona, la Conferència d’Esquerres Catalanes. El dia 17 s’inicia a l’Ateneu Republicà de Gràcia i clou els dies 18 i 19 al Foment Republicà de Sants. L’objectiu no era cap altre que crear un nou partit d’esquerres, democràtic i catalanista. Aquest nou partit, Esquerra Republicana de Catalunya, es regeix (com encara fa) pels principis de justícia social, republicanisme i la lluita per la llibertat nacional de Catalunya. Un partit que agrupa moltes sensibilitats i tradicions i que està cridat a ser el partit hegemònic. 90 anys després ERC torna a tenir la oportunitat de presidir la Nova Generalitat republicana, i l’objectiu continua sent el mateix: fer una República catalana lliure, justa i pròspera que estigui sempre al costat de la gent. D’aquests 90 anys d’història republicana, m’agradaria destacar un nom que esdevindrà centenari ben aviat. A les eleccions municipals de 1934 les dones podien exercir el dret a vot i també podien ser escollides electes. Fruit d’aquestes eleccions, Natividad Yarza Planas va ser escollida la primera alcaldessa de l’etapa republicana d’Espanya, al municipi de Bellprat, on s’hi va presentar sota les sigles d’Esquerra Republicana. La Natividad era, sobretot, una amant de l’ensenyament i una republicana convençuda, que va saber compaginar a la perfecció les seves dues passions, l’educació i la política amb un compromís sempre clar en la defensa dels valors socials i dels drets de les dones. Va ser una pionera en la lluita feminista per la igualtat i per la visibilització de les dones. Ara, gairebé noranta anys després, moltes continuem defensant la seva lluita. I ens sembla que cal fer-ho, sobretot, seguint treballant de forma incansable per fer dels nostres municipis uns ferms referents en la lluita dels valors republicans, feministes i de justícia social. Núria Maynou i Hernández Portaveu del Grup Municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Granollers

Moció en suport d'una Llei trans estatal

ERC presenta un moció pel ple reconeixement dels drets de les persones trans* i en suport d’una Llei trans estatal

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers ha registrar una moció de suport a una Llei trans estatal per tal de que sigui debatuda al proper Ple previst per dimarts 30 de març. La moció argumenta que malgrat els canvis en la societat, actualment les persones trans* són tractades encara com un problema de salut mental i no com una manifestació més de la diversitat humana. Durant molts anys, els col·lectius i les entitats de persones trans* han reivindicat la necessitat i la urgència d’avançar legislativament per superar l’obsoleta i desfasada llei 03/2007, per tal de garantir plenament la igualtat i els drets que avui en dia no estan reconeguts. Per tots aquests motius el text insta al Govern de l’estat espanyol a iniciar el tràmit per aprovar durant aquesta legislatura una llei estatal, basada en el projecte elaborat pel Ministerio de Igualdad i els col·lectius trans, per a la igualtat plena de les persones trans, fonamentada en la despatologització i reconeixement de les identitats trans*, en l’autodeterminació de la identitat i expressió de gènere i en l’abordatge integral de polítiques per intervenir en les desigualtats estructurals que encara pateixen les persones trans. Podeu llegir el text complet al document adjunt.