Granollers

Notícia

Els testos s’assemblen a les olles, pel cul o per les vores

Pau Llobet, regidor d'ERC Granollers
Pau Llobet, regidor d'ERC Granollers
Article d'opinió publicat al Diari el 9 Nou el dia 8 d'abril de 2022.

Dies de canvi a la Casa Gran. Esperarem i valorarem, doncs. Amb tot, no costa res ser educat i dir que alguns volem que l’Alba, la nova alcaldessa, tingui sort. Si ella té encerts en la seva tasca municipal la ciutat hi sortirà guanyant.

Nosaltres, però, estarem a l’altre costat de la trinxera, en un ple on la majoria absoluta (a vegades) sembla que ens voldria moderats i servils. No pas! Tenim història republicana a la sang i el punt just de rauxa per malfiar-nos de l’obediència cega a lideratges imposats: som fills de la revolta, de bruixes i bandolers. Cap rei ha pogut acovardir mai les nostres consciències. Indesinenter.

Comença un any (electoral) que es farà llarg, per cert. La nova alcaldessa vol repetir èxits i llorers antics. El seu mestre (el test del títol, per si no li havia quedat clar a l’estimat lector/a) li deixa una ciutat, un govern i una idea com a penyora. Què en farà d’aquesta herència? No ho tenim clar. Jo crec que la nova alcaldessa té prou enginy per fer un relat propi de ciutat i que no caldria que mirés el retrovisor del passat constantment. Volem futur i debat, i ho volem ara. Volem confrontar el projecte Barnusell amb el projecte Maynou. Veurem si pot i vol fer-ho, però, perquè les cotilles del PSC pressionen. El pes de la història sufoca i el calfred de perdre el poder emmotlla, anestesia i calma les ínfules de canvi.  

Per què ho dic tot això? perquè el primer discurs de la nova alcaldessa va ser òptim però massa líric. Va  variar el color del tòner de la impressora però va seguir calcant la ciutat antiga. Nosaltres hi vam trobar a faltar quines paraules diferents i actuals farà servir per descriure la ciutat a partir d’ara. Perquè triar les paraules que descriuen l’entorn és una manera de definir-se políticament. El discurs va ser poètic però carregat d’absències: ni barris ni comerç, per exemple.

Cap paraula nova, cap idea diferent. Al Govern municipal hi queda la vella guàrdia, avesada al tedi i al ‘’qui dia passa, any empeny’’. Hi queden uns regidors joves que ja són molt vells, per cert. La suma d’anys que alguns porten a l’ajuntament és indicatiu d’això que els dic. Anys que, aquests regidors i regidores, només han governat amb majoria i no coneixen ni tenen pràctica de govern en coalició. Avui, que la societat és diversa, dinàmica i canviant. Curiós.

Sumat, també, al fet que practiquen una política tècnica i sense ideologia. Amb una comunicació naïf i ambigua. Què vull dir amb això? Doncs que alguns dels regidors del Govern local no han tingut mai la necessitat de concretar perquè fan la política que fan. La majoria absoluta els protegeix d’haver-se de definir i posicionar més enllà de gran titulars buits de contingut polític. Així, la manera de defensar el projecte socialista a la ciutat es converteix en un cúmul de frases suades i repetides mil i un cops: ‘Un futur millor per a Granollers’’, ‘’una ciutat a la mida de les persones’’ o que ‘’Granollers no seria res sense els seus ciutadans’’. Frases d’una profunditat ideològica escassa que demostren, potser, que el projecte socialista a Granollers fa anys que perd pistonada, referents i valors.

Em sembla que ha arribat l’hora de marcar nous rumbs, doncs. De perfilar noves idees que dibuixin una Vila Oberta diferent. Empeltada d’allò positiu que hem fet fins ara, però impulsant -amb molta més valentia que l’actual- accions encaminades a quatre reptes bàsics: una aposta clara per la igualtat d’oportunitats (més beques i ajudes a la petita i mitjana empresa), un impuls a la ciutat feminista, un renovat esforç per fer de la cultura i l'educació l'objectiu essencial i compartit de la política local i la multiplicació d’accions per a descarbonitzar la ciutat i fer-la sostenible.

Pau Llobet i Roura
Regidor del Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers