Granollers

Notícia

El canvi que cal - Article de Núria Maynou

[Article publicat al 9nou de 29 de juliol del 2022]

Arriba l’agost i, per tant, es tanca un nou curs polític. Això vol dir que, després de la Festa Major – que afortunadament torna als carrers, de ben segur amb èxit -, començarà l’últim curs polític d’aquesta legislatura, que acabarà el mes de maig amb les eleccions municipals.

Fent balanç de la legislatura, és evident que aquests tres anys intensos han estat molt diferents al que crèiem, perquè la irrupció de la COVID-19 el març del 2020 va canviar per complet el nostre dia a dia i ha tingut un impacte molt gran a nivell humà, social i econòmic.

Aquest 2022 hem recuperat bona part de les nostres rutines d’abans de la pandèmia, i aquest retorn ha fet aflorar de forma més clara que tenim davant una sèrie de reptes globals que hem d’afrontar des del món local: la lluita contra el canvi climàtic, la protecció del medi ambient, la necessària reducció de les desigualtats (en un entorn on les vulnerabilitats creixen i és molt difícil trobar solucions reals per reduir-les), la imprescindible aposta per potenciar sectors econòmics de futur, sostenibles i la lluita per una ciutat més amable, verda i més ben comunicada amb el seu entorn.

Cal traduir aquests reptes en la necessitat d’impulsar polítiques diferents a les que hem fet fins ara. Cal una ciutat realment verda, contra les intervencions esporàdiques i el ciment. Una ciutat sense fums, davant de la contaminació. Una mobilitat alternativa, per fer Granollers més cohesionat i connectat. Una ciutat més justa i igual, contra les actuals desigualtats. Cal retornar a la singularitat i rellançar el model econòmic de Granollers, amb empreses i comerços de valor afegit i amb retorn social, contra la pèrdua de personalitat de la ciutat.

Per fer tot això, calen nous projectes i lideratges a la ciutat. La renúncia de l’alcalde Mayoral ha fet pal·les la fi d’un projecte que ha estat al capdavant de la ciutat molt de temps i ja es trobava esgotat d’idees. A més, no veiem que hi hagi cap renovació en el que planteja el govern del PSC. Actualment, a Granollers, ens hi falta cultura política. Tenim un govern que gestiona la ciutat, però que defuig el debat polític. La majoria absoluta apaga la capacitat d’innovar, d’admetre que dins de la diversitat de Granollers hi podem trobar les solucions imaginatives que impulsin de nou la ciutat. Ja no es tracta d’un element ideològic, sinó actitudinal. Ser obert de mires, anar sempre més enllà, voler escoltar tothom, no tenir por d’apostar per iniciatives atrevides, que no s’hagin fet enlloc abans i assumir la responsabilitat que tenim com a ciutat per afrontar els reptes de futur, enlloc d’escapar d’estudi sempre argumentant que els han de dur a terme altres institucions.

Com a ciutat, no podem seguir fent només una gestió plana i reactiva. Calen polítiques ambicioses que transformin Granollers en un lloc més verd, més cohesionat, singular, capdavanter i innovador. Hem de recuperar la il·lusió i l’impuls que construeixin el Granollers dels propers 50 anys, una ciutat amb un model referent tant pel seu entorn com per la seva ciutadania.

És per això que el proper mes de maig, a Granollers, hi haurà un canvi tant sí com no. Cal un canvi i cal decidir si serà cap a un projecte nou que realment doni resposta a aquests reptes, o si canviarem cap a l’ombra d’un projecte que ja s’ha acabat.

Nosaltres dedicarem tots els esforços i les capacitats a construir, explicar i treballar en aquest model de canvi i renovació necessaris, escoltant, aprenent i comptant amb tothom que ens ajudi a fer aquest canvi real.

Núria Maynou i Hernández
Portaveu d’ERC-AM i cap de l’oposició