Granollers

Notícia

El pressupost de “depèn com t’ho miris”

Pressupost 2011
Pressupost 2011
Depèn l’òptica des de la qual ens ho mirem, podem interpretar el pressupost de l’Ajuntament de Granollers pel 2011 de moltes maneres. I per aquest motiu podem dir que son uns pressupostos de “depèn com t’ho miris”.

És cert que, des d’un punt de vista numèric, se’ns dóna un missatge de cert pragmatisme, i fins i tot de prudència. L’equip de govern qualifica els seus pressupostos de realistes, d’exemple de contenció, i asseguren que responen a una actitud responsable. Però el cert és que ens hem vist obligats a reduir despeses - principalment pel que fa a les inversions- davant la davallada dels ingressos, sobretot dels que procedeixen d’altres administracions, que en molts casos s’han quedat a zero.

Tenim també una dificultat afegida a l’hora de mirar-nos el pressupost del 2011 doncs els múltiples canvis introduïts respecte als pressupostos del 2010, com ara conceptes que canvien de partida, partides que és desglossen de forma diferent i d’altres qüestions fa que sigui força complicat fer un seguiment del pressupost, sobretot quan volem establir comparacions amb el del 2010, o quan intentem esbrinar on van a parar els diners que se'ns ingressa des d’altres administracions per determinats projectes.

I nosaltres de tot això, en diem poca transparència, perquè el fet que el pressupost hagi guanyat en detall als darrers anys no significa que sigui més clar.

D’altra banda, esperàvem un pressupost on al marge dels números, més o menys freds, hi veiéssim els projectes que l’equip de govern pensa dur a terme a la ciutat, reivindicació bàsica per donar definitivament la transparència necessària, per saber en què ens gastem els diners. Per exemple, no hem vist la relació entre aquests pressupostos i el desplegament del 2on Pla Estratègic, ni veiem de quina dotació disposen els diferents projectes del PAM. M’hagués agradat veure un pressupost vinculat a les actuacions previstes en aquests dos documents que ara per ara semblen només intencions o voluntats.

Respecte a les inversions, des d’Esquerra entenem ben prioritzades les actuacions relatives a l’ampliació de l’Escola bressol Cangur (tot i que durant el 2011 sembla que no es posarà en marxa) i les intervencions en el Centre Educatiu Ponent, així com el fons bibliotecari (en aquest cas perquè el seu cost no és excessiu).

En canvi no veiem oportú la urbanització del carrer Lluís Companys tenint en compte que el seu cost majoritàriament es pensa finançar amb Contribucions Especials de Millora que hauran de pagar els qui hi viuen i ara no ens sembla el millor moment per demanar aportacions a les famílies i a les empreses.

I sabem que la remodelació de la plaça de Can Mònic forma part del Pla d’Actuació Municipal, però veuríem més encertat, en un any on el pressupost d’inversions és realment pobre, no concentrar-nos en una única intervenció sinó fer actuacions que repercuteixin a diferents espais de la ciutat. De fet, des d’ERC vam proposar dedicar aquests recursos a aconseguir la plena supressió de barreres arquitectòniques que dificulten l'accés a les persones amb disminució física i fer itineraris adaptats a les persones amb disminució de la mobilitat; aquesta és una actuació de la que en gaudiria tota la ciutat.

Per acabar, dir que aquest ha estat l'últim pressupost d’aquest mandat municipal i amb ell ha quedat palès com la promesa de l’equip de govern de posar en marxa, durant aquest mandat, mecanismes de participació a l’hora d’elaborar els pressupostos ha quedat incomplerta.

Pep Mur
Candidat d'ERC a l'alcaldia de Granollers