Granollers

Notícia

Contra la supressió de la immersió lingüística de Catalunya

  • L'escola en català
Ja fa masses dies que sentim a parlar de la sentència del Tribunal Suprem que pretén obligar a les escoles catalanes a fer servir el castellà com a llengua vehicular. Un fet que significaria la fi del sistema d’immersió lingüística de Catalunya, que fins ara ha estat un dels eixos per a garantir la cohesió social i la preservació de la nostra llengua. .

Un dels objectius d’Esquerra és assolir l’hegemonia de la llengua catalana en tots els àmbits. I davant aquests fets, des del Grup Municipal d’Esquerra vam presentar al Ple de gener una moció de rebuig a aquesta sentència que instava a l’Ajuntament de Granollers a reclamar unitat a les forces polítiques i a la societat civil catalana enfront aquest nou atac a la llengua, la cultura i la cohesió de la societat catalana, així com a posar-se a disposició de la societat civil catalana, i en especial dels moviments de renovació pedagògica, per a defensar el nostre model d’immersió lingüística.

A més hem de tenir en compte que el nostre sistema d’immersió lingüística ha estat elogiat internacionalment. De fet, el Parlament Europeu l’ha defensat amb fermesa i la Comissió Europea s’ha pronunciat en diverses ocasions a favor del català com a llengua vehicular de l’ensenyament, fins al punt de definir la immersió lingüística a Catalunya com el model a seguir per a la resta de països de la Unió Europea.

D’altra banda, aquest 21 de febrer la UNESCO celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna, l’objectiu del qual és defensar el plurilingüisme i la diversitat cultural. I sense dubte l’eina més eficaç per promoure el plurilingüisme és el sistema d’immersió lingüística. I això no només ho defensem nosaltres, sinó també l’Eurocambra a través de l’informe “Multilingualism: an asset for Europe and a shared commitment” (2009), text que a més a més s’oposa a reconèixer el dret dels pares a escollir la llengua d’escolarització dels seus fills, donat que pot perjudicar la cohesió social.

Per aquest motiu rebutgem de forma clara qualsevol moviment que faci trontollar un dels fonaments de l’escola i una peça clau per a la bona entesa entre la societat catalana sigui quin sigui el seu origen i la seva llengua materna. El català ha de ser la llengua comuna, l’espai de trobada i intersecció de tos els que volgudament som ciutadans de Catalunya.

Isabel Alcalde i Pep Mur
Regidors del Grup Municipal d’ERC