ERC Guissona

Totes les notícies

Xavier Castellana: ‘La voluntat de negociar ha de ser una carta que no podem perdre’

La Secció Local d’ERC Guissona ha celebrat aquest dissabte dia 21 de maig una jornada de treball, en la que s’ha fet balanç de les polítiques dutes a terme pel grup municipal a l’Ajuntament, que ha comptat amb la presència del senador Xavier Castellana. L’acte, en el qual també s’ha fet una anàlisi de la situació política actual, ha acabat amb un dinar de germanor.   El portaveu del grup municipal i president de la Secció Local d’ERC a Guissona, Josep Esquerra, que ha estat l’encarregat de presentar el balanç de les polítiques dutes a terme pel grup municipal durant els tres primers anys de legislatura, ha manifestat que la voluntat del grup sempre ha estat ‘dur a terme una oposició activa, una oposició responsable, això no vol dir que no pugui ser crítica’. Esquerra ha reforçat el concepte ‘del que és bo per Guissona és bo per tots’.   El senador Xavier Castellana, ha destacat la feina que s’està duent a terme a la secció local, remarcant els valors republicans com a eix central, remarcant ‘l’honestedat, la capacitat de treball, el coneixement de les necessitats de la ciutadania i la implicació en la societat’, eines clau per a dur a terme una política útil a nivell municipal, i l’existència d’un ‘molt bon nivell de cohesió i d’il·lusió’.   El republicà ha fet un repàs de temes d’àmbit nacional, detallant que sobre el cas Pegasus ‘és imprescindible que hi hagi conseqüències i sobretot que el que passi, ens doni garanties de no-reproductibilitat’.   Castellana també s’ha mostrat ferm sobre el fet que ‘la negociació ha de ser un element que sempre hi ha de ser, perquè som un món interconnectat on no som uns i altres, hi ha molts altres actors. La voluntat de negociar ha de ser una carta que no podem perdre’, ha assegurat.   Guissona, 21 de maig de 2022  

El ple de l'Ajuntament de Guissona del mes d'abril aprova les dues mocions presentades pel grup d'ERC

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Guissona ha presentat dues mocions al ple que se celebrarà aquest dijous dia 21. La primera moció insta al consistori a crear una agenda pública per a l'alcalde i regidors de l'equip de govern amb l'objectiu d'acomplir els principis de transparència i accés a la informació i garantir un major grau de legitimitat de l'activitat política fonamentada en la confiança dels veïns i veïnes del nostre municipi. Segons el portaveu del grup, Josep Esquerra, aquesta proposta va en la línia de donar eines per a combatre la 'desafecció de la ciutadania respecte la política'. Segons els republicans, 'posar a la vista de la ciutadania les accions de la vida pública dels seus membres electes, contribuiria a la restauració de la confiança en les institucions i la millora de la qualitat de la democràcia al nostre municipi'. La proposta del grup republicà, demana la publicació de l'agenda pública de l'alcalde i de tots els regidors i regidores de l'equip de govern, així com la publicació de les despeses per viatges finançats per l'Ajuntament, no tant per la quantia, sinó per 'l'exercici de transparència que suposa posar en coneixement de la ciutadania les activitats que realitzen els nostres representants en el desenvolupament de les seves funcions'. Aquesta iniciativa impulsada pels republicans, va en concordança amb la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que assenyala que els càrrecs públics han d'actuar d'acord amb transparència a les seves activitats oficials, actes i decisions relacionades amb la gestió dels assumptes públics que tenen encomanats i de llur agenda oficial, als efectes de publicitat del Registre de grups d'interès, establert pel títol IV de la mateixa Llei. La segona moció és una proposta de suport a la lluita del poble sahrauí pel seu dret d’autodeterminació. ERC considera que l'Estat espanyol ha d'actuar amb sentit de responsabilitat històrica amb el poble sahrauí, treballar en favor del compliment de la legalitat internacional.

ERC Guissona insta l'Ajuntament a crear una agenda pública per a l'alcalde i membres de l'equip de govern

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Guissona insta al consistori a crear una agenda pública per a l'alcalde i regidors de l'equip de govern amb l'objectiu d'acomplir els principis de transparència i accés a la informació i garantir un major grau de legitimitat de l'activitat política fonamentada en la confiança dels veïns i veïnes del nostre municipi. Segons el portaveu del grup, Josep Esquerra, aquesta proposta va en la línia de donar eines per a combatre la 'desafecció de la ciutadania respecte la política'. Segons els republicans, 'posar a la vista de la ciutadania les accions de la vida pública dels seus membres electes, contribuiria a la restauració de la confiança en les institucions i la millora de la qualitat de la democràcia al nostre municipi'. La proposta del grup republicà, demana la publicació de l'agenda pública de l'alcalde i de tots els regidors i regidores de l'equip de govern, així com la publicació de les despeses per viatges finançats per l'Ajuntament, no tant per la quantia, sinó per 'l'exercici de transparència que suposa posar en coneixement de la ciutadania les activitats que realitzen els nostres representants en el desenvolupament de les seves funcions'. Aquesta inciativa impulsada pels republicans, va en concordança amb la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que assenyala que els càrrecs públics han d'actuar d'acord amb transparència a les seves activitats oficials, actes i decisions relacionades amb la gestió dels assumptes públics que tenen encomanats i de llur agenda oficial, als efectes de publicitat del Registre de grups d'interès, establert pel títol IV de la mateixa Llei.  

ERC Guissona presenta al Ple de l’Ajuntament una moció de suport al dret a l’autodeterminació del poble sahrauí

Davant de la postura del Govern Espanyol respecte al conflicte del Sàhara Occidental, el Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Guissona agafa el testimoni de la proposta de la declaració enviada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), l’Associació Catalana d’Amics amb el Poble Sahrauí (ACAPS) i la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) en suport a la lluita del poble sahrauí pel seu dret d’autodeterminació. Des d'ERC considerem que l'Estat espanyol ha d'actuar amb sentit de responsabilitat històrica amb el poble sahrauí, treballar en favor del compliment de la legalitat internacional. Segons el portaveu del grup, Josep Esquerra, 'el dret a l'autodeterminació del poble saharauí és inqüestionable'.  Així, la moció demana que 'el govern de l'Estat espanyol rectifiqui de forma immediata el seu posicionament favorable a un pla d'autonomia del Sàhara Occidental, que és contrari als drets del poble sahrauí', i l'insta a mantenir una 'actitud proactiva favorable a la realització del referèndum d'autodeterminació, tal com li correspon com a potència administradora del territori i de denúncia de les repetides violacions dels drets humans que pateix el poble sahrauí als territoris ocupats pel Marroc'. La moció també proposa al Parlament de Catalunya que constitueixi l'Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara, ja que malgrat haver estat en funcionament les darreres legislatures més d'un any després de l'inici de la XIII continua sense activar-se, per tal que Catalunya tingui una representació institucional de màxim nivell a l'hora de fer arribar el seu suport a una resolució pacífica i respectuosa amb els drets del poble sahrauí.

Sara Bailac: ‘No hi ha hagut una aposta real pel transport públic‘.

La Secció Local d’Esquerra Republicana de Catalunya de Guissona va organitzar aquest divendres una nova sessió de ‘Converses Republicanes’ per parlar d’infraestructures, amb la intervenció de Sara Bailac i Ardanuy, senadora i vicesecretària general d’Acció Política d’Esquerra Republicana de Catalunya. L’acte va comptar amb la presentació del portaveu del grup municipal a l’Ajuntament de Guissona i president de la Secció Local d’ERC, Josep Esquerra i Aldomà.     La senadora Sara Bailac i Ardanuy, va reivindicar el transport ferroviari, tot lamentant que ‘s'ha deixat en segon terme, i s'ha prioritzat el transport aeri i l'alta velocitat’. En aquest àmbit, va destacar que ‘el transport de mercaderies per tren és una gran assignatura pendent, ja que actualment només és del 3%, però cal recordar que la UE defineix que el 2030 ha de ser un mínim del 30%’. La senadora republicana va insistir en que ‘totes les línies ferroviàries de la demarcació de Lleida s'han de concebre com a una xarxa integrada’.   Bailac va manifestar que ‘el model d'infraestructures de l'Estat és ineficient, perquè s'ha bastit a partir d'una visió radial de les connexions, prioritzant la centralitat’ i va afirmar que ‘no hi ha hagut una aposta real pel transport públic’. Bailac, a més, va incidir també en que aquesta visió de les infraestructures que es té des de Madrid ‘és esbiaixada, perquè està segregada, mira individualment cadascuna de les infraestructures, però no es consideren de forma integrada, conjunta’.   Durant la sessió es van debatre les principals preocupacions del territori sobre infraestructures, que han posat de manifest una gran manca de planificació i de manteniment, com el cas del tram de l'A2 al seu pas per la Segarra, un tram amb el ferm en molt males condicions, fet que es reivindica des de fa molt de temps. ‘L'objectiu ha de ser anar cap a una mobilitat segura i sostenible’, va afirmar la senadora.

Xerrada sobre infraestructures a Guissona

El proper divendres dia 1 d'abril a Guissona, nova sessió de #ConversesRepublicanes, en la que parlarem d'infraestructures amb la vicesecretària general d’Acció Política d’ERC i senadora Sara Bailac i Ardanuy, i Josep Esquerra i Aldomà, portaveu del grup d'ERC a l'Ajuntament de Guissona i president de la Secció Local.  La xerrada serà a les 18 h a la seu d'ERC (carrer Notari Faus, 18) de Guissona.  Us hi esperem!

Montserrat Fornells: ‘Cal revisar i replantejar el model de finançament local’.

La Secció Local d’ERC de Guissona va organitzar aquest divendres una nova sessió de ‘Converses Republicanes’ que ha versat sobre els reptes de l’administració local, amb la intervenció de Montserrat Fornells i Solé, alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i directora general d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya. L’acte va comptar amb la presentació del portaveu del grup municipal a l’Ajuntament de Guissona i president de la Secció Local d’ERC, Josep Esquerra i Aldomà.     Montserrat Fornells i Solé, directora general d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya, va manifestar el compromís del Govern de la Generalitat amb el món local, i la necessitat de dotar de les eines necessàries per a dur a terme les quatre grans transformacions socials que el país necessita: verda, feminista, democràtica i social, posant com a exemple la ‘recent reactivació del Consell de Governs Locals, que ha de donar veu a tots els municipis i ser un Parlament del municipalisme’. ‘El Consell de Governs Locals ha d’esdevenir una eina eficaç per a buscar solucions a les necessitats del territori, com per exemple, cal revisar i replantejar el model de finançament local’.   Durant la sessió s’han debatut les principals preocupacions d’ajuntaments i consells comarcals, com ara el Fons de cooperació local de Catalunya per a l’anualitat 2022, que properament es publicarà, i que preveu un increment respecte les anualitats anteriors, o la problemàtica de la justificació dels treballs subvencionats pel PUOSC, per la qual cosa s’està ‘estudiant quines accions s’implementen perquè els Ajuntaments i Consells Comarcals no es vegin perjudicats amb els problemes de justificació d’aquestes ajudes”.   Una de les problemàtiques més rellevants actualment en l’entorn local a la comarca de la Segarra, és la mancança de les figures de secretaria i intervenció a ajuntaments i consell comarcal, sobre la qual, Fornells ha reiterat la necessitat de ‘poder retornar les competències de convocar processos de selecció a Catalunya’.

Xerrada sobre els reptes de l'Administració Local a Catalunya

Aquest proper divendres dia 18 a Guissona tindrà lloc una nova sessió de #ConversesRepublicanes per parlar dels reptes de l'Administració Local a Catalunya. La sessió comptarà amb la participació de Montserrat Fornells i Solé, alcaldessa de Vilanova de l'Aguda i directora general d'Administració Local de la Generalitat de Catalunya, i Josep Esquerra i  Aldomà, portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Guissona i president de la Secció Local. A les 18 h a la seu d'ERC, al carrer Notari Faus, 18 de Guissona. Us hi esperem!

Esquerra Republicana a Guissona commemora el dia 8 de març

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Guissona va organitzar, en motiu de la celebració Dia Internacional de les Dones, un vermut popular que va comptar amb la intervenció de la monologuista Ana Polo. L’acte va tenir lloc aquest dissabte dia 12 a la plaça Bisbe Benlloch, amb l’assistència de més d’una cinquantena de persones.   El portaveu del grup republicà, Josep Esquerra, va donar la benvinguda i va presentar l’acte en motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, detallant que es tracta ‘d’una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere, per continuar contribuint a una societat més justa i igualitària’.   La regidora Verònica Serrulla, al seu torn, va remarcar el compromís del grup en aquesta celebració, recordant que l’any passat van dur a terme una activitat de titelles amb perspectiva de gènere, insistint en que ‘l’educació dels infants és essencial per a canviar creences que portem integrades, ja que són els que tindran a les seves mans la gestió del futur’.   Verònica Serrulla va expressar que ‘tant de bo aquest fos el darrer acte reivindicatiu i que el proper any aquesta data sigués només per a celebrar, malauradament tothom sabem que això no serà possible, perquè encara tenim molt camí per a recórrer i molta feina per fer, doncs és més necessari que mai continuar lluitant activament contra qualsevol expressió de desigualtat, discriminació i violència’.   La jornada reivindicativa, va comptar amb l’actuació de la periodista i humorista Anna Polo, que en el seu monòleg, amb humor i ironia, va convidar a totes les persones assistents a reflexionar: ‘ser feminista no implica odiar ningú’. I és que encara avui, convé recordar massa sovint que l’objectiu del moviment feminista és el de fer una societat més justa i eliminar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques de la dona respecte a l’home.