ERC Guissona

Totes les notícies

ERC proposa de fer un cens d’edificis que contiguin elements de fibrociment amb partícules d’amiant a Guissona

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Guissona ha proposat una moció per a instar a l’Ajuntament que elabori un cens i registre d’edificis que continguin elements de fibrociment amb partícules d’amiant.   Segons el portaveu del grup republicà, Josep Esquerra, ‘l’amiant, conegut popularment per ‘Uralita’, és un material que presenta fibres llargues i perdurables, la qual cosa el converteix en un material amb bones qualitats per a la construcció, però que s’ha demostrat que té efectes cancerígens’. És per això que l’OMS va descriure aquesta potencialitat, i el Parlament Europeu va dictaminar  que havia de prohibir-se’n l’ús a tots els països, de manera que a partir del 14 de juny de 2002 l'amiant en totes les seves varietats quedava prohibit.   La presència de materials amb amiant constitueix un problema de salut laboral. De fet, les activitats de retirada o encapsulació productes amb amiant fetes incorrectament i la contaminació que aquestes activitats impliquen, juntament amb els abocaments incontrolats de residus, suposen una font de contaminació de l'aire atmosfèric, dels sòls i de les aigües.   El grup republicà, doncs, insta l’Ajuntament de Guissona, a promoure l'elaboració d'un inventari o cens dels edificis i instal·lacions soterrades del municipi que actualment continguin elements de fibrociment, que hauria de contenir la identificació i el diagnòstic del propi immoble en relació als elements que contenen amiant, i que durant la realització d’obres es tingui en compte aquesta informació per tal de que es pugui prendre les mesures preventives adients i minimitzar-ne el perill. La moció insta també, a l’Agència de Residus de Catalunya per a que mantingui la línia de subvencions per a la retirada d’amiant.  

ERC reivindica l’enllaç de Guissona a l’Eix Transversal

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona ha registrat una moció que serà debatuda al proper ple de l’Ajuntament de Guissona per a la recuperació del projecte de millora de l’accessibilitat a l’Eix Transversal des de Guissona.   Segons el portaveu del grup d’ERC a l’Ajuntament de Guissona, Josep Esquerra, ‘la ruta d’accés més habitual és a través de la carretera de Vicfred fins a Sant Ramon, on s’enllaça amb l’Eix, fent un recorregut de 14 km de carreteres de titularitat de la Diputació de Lleida i de l’Ajuntament de Sant Guim de la Plana’.   Per als republicans, ‘la connexió amb l’Eix és vital per Guissona i la seva plana, ja que és una via de comunicació necessària per a donar servei a la indústria de la comarca i proporcionar unes vies ràpides i eficaces a tota la població, uns requisits que ara mateix no es donen’.  ‘A més, cal tenir present que molt del trànsit que segueix aquesta ruta per accedir a l’Eix és de gran tonatge, fet que, juntament amb l’augment del trànsit dels darrers temps, provoca un constant deteriorament de les vies’.   El grup d’ERC a l’Ajuntament de Guissona posa de manifest que aquest projecte s’ha anat treballant al llarg de dues dècades, des de que el dia 13 de juny de 2002, els alcaldes de Guissona, Sant Guim de la Plana, Pujalt, Massoteres, Torrefeta i Florejacs, Calonge de Segarra, Ivorra i Calaf, van signar un manifest demanant a la Generalitat un nou enllaç a l'Eix Transversal.  Posteriorment, la Direcció General de Carreteres, el 28 de maig de 2008, va encarregar a GISA, l'assistència tècnica per la redacció de l'estudi informatiu de ‘Millora de l'accessibilitat de Guissona amb l'eix transversal, carretera C25. Tram: Guissona – Pujalt’. A partir d'aquesta data, s'han realitzat tota una sèrie de tràmits i estudis. La memòria amb tots els seus annexos, l'estudi d'impacte ambiental, l'estudi de moviment de terres, les al·legacions dels diferents organismes i institucions, inclosa de l'Ajuntament de Guissona, referida al traçat del nostre terme municipal.

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Guissona proposa l’acollida de persones refugiades.

Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Guissona s’ha registrat una moció a l’Ajuntament per tal de que sigui debatuda al proper ple, plantejant la possibilitat de que Guissona esdevingui una vila d’acollida de persones refugiades.   Segons la regidora Verònica Serrulla, ‘estem veient amb gran preocupació com els talibans han pres el poder a l’Afganistan, sembrant el terror i anunciant la instauració d’un règim autoritari que no respectarà la democràcia ni els drets humans’. Aquest fet, fa que persones del món de la cultura, la política o el periodisme i directament qualsevol dona que hagi destacat per la seva activitat professional, política en defensa dels drets humans han estat víctimes d’amenaces, pallisses o fins i tot assassinades’.   Així, segons els republicans, es planteja que l’Ajuntament es posi a disposició del Govern de la Generalitat per col·laborar en la mesura de les seves possibilitats, en l’acollida de les persones refugiades, sigui quin sigui el seu país d’origen, que han pogut sortir del seu país en conflicte, i dels que esperem que puguin sortir properament. ‘Volem que aquestes famílies que fugen de la violència i el terror trobin al nostre país un lloc segur on viure’.  

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Guissona proposa instal·lar una escultura en commemoració de l’1 d’octubre

Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Guissona hem proposat a l’Ajuntament d’instal·lar una escultura per commemorar el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya que es va celebrar l’1 d’octubre de 2017.   L’1 d’Octubre de 2017 s’ha convertit en un símbol de la força de l’organització ciutadana. Va aglutinar a un nombre elevadíssim de gent arreu del país que es manifestava en defensa de la llibertat d’expressió i reivindicava la democràcia real. Aquesta data, va ser sens dubte un dia per recordar en molts sentits. La celebració́ del Referèndum va ser un acte de dignitat col·lectiva, on la Generalitat de Catalunya i gran part de la ciutadania de Catalunya van resistir tots els mecanismes de repressió́ de l’Estat que intentaven impedir-ho.   Segons la regidora Ester Marsol, es planteja aquest monument per tal de retre el reconeixement que ‘mereixen tantes persones que han vist trepitjats els drets i les llibertats, tant individuals com col·lectius’. La proposta dels republicans pretén tenir en compte els artistes de la comarca, per a fer-los partícips de l’autoria d’aquesta obra, amb l’objectiu de visibilitzar i promocionar el talent local. Ester Marsol ha volgut destacar que ‘portar l’art al carrer convida el vianant a la reflexió, al qüestionament i reforça la identitat’. Així, la proposta planteja crear una escultura al carrer per commemorar el referèndum i ubicar-la davant de l’Ajuntament, punt neuràlgic dels esdeveniments de l’1 d'octubre.   Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Guissona hem proposat a l’Ajuntament d’instal·lar una escultura per commemorar el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya que es va celebrar l’1 d’octubre de 2017.   L’1 d’Octubre de 2017 s’ha convertit en un símbol de la força de l’organització ciutadana. Va aglutinar a un nombre elevadíssim de gent arreu del país que es manifestava en defensa de la llibertat d’expressió i reivindicava la democràcia real.

Front comú català, basc i gallec contra “l’estafa” de les companyies elèctriques i la “inacció” del govern espanyol

Esquerra Republicana co-signa un manifest que denuncia l’augment desborbitat del preu de la llum i convoca una apagada elèctrica massiva i una cassolada la nit del 8 d’octubre Esquerra Republicana, Junts, la CUP, Bildu, el BNG, Més per Mallorca i Més per Menorca han signat un manifest on denuncien l’augment desorbitat del preu de la llum i la permissivitat del govern espanyol davant d’aquesta “gran estafa”. Sota el lema “Desconnecta les elèctriques”, les formacions fan una crida a la ciutadania a “respondre a aquest xantatge” amb una apagada elèctrica massiva i una cassolada de protesta el proper divendres, 8 d’octubre, de les 22 h. a les 22.30 h. Al text, alerten que el preu de la llum ha assolit màxims històrics, les elèctriques s’enriqueixen, la ciutadania s’empobreix i, mentrestant, “el govern espanyol deixa milers de llars vulnerables a les fosques”. Així resumeixen la “gran estafa” que s’està perpetrant contra la ciutadania, pimes i petits negocis. Una estafa “generada i permesa pel PP i pel PSOE”, afirmen, “perquè van ser ells els qui van privatitzar, vendre i desmantellar les empreses públiques, van desregular el sistema i el van deixar en mans del ‘mercat’, un mercat que ells mateixos controlen i manipulen des dels consells d’administració que ocupen no pocs expresidents i exministres”, recorden. “Van construir un mercat elèctric a mesura, en què l’energia més barata es paga al preu de la més cara”, prossegueixen, i mencionen noms concrets: “Grans empreses com Endesa, Iberdrola o Naturgy acumulen guanys multimilionaris anuals, mentre saquegen els consumidors i expolien els territoris productors”. Es tracta, diuen, d’un “negoci rodó”, i davant d’això, el govern espanyol només ha aplicat mesures superficials, i ho ha fet obligat, afirmen, per la pressió pública i les forces sobiranistes i progressistes.  La nostra dependència política de l’estat espanyol és una rèmora per protegir les nostres ciutadanies dels abusos que cometen les empreses energètiques  “Nosaltres, catalanes, basques i gallegues, fem avui un front comú contra l’oligopoli de les elèctriques i les seves amenaces, així com per denunciar la inacció del govern espanyol a l’hora d’afrontar aquesta estafa elèctrica de manera estructural”, declaren, contundents.

11 de setembre de 2021: Amnistia, Referèndum, Independència!

Una nova Diada ens porta als peus de la tardor, i enguany, com cada 11 de setembre, ens refermem en la voluntat de continuar el pas cap a la República Catalana. Ni la pandèmia, ni la repressió, aturen el moviment independentista. No deixarem perdre una nova oportunitat per a demostrar que el nostre, és un moviment polític i social amb força i gran capacitat mobilitzadora.   Aquesta Diada també ha de ser una oportunitat per a demostrar la força de l’independentisme a la taula de negociació, un pas que és important per a la resolució del conflicte polític català, i que no es pot ajornar més. La comunitat internacional demana i espera. El poble català ha de fer valer el pes de la voluntat del 80% de la ciutadania que vol una solució democràtica. Així, sortirem de nou a reivindicar la defensa de les polítiques socials, la lluita contra les desigualtats, el blindatge dels serveis públics i la resolució del conflicte polític amb l’estat.   Des d’ERC volem liderar la transformació social, feminista, verda i democràtica amb aquest doble objectiu: ser útils en el dia a dia de la gent i avançar cap a la república catalana. Perquè la República catalana és el projecte democràtic més potent per a la ciutadania de Catalunya. Visca Catalunya Lliure!    

És necessari per la governabilitat?

A principis del mes d’agost, l’equip de govern de l’Ajuntament de Guissona format per Junts i Primàries, va oferir al nostre grup municipal la possibilitat d’integrar-se dins d’aquest govern.   Les conclusions a què hem arribat, són les següents:   És necessari per la governabilitat?   És evident que no, ja que l’equip de govern actual és de 7 regidors, el que fa majoria absoluta.   Per tant, podem determinar que no som necessaris per a garantir l’estabilitat del govern, doncs la té de forma àmplia.   Per altra banda, és bo que no existeixi oposició? El nostre estil de fer oposició ha estat sempre responsable, mai destraler o agressiu, hem donat suport a les iniciatives del govern que al nostre entendre són positives pel municipi, sense tenir en compte el color polític de qui les presenta, “sí és bo per Guissona, és bo per nosaltres”, i hem estat crítics respecte les polítiques que hem cregut que no són adients o que es poden portar a terme de manera diferent.   Hem estat a disposició del govern municipal sempre que ens ho han permès, mostrant la nostra predisposició a col·laborar en tot el que fes falta. L’any 2019 a l’esclatar la pandèmia, vam oferir reiteradament la nostra col·laboració incondicional, doncs vam entendre que en els moments de crisi es quan s’ha de demostrar realment què és l’important, però mai vam rebre cap resposta ni cap demanda.   Tot i així, la nostra intenció és continuar  aportant, sempre aportant, estan atents i sense renunciar a denunciar qualsevol acció que no sigui correcta i sigui denunciable, i evidentment evitant qualsevol espectacle polític.   Per altra banda, creiem que l’oferiment arriba tard   Al juny de l’any 2019, en constituir-se els ajuntaments, se’ns va dir per part del grup de Junts, que no era el moment, que la ciutadania de Guissona volia un canvi, que ells representaven aquest canvi i que la ciutadania no entendria que féssim govern plegats.   Sincerament, nosaltres creiem que sí que era el moment i ens vèiem ferms candidats per recolzar des de dins el govern municipal, però l’equip guanyador, legítimament, per altra banda, va escollir una altra opció.

Esquerra Republicana de Catalunya visita la fàbrica de pinsos Bonàrea a Lleida per impulsar el transport de mercaderies per tren

Bailac: ‘Cal impulsar el transport de mercaderies ferroviari i passar del 5% actual al 30% que marca la UE pel 2030’   La senadora, Sara Bailac, i el regidor de Guissona Josep Esquerra han visitat  la planta d’elaboració de pinsos que té Bonàrea al polígon d’El Segre, amb la intenció de conèixer de primera mà el transport de mercaderies que realitza aquesta empresa per ferrocarril i impulsar des de les institucions aquesta modalitat de transport més sostenible     El transport de mercaderies per ferrocarril es troba infrautilitzat a Lleida, on només una empresa de les 7 que disposen de ramal de via propi utilitza aquesta modalitat per transportar matèria prima d’aquest polígon. Vista aquesta situació, Esquerra Republicana s’ha interessat per conèixer de primera mà la situació actual i ha visitat Bonàrea, una de les poques que actualment està fent algun transport via ferrocarril a Lleida.   Després de conèixer les dades i les proporcions del transport per tren en aquesta empresa, s’ha constatat que encara queda molta feina per fer i que des de les institucions s’ha de posar fil a l’agulla. En aquest sentit els republicans han impulsat iniciatives a Congrés i Senat per promoure les inversions a Lleida i la simplificació de procediments per part del Govern de l’Estat i l’impuls real del transport de mercaderies per ferrocarril.   Bailac ha declarat que ‘el transport de mercaderies per ferrocarril és més sostenible que per carretera, i des d’Esquerra volem impulsar-lo d’acord amb els objectius de la Unió Europea, que preveuen que aquest tipus de transport representi el 30% del total el 2030 i actualment només arriba a un 5%. Per fer-ho possible és imprescindible la inversió en infraestructures per part del Govern de l’Estat’.   A més de ser més sostenible, el transport per tren representa un estalvi econòmic respecte el transport per carretera. En aquest sentit, Josep Esquerra ha dit que ‘actualment el transport per tren ja és competitiu en termes econòmics, hem d’ajudar a les empreses a veure l’oportunitat d’estalvi econòmic i de contribució a mitigar la crisi climàtica’.

Acabem amb la sexualització del cos de les esportistes

Vivim en una societat en què la discriminació envers les dones suposa un fre a la igualtat i una pèrdua de capital humà. La discriminació cap a les dones impregna tots els sectors de la societat i limita la capacitat de totes les persones de viure en plena igualtat i llibertat. I potser un dels àmbits on més discriminades pateixen les dones és a l'esport. L'informe Dones en l'esport d'enguany posa de manifest els biaixos de gènere en aquest sector. Primerament, trobem un biaix important en l'esport que practiquen majoritàriament les dones i els homes. Els homes es concentren principalment als esports com el futbol i el bàsquet i les dones ho fan a la gimnàstica rítmica i la dansa. Tal com succeeix en altres àmbits de la vida, les activitats esportives masculinitzades són aquelles més valorades econòmicament, considerades d'alt nivell, més visibilitzades pels mitjans de comunicació i més seguides pel públic. Tot i que, afortunadament, cada vegada més, podem trobar dones esportistes als mitjans i a les activitats de competició sent referents per a altres dones i noies. Les dades demostren que en els últims anys, cada cop hi ha més dones esportistes d’alt nivell (jan passat de representar el 45% l’any 2010, al 51% el 2020). Però aquest increment no es reflecteix als espais de presa de decisió. L'any 2020 només un 27% de les persones integrants de les juntes directives dels consells esportius de Catalunya eren dones, una xifra molt allunyada de la paritat. A aquest fet i hem de sumar que els protocols pels quals es regeixen les diferents activitats esportives, estan elaborats des d'una visió masculina i alhora masclista que sexualitza cos de la dona. Així mateix, l’ocupació en entrenadores i entrenadors esportius continua sent un espai d’homes. Les darreres dades de 2019 indiquen que les dones continuen representant una mica més del 15% del total d’aquest col·lectiu. Les feines que representen esferes de responsabilitat, poder o superioritat moral són les que més resistències oposen a que les dones hi accedeixin Per tant, què succeeix amb les dones que practiquen activitats esportives de manera professional? Doncs que xoquen frontalment amb les estructures patriarcals i masclistes del sistema, un fet que genera desigualtats que es manifesten també contra els cossos de les dones.