ERC Guissona

Totes les notícies

Esquerra Republicana de Catalunya – Independents de la Segarra- Acord Municipal (ERC-InSE-AM) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) han arribat a un acord per ampliar el Govern del Consell Comarcal de la Segarra

Així, el pacte avala la incorporació de la consellera de la CUP, Dània Verdés i Traus, a l’equip de govern del Consell Comarcal, i en concret a l’àrea de medi ambient, mitjançant la Conselleria de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, una disciplina que tindrà com a objectiu el foment de polítiques de sostenibilitat, de transició energètica i dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.   Per a la nova àrea de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, serà clau la reactivació de l’Oficina Comarcal de l’Energia, que ha de dur a terme l’assessorament i la col·laboració en la gestió energètica dels Ajuntaments de la comarca, l’elaboració d’informes de seguiment dels consums energètics municipals i de propostes de millora, la tramitació de subvencions i la promoció de l’aplicació de la legislació vigent en matèria energètica.   És prioritari per als grups d’ERC-InSE-AM i la CUP el compromís en gestionar el mandat al Consell Comarcal de la Segarra d’acord amb el model de governança republicana, aplicant polítiques transformadores, d’esquerres i sobiranistes i treballant per a la sostenibilitat, la cohesió i l’equilibri territorial de la comarca. Un pla d’actuació que s’ha d’implantar des de la transparència en la gestió, el respecte a la pluralitat, el compromís ètic i la responsabilitat política.   Per a ambdós grups polítics, el govern del Consell Comarcal de la Segarra ha de fer front a la situació econòmica i financera i alhora atendre les necessitats de la ciutadania, lluitant contra les desigualtats i aplicant polítiques que veritablement responguin a una acció política a favor dels drets socials, la millora del benestar de la ciutadania, la promoció econòmica i de l’ocupació. En definitiva, dotar dels mecanismes necessaris per a fer funcionar els engranatges d’una forma eficient, com a veritable motor de progrés, benestar, convivència, cohesió social i equilibri a la comarca de la Segarra.

El grup d'ERC a l'Ajuntament de Guissona presenta una moció en suport a l’amnistia

El ple de l'Ajuntament de Guissona debatrà aquest dimecres dia 14 la moció presentada pel grup d'Esquerra Republicana de Catalunya - Acord Municipal a favor de l’amnistia.  Aquesta moció, planteja l'amnistia com a eina imprescindible juntament amb el reconeixement del dret a l’autodeterminació, per poder avançar en la resolució del conflicte polític català, ja que és impossible un diàleg democràtic en igualtat de condicions entre totes les parts, amb ciutadania empresonada, exiliada i represaliada judicialment. El portaveu del grup d'ERC-AM, Josep Esquerra i Aldomà ha manifestat que 'aquest és un concepte jurídic, reconegut a nivell internacional, que ha estat aplicat en moltes ocasions arreu del mon en circumstàncies d’excepcionalitat política com la que estem vivint a Catalunya actualment’.   La moció reivindica l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia que, sense renunciar a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació, comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes, per tots els actes i expressió d’unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya.   La proposta presentada pel grup republicà, també demana la reparació dels danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part, així com també el lliure exercici dels drets polítics, que no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal. Segons Josep Esquerra, ‘exercir la llibertat d'expressió, de reunió i manifestació, de participació política per mitjà de l'elecció de representants o per l'expressió directa d'una decisió, són drets bàsics, mecanismes bàsics i essencials d'una societat democràtica’.

El grup d'ERC a l'Ajuntament de Guissona presenta una moció de suport al Correllengua 2021

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Guissona, ha presentat una moció de suport al Correllengua, que es debatrà al ple del dia 14 de juliol. Segons el portaveu del grup, Josep Esquerra i Aldomà, es tracta d’una iniciativa ‘per a incentivar la plena normalització del català arreu del territori i convertir-la en la llengua vehicular i comuna de la nostra societat i en l’element d’integració de les persones nouvingudes, per a afavorir que el català sigui un element integrador que permeti que una societat plural com la catalana generi una identitat col·lectiva’. El Correllengua és una iniciativa cívica que organitza la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL), que enguany celebra la 25ena edició, i que ha estat impulsada per societat civil i administracions locals durant tot aquest temps. Aquesta edició commemora la figura de l’escriptor Isabel Clara-Simó per reivindicar la seva figura i la seva obra, per retre homenatge a l’autora i posar en valor la seva obra,. El grup republicà presenta aquesta proposta per a reforçar el compromís de l’Ajuntament de Guissona amb la llengua i la cultura catalanes i per ratificar i augmentar el suport al Correllengua, donant suport  a l’edició 2021 com a instrument reivindicatiu de la societat a favor de la plena normalització en l’ús social de la llengua arreu dels territoris de parla catalana i a favor de la seva unitat. Així mateix, la proposta insta a l’Ajuntament de Guissona a donar suport a les entitats i grups del municipi interessats a organitzar actes del Correllengua i aportar la infraestructura i l’ajuda necessàries per al bon desenvolupament de les activitats programades.    

28-J: Alliberem-nos de la normativitat

Com cada 28 de juny, se celebra arreu del món el Dia Internacional de l'Orgull i l'Alliberament LGTBI+, per commemorar les protestes dels fets d'Stonewall, ara fa 52 anys a la ciutat de Nova York. Una rebel·lió per plantar cara a tota la violència històrica i institucional patida, liderada per dones trans racialitzades, que va suposar l'inici del moviment LGTBI+ i de la lluita per la conquesta i el reconeixement dels drets de lesbianes, persones trans*, bisexuals, gais i altres manifestacions de la diversitat sexual i de gènere. Enguany aquesta commemoració està inevitablement marcada pels incidents del darrer cap de setmana del mes de maig a Barcelona, amb diferents agressions homofòbiques especialment brutals. Aquests fets són només la darrera mostra de tota la violència que les persones LGTBI+ seguim patint, dia a dia, a les nostres vides. Atacs a manifestacions artístiques com el mural de Ripollet, insults i humiliacions al transport públic, agressions verbals i físiques... fins a 80 actes violents LGTBIfòbics al nostre país només en el que portem d'any, segons ha fet públic l'Observatori contra l'Homofòbia. I, malgrat tot, no són més que la punta de l'iceberg de totes les agressions i violències que afrontem les persones LGTBI+. Perquè malgrat els avenços legislatius aconseguits gràcies al compromís i la feina incansable de l'activisme LGTBI+, seguim patint tota mena de discriminacions, menys evidents, que travessen tots els àmbits de les nostres vides, i que s'agreugen si som dones, persones trans o no binàries, precàries, racialitzades, migrades, seropositives, menors o grans, amb alguna discapacitat, sense xarxa familiar o sense papers. L'auge dels discursos d'odi, obertament homòfobs i trànsfobs per part de l'extrema dreta i moviments populistes intolerants que han arribat a les institucions, però també les actituds reaccionàries i excloents des de partits i entorns pretesament progressistes i feministes, són algunes de les causes del creixement de la violència contra les persones LGTBI+.

Manifest rebuig assassinats masclistes

Volem manifestar el nostre rebuig cap a qualsevol tipus de violència masclista i condemnar aquesta vulneració dels drets humans de les dones. Volem denunciar fermament les violències que patim les dones i que es manifesten de moltes maneres com una conseqüència del sistema patriarcal en què vivim: les patim les dones pel simple fet de ser-ho. Els assassinats masclistes, els feminicidis, són la punta de l’iceberg d’un problema estructural de la nostra societat. Enguany, a mig any, hem de lamentar 16 feminicidis als Països Catalans (i 38 a tot l’estat espanyol). La Jordina, la Pilar, la María Soledad, la Warda, la Betty, la Lucía, l’Alla, l’Elena, la Teresa, la Margarita i moltes altres, han estat assassinades aquest 2021. Cada mes que passa, la situació és mes cruenta. Cal garantir els drets de les dones i acabar amb aquesta xacra dels crims masclistes que només podrem erradicar amb un Estat amb base feminista, que prioritzi acabar amb les violències envers les dones, també amb els casos més visibles, com els assassinats. ​Avui, totes les que som aquí volem dedicar-los un minut de silenci a totes i manifestar el nostre profund malestar i preocupació pel degoteig constant de feminicidis. Però, també, som aquí per cridar ben fort que les dones ens volem vives i lliures!

ERC Guissona planteja alternatives al radar de l'Av. de Tàrrega

Fa aproximadament 1 mes de la posada en funcionament d’un radar controlador de velocitat a l'entrada de Guissona per la carretera de Tàrrega.   La premsa en destaca la seva instal·lació, però no com a eina reductora de la velocitat, sinó per la quantitat de multes que ha imposat. Aproximadament, segons els mitjans i també d'acord amb les declaracions del mateix alcalde, han estat un total de 1.000 en un mes, segons algunes fonts es parla d'unes 1.500. Aquest fet fa evident que no ha complert amb el seu objectiu, que era el de reduir la velocitat (si es dispara es que es circula per damunt de la velocitat permesa).   D'acord amb aquesta informació, creiem que ha passat de ser una eina dissuasòria a ser una eina merament recaptatòria i per tant no contribueix a millorar la seguretat viària.   Per tot això i amb la finalitat d'aportar propostes de millora eficaces, que ordenin la circulació i evitar sortir als diaris per un fet tant poc lloable com el comentat anteriorment, el grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l'Ajuntament de Guissona, ha presentat a la consideració del Sr. Alcalde, les propostes següents:   1.-   Afegir abans del radar un semàfor amb limitació de velocitat en cada sentit de la marxa i que aquest multi als conductors que se saltin el semàfor en vermell. Evitem d’aquesta manera la confusió a l'haver d’estar pendents de la proliferació de senyalització, al ser un element clarament visible.   2.- Construir la rotonda corresponent segons marca el projecte de la nova urbanització i com a mesura complementària, una altra rotonda a l’accés del complex “bonArea”. A l´existir les dues rotondes, s’obligaria a minorar en gran mesura la velocitat dels vehicles.   Esperem que aquestes propostes contribueixin a millorar la seguretat viària, el principal objectiu d'aquesta mesura, enlloc de servir d'eina recaptatòria que ha fet que Guissona passi a ostentar el trist lideratge de municipi sancionador.

ERC presenta una moció per al seguiment i l’execució de les mocions aprovades pel ple

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona ha presentat una moció per a la constitució d’una comissió de seguiment de les mocions aprovades pel ple que s’hauria de reunir amb una periodicitat trimestral i hauria de ser participada per tots els grups polítics representats a l’Ajuntament.     Segons el portaveu del grup republicà, Josep Esquerra i Aldomà, ‘l’activitat del grups polítics durant la primera meitat de la legislatura ha estat intensa, amb moltes iniciatives que responen a demandes de la ciutadania, d’entitats o associacions, altres fruit de la situació política que viu el país i altres fruit també del treball i implicació del nostre grup polític en la millora constant dels serveis que els nostres veïns i veïnes necessiten’. En aquest sentit, Esquerra ha informat que durant aquest període, el grup d’ERC ‘ha presentat al plenari 28 propostes, de les quals 23 afecten directament a la vila de Guissona i als seus veïns i veïnes; les 5 restants són de caràcter generalista. Cal destacar que les 28 propostes han estat totes aprovades per unanimitat de tots el grups que conformen el nostre consistori’. La moció pretén permetre fer un seguiment de l’estat de les propostes, que, segons Josep Esquerra ‘un cop han estat aprovades pel Ple, esdevenen compromisos de l’equip de govern i de la pròpia institució’. Malgrat això, el republicà destaca que es desconeix sovint l’estat de cada proposta, per la qual cosa ‘veiem necessari de disposar d’una eina de seguiment, que de forma transparent, permeti conèixer l’estat de desenvolupament o compliment de cada proposta’. Els republicans proposen que aquesta comissió tingui caràcter públic, i sigui difosa pels mitjans audiovisuals de l’Ajuntament de Guissona. Guissona, 10 de maig de 2021  

ERC Guissona presenta una moció per a la recuperació de l'emissora de ràdio local

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona ha presentat una moció per a la recuperació de l’emissora de ràdio local. La proposta es debatrà al ple de la corporació que tindrà lloc dilluns dia 10 de maig.   La moció proposa que l’Ajuntament presenti com a molt tard al darrer ple d’aquest any, un estudi sobre la viabilitat de recuperar l'emissora de ràdio local i que sigui de titularitat municipal. Segons el portaveu del grup, Josep Esquerra i Aldomà, ‘Guissona va disposar cap a finals dels anys 70, principis dels 80, d'una petita emissora de ràdio que gestionava l'Ateneu, però que amb el pas del temps i la caiguda d'activitat de l'entitat va deixar de funcionar’. La proposta dels republicans sol·licita també, que sigui un instrument ‘transparent, transversal, plural i participatiu’, i que en el seu cas, se’n ‘reguli el funcionament en el reglament dels mitjans de comunicació de l’ajuntament de Guissona’, i que des de l'Ajuntament es promogui entre les entitats locals la gestió de l'emissora de ràdio d’acord amb el reglament i amb el que estableix la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya. Segons Josep Esquerra, ‘les característiques del nostre municipi fan que sigui necessari disposar de mitjans de comunicació públics i de qualitat que funcionin com una eina de comunicació per a la ciutadania a la vegada que contribueixin a fomentar la cohesió entre les diferents nacionalitats i cultures, sectors i teixit social del nostre entorn’. Esquerra ha reforçat també, que ‘una emissora local ha de ser una eina al servei de la transparència i un mitjà bàsic de comunicació en situacions d’emergència’. Des del grup d’ERC s’insisteix en que el reglament dels mitjans de comunicació de l’Ajuntament de Guissona està pendent d’aprovar des del 12 de novembre de 2020 i s’ha d’integrar al Reglament Orgànic Municipal.   Guissona, 9 de maig de 2021  

La República per un treball digne

Un any més, ens trobem celebrant la jornada més emblemàtica del moviment sindical: el Primer de Maig. Una jornada que té dues vessants: d’una banda, retre homenatge a totes les persones que han lluitat pels drets de la classe treballadora i, de l’altra, refermar-ne el caràcter reivindicatiu. Continuem vivint moments excepcionals, amb la crisi sanitària més important dels darrers cent anys i, de retruc, una crisi econòmica que, a hores d’ara, només ens porta incerteses i que està provocant un sotrac entre els treballadors i treballadores. Malauradament, aquest any -i ja en van quatre- hem de començar aquest manifest recordant els nostres presos i preses polítiques, els exiliats i les exiliades i, també, els milers de persones que han patit o pateixen la repressió per l’exercici dels seus drets civils i polítics. Continuen sotmesos als estralls de la injustícia més abjecta, basada en la venjança política, per part del govern espanyol i les seves institucions judicials. No us oblidem! Alhora, la sinistralitat laboral continua sent una realitat crua i, sovint, amagada i oblidada. L’any 2020 es van produir als Països Catalans gairebé 100.000 accidents laborals i, en molts altres casos, hi ha persones que han perdut la vida al seu lloc de treball: 48 a Catalunya, 73 al País Valencià i 5 a les Illes Balears. Reivindiquem totes aquestes persones anònimes, i insistim que cal posar més recursos i extremar els protocols per vetllar per la seguretat de la classe treballadora. ​ En l’actual context, en què la fractura social es normalitza i es va fent més gran, ni podem ni hem d’assumir la cronificació de les nostres reivindicacions, encara que semblin aturades en el temps i  no tinguin solució. És necessari continuar persistint en la mobilització, i per això continuem reivindicant els punts següents: Derogar les reformes laborals del 2010 i del 2012 impulsades pels governs del PSOE i PP Derogació de la llei mordassa, que limita la llibertat d’expressió i manifestació Posar fi a la temporalitat endèmica que afecta, entre molts d’altres, el sector sociosanitari, i millorar les condicions laborals de col·lectius feminitzats.