ERC Guissona

Totes les notícies

Josep Esquerra: ‘És urgent trobar alternatives als oligopolis que evitin els abusos en els preus com els que s’estan patint els últims dies’

La secretària de transició ecològica de l’executiva nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya, Sílvia Casola, el president del Consell Comarcal de la Segarra i alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc Lluch, i Josep Esquerra, regidor a l’Ajuntament de Guissona, conseller comarcal de promoció econòmica i candidat a les eleccions del 14 de febrer, van participar aquest divendres en la jornada informativa que va organitzar la Federació Comarcal d'ERC de la Segarra. La jornada, que va comptar amb diversos ponents procedents del món local i de l'àmbit universitari, va tractar sobre l'allau de propostes de centrals eòliques que actualment hi ha sobre la taula i que afecten el territori segarrenc, i va comptar amb la participació d’unes 25 persones, militants i electes de la comarca.   El president del Consell Comarcal de la Segarra i alcalde de  Sant Guim de Freixenet,  Francesc Lluch, va destacar que ‘la Segarra actualment compta amb dos parcs eòlics que disposen de 18 aerogeneradors i 35 MW totals, un 2,3% de la potència eòlica actual a Catalunya. Tanmateix, dels avantprojectes que s’han presentat, més del 20% es concentren a la comarca de la Segarra, tractant-se d’una quantitat de 150 aerogeneradors i una potència de gairebé 800 MW’. ‘És necessari replantejar aquest model que concentra tota la producció en unes zones concretes, i tenir en compte els potencials de producció de cada zona, i preveure sistemes d’equilibri i compensació territorials’.   La secretària nacional de Transició Ecològica d'ERC,  Sílvia Casola, va destacar que ‘tenim davant el repte de la transició ecològica, però hem de fer bé les coses, partint dels objectius de treballar sota la perspectiva del bé comú i de la participació ciutadana, tenint especial cura en la protecció del territori, dels espais agraris i els forestals i tots els aspectes paisatgístics’.   La republicana ha remarcat el paper de les grans ciutats, que ha de ser clau en tant que són grans consumidores, i ha detallat que ‘Es tracta d’un tema molt important, un repte global, per la qual cosa cal un pacte de país per a definir un nou model de producció, transport i consum de l’energia que permeti deixar de dependre dels grans oligopolis energètics, i passar a un model distribuït, equilibrat, de proximitat, democràtic, sostenible i eficient’.

El Grup d’ERC a l’ajuntament de Guissona s'absté en la votació del pressupostos per l’any 2021.

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Guissona s’ha abstingut a les votacions de la proposta de pressupostos municipals per a l’anualitat del 2021. Per als republicans, els pressupostos, són ‘l’eina més important de que disposen les administracions públiques per atendre les necessitats dels seus administrats. Per tant, votar els pressupostos ha de ser un acte de responsabilitat que requereix, que el sentit d’aquest vot sigui conseqüent amb el coneixement que es te dels mateixos’. En aquest sentit, el grup d’ERC s’ha acabat abstenint, donat que, segons el portaveu del grup, Josep Esquerra, ‘com l’any passat, ni hem participat en la seva confecció, ni disposem del detall de cap de les partides’. ‘També com l’any passat s’ha fet l’explicació dels pressupostos, junt a la comissió informativa del ple, creiem que els pressupostos son un element prou important per merèixer un monogràfic per parlar d’ells, disposant de prèvia informació i poden aclarir els dubtes i fer aportacions en aquest monogràfic’. Esquerra ha manifestat també que ‘tot i així, una vegada revisada la informació facilitada, no hem detectat cap irregularitat en la mateixa que faci sospitar de que hi pugui haver alguna partida que mereixi de ser reprovada’. ‘Creiem que mereix un acte de responsabilitat i que s’ha de posar en valor la importància de disposar dels mateixos en benefici de la ciutadania del nostre municipi. D’aquí la nostra abstenció’. En el decurs del ple celebrat aquest passat dijous dia 10, s’ha aprovat per unanimitat les dues mocions presentades pel grup d'ERC, una a favor de la reobertura de l’Oficina d’Atenció Ciutadana dels Mossos d’Esquadra a Guissona i la segona per la protecció de les parets de marge i de suport a les construccions de pedra seca. D’altra banda, el grup d’ERC ha votat favorablement a les mocions per a declarar el rei Felip VI de Borbó persona Non Grata del municipi i que declara Guissona com a municipi antimonàrquic, plenament democràtic i republicà, i de suport al poble sahrauí davant de l'escalada militar al Sàhara Occidental, ambdues aprovades també per unanimitat.

ERC demana la reobertura de l’Oficina dels Mossos d’Esquadra a Guissona.

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Guissona ha presentat una moció per a que sigui debatuda el proper ple, en la que sol·licita la reobertura de l’Oficina d’Atenció Ciutadana dels Mossos d’Esquadra a Guissona. El portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Guissona, Josep Esquerra, ha manifestat que ‘Guissona, tot i no ser la capital de la Comarca, és punt de referència per moltes de les poblacions que per proximitat i conflueixen i dóna serveis com a mínim a 34 nuclis de població que sumen 1.995 residents, tenint una influència total de gairebé 10.000 habitants’. En aquest sentit, el republicà ha destacat que ‘qualsevol tràmit que sigui necessari per a tota la població, cal realitzar-se des de Cervera, la qual cosa implica un desplaçament imprescindible’. Esquerra insisteix en la dificultat de que la ciutadania pugui desplaçar-se, doncs ‘el transport públic és molt limitat, i la realitat demogràfica a la plana de Guissona es caracteritza per l’envelliment poblacional, en concret, un 17,54 % de la població és major de 65 anys, essent un factor que incrementa la maca d’autonomia necessària per a aquests desplaçaments’. ‘Per això, la nostra petició és que es restableixi a Guissona el model d’Oficina d'Atenció Ciutadana. Des del grup municipal d’ERC a Guissona es creu imprescindible restablir aquest servei, que ja existia fa uns anys, per tal de ‘que la ciutadania pugui disposar d'una atenció de proximitat que els permeti resoldre qualsevol dubte respecte a qüestions de seguretat ciutadana, presentar denúncies o qualsevol altre tràmit convenient, incrementant al mateix temps la sensació de seguretat que representa la presència periòdica dels agents’. Els republicans destaquen que aquest model d’oficina no és un model excepcional, i que està en funcionament en localitats amb una densitat de població més petita que Guissona i que a més disposen de comissaries properes, com per exemple els casos d’Artesa de Segre o Aitona.

ERC demana a l'equip de govern de l'Ajuntament que prengui mesures contra la proliferació de rates a Guissona

Darrerament hem recollit diverses queixes de veïns i veïnes de Guissona sobre la proliferació de rates a la via pública. És per això, que hem presentat una bateria de preguntes a l’equip de govern, atès que la proliferació d’aquests animals és perjudicial, no només per la salut de les persones, sinó també per les destrosses que arriben a causar: rosec de cablejat elèctric (d’habitatges o de vehicles), escampament d’escombraries, brutícia, etc. Així, hem preguntat a l’equip de govern, si existeix un pla de control de plagues contractat a una empresa autoritzada, i en cas afirmatiu, quina és l’empresa que fa el servei, amb quina periodicitat de control i quins registres es duen a terme. En el mateix sentit, hem demanat a l’equip de govern, quin factor ha desencadenat aquesta proliferació de rosegadors i quines mesures s’han adoptat per a resoldre el problema i la previsió.   D’altra banda, en cas que l’equip de govern no n’estigui assabentat d’aquesta problemàtica, demanem que ho tingui present i adopti les mesures pertinents per a resoldre-la amb la màxima celeritat.    

ERC Guissona proposa la protecció de les parets de marge i les construccions de pedra seca

Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Guissona ha presentat aquest dijous una moció que proposa la protecció de les parets de marge i de suport a les construccions de pedra seca.   Coincidint amb la Setmana de la Pedra Seca, que se celebra al nostre país del 23 al 29 de novembre de 2020, el grup d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Guissona, se suma a la iniciativa per a reivindicar aquest patrimoni de la pedra seca i la seva tècnica constructiva per posar-la en valor i cercar les eines necessàries per a la seva protecció. Aquesta celebració també coincideix amb el segon aniversari de la declaració d'aquesta tècnica com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Segons el portaveu del grup d’ERC, Josep Esquerra, ‘a les nostres contrades el patrimoni de les parets de marge i les cabanes, és una realitat que tenim tots molt interioritzada, ja que és un estil d’arquitectura popular que han donat forma i caràcter al nostre paisatge, de fet, la colla castellera de Guissona es diu Margeners de Guissona, fent honor a aquesta gent que amb les seves mans i esforç, han dibuixat el nostre paisatge durant segles’. Tanmateix, Josep Esquerra ha denunciat que aquestes parets de marge, sovint pateixen el pas del temps i la manca de manteniment, fent que caiguin, i vagin desapareixent, o en altres casos siguin substituïdes per formigó o grans blocs de pedra, perdent el valor patrimonial originari, i afectant negativament la imatge paisatgística. És per això, que la moció pretén expressar el suport a aquesta arquitectura popular, com a exponent de patrimoni cultura i paisatge, i insta a l’Ajuntament de Guissona, a través de la regidoria de Cultura, Festes i Turisme, a elaborar un pla de protecció del patrimoni rural i cultural, que garanteixi la conservació de les cabanes de volta, les parets de marge, i totes aquelles construccions de pedra seca que formin part del patrimoni popular del nostre municipi.

Ester Marsol: ‘L’urbanisme amb perspectiva de gènere pretén adaptar la ciutat a les necessitats de les persones’

El proppassat 7 de març el grup municipal d’ERC de Guissona va organitzar una marxa exploratòria pels carrers de Guissona, amb l'objectiu d'identificar els espais que generen més inseguretat i visualitzar l'urbanisme amb perspectiva de gènere. Aquell recorregut pels carrers de Guissona, va permetre fer una diagnosi per zones, i una posterior reflexió que permetrà fer propostes de millora per a que l’espai públic del municipi. D’aquesta tasca, n’ha sortit un informe, que s’ha fet públic aquests darreres dies. Sobre la marxa exploratòria, la regidora Ester Marsol i Petit, ha manifestat que està inspirada en ‘les marxes exploratòries que van néixer als anys 90 al Canadà, a partir de les que es van establir uns principis bàsics per a garantir un entorn segur des de la mirada de les dones, per a empoderar-les i fer-les partícips del disseny dels espais compartits com a expertes coneixedores del seu entorn’. La regidora republicana ha destacat que ‘per a abordar l’urbanisme amb perspectiva de gènere, cal tenir presents una sèrie de principis essencials que són la senyalització dels espais, donar visibilitat a la dona en la construcció social dels municipis per exemple fent-la present al nomenclàtor, atendre la perspectiva femenina en l’entorn vital, garantir mecanismes de vigilància de forma solidària i no autoritària, equipar els espais amb les infraestructures i elements necessaris per facilitar la vida quotidiana i finalment, afavorir la convivència dissenyant els espais de manera intel·ligent i tenir cura del seu manteniment afavoreix la relació entre ciutadans.’ ‘L’urbanisme amb perspectiva de gènere pretén adaptar la ciutat a les necessitats de les persones’. Al seu torn, Verònica Serrulla i Lorente, regidora del grup d’ERC, ha manifestat que la marxa va ‘visibilitat diversos problemes que afecten a la seguretat des de la perspectiva femenina, per exemple la manca d’il·luminació en alguns punts, mal estat de les llambordes o sòls mal anivellats i irregulars, carrerons estrets i punts cecs o espais amb un disseny urbanístic que fa que hi hagi autèntics amagatalls, com és el cas de la plaça de la Segarra’.

Esquerra presenta a Guissona el llibre “Tornarem a Vèncer”, d’Oriol Junqueras i Marta Rovira

Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat aquest divendres dia 2 d’octubre a Guissona el llibre 'Tornarem a vèncer (i com ho farem)' d'Oriol Junqueras i Marta Rovira, un document escrit a quatre mans que recull la proposta dels republicans per a assolir la República Catalana. La presentació, que inicialment s’havia de fer a la plaça de Sant Felip Neri, degut a les condicions meteorològiques s’ha traslladat al local d’ERC a Guissona, i ha comptat amb les intervencions del portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament i president de la Secció Local d’ERC a Guissona, Josep Esquerra,  i de la senadora targarina Sara Bailac.    El portaveu del grup municipal d’ERC, Josep Esquerra, referent a aquest acte, ha expressat ‘que estem davant d’un nou esdeveniment en el que els autors del llibre no poden assistir a la seva presentació com a conseqüència de la repressió que l’Estat Espanyol està exercint, que ha portat l’Oriol Junqueras a la presó i a la Marta Rovira a l’exili’. La senadora Sara Bailac, al seu torn, ha manifestat que ‘aquest llibre és el fruit d’una reflexió col·lectiva, compartida al llarg d’aquests darrers anys, que no conté retrets ni té un afany recriminador sinó al contrari, es tracta d’un llibre en positiu, que pretén fer una anàlisi objectiva per a detectar fortaleses i febleses de la nostra situació i a partir d’aquí, definir una sèrie de propostes que han de ser la base de l’estratègia col·lectiva per a assolir la República Catalana’. Bailac ha expressat la voluntat de ‘resoldre els problemes per la via política i del diàleg, però això no vol dir que descartem la via unilateral’. Bailac ha assegurat, també, que ‘l’única via possible per a la resolució del conflicte és a través de dos fronts, la via democràtica que reconegui el dret a l’autodeterminació del nostre poble, i en segon terme, a través de l’amnistia per als dirigents polítics i els represaliats per la causa independentista’.

ERC presenta al ple una moció per a disposar d'un espai municipal adequat per a la realització de cerimònies laiques i de confessions religioses diverses

Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Guissona va presentar aquest dijous dia 1 al ple del mes d’octubre, una moció que proposa buscar un espai municipal que reuneixi les condicions adequades per a la realització de cerimònies fúnebres civils, catòliques, sense missa i de qualsevol altra confessió religiosa.  Des d’Esquerra Republicana de Catalunya creiem que hem de donar resposta a totes les demandes espirituals de les famílies i cobrir, d’aquesta manera, les necessitats expressades davant la creixent diversitat religiosa, així com també davant la possibilitat de celebrar cerimònies laiques per a totes les persones no-creients de cap religió o per a les persones agnòstiques. Ester Marsol i Petit, va manifestar que ‘en el moment del comiat la cerimònia ha de permetre palesar la manera de pensar, de viure i de creure del difunt’. ‘Cal oferir un ritus adaptat a les creences religioses  o a les necessitats de cada família, no només per ser fidels a la trajectòria de vida del seu ésser estimat, sinó́ per a facilitar el procés de dol del seu entorn més pròxim’. La regidora republicana, va manifestar també que ‘hem de donar resposta a totes les demandes espirituals de les famílies i cobrir, d’aquesta manera, les necessitats expressades davant la creixent diversitat religiosa, motivada per una major mobilitat geogràfica i l’impacte dels diferents orígens dels nouvinguts al nostre país’. ‘També hem de donar resposta realitzant una cerimònia laica, també anomenada  civil, per a totes les persones no-creients de cap religió, i més específicament per a les persones agnòstiques’. La moció insta a l’Ajuntament a disposar d’un espai municipal adequat, que reuneixi les condicions per fer la vetlla i la cerimònia que hagi escollit el difunt o els seus familiars, a informar a les dues funeràries que exerceixen els  serveis funeraris a Guissona sobre la voluntat de crear aquest nou servei i a fer-ne difusió entre la ciutadania.