La Canonja

Totes les notícies

Indústria Química

Saber quin aire respirem, una necessitat imprescindible

La Canonja està envoltada d’un teixit industrial, que concentra gran part del Polígon Petroquímic Sud. La indústria química no és només un dels motors econòmics de la nostra població, sinó de tot el Camp de Tarragona. I ho ha de continuar sent. Però no podem negar que també crea problemes molt importants, que fan que la convivència entre l’activitat productiva i la societat civil no tingui un encaix fàcil. Hi ha dos fronts que tenen una gran transcendència i que vam portar a debat en el ple del juliol de l’Ajuntament: la seguretat en la indústria química i la qualitat de l’aire que respirem. L’accident d’Iqoxe ens ha fet adonar del perill que suposa una empresa d’aquest sector, quan el rendiment econòmic passa per sobre de la seguretat i els drets laborals i es vulnera la llei, tal com es desprèn de la informació que ens arriba dels jutjats. I, el que és més greu, també se’n desprèn que seguim igual. Davant d’això, l’única resposta possible és que l’Ajuntament es personi com a acusació particular en la causa de l’accident, tal com hem demanat. Però, de moment, res. Conèixer la qualitat de l’aire que respirem és un altre objectiu imprescindible. Actualment, l’Administració fa controls de l’aire, però no se’n determinen tots els compostos derivats de l’activitat que es fa en el nostre entorn. Per tant, hi ha un cert buit de coneixement. Però cal tenir aquesta informació, necessària per poder actuar i canviar la legislació actual, que només contempla el control de molt pocs compostos. S’ha de fer un estudi que englobi tots els compostos derivats de l’activitat industrial de la nostra zona. És important ser crítics i avaluar la idoneïtat dels mètodes existents per fer els controls, així com del mostreig i les dades obtingudes, tant de mitjanes anuals (el que marca la legislació), com de pics en un moment determinat.  És bàsic que sigui un estudi independent, que no hi hagi dubtes de la imparcialitat dels resultats obtinguts i que no generi recels a la població.

L'equip de govern dóna llargues a ser acusació particular a la causa de Iqoxe. Resum del ple del 30 de setembre de 2020.

El dia 30 de setembre es va celebrar el Ple de l’Ajuntament de la Canonja, de forma telemàtica, a causa de les mesures establertes per combatre la propagació de la COVID19. Els punts del dia que anaven a votació es poden comprovar en la Taula 1, a on es veu també la nostra intenció de vot i els comentaris que es feren en el ple. Com és habitual, els comentaris nostres, que sempre busquen ser constructius, amb l’objectiu de millorar la gestió d’aquest en, no varen ser ben rebuts pel senyor Alcalde, expressant-ho, moltes vegades, de forma no apropiada, poc educada i amb un to agressiu. Un dels punts de més importància va ser la moció que vàrem entrar per urgència, amb els Grups Municipals de JxlaCanonja i Som Poble, de rebuig a la decisió del tribunal suprem d’inhabilitació del President de la Generalitat de Catalunya (s’adjunta la moció). Tal com va expressar el nostre regidor, les institucions catalanes no es toquen i davant d’un acte injust, no ens podem quedar callats amb els braços creuats. No podem permetre que l’Estat Espanyol intenti guanyar a les sales dels tribunals el que les catalanes i catalans han decidit amb el seu vot. La moció no va prosperar, amb els vots en contra del PSC i Ciutadans. Cap sorpresa. En el torn de preguntes i precs, vàrem presentar les següents: L’Ajuntament de la Canonja es personarà com a acusació particular en la causa de l’explosió en l’empresa IQOXE? La resposta, com en l’altre ple, va ser mirar cap a un altra costat i no dir res. Vàrem preguntar sobre com anava tot el procés de les ajudes d’urgència per als nuclis de convivència, i pel comerç, petites empreses i autònoms, en atenció a la crisis sanitària provocada per la Covid-19. Ens preocupa que, per exemple, l’obligació d’haver de presentar les factures acreditatives sigui justament un impediment per aquestes famílies de ser beneficiaries completes d’aquestes ajudes. Justament la seva situació, molt sovint al límit, els ha pogut impedir poder pagar realment aquestes factures i disposar dels documents en alguns casos.

Ofrena Diada Nacional de Catalunya 2020

Bona Diada Nacional de Catalunya

Davant de la negativa de l’Ajuntament de la Canonja de celebrar el tradicional l’acte institucional del dia 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, diverses entitats del poble ens hem reunit per fer l’ofrena. L’Ajuntament tampoc ens ha obert les portes del Castell de Masricart, espai a on es fa habitualment. Per aquesta raó ha calgut buscar un lloc alternatiu. Costa molt d’entendre l’actitud de l’Ajuntament davant d’aquesta situació. Ha estat un acte senzill, però ple de simbolisme i de sentiment. L’acte s’ha fet seguint totes les mesures de seguretat establertes, de manera que només un representant de cada entitat ha pogut assistir l’acte. Per sobre de tot, la responsabilitat. En aquest acte el nostre regidor ha expressat unes paraules, les quals queden reflectides en aquest espai.   Bona tarda Avui ens reunim aquí per tal de retre un sentit homenatge a totes aquelles persones que van lluitar i lluiten per la defensa de la llibertat, la llengua i la identitat de totes les catalanes i catalans, per exaltar els valors de la nostra Nació i recordar la nostra història. Però ens hem de trobar avui, dia 10, davant la negativa de l’Ajuntament a celebrar aquest acte i, ni tan sols, permetre’ns fer l’ofrena a títol personal. És una vergonya que ens hàgim de trobar en aquesta situació. No oblidem que la Diada és la Festa Nacional de totes les catalanes i catalans. Però també cal retre un sentit homenatge a tots aquells sectors que han treballat sense defallir en aquest any tan cruel, a on la Covid-19 ens ha sacsejat. Ja sabem de qui estem parlant. I ens agradaria fer una especial menció a tothom que farà possible que les llars d’infants, escoles, instituts i universitats obrin. Gràcies. Sense vosaltres no seria possible tirar endavant la societat. Gràcies per la vostra dedicació i compromís amb l’educació. I donem el nostre més sentit escalf a tota família afectada per aquesta atroç pandèmia. Estem al vostre costat.

Ajuntament de la Canonja

Comunicat d'ERC la Canonja en relació a la suspensió de l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya

Hem rebut amb indignació la comunicació, per correu electrònic, que ens ha fet arribar l’Ajuntament de la Canonja en relació a la suspensió unilateral de l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, del 11 de setembre de 2020. Hem fet intents, infructuosos, per tal de parlar amb ells, però no han estat capaços de respondre, confirmant la seva poca capacitat comunicativa. Al·leguen que prenen aquesta decisió tenint en compte les limitacions que estableixen les autoritats sanitàries i d’Interior per tal d’evitar situacions que puguin afavorir el contagi de la Covid19. Compartim que cal respectar les mesures de seguretat establertes, però existeixen alternatives per a poder fer una celebració com cal tenint en compte el moment que estem vivint. Altres ajuntaments, amb més voluntat, han trobat solucions, per tal de poder realitzar diferents actes, ja sigui de manera presencial, com de manera telemàtica. La Covid19 no ha estat motiu, segons el mateix Ajuntament, per suspendre la Festa Major d’Estiu. La Covid19 no és motiu, segons el mateix Ajuntament, per suspendre les 15è Jornades de Màgia Impossible, les entrades de la qual es posaven a la venta el dia 8 de setembre. Davant d’aquesta situació, hem demanat la possibilitat de fer nosaltres l’ofrena tradicional d’aquest dia i, si no podia ser el dia 11, proposàvem el dia 10 a la tarda. Però només hem obtingut silenci. Des d’aquí denunciem la manca de sensibilitat de l’Ajuntament de la Canonja i li recordem que la Diada Nacional de Catalunya és la celebració de tots els catalans i catalanes, també de tots els veïns i veïnes del nostre poble. Ens han demostrat que, al PSC de la Canonja, aquesta Diada li fa nosa. Simplement, vergonyós. Grup Municipal ERC la Canonja – Acord Municipal La Canonja, 08/09/2020

Ple 11/06/2020

Resum del ple del 11 de juny de 2020. Primer ple després que des de la declaració de l'estat d'alarma

El dia 11 de juny vàrem celebrar, després de moltes setmanes de no fer-ho, un ple a l’Ajuntament de la Canonja. Va ser un ple especial, ja que el férem, per primera vegada (almenys nosaltres) de forma telemàtica. Es va retransmetre en directe, pel fet que els plens han de ser públics per llei. Va ser un èxit. Molta més gent el va seguir en directe, generant-se en paral·lel un debat, altres l’han pogut veure en diferit. Es va portar a l’aprovació diferents subvencions o ajudes. Des del Grup Municipal d’ERC la Canonja, com ha dit des del primer dia i així ho vàrem expressar en el ple, no està d’acord en subvencions per a tothom, ja que no són justes. No tothom les necessita. Cal tenir en compte els ingressos familiars, la seva renta i dedicar els recursos a aquelles famílies que sí que ho necessiten realment. És així com s’haurien de gestionar els diners i no fer polítiques populistes. Ni tampoc ens hem de quedar en la subvenció, sense fer un treball a darrera. En les subvencions que tenien un caire social vàrem votar a favor. Ho vam fer pel moment que estem vivint, per responsabilitat, per sentit de poble. Aquest és el cas dels ajuts per urgència social, ajuts per a persones jubilades o pensionistes, perceptores de prestacions baixes, per a fer efectives despeses bàsiques de la llar i els d’ajuts d’urgència per als nuclis de convivència, i pel comerç, petites empreses i autònoms, en atenció a la crisis sanitària provocada per la COVID-19. En la subvenció a empreses i nous emprenedors per a la promoció de l’ocupació al municipi de la Canonja ens vàrem abstenir a la votació. Vàrem criticar que en el passat exercici es feren molt poques concessions a aquests ajuts, fet que demostra que quelcom està fallant, com la seva difusió. Des del nostre Grup Municipal hem defensat la necessitat de subvencions més elevades en aquest camp i l’exigència de fer un treball a darrera. Amb això volem dir que als negocis i a les empreses cal acompanyar-los en el seu camí.

La Canonja vista des dels horts

Comunicat ERC la Canonja: propostes a l'Ajuntament per a fer front a la crisis del Covid-19

La Covid-19 ens ha colpit, provocant una situació d’emergència en la qual tots i totes hem i haurem de fer molts esforços. La societat ha respondre de manera responsable i solidària i respectar en tot moment el confinament decretat, tot i que només amb un confinament total podrem aconseguir aturar el creixement exponencial dels contagis. Com a ciutadans podem fer molt per fer front aquest virus, com quedar-nos a casa, respectar les mesures d’higiene i mantenir les distàncies (també a casa, sobretot quan compartim espai amb persones grans o amb patologies prèvies). L’administració local, és a dir, l’Ajuntament, pot aplicar una sèrie de mesures amb les quals pot ajudar a fer front aquesta crisis. ERC la Canonja, sempre amb la seva postura de col·laborar en el que faci falta, ofereix a l’Ajuntament una sèrie de recomanacions i accions que caldria tenir en compte. Som conscients que és una situació molt canviant, que les conseqüències d’aquesta crisis són imprevisibles i, per tant, en cada cas i cada situació caldrà adaptar aquestes situacions.   MESURES SOCIALS Vetllar: ara més que mai l’Ajuntament ha de tenir una actitud pro-activa i fer un seguiment de totes les famílies i assegurar que no els manca de res. Caldria que els Serveis Socials donessin servei el màxim nombre d’hores possibles i habilitar una línia telefònica directa per casos relacionats amb la Covid-19, amb una  col·laboració estreta, sempre que sigui possible, amb algun professional sanitari del  Departament de Salut, per aconseguir una resposta ràpida. La col·laboració amb el grup de voluntaris hauria de ser completa i ben coordinada  per assegurar que ningú es pugui veure desatès. És vital fer disposar d’una bossa econòmica per poder estar al servei de les famílies més vulnerables, per tal de poder pagar els rebuts i poder-los oferir el que necessitin. També demanem que l’Ajuntament actuï de portaveu dels habitants i demani al Govierno la suspensió del pagament d’hipoteques mentre duri l’estat d’alarma.

Comunicat ERC la Canonja en relació al conveni que ha signat l'Ajuntament de la Canonja amb IQOXE per col·laborar amb Càritas

Estem astorats davant d’aquest acord que IQOXE i l’Ajuntament de la Canonja han signat per col·laborar amb Càritas, notícia que ens hem assabentat a través dels mitjans de comunicació. Com altres vegades, la capacitat comunicativa de l’Ajuntament de la Canonja vers els altres Grups Municipals ha estat nul.la. No oblidem la seva negativa en celebrar un ple, tant necessari per a decidir quines accions cal prendre en aquesta situació de crisis causada per la Covid-19. Respecte a aquest tema, hem insistit i estem treballant per tal de que es pugui celebrar una sessió plenària el més aviat possible. Però aquí no rau el problema en aquesta situació. No hem d’oblidar (ni ho volem fer) que el passat 14 de gener d’enguany va succeir uns dels accidents més greus mai passats en el Polígon Petroquímic Sud. Un accident, a l’empresa IQOXE, que va causar la mort de tres persones, nombrosos ferits i molts desperfectes, tant a la Canonja com en altres poblacions al voltant del Polígon. Però no només això, sinó que molts veïns i veïnes encara reviuen amb angoixa aquella tarda. No hem d’oblidar (ni ho volem fer) que l’accident està sota investigació. Al Parlament de Catalunya s’ha constituït una comissió d’estudi de l’accident i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya s’ha personat com a acusació popular. Per tot això, considerem anòmala la signatura d’aquest acord. Tenint en compte que la Canonja té unes finances sanejades, i que no necessita d’aquest aportació,   pensem que el màxim beneficiari de tal pacte és l’empresa. Només ho entenem com una maniobra per blanquejar-la, de rentat de cara. I en aquestes estratagemes no hi ha de participar l’Ajuntament. No ha de col·laborar en cortines de fum. Per aquesta raó, demanem que l’Ajuntament rectifiqui, actuï amb transparència i informi adequadament sobre aquest acord. Les col·laboracions desinteressades sempre seran benvingudes pel nostre Grup Municipal.

Feliç Sant Jordi (confinat) 2020

Feliç Sant jordi (confinat) 2020

Tot l'equip d'ERC la Canonja us desitja que passeu un Feliç Sant Jordi (confinat) 2020. En especial adrecem la nostra felicitació a tots els Jordis i a totes les Jordines. És un Sant Jordi especial, en som conscients, el passarem tancats i tancades a casa, però intentem gaudir-lo el millor que podem. Aviat ens podrem abraçar!

Comunicat ERC la Canonja

Comunicat ERC la Canonja: proposta d'establir una taula de treball per pal·liar els efectes del Covid-19

Benvolguts canongines i canongins, El Covid-19 ens ha colpit, provocant una situació d’emergència en la qual tots i totes hem i haurem de fer molts esforços. La societat ha de respondre de manera responsable i solidària i respectar en tot moment el confinament decretat.Com a ciutadans i ciutadanes podem fer molt per fer front aquest virus, com quedar-nos a casa, respectar les mesures d’higiene i mantenir les distàncies (també a casa, sobretot quan compartim espai amb persones grans o amb patologies prèvies). La pandèmia del Covid-19 ha causat un gir inesperat a la situació de tots els habitants del nostre país i, per descomptat, també dels ciutadans i ciutadanes de la Canonja. La nostra rutina, la nostra vida quotidiana s’ha vist molt afectada i causarà un canvi en les nostres vides. Portem més de 5 setmanes de confinament i això està comportant un esforç anímic i psicològic per a tota la nostra ciutadania en general i, particularment, a tots aquells que diàriament surten al carrer per prestar aquells serveis indispensables per tal que la resta puguem viure amb dignitat. També són moments molt durs per tots aquells treballadors i treballadores que, esperem que momentàniament, estan perdent la seva feina, i per un munt de professionals, comerços, petites i mitjanes empreses que veuen paralitzades les seves activitats econòmiques. Des de ERC la Canonja creiem que no ens podem demorar més en prendre les mesures adients per pal·liar els greus problemes socials i econòmics que aquesta greu situació comportarà. És el moment de replantejar-nos aquelles polítiques socials i econòmiques que podien passar per acceptables en la situació anterior però que, amb tota seguretat, seran insuficients en el futur immediat i a mitjà termini. Caldran decisions, noves mesures i canvis pressupostaris per afrontar les noves i greus situacions de moltes persones que estaven en situació de risc i les noves que malauradament s'afegiran. Caldrà incentivar amb tota classe d'ajuts al nostre teixit comercial, professional, empreses.