La Canonja

Notícia

#Cuidem-nos

La Canonja vista des dels horts
La Canonja vista des dels horts
Diuen que les grans crisis de la humanitat fan sortir el millor de la gent, però també el pitjor. La COVID19 no n’és cap excepció: els arcs de Sant Martí del principi, els aplaudiments als cossos sanitaris en reconeixement de la seva feina... Però, amb el temps, afloren les actituds no tan positives. Els negacionistes, els insolidaris, els aprofitats... Les misèries humanes al descobert, perquè, sota tensió, és quan ensenyem els nostres veritables colors.

Aquests mesos hem hagut de viure confinaments necessaris per evitar la propagació del maleït virus i protegir els sectors més vulnerables de la nostra societat. Però cal que estiguem atents al nostre entorn, que ens cuidem entre totes. És necessari donar un cop de mà i assegurar el benestar dels col·lectius que han patit més aquests tancaments, com persones amb malalties mentals –depressió, ansietat... (desestigmatitzem la salut mental ja!)–, la tercera edat, dones en situació de violència domèstica o persones del col·lectiu LGTBI+, que han hagut de patir en molts casos un doble confinament. Hi ha el perill que la sensació d’ofec, de no veure un futur possible i de no disposar d’una xarxa social forta, els pugui fer caure en una indefensió que fa més mal que moltes malalties, COVID19 inclosa.
A causa de la vida moderna i del desig de privacitat, moltes vegades oblidem que som un animal social. Necessitem els altres, no tan sols per parlar una estona al carrer. No tan sols per saludar-nos a l'ascensor quan ens trobem. No tan sols per passar el Nadal en família. Necessitem una tribu, un teixit social fort, que ens reculli i ens doni suport. Que ens faci sentir part d'un tot, més enllà de casa nostra.
També cal incidir en els temes econòmics. Des de l’inici de la pandèmia, el nombre de persones aturades ha augmentat gairebé un 30% a la Canonja. Cal sumar-hi els afectats per un ERTO. La COVID19 afecta amb més intensitat els entorns empobrits i, per tant, més vulnerables. Des d’ERC som conscients que l’adopció d’una política de taxes i preus públics dels serveis públics municipals basada en la renda de la ciutadania és una política fonamental per a l’equitat i la inclusió social. Per aquesta raó hem posat sobre la taula la tarifació social, un mecanisme que estableix diversos trams tarifaris d’un mateix servei d’acord amb el nivell de renda de la ciutadania i amb les circumstàncies personals i/o familiars. Dit d’una altra manera, una política solidària en el pagament dels impostos municipals.

Fem que d’aquesta crisi no en traguem només coses dolentes. Aprofitem-la per cuidar-nos, ja que només així ens en sortirem. Aprofitem-la per donar xarxa a qui en necessita. Donem-nos l'oportunitat de crear alguna cosa més enllà del que tenim fins ara.

article publicat a la revista municipal La Canonja Informa, número 79 (desembre 2020 - gener 2021)