La Canonja

Notícia

Participem en l'acte institucional de la Diada a la Canonja

  • Paraules que el nostre portaveu i regidor, Marc Riu, ha adreçat als assistents a l'acte
  • Acte Institucional a la Canonja per commemorar la Diada Nacional de Catalunya
  • Ofrena del Grup Municipal ERC la Canonja
  • Paraules que el nostre portaveu i regidor, Marc Riu, ha adreçat als assistents a l'acte
Avui, 11 de setembre, el nostre Grup Municipal ha participat de l'acte institucional celebrat al Castell de Masricart, a on diferents entitats del nostre poble han fet l'ofrena en record a totes les persones que van lluitar i lluiten cada dia per la defensa dels drets inherents a tot ciutadà. En aquest acte el nostre portaveu i regidor, Marc Riu, va adreçar unes paraules per commemorar aquesta onomàstica tan important pel nostre país:

Molt bon dia a tothom i bona Diada.

Avui, 11 de Setembre, diada Nacional de Catalunya, ens reunim aquí per tal de retre un sentit homenatge a totes aquelles persones que van lluitar i lluiten per la defensa dels drets inherents a tot ciutadà, com són, entre d’altres, la llibertat, la llengua i la identitat de totes les catalanes i catalans, per exaltar els valors de la nostra Nació i recordar la nostra història.
 
Som fruit de moltes derrotes, però som llavor de totes les victòries.
 
Aquestes paraules acompanyen la nostra ofrena d’avui, vestint els gladiols grocs, flor que simbolitza la victòria.
Són paraules plenes d’optimisme, amb molta força, emocions que no sobren mai.
Són paraules curulles d’esperança, il·lusió que mai perdem en aquest camí en la construcció de la República Catalana. I quan camines, quan emprens un viatge, és imprescindible no perdre mai de vista el port al qual ens volem atansar.

Perquè, quan treballes per una República, no ho fas només per una bandera –això seria crear un erm- sinó que ho fas per cadascuna de les persones que habitem i habitarem aquest trosset de món inclusiu, obert, solidari i germà de tots els pobles del món. El nostre objectiu, des de la nostra mirada d’esquerres, independentista, feminista, ecologista és millorar la vida dels nostres conciutadans. Si no podem prosperar, de què serveix aquesta Ítaca que cerquem?

No podem pretendre construir una República sense tenir en compte l’emergència climàtica que estem patint que, entre altres efectes, i com estudis correlacionen, han causat l’aparició i  propagació d’aquest maleït virus, la COVID19, que ha provocat aquest terratrèmol mundial. Aprofito per fer arribar paraules d’ànim a totes les famílies que han patit i pateixen a causa d’aquesta pandèmia, a totes aquelles famílies que han perdut éssers estimats. També vull donar les gràcies a tots els professionals dels diferents sectors que lluiten dia a dia en aquesta batalla. Sense ells, a on estaríem ara?

No podem avançar cap a una República sense un repartiment més just de les riqueses, fent una societat més equitativa, més justa. No podem deixar ningú enrere i cal donar les oportunitats justes a tothom.

No podem acceptar una República a on hàgim de posar les rentadores a la matinada, mentre les companyies elèctriques no paren d’incrementar els beneficis pels seus accionistes. 

No volem una República a on les dones segueixin patint violència de gènere, una de les xacres més espantoses amb les que hem de conviure. No podem acceptar que passejar a certes hores, vestir el que vulguin, per exemple, sigui motiu de patir violència. Trenquem també aquests sostres de vidre que les encadenen.

No podem acceptar una República a on les persones no puguin estimar a qui vulguin i de la manera que vulguin. És tan senzill, que fa trencar el cor que ja no sigui així.  

No podem concebre una República que giri l’esquena a la ciència que, justament, és la que ens està traient d’aquest atzucac causat per la pandèmia, amb les vacunes.

No podem imaginar una República sense cultura. Que trista seria aquesta vida! Perquè la cultura ens fa créixer com a persones, però també ens arrela als nostres pobles.

No volem una República que no inverteixi en sectors tan bàsics com l’ensenyament o el sanitari. Més que mai s’ha vist en aquests temps que estem vivint la importància, no, la essencialitat que són per a les nostres vides.

No volem albirar una República a on la gent mori treballant. Que trist és perdre la vida  mentre guanyes el sou per tu i la teva família. No podem continuar veient com es retallen els nostres drets dia a dia, tenint una societat catalana cada vegada més empobrida i més precaritzada.

No volem participar d’una República que no sigui transparent i lliure de corrupció. Volem que la ciutadania pugui tenir confiança en les administracions i institucions. Però, per fer-ho, cal que el nostre país sigui net.

No acceptarem una República a on no es defensi el dret d’expressió ni a on s’empresonin les persones per defensar la seva terra, els seus drets o expressar la seva crítica als estaments corruptes.

No  desitgem una República a on la diada no pugui ser celebrada per a tots els catalans i les catalanes, siguin d’on siguin, parlin la llengua que parlin o tinguin el pensament que tinguin. Celebrem aquesta diada com el que ha de ser: una festa que ens identifica com a poble, que ens arrela al nostre país, que ens impulsa cap al futur.

I, valgui la redundància, construirem una República lliure de monarquies. Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei. 
 
Diuen uns versos del poema de Salvador Espriu, que porta per títol 11 de setembre de 1714:
 
Demà retornarem
Al treball, a l’esforç.
Dreçats, hem de cavar
Als bancals de la por.
 
Jo us demano, que treballem ja avui, no esperem demà. Esculpim tots i totes aquesta obra que ha de ser  la República. Només traient el millor de cadascú farem possible construir el poble, la nació que tothom anhela, que tothom desitja. Només treballant pensant el millor de l’altre, amb respecte i empatia, ho podrem portar a terme.

Visca la Canonja!
Visca Catalunya!


La única taca d'aquesta trobada institucional ha estat el discurs que ha realitzar l'Alcalde Roc Muñoz, del PSC, en representació de tot el consistori. Les paraules que ha adreçat no ens representen, ni a nosaltres ni a altres entitats i partits locals. És important recordar que, tal com ha afirmat en el seu parlament, el poble som tots. Le seves paraules posen en evidència una manca de sensibilitat cap a una part molt important de la nostra població. Una llàstima, més tractant-se de la Diada Nacional de Catalunya. Esperem que rectifiqui en les properes Diades.