La Garriga

Totes les notícies

Tribut a les companyes i companys treballadors de l'ajuntament

Article del grup municipal republicà publicat al butlletí  'El Garric' número 190 del maig del 2020 Des d’aquell 13 de març que el govern espanyol va decidir imposar l’estat d’alarma, han passat ja dos mesos llargs. Han estat dos mesos que van començar pensant que durarien dues setmanes. De fet, la primera setmana molts ja dèiem que en serien quatre, però en portem nou i se’n pronostiquen encara quatre més, i tots parlem de torbar la “nova normalitat”. Hem hagut d’aprendre a fer moltes coses: conviure sempre en família, 24 hores diàries sense descans. O a patir una soledat aterradora, perquè quan hom va decidir viure sol o sola, no sabia el què li esperava. Algú haurà après a treballar des de casa –els que tenen la sort de poder-ho fer– i haurà sabut que té avantatges: desplaçaments, cues, benzina, flexibilitat horària, poder-se dedicar a la canalla... però també grans inconvenients: jornades flexibles, però molt llargues. I d’altres, han hagut d’aprendre a viure amb molt menys, perquè no ingressen el sou, perquè els han fet un ERTO o, simplement no han pogut apujar la persiana de la botiga. I d’altres hauran hagut d’aprendre a viure sense algú que els ha deixat, sense poder acomiadar-se com haurien volgut i, després de tota una vida, com es mereixia. Trobarem la manera d’homenatjar tota aquesta gent la que ens ha deixat i la que està patint tant amb la seva mancança, que és molta gent. Aquest article l’escrivim ara, que sembla que tot comença a tornar al seu lloc. Si res no canvia, podem sortir una estona cada dia, veure cares diferents, alguna petita conversa, tornar al lloc de treball, i potser ben aviat, prendre un cafè al bar de sempre, asseure'ns a la terrassa o potser algun dia dins del local i comprar a les nostres botigues. Durant tot aquest temps, l’Ajuntament de la Garriga ha mantingut els serveis essencials ben amunt. Parlem d’allò que és imprescindible: la policia local, protecció civil, els bombers, els serveis socials, l’oficina d’atenció a la ciutadania.

Governs republicans en temps de crisi

Article publicat al butlletí municipal El Garric núm, 189 Quan fa poc menys d’un any acceptàvem l’encàrrec que ens havia fet la ciutadania a les urnes i entomàvem les regnes del govern municipal, poc ens pensàvem que, un any més tard, ens tocaria fer front a la pitjor crisis sanitària mai viscuda mundialment. Tot i així, un cop assumida la situació i aplacat el sotrac inicial, vam fer el que millor sabem fer: posar-nos a treballar. I ho vam fer des del republicanisme més radical. És a dir: en cap cas, des del nostre Ajuntament, podíem permetre que la crisi servís per eixamplar les desigualtats. Havíem de prendre decisions que posessin el bé comú al centre de tot. Es per això que: Hem mantingut el mercat setmanal, amb les parades de productes d’alimentació i garantint-ne la seguretat, amb la finalitat d’abastir la ciutadania i permetre certa continuïtat de l’activitat econòmica; Hem ajornat i flexibilitzat el cobrament d’impostos i taxes municipals i eliminat els preus dels serveis no prestats; Hem reforçat l’atenció als usuaris del Servei Local d’Ocupació, amb entrevistes regulars personalitzades i píndoles formatives pels usuaris; Hem reforçat, juntament amb Càritas, el servei del Banc d’Aliments de la Garriga; Hem treballat conjuntament amb les escoles per garantir que tots els nens i nenes disposin de connexió i ordinadors per seguir el seu curs; Hem acompanyat el petit comerç, les empreses i la indústria de la Garriga en els seus dubtes i les seves inquietuds. Hem repartit les mascaretes fetes per voluntàries entre tota la població i estem trucant diàriament a la gent gran del nostre poble, per conèixer el seu estat i si els cal ajut; Estem treballant per flexibilització de les condicions dels lloguers d’habitatges i de comerços, i perquè els bancs no cobrin despeses per retirar diners. Ara mateix el futur és incert, però hi ha una cosa clara: d’aquesta crisi només en podrem sortir reforçats si treballem en la direcció correcta.

Uns pressupostos 2020 per millorar la Garriga

Lluís Marco, regidor d'Hisenda, presenta el projecte de pressupostos municipals per a la Garriga al plenari I s'aproven sense cap vot en contra Aquest és un pressupost que no és el nostre, com segur que tampoc és el de la resta de grups del consistori, perquè està molt lluny del que a Esquerra i a Acord ens agradaria. Durant els 8 anys anteriors hem anat aprovant un pressupost que no ens convencia, però per responsabilitat política amb els nostres socis ens calia fer-ho. Aquest any nosaltres portem a aprovació un pressupost que tampoc no ens agrada, però per diferent motiu que anys anteriors: atès que cal posar les coses al seu lloc i endreçar els comptes de l’Ajuntament. La despesa que haurem de fer aquest any no es farà com voldríem. Ens cal fer un esforç de reequilibri dels ingressos i les despeses, perquè no ho estan. A diferència del que voldríem, no dota les partides de les seves necessitats de finançament, tal com les creiem nosaltres. Una vegada més, i sota la meva direcció com a regidor d’hisenda, hem hagut de fer el mateix que tants anys he criticat: per exemple, dotar la partida de festa major amb 20.000 euros, per afegir-ne 190.000 més quan arribi el romanent. Amb 7 mesos al capdavant de l’àrea, m’he fet un fart de dir que la Garriga està sanejada, perquè deu pocs diners (un 13% del pressupsot), però també és cert que tenim un problema de desequilibri entre els ingressos i les despeses, que haurem de resoldre de manera immediata, durant els propers mesos. La tasca que es proposa el govern, a partir de l’aprovació, esperem, del pressupost, és l’estudi de la necessitat de la despesa i de la capacitat dels ingressos des de cada departament i per a cada partida. Més tard en tornaré a parlar d’això. Hi ha unes quantes coses que s’han fet diferents de com es feien fins ara i que sí que converteixen aquest projecte en un pressupost d’Esquerra. Hem començat tal com entenem que cal fer un pressupost, és a dir: prioritzant unes despeses respecte a d’altres en funció de l’interès polític del projecte a cada àrea, però, sobretot, aquest és un pressupost participat, com ho haurien de ser els pressupostos, per tots els grups del consistori.

Butlletí digital, Esquerra Republicana, Acord Independentista, la Garriga, Ajuntament de la Garriga

Nou butlletí digital d'ERC amb Acord la Garriga

Anunciem i saludem aquest nou canal que posem en marxa per tenir-vos informats del que anem fent des de l’equip de Govern a l’ajuntament de la Garriga. Volem que tingueu de primera mà les activitats dels regidors més enllà dels anuncis oficials, que potser ja coneixereu per d’altres vies o que potser arribaran més endavant. Els nostres sis regidors, inclosa l’alcaldia, treballen de veritat per gestionar un ajuntament que necessita un impuls per canviar les inèrcies heretades i per donar un accent republicà a l’acció de Govern. No espereu una informació gaire extensa, sinó que us farem quatre ratlles per tenir-vos al dia. Finalment, dir-vos que tot el que fem: la gestió del dia a dia, la planificació a llarg termini,... tot! Té com a rerefons la idea de treballar des de la Garriga per la justícia social i la construcció d’una República catalana independent, que pels republicans és el mateix i únic objectiu.

Gràcies la Garriga!

Comunicat de valoració de les eleccions municipals del 2019 Esquerra Republicana de Catalunya i Acord Independentista de la Garriga som la primera força a l’ajuntament. Som la força que més ha crescut: hem passat de 4 a 6 de regidors i és la continuació d’una llarga trajectòria de compromís amb el poble i de responsabilitat al govern. Aquesta victòria és el millor favor que podem fer a les preses i presos polítcs i a les persones exiliades; Felicitem Junts per al Garriga perquè també ha tret uns bons resultats a l’ajuntament i, sobretot, per la maganífica victòria a les eleccions europees; La Garriga és més independentista. Mantenim els 14 regidors per la república catalana, gràcies també a l’augment de suports a la CUP la Garriga. Això ens porta a una “normalitat republicana” i amb una clara majoria d’esquuerra amb l’ascens del PSC; L’unionisme és minoritari a la Garriga. I el poble ha dit ben clar que vol diàleg i convivència; Parlarem amb tothom per tal d’arribar a consensos, des d’un nou lideratge i un nou estil de fer les coses. Ens cal obrir una etapa transformadora al poble i ho hem de fer amb tothom i això també vol dir una oposició implicada en els projectes de poble; La nostra manera de fer forta la república és governar bé i a favor de tothom; Insistim: gràcies! El nostre equip està a punt per posar-se a fer la feina. Esquerra Republicana de Catalunya i Acord Independentista de la Garriga som la primera força a l’ajuntament. Som la força que més ha crescut: hem passat de 4 a 6 de regidors i és la continuació d’una llarga trajectòria de compromís amb el poble i de responsabilitat al govern. Aquesta victòria és el millor favor que podem fer a les preses i presos polítcs i a les persones exiliades; Felicitem Junts per al Garriga perquè també ha tret uns bons resultats a l’ajuntament i, sobretot, per la maganífica victòria a les eleccions europees; La Garriga és més independentista. Mantenim els 14 regidors per la república catalana, gràcies també a l’augment de suports a la CUP la Garriga.

Aprovem l'Avanç de Pla urbanístic

Neus Marrodán exposa el valor històric de l'aprovació al plenari de la Garriga del dimecres 27 de febrer del 2019 Un dels objectius del Grup Municipal d'Acord amb ERC, i de l'equip de Govern, per la present legislatura era treballar en la revisió del pla general urbanístic del nostre poble. Destaquem igualment la unanimitat de tots els grups municipals en aquest propòsit i la consecució del consens després d'invertir-hi molt de temps i dedicació. L’any 2017 es va contractar la redacció de la fase inicial d’aquesta revisió, l’Avanç de Pla, a l’equip de l’Arquitecte Ferran Navarro. I des d’aleshores hem estat treballant en desenvolupar aquest document que avui portem a aprovació. Fins a mitjans de l’any 2018 el treball de l’Avanç de Pla va desenvolupar el treball de diagnosi i va incorporar les conclusions de la participació ciutadana. A partir de la diagnosi i fins avui, s’ha redactat la documentació que permet portar a tràmit l’aprovació i l’obertura de l’etapa d’exposició pública de l’Avanç de Pla General. L’avanç ens aporta tres propostes d’ordenació, és a dir, tres propostes de com pot ser la Garriga i ens ofereix les eines per a que per la via de la participació puguem opinar, fer aportacions i reflexions de les alternatives. Amb totes les aportacions es farà un document refòs que recollirà la proposta d’ordenació escollida entre tots i que ens permetrà continuar amb la tramitació de la revisió del pla general urbanístic. L’Avanç de Pla que hem aprovat incorpora diversos documents: una memòria, una anàlisi de capacitat econòmica i financera de l’ajuntament, una anàlisi de l’evolució de la població i de les necessitats d’habitatge, el document ambiental estratègic, un informe de la participació ciutadana i tota la documentació gràfica amb els plànols informatius i els plànols amb les tres propostes d’ordenació. La diagnosi va establir diverses premises clau que forçosament han vertebrat les propostes: Algunes d’aquestes premises són totalment ineludibles: El pla general actual és del 2001, està “caducat” i, a més, obsolet, perquè es va redactar abans que apareguéssin diverses lleis que, a hores d’ara són totalment obligatòries i que fan impossible que es pugui implementar tal com es va definir aleshores: Es va redactar d’acord a una llei d’urbanisme derogada, la vigent és del 2002, i no acompleix quantitats mínimes de zones verdes i equipaments per habitant.

Àmplia participació en l’elaboració del programa electoral per grups sectorials

Un centenar de persones de diferents àmbits s’han implicat en la confecció del programa d’Esquerra Republicana amb Acord Inependentista de la Garriga. La candidatura de Dolors Castellà va començar el procés programàtic el dissabte 12 de gener, amb una  primera trobada dels grups de treball sectorials per tal d’analitzar la situació del poble i confeccionar una proposta participada per a les eleccions municipals del maig d’aquest any. La sessió, celebrada a l’escola Giroi, va reunir 60 persones i va conisistir en una anàlisi de la situació política a la Garriga i les possibilitats de creixement de l’electorat d’ERC amb Acord. El regidor Lluís Marco i l’alcaldable Dolors Castellà han posat l’accent en la necessitat d’assolir l’alcaldia per portar a terme el programa republicà d’esquerres i establir “una nova manera de fer les coses” des de l’ajuntament: “Com a grup minoritari al Govern no ho hem pogut fer tot”, opina Marco. Dolors Castellà va insistir en què la participació i la col·laboració de tothom “com ho demostra aquesta trobada” ha de ser un dels canvis importants “que marcaran el tarannà del futur ajuntament”, a banda de les propostes formulades per persones representatives de diferents àmbits de la societat garriguenca: “Aquests grups no estan tancats i que qui vulgui encara s’hi pot afegir”. Al llarg de la sessió es van analitzar les necessitats del poble, a partir de l’experiència de govern a l’ajuntament, així com per les aportacions de la gent. Els grups es van marcar el termini de quatre setmanes per elaborar propostes concretes per al programa electoral, algunes de les quals ja van sorgir al final de la sessió, i per això s’han anat reunint per avançar. Els assistents a la primera sessió  van provar una aplicació mòbil de participació ciutadana que permet valorar les diferents propostes i establir-ne la importància i la proritat. Missatge des de Lledoners La jornada va comptar amb la presència del president comarcal d’Esquerra Republicana, Oriol Ramon, feia poc havia visitat el president del partit, Oriol Junqueras i amb l’exconseller Raül Romeva a la presó de Lledoners.

Sergi Sol: “O convertim la repressió en victòria o no guanyarem”

L’home de confiança de Junqueras trasllada a Dolors Castellà el desig des de Lledoners d’uns bons resultats La sala d’actes de Can Raspall de la Garriga ha quedat petita per la presentació del llibre Oriol Junqueras, fins que siguem lliures, celebrada aquest dimecres 28 de novembre amb la presència de l’autor, Sergi Sol, persona de confiança d’Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana. L’acte, presentat per l’alcaldable Dolors Castellà i organitzat per la secció local d’Esquerra de la Garriga, també ha comptat amb la participació de Maxi Calero, amic i veí de Junqueras, del senador republicà Bernat Picornell, i del cantant Pep Picas. Castellà ha fet una sèrie de reflexions arran de la lectura del llibre, que narra les vivències de la recta final de l’organització del referèndum del 2017 fins a l’empresonament i l’exili del Govern català. Per Castellà, Junqueras “encarna tots els valors del republicanisme”, i “la manera posivita del que ha de ser un líder”. L’exemple del que va ser alcalde de Sant Vicenç dels Horts porta l’equip d’Esquerra al govern de l’ajuntament de la Garriga a “aplicar aquests valors en el dia a dia”. Per exemple, “cada cop que prenem una decisió, pensem en la diversitat del poble”, o bé quan es parla de la política participada: “Participació no vol dir que et convido al meu dinar, sinó que vol dir que fem el dinar entre totes i tots”, considera Castellà. Amb tot, encara que dels municipis es posin en pràctica els valors republicans, “ara cal una estructura real de República” per millorar definivament la vida de la gent. La candidata republicana també veu en el tarannà de Junqueras “una visió feminista”, perquè pel president d’ERC “no es tracta tant de qui arriba primer, sinó que es pregunta què podem fer per arribar als objectius”, i això “no és exclusiu de les dones ni tampoc totes les dones tenen aquesta visió”. Per Castellà, una de les constants Junqueras és que “assumeix els objectius des de la tenacitat, la perseverança i la mirada llarga”.

Maria Àngels Andrés, presidenta d'ERC la Garriga

La secció local d'ERC la Garriga ha renovat l'executiva després de l'assemblea celebrada aquest dimarts 11 de desembre del 2018. Maria Àngels Andrés assumeix la Presidència després de la renúncia per motius personals de Santi Vigas, president des de l'abril del 2017. La resta de membres de l'equip es mantenen després de lleus canvis en els càrrecs. Andrés, que fins ara era la secretària de finances, ha estat escollida per unanimitat, en ser l'única candidata que s'ha presentat en el procés formal de relleu a la presidència. La seva proposta es basa en dinamitzar l'equip republicà i tot el poble en al campanya electoral de les municipals del 2019: "La Dolors Castellà és la millor candidata que es presenta a la Garriga, i per això hem de fer guanyar", ha afirmat. El projecte d'Andrés es basa en augmentar la participació dels militants, simpatitzants i amics en el moviment republicà de la Garriga, millorar la informació interna de totes les accions que es fan, i incrementar la militància. La nova executiva queda estructurada de la següent manera: Maria Àngels Andrés, Presidència i secretària de Finances; Dolors Castellà, secretària de Política Municipal; Núria Pardo, secretària d'organització; Lluís Marco, portaveu del Grup Municipal; Neus Marrodán, representant d'Acord Independentista  per la Garriga; Albert Benzekry, regidor a l'ajuntament; Bet Garcia, secretària de les Dones i de Nova Ciutadania; David Ramon, secretari d'Imatge i Comunicació; Jaume Ilari, secretari de l'executiva; Oriol Ramon, vocal; Albert Plens i Eduard Guerra, representants designats del Jovent Republicà.