La Garriga

Totes les notícies

Els regidors Albert Benzekry, Neus Marrodán, Dolors Castellà i Lluís Marco

ERC amb Acord remodela el grup municipal

La incorporació de Neus Marrodán a l’empresa privada causa canvis al cartipàs El grup municipal d’ERC amb Acord ha plantejat una modificació del cartipàs per al ple de l’ajuntament de la Garriga del 26 de setembre. El motiu és el retorn a l’empresa privada de la primera tinent d’alcalde, Neus Marrodán, després de set anys de dedicació al sector públic. Amb tot, la republicana continuarà com a membre de l’equip de Govern de la Garriga. Marrodán ha comunicat als militants, socis i amics d’ERC amb Acord que “no he pogut refusar” una oferta que “és una gran oportunitat, sobretot tenint en compte que m’han vingut a buscar quan estava del tot entregada a la feina de l’ajuntament”. Afegeixque que “és una gran sort que el món de l’empresa privada encara et brindi oportunitats”. En consens amb tot el grup municipal i amb l’aprovació de les executives d’ERC i Acord, Marrodán manté “el compromís amb el poble i el país adquirit fa més de quatre anys”. Continuarà exercint com a regidora del grup municipal republicà i es manté com a membre de l'equip de Govern al capdavant de les àrees d’Urbanisme i Medi Ambient. El que sí que abandona són les responsabilitats institucionals com a primera tinent d’alcalde i portaveu del grup, així com la regidoria de l’Àrea de Societat del Coneixement. La dedicació a jornada completa l’assumeix el regidor de Comerç i Emprenedoria, Lluís Marco, que serà el portaveu del grup i es responsabilitzarà de l’Àrea de la Societat del Coneixement. Dolors Castellà, regidora d’Acció Social i candidata a les properes eleccions, serà la primera tinent d’alcalde de la Garriga. Per la seva part, Albert Benzekry manté els mateixos càrrecs de regidor de Cultura, Patrimoni i Turisme i la quarta tinença d’alcaldia.   Municipals 2019 Marrodán també ha avançat que el seu compromís amb la família republicana de la Garriga “va més enllà del present mandat, i de cara a les eleccions municipals del maig del 2019 continuo disposada a formar part de la candidatura que encapçala la Dolors Castellà”.

Dolors Castellà: “Amb un canvi d'estil, nou lideratge a l'alcaldia i la participació de tothom farem més per la Garriga”

ERC i Acord per la Garriga inicien la preparació per les municipals Esquerra Republicana i Acord Independentista de la Garriga han aplegat un centenar de persones a la presentació de la candidata a l’alcaldia, Dolors Castellà, aquest dijous 12 de juliol. L’alcaldable s’ha presentat ella mateixa com a una persona compromesa amb la societat en un acte en el que hi ha participat la portaveu nacional d’ERC, Marta Vilalta. El president de la secció local, Santi Vigas, ha destacat la responsabilitat de l’equip republicà al govern a l’Ajuntament de la Garriga, i considera que “per fer més per la Garriga” cal accedir a la màxima responsabilitat, l’alcaldia, objectiu d’ERC per a les municipals del 2019. Dolors Castellà concreta que “la darrera legislatura hem fet de crossa per consolidar el benestar del poble. Ara és l’hora de transformar l’acció política, amb la participació de tothom, un canvi d'estil i un nou lideratge a l'alcaldia, Volem molt més”. Els republicans, actual grup minoritari a l’equip de govern, consideren que “cal passar de la gestió a l’ajuntament de la Garriga al lideratge, perquè totes les propostes que tenim a punt les farem des de l’alcaldia”. Dolors Castellà s’ha presentat com una persona “compromesa amb la societat des de sempre”, i com a treballadora social ha assumit i comprovat que “les petites accions, decidides, i preses de forma contundent, serveixen per transformar de veritat el nostre entorn. Per això diem que que podem fer molt més per la Garriga.” La candidatura s’emmarca en l’objectiu de consolidar la república catalana, i en el projecte d’Esquerra Republicana de Catalunya, “un partit amb 87 anys de gestió sense cap cas de corrupció i compromès amb un projecte que ens ha costat i ens costa molts sacrificis”, en paraules de Marta Vilalta, portaveu nacional d’ERC. Dolors Castellà també té ben present la figura de Natividad Yarza, “una dona de Valladolid que va ser la primera alcaldessa de la república espanyola d’un poble de l’Anoia, Bellprat, per Esquerra Republicana de Catalunya, el 1934.

Presentem la candidata Dolors Castellà

Hi assistirà la portaveu republicana Marta Vilalta Dolors Castellà farà pública la seva candidatura a l’alcaldia de la Garriga aquest dijous 12 de juliol. L’acte, obert a tot el poble, el convoquen Esquerra Republicana i Acord Independentista per la Garriga i es celebrarà al pati de can Raspall a partir de les 19.30 h.. Comptarem amb la presència de la portaveu nacional dels republicans, Marta Vilalta. Castellà, actualment regidora d’Acció Social a l’ajuntament de la Garriga, explicarà les línies marc de l’argumentari que anirà desenvolupant al llarg dels mesos que queden fins les eleccions municipals del  maig del 2019. Les bases d’ERC i d’Acord van escollir Dolors Castellà el passat 15 de març, essent l’única candidata que es presentava per encapçalar la llista d’ERC amb Acord. Castellà relleva Neus Marrodán al capdavant del cartell republicà, tot i que l’actual primera tinent d’alcalde ja anunciat que continuarà implicada en el projecte d’esquerres de la Garriga.  

Obrim a la participació la fase inicial del Pla urbanístic

La revisió del Pla General d'Ordenació Urbanística ha estat una de les grans apostes del grup ACORD+ERC aquesta legislatura. Una feina poc visible però de gran volum i que després de tres anys comença a sortir a la llum. Entre l’any 2016 i 2017 es va disposar dels diners per a contractar l’equip redactor del projecte, al llarg de l’any passat es va fer el concurs i finalment, des de principis d’aquest 2018, l'equip d’arquitectes especialista en urbanisme ja està treballant en les fases inicials de la revisió, el que s’anomena Avanç de Pla. La revisió d’un pla General urbanístic és llarga i pot arribar a durar molts anys. Consta de diferents fases, L’avanç de pla, La redacció del pla general; i l’aprovació del projecte. Cadascuna d’aquestes fases té un objectiu ben diferenciat i totes elles tenen l’obligatorietat de recollir la participació ciutadana per tal de garantir que el model de poble que s’implementi sigui a la mida de les necessitats que entre tots decidim. Es comença per l’avanç de pla: en aquesta fase l’equip redactor plantejarà tres propostes diferents de poble, amb solucions diferents de creixement. Per fer aquestes propostes ha de recollir la màxima informació possible de totes les vessants que defineixen un poble, arquitectònica, patrimonial, mediambiental, sociològica, etc.   En la fase de diagnosi de l’avanç de pla, l’equip redactor ha de recollir l’opinió d'especialistes de cada matèria. I malgrat que la llei d’urbanisme no hi obliga, des de la regidoria d’urbanisme hem demanat que, també en aquesta fase inicial es tingui en compte l’opinió de tots els garriguencs.  Per això s’han preparat diferents eines per a fer-ho: s’obrirà un blog i una adreça de mail on recollir opinions i reflexions, es farà una enquesta sobre qüestions urbanístiques que es repartirà per totes les cases, es faran entrevistes a entitats i associacions i es farà una passejada, guiada pels arquitectes redactors, de descoberta de diferents indrets amb especial interés urbanístic.

Dolors Castellà, candidata republicana a l’alcaldia de la Garriga

Encapçalarà el projecte d’Acord+ERC Les assemblees d’Esquerra i d’Acord Independentista per la Garriga han escollit Dolors Castellà com a alcaldable per a les municipals de 2019. L'actual regidora d’Acció Social i Habitatge relleva Neus Marrodán en el lideratge d’Acord+ERC, amb l’objectiu de donar un nou impuls al projecte republicà i d'esquerres al municipi des de l’alcaldia. Marrodán continuarà compromesa amb el grup independentista.   Dolors Castellà i Puig ha agraït la confiança de la militància i dels amics i amigues de les dues formacions. Ha afirmat que el seu equip té com a principal objectiu generalitzar l’excel·lència en la gestió de l’ajuntament, tal com ha pogut fer des de la seva àrea: "Amb ganes, projecte i equip, podem fer moltes coses, i no només fer el que toca”. Per la garriguenca, els ajuntaments "tenen una capacitat transformadora impressionant" i han de basar la seva gestió en el diàleg i la participació. El seu projecte també es fonamenta en la igualtat d’oportunitats, completar l’ordenament urbanístic des d’una òptica republicana, i la  posada en marxa de la República catalana des dels municipis. Castellà és treballadora social i ha treballat, entre d’altres poblacions, a Sarrià de Ter, la Garriga, Granollers i l’Ametlla del Vallès. Actualment forma part de l’equip professional de l’Hospital Asil de la Garriga.  

Rufián: “Munteu a Estremera una mani amb els 45 mil de Brussel·les”

El teatre El Patronat de la Garriga ha registrat el ple absolut aquest dijous 15 de febrer per la xerrada amb el republicà Gabriel Rufián. El diputat al Congrés espanyol ha analitzat el moment polític i ha dedicat la major part de l’acte a respondre les preguntes del públic garriquenc en una acte organitzat per Acord Independentista per al Garriga i la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya, en el que s'ha fet un reconeixement a la tasca de les apoderades i els apoderats durant la jornada electoral del 21 de desembre. El debat sobre la investidura del President de Catalunya i la formació del Govern ha centrat bona part de la xerrada. Rufián està “segur que hi haurà un acord”, i per ell, la situació que es viu aquests dies és un debat lògic dins de la diversitat política existent: “Aquest procés ha demostrat que sempre, sempre, sempre, hem arribat a un acord des d'espais ideològics molt diferents”, i en aquests moments amb el factor a favor que “tothom que seu a la taula, vol fer una repúlblica independent”. A hores d'ara, el debat es limita a una qüestió: "No discutim qui ha de ser el president, sinó que estem debatent com ho fem”. El gramenenc no ha estalviat comentaris sobre l’actitud de l’estat espanyol, especialment els partits que donen suport al Govern: "Tinguem clar que si Junqueras és a la presó és perquè això fa guanyar vots a Espanya”, alhora que també ha explicat que a Madrid, tant l’1 d’octubre com el 21 de desembre, es van viure com una derrota”, encara que després s’ha intentat capgirar. El públic ha insistit especialment en el paper dels polítics després de l’1 d’octubre i ha fet un símil amb l’afició blaugrana: "Patim com els culers quan tenim el millor jugador del, món, un gran equip i l'afició més gran. Aquesta és la grandesa del procés, i que si no fem el que ens heu demanat, la gent ens fareu fora”. En aquest sentit, Rufián considera que el paper dels quatre presos és essencial en aquest conflicte: "Si l'octubre no es va fer res, què hi fan Junqueras i els altres a la presó?” Lluitar també és estar 115 dies sense tocar els teus fills.

Dolors Castellà, la Garriga, Consell Comarcal del Vallès Oriental, Habitatge, Acció Social,

Acció social, una àrea decisiva

La República és un instrument, una eina, que hem de posar necessàriament al servei de les persones. Fer república és treballar per la justícia social, la igualtat d’oportunitats, sense distinció de gènere, llengua, religió o ètnia. Fer república és bàsicament treballar per la construcció de societats justes, lliures, feministes, equitatives, capaces de generar oportunitats de creixement, on es castigui la corrupció i es teixeixin circuits de participació política i social. La república es construeix des de cada un dels nostres municipis, cert. Una de les eines de què disposen els ajuntaments per fer república són les seves regidories d’acció social i habitatge. A través d’aquestes àrees, que gestionem des de fa gairebé tres anys, hem treballat incansablement per garantir que la ciutadania de la Garriga disposi de les eines necessàries per desenvolupar la seva vida amb la dignitat que una societat com la nostra ha d’oferir. Sovint la feina dels serveis socials és a l’ombra de la gestió municipal i llueix molt poc, però la regidora d'Acció Social, Dolors Castellà, i la resta del grup d’Acord+ERC, estem convençuts que aquesta és l’àrea més essencial de tota la acció municipal perquè és la que va cosint la societat, la que, en silenci, posa els fonaments de la igualtat i garanteix un ús just i universal dels recursos públics. Per això, mai no són prou els recursos que s’hi destinen, i en el nostre cas estem convençuts que en un govern progressista els recursos que es destinen a aquestes àrees han de permetre capgirar les desigualtats que es van fent estructurals cada dia que passa. Article publicat al butlletí municipal 'El Garric' n.165. Febrer del 2018.

Ara, República des dels municipis

La gent d’Acord+ERC sempre tenim la Garriga com a prioritat. Som al Govern i els nostres regidors es dediquen amb cos i ànima a aplicar el programa electoral des del dia a dia a l’Ajuntament. Amb tot, les dinàmiques polítiques han estat senyorejatdes per l’agenda nacional del passat 2017: també hem versat moltes energies a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre; a reinvindiar la injustícia per la presó i l’exili dels companys; i la campanya de les eleccions al Parlament del 21 de desembre. Abans d’entrar al 2018, doncs, cal agrair un cop més el suport de la gent de la Garriga a la vida política del poble i del país. Sense la gent, que ha a votat l’1 d’octubre; que ha defensat els col·legis electorals; que s’ha manifestat incomptables vegades; que ha participat en dues aturades; i que ha tornat a les urnes el 21 de desembre, no podríem iniciar l’any amb les energies que ens calen per afrontar els propers mesos. La República ha guanyat. A la Garriga, l’1 d’octubre 6.712 persones van votar a favor de la independència; el 21 de desembre, i amb més opcions electorals, 6.749 votants han donat suport a partits independentistes (66%). És més, sumem 7.248 vots republicans i contraris a la repressió de l’estat (70,5%). Amb un 86% de participació, el retrat de la voluntat de la gent és nítid i lluminós. Agraïm especialment els 2.702 vots a Esquerra Republicana de Catalunya, que s’ha posicionat com a primera força progressista del país. Ara, doncs, cal posar els fonaments de la República des dels municipis. Pas a pas, i amb la proximitat entre la ciutadania i els ajuntaments, recuperarem allò que se’ns ha usurpat, i posarem en marxa allò que sigui més útli per a la gent: la renda garantida, les polítiques d’habitatge,... Amb la memòria viva del 2017, volem oblidar el pitjor i construir el futur a partir d’allò que han votat les garriguenques i els garriguencs. Els pressupostos del 2018 marquen l’accent d’Acord+ERC en l’acció política a la Garriga: pressupostos participatius, més recursos que mai a l’Àrea d’Acció Social, invertim enormes recursos per a la dinamitació de l’economia local; mantenim una aposta clara per potenciar el nostre patrimoni i la cultura.

Un 2018 per a la República i les llibertats

Esquerra Republicana de la Garriga celebra els bons resultats electorals del 21 de desembre. El republicanisme es manifesta clarament, amb un 66% de l’electorat, i consolidem el tarannà independentista –ara republicà– del municipi. Més si tenim en compte la participació del 86% en unes eleccions imposades i il·legítimes, i amb tots els elements en contra per a les opcions republicanes. El més abominable, Oriol Junqueras tancat a la presó. Agraïm els 2.701 vots que han fet confiança a ERC i felicitem la candidatura de Junts per Catalunya pels seus bons resultats. Amb els companys de la CUP i tots aquells que s’hi vulguin sumar, farem la República. Encetem aquest 2018 amb l’empremta dels dies 1 i 3 d’octubre del 2017. La dignitat del poble manifestada aquelles jornades és la primera pedra d’aquest 2018, culminada pels resultats del 21 de desembre. Vàrem dir que no ho oblidarem mai, i així serà. La majoria volem la República, i també hem constatat que l’estat espanyol, per tal d’imposar-se a la dissidència pacífica i democràtica, és capaç de denigrar-se i apropiar-se dels drets de tots els seus ciutadans. Per això aquest 2018 ens centrarem en muscular la República, i això passa per la conquesta de llibertats. En primer lloc, garantirem les llibertats dels nostres representants polítics, que no poden exercir els seus càrrecs sota l’amenaça jurídicopolítica, l’exili o el captiveri. Però també defensarem les llibertats de la ciutadania, que ha de poder manifestar-se sense pors ni discriminació de cap mena, amb tots els drets fonamentals per davant: expressió, reunió, informació,... i el d’autodeterminació. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, els presos d’Altsasu, els Títeres desde Abajo, o la tuitera Cassandra són exemples materials d’aquesta persecució arbitrària. La República, els drets i les llibertats, són per millorar les condicions socials del país i el progrés econòmic. La repressió només serveix per estancar el creixement i les conquestes de qualitat de vida.