La Garriga

Totes les notícies

Per Nadal, cada ovella al seu corral

Des de l’àrea de Comerç ha estat complicat preparar la campanya de Nadal. Ens costa imaginar unes festes i unes celebracions lluminoses, quan el presidi i l’exili del Govern i dels jordis ens ofusquen l’ànim. La possibilitat d’una magnànima llibertat ‘condicionada’ és només un rumor quan escrivim aquestes línies. En qualsevol cas, el mal ja està fet i tots ells segueixen pendents d’uns càrrecs per delictes inversemblants, inventats. La resta de la gent ens sentim còmplices del Govern en l’exercici del dret legítim a l’alliberament nacional, i des de la Garriga, us traslladem el nostre escalf més sentit. Però com ha escrit Oriol Junqueras des de la presó, “l’hivern deixarà pas a la primavera”. Les festes de Nadal són també això: enfrontar-nos plegats a la foscor per vèncer-la. Ens retrobarem amb els nostres i també procurarem mantenir vives les il·lusions entre els més petits. Hem treballat amb els comerciants de la Garriga per donar encara més valor a la dita “per Nadal, cada ovella al seu corral”. L’oferta dels establiments del poble és ben diversa. La qualitat i els preus, així com els serveis addicionals, conviden a voltar pels carrers per fer les compres d’aquests dies i les activitats programades. Els republicans sempre hem tingut la convicció que una de les formes més eficaces d’enfortir el país, que tot torni a la normalitat, és dinamitzant l’economia local. Per Nadal tothom –TOTHOM!– a casa. Article publicat al Garric de desembre de 2017  

Pressupostos participatius: Vota!

Durant aquest mes de novembre, entre els dies 6 i 26, totes les persones majors d’edat i empadronades a la Garriga poden votar les propostes finalistes del Pressupost Participatiu 2018. Aquesta és la darrera fase d’un procés que, coordinat des de la regidoria de Participació, té una incidència directa en la confecció del pressupost municipal, amb el compromís inequívoc de l’equip de govern de dur a terme les inversions escollides. És, a més a més, una aposta política per fer partícip la població davant una de les decisions més importants d’un pressupost: triar on s’inverteixen els diners que són de tots. Aquest any hem començat amb una xifra de 150.000€, que hauríem de ser capaços de superar en properes edicions. Així ens ho indica el gran volum de participació que hi ha hagut –més de 420 propostes d’inversió de tot tipus, la majoria amb una visió generosa del poble, amb suggeriments pensats per al benefici de tothom. Al web pressupostparticipatiu.lagarriga.cat es poden consultar (i votar, a partir del 6 de novembre) les quinze propostes finalistes. La Garriga té una llarga tradició de participació ciutadana i popular en afers públics. El gran nombre d’entitats, clubs i associacions ens ho testimonia, amb agendes d’activitats sempre plenes. La gent respon, la gent vol participar, sentir-se protagonista –és protagonista– i, si cal, sortir al carrer. És sobrer referir-nos als darrers temps. Però la participació en la presa de decisions polítiques no es pot limitar només al vot cada quatre anys. Davant l’amenaça de retallar llibertats democràtiques i drets cívics, cal com mai el compromís polític de fomentar i promoure eines de participació ciutadana per enfortir qualitativament la nostra democràcia. A la Garriga, Acord+ERC hi estem compromesos i et convidem perquè ens hi acompanyis. Article publicat al 'Garric' de Novembre de 2017  

Fem feina de poble

Sí, vivim una hora greu i en què la qüestió de la independència ocupa bona part del relat, del debat públic, dels comunicats polítics, de les accions al carrer... És perfectament explicable quan es tracta d'un pas històric que trenca amb l'ordre establert els darrers 40 anys, i també amb una assimilació estatal per la via militar de fa tres segles (amb rèpliques més recents). Vivim un canvi de règim que també afectarà la gestió dels municipis, i per això també hi som, fent "la Garriga del Nou País", tal com ens vàrem presentar a les eleccions locals del 2015. Els regidors del grup d'Acord+ERC seguim treballant pel poble. Hem començat 'el curs' concloent el procés dels pressupostos participatius; s'ha inaugurat el pàrquing d'autocaravanes per potenciar el nostre atractiu turístic, una proposta insistida, cal fer-ne esment, pel grup Solidaritat per la Independència; des d'Acció Social s'està treballant per aprofundir en les bases per l'adjudicació d'ajuts; l'Àrea de Territori continua el procés per al canvi de planejament urbanístic general mentre supervisa la rehabilitació del tram cèntric del carrer dels Banys; a Comerç i Emprenedoria seguim treballant per ajudar els emprenedors i el comerç local. I ja amb una mirada al futur, també estem treballant instensament per millorar els pressupostos del 2018 per tal que tinguin un caire encara més social, més equitatiu i més profitós, perquè són l'eina a partir de la qual es construeix el projecte del poble que volem per als propers anys. Des de la voluntat de màxim consens, farem forts els punts essencials del nostre programa electoral. Treballem i lluitem per la independència perquè creiem que és el millor per la Garriga. En el moment d'escriure aquestes línies encara no s'ha citat a declarar l'alcaldessa Meritxell Budó ni tampoc s'ha celebrat el referèndum. En els dos casos, suport total a l'alcaldessa que ha triat la ciutadania de la Garriga. Compromís absolut en la defensa de les llibertats individuals i col·lectives, i en els drets bàsics, com el de l'autodeterminació dels pobles.

Èxit de la consulta per la independència

Resultats finals, 2.971 vots totals. 2.865 a favor de la independència, 69 vots en contra, 21 vots en blanc, 11 vots nuls. Una de les visites més destacades ha estat el del portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella.

Junqueras defensa el SÍ a la Garriga

Junqueras defensa el SÍ a la Garriga L'eurodiputat per Esquerra Oriol Junqueras va ser un dels ponents que ha participat a l'acte de suport al Sí per a la consulta del 25 d'abril per la independència de Catalunya. L'acte, organitzat per Òmnium Cultural, va comptar amb la participació de Junqueras, així com d'Alfons López-Tena i Francesc Ribera 'Titot'. L'eurodiputat va parlar amb membres de la secció local, com el candidat per a les eleccions de 2011, Jordi Eduard Perales.

La secció local d'Esquerra, homenatja Andreu Dameson

El garriguenc il•lustre Andreu Dameson, va comptar amb un sentit homenatge el passat dissabte 10 d'abril a l'auditori Josep Aymerich de la Garriga. L'acte, amb presència del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el dibuixant Jaume Capdevila 'Kap' i l'historiador Lluís Solà, era el reconeixement anual que la secció local d'Esquerra fa, entorn al 14 d'abril, a garriguencs que han destacat per la defensa dels valors republicans. Una projecció de vídeo va repassar la trajectòria vital i artística de Dameson, nascut el 1897. Sobretot conegut pels seus dibuixos humorístics i les seves caricatures, el garriguenc va destacar també en el terreny de la creació literària, amb poemes com el que es va recordar en l'acte de dissabte, on des de l'exili a Buenos Aires expressava el desig de morir a la Garriga, cosa que no va poder fer. Andreu Dameson va participar en publicacions humorístiques com l'Esquella de la Torratxa, i també a Xàfec i al Gralla de Granollers. Durant la Guerra del 1936 es va comprometre amb la tasca republicana i va ser comissari de Propaganda, càrrec des del qual va signar valuosos cartells. Anteriorment havia col•laborat amb el govern del president Francesc Macià, líder que s'havia referit el sentit de l'humor de Dameson com “l'alegria de la casa”, que es contagiava per les dependències del Palau de la Generalitat, tal com va recordar Solà. Capdevila va emmarcar el garriguenc com un bon exponent de la generació que va “modernitzar” el dibuix i la caricatura. Del dibuix satíric del segle XIX, que exagerava tots els trets d'una persona, gent com Dameson van apostar per la “síntesi o l'anàlisi” del personatge, fins i tot fent retrats d'un sol traç: “Aquests dibuixants són importantíssims pels que hem vingut després”, va concloure. Solà, com a estudiós de la premsa catalana, va recalcar, tal com va fer abans Capdevila, que cal promoure la figura de Dameson a tot Catalunya. L'únic article publicat en un mitjà d'abast nacional, la revista Avenç és del propi Solà i data de finals dels anys '70 del segle passat: “Això li passa a ell i a tots els dibuixants d'abans de la Guerra”.