L'Ametlla del Vallès

Totes les notícies

Programa electoral

Programa electoral 2021

Aconseguir una via àmplia a la independència, aquest és el motiu pel qual presentem el programa electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya 2021. Perquè estem al costat de la gent, perquè som la gent, i perquè com més gent siguem per ampliar la via, més via àmplia podrem fer cap a la independència. Ens trobem amb diversos fronts per encarar: la crisi a causa de la pandèmia, la reconstrucció del país, el camí cap a la República Catalana i el treball al servei de la ciutadania, i els treballarem tots alhora. Som un partit d'esquerres, republicà i que està al servei de les persones que viuen i treballen a Catalunya. Per això portem temps planificant com reactivar l'economia productiva, com reforçar l'estat del benestar, com reconciliar la feina amb la vida, com reconnectem el territori, com reaccionem davant de l'emergència climàtica, com rellancem la cultura, com governem amb responsabilitat, com ens reobrim al món i com convertim Catalunya en una república de drets i llibertats. Si vols llegir el programa electoral complet, el tens a sota.  

Evolució de la població empadronada a l'Ametlla

Augment substancial del padró municipal

A causa de la pandèmia per la covid-19, el padró municipal de l'Ametlla del vallès s'ha incrementat de manera substancial durant l'any 2020, i es preveu que durant el 2021 aquest creixement de població continui. Les dades del Padró municipal de l'1 de gener del 2020 eren de 8.462 habitants. A finals d'any, el 29 de desembre del 2020, el padró havia augmentat fins als 8.856, dels quals 4.459 són homes i 4.397 són dones. L'any 2020 la població ha augmentat en 394 persones. Això, però, no significa que totes elles siguin persones nouvingudes a l'Ametlla, sinó que a causa del confinament moltes persones que tenien segona residència al poble o bé que seguien empadronades en altres poblacions s'han empadronat a l'Ametlla. Per posar en perspectiva aquestes xifres, dels 2010 a finals del 2019 l'augment d'empadronaments havia estat de 350. Les dades d'habitants empadronats a l'Ametlla el 2010 eren de 8.112 persones. Les de finals del 2019, recordem-ho, 8.462. Així, des de l'any 2010 l'Ametlla té més de vuit mil habitants, i la xifra ha anat augmentant poc a poc, tot i que a aquest ritme és fàcil que arribem als 9.000 habitants a mitjans d'any 2021. Per passar dels 7.000 als 8.000 habitants a l'Ametlla del Vallès vam tardar sis anys, de mitjans del 2003 a mitjans del 2009. Si encara anem més enrere, es va trigar poc més de dos anys en incrementar la població de l'Ametlla de 6.000 a 7.000 habitants. Si a inicis del 2001 l'Ametlla tenia 5.910 persones empadronades, a principis del 2004 ja en tenia 7.111. Aquest increment tan pronunciat de població ja venia dels anys anteriors. L'any 1998 la població de l'Ametlla era de 5.051 persones. Dades: IDESCAT  

Pintura a l'escola bressol

Millores a les escoles de l'Ametlla del Vallès: pintura, arbres i mobiliari

Millores de la regidoria d’Educació a les escoles. Nadal 2020 Aprofitant les vacances nadalenques la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès a aprofitat per fer algunes millores a les diferents escoles del municipi. S’ha col·laborat amb la pintura pel que fa a la tasca de manteniment de l’escola bressol l’Ametller: la regidoria ha posat la pintura i l’empresa, el personal de manteniment, complint així un pacte de col·laboració entre l'Ajuntament i l’empresa Créixer Junts. Aprofitant la poda que s’ha de fer cada any, enguany i amb la proposta sempre encertada de la regidoria de Medi Ambient, a l’escola Bertí, s’han trasplantat alguns arbres en espais del pati on no n’hi havia. Calia fer-ho perquè alguns exemplars estaven a tocar l’un de l’altre i els impedia el creixement, sobretot en el cas del roure i de l’alzina. D’aquesta manera, aquests dos arbres autòctons podran desenvolupar la seva copa, oferint després una ombra natural i més gran en els mesos que més es necessita.  Una altra acció que aquesta regidoria volia portar a terme era la de posar sorra adequada als sorrals de les diferents escoles. La sorra fina és un element o material fonamental que es troba a la natura i que fa desenvolupar accions motrius als infants, ja sigui mitjançant l’observació, ja sigui gràcies a la creació. En un sorral els infants troben els seus límits i possibilitats, reptes que van conquistant progressivament segons les seves habilitats. Jugar al sorral no és només un passatemps o un entreteniment, sinó que és un lloc més de l’espai exterior que planteja reptes en el desenvolupament motriu, sensorial, imaginatiu… de les criatures. Un escenari de relacions i comunicacions. Es tracta d’un espai de trobades i de relacions socials que va teixint experiències.  Esperem que aquestes millores siguin l’inici de moltes més, tenim molts reptes per endavant a les diferents escoles del poble.  Perquè creiem fermament que l’educació és fonamental en una societat lliure.

Ple novembre 2020

Resum dels Plens municipals del novembre i del desembre del 2020

Resum dels Plens municipals del novembre i del desembre del 2020   El Ple municipal del 30 de novembre del 2020 es va fer per videoconferència per deferència als regidors que així ho havien demanat, però aquell dia la connexió va fallar i es va haver de suspendre el Ple quan encara quedaven punts per tractar. Com que es tractava de mocions, es van aplaçar al següent Ple, el del 28 de desembre del 2020.   Us fem arribar alguns dels punts dels dos plens que tenen especial interès per al conjunt de la ciutadania de l’Ametlla del Vallès.   Tractat en el Ple del 30 de novembre del 2020, i a causa de la necessitat d’aprovar una Ordenança no fiscal sobre les tarifes del subministrament d’aigua potable per part de Sorea, la gerent de Sorea Berta Trilla va explicar per què els rebuts dels abonats a l’Ametlla del Vallès paguen més per la factura de l’aigua que altres municipis de la comarca que s’abasteixen amb la mateixa empresa. La senyora Trilla va fer una explicació de la manera com es marquen les tarifes i sota quin criteri es modifiquen. També va mostrar una tarifa tipus amb els percentatges de cada concepte. Pel que fa al poble de l’Ametlla, des que es va iniciar la concessió del subministrament d’aigua amb Sorea, aquesta empresa va avançar un total de 3.122.277 €, dels quals l’Ajuntament encara ha de tornar 692.254 €. Gran part d’aquest retorn acabarà entre els anys 2021 i 2022, tot i que el 2008 es va fer una pròrroga de contracte, que acaba el 2044. Juntament amb la pròrroga, Sorea va tornar a avançar diners a l’Ajuntament, que també cal tornar. El 2022 la factura de l’aigua dels abonats de l’Ametlla disminuirà substancialment, i el 2044 s’acabarà el retorn dels diners que Sorea va avançar. Serà en aquesta data que l’Ajuntament de l’Ametlla podrà decidir si vol deixar de comptar amb els serveis de Sorea com a empresa subministradora d’aigua. Si voleu seguir de forma més exhaustiva l’explicació que la gerent de Sorea va fer sobre les tarifes, el seu càlcul i les raons de per què el rebut de l’aigua dels abonats de l’Ametlla és més car que a la resta de pobles, cliqueu a sota.

Senglars a l'Ametlla

Mesures per reduir conflictes causats per senglars

A causa del confinament d’aquesta primavera i la baixa mobilitat de persones, a l’Ametlla s’ha registrat un augment molt significatiu d’incidents relacionats amb els senglars. Han arribat més de 20 instàncies a l’Ajuntament amb el denominador comú d’incidents amb senglars. La particularitat del nostre poble és que, com a zona de seguretat, a efectes cinegètics, s’hi produeix l’efecte reserva: els registres de senglars encara s’incrementen més en l’època de caça (de setembre a març) ja que constitueixen un refugi per a aquests animals si no es porten a terme accions de control i gestió de plagues. Des de la nostra Regidoria de Medi Ambient, s’estan estudiant possibles mesures per reduir els conflictes per senglars i fer una prevenció de danys de fauna a conreus, infraestructures particulars, interacció amb les persones, etc. Aquests estudis s’estan portant a terme conjuntament amb altres municipis limítrofs que pateixen les mateixes conseqüències que l’Ametlla a causa de la plaga de senglars. Aquesta col·laboració i conveni ens permetrà accedir a una sèrie de subvencions i recursos, per fer front a la problemàtica en qüestió, que si volguéssim fer-ho de manera individual com a poble seria impossible. Tot i això, el nostre equip seguirà apostant per l’aplicació de tècniques innovadores pel control de població de senglars (que solen ser mesures a llarg termini), i reparar l’equilibri ecològic. Actualment s’ha de fer un acte de responsabilitat i aportar una solució urgent per reduir els riscos i els danys causats per fauna salvatge als nostres conciutadans. S’ha demostrat en diferents informes tècnics d’empreses de consultoria ambiental i també seguint recomanacions del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que el mètode més efectiu per reduir significativament el nombre d’exemplars, actualment, són les batudes regulades. Per això sabem i fem saber que properament es realitzaran batudes excepcionals al nostre municipi juntament amb els pobles veïns per evitar l’efecte reserva i fer front a aquesta plaga.

No és no

Violència de gènere i aspectes culturals

Les xifres i estadístiques ens fan palès un problema seriós i molt arrelat a la nostra societat: la violència de gènere. És imperatiu incentivar dinàmiques des de diversos àmbits que portin a la sensibilització social contra la violència masclista. Fer arribar un missatge d’alerta que allunyi tant a joves com a adults de les conductes possessives, de la gelosia, del control, de l’agressivitat que apareixen en moltes relacions sentimentals o interpersonals. La nostra és encara una cultura patriarcal que en molts casos segueix justificant com a inherent la superioritat de l’home i el dret a exercir un control sobre la dona, que és percebuda com un «instrument», que pot acabar en fets no desitjats com l’assetjament, l’abús verbal o físic, o la intimidació, entre d’altres. Cal proporcionar eines i recursos al jovent, que representa el futur de la nostra societat, per tal que tinguin un marc de reflexió en el qual es promogui el respecte mutu entre sexes i permeti conscienciar en la prevenció de les relacions abusives. Des d’un punt de vista educatiu, la nostra manera de pensar i actuar es basa en creences que ens ajuden a explicar el món i a donar sentit a les coses que ens passen. Aquest pensament i la manera que tenim d’expressar-nos estan influenciats pel nostre entorn. Tothom va adquirint creences sobre el que s’espera dels homes i les dones, i el pitjor és que les donem per bones sense plantejar-nos res, ja que sovint no tenim un altre model de «masculinitat» ni «creences» amb el qual poder-lo comparar. En vídeo en teniu una prova més que clara, del que s’espera de les dones en un món dominat pels homes:   https://www.youtube.com/watch?v=4O-g9jXuJm0 Cal que tinguem clara la distinció entre gènere i sexe. El sexe està determinat per les característiques genètiques, hormonals, fisiològiques i funcionals. El gènere, en canvi, és el conjunt de característiques socials i culturals assignades a les persones en funció del seu sexe.

STOP violència masclista

25 de Novembre, Dia internacional contra la violència envers les dones

L’Ametlla del Vallès, municipi efectivament feminista? Des de la nostra secció local fem el seguiment de l’evolució de la moció «L’Ametlla del Vallès Municipi Feminista» que vam presentar al Govern local i en la qual es van adherir tots els grups del consistori. Repassem el decàleg que va subscriure l’Ajuntament per veure l’estat de la qüestió a dia d'avui. 1. El 28 de maig del 2020 el Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat declarar l’Ametlla del Vallès Municipi Feminista. 2. Pressupost municipal amb perspectiva de gènere: aquesta legislatura s’ha creat la regidoria d’Igualtat per fer polítiques feministes concretes. Encara no s’ha treballat el pressupost d’aquesta manera, tot i que es voldrien incorporar polítiques de lluita contra les violències masclistes a les dones i la LGTBIfòbia que promoguin els seus drets econòmics, polítics i socials.  3. Pacte local contra les violències masclistes: s’abordarà en el moment que es faci el Pla local d’igualtat (previst pel 2021). En l’elaboració intervindran: Serveis socials, Policia local, CAP, Mossos d’Esquadra... per treballar prevenció i sensibilització, detecció, atenció i recuperació, en els àmbits de parella, comunitari, familiar, laboral... i de manera psicològica, física i econòmica. 4. Municipis segurs i lliures d'agressions sexuals i Protocols d'actuació i prevenció contra l'assetjament sexual: formaran part del Pla intern d’igualtat en forma, per exemple, d’annexos específics (de Festa Major o dels espais d’oci nocturn...). Es treballaran tant en l’àmbit intern de l’Ajuntament com de cara als conciutadans.  5. Incorporar la variable de gènere a les Relacions Humanes de l'Ajuntament, tant en contractacions com en formacions: quan es faci el Pla intern d’igualtat (2021), caldrà fer un estudi salarial (per gèneres), de llocs de comandament, de formacions, de dificultats per conciliar... A partir del que es detecti, es plantejaran les accions i s’hi implicaran totes les àrees de l’Ajuntament.

Gustau Saeta argumenta la posició d'ERC respecte dels punts 6 i 7 de l'ordre del dia

Resum del Ple Municipal del 26 d'octubre del 2020

Si no vau poder assistir al Ple Municipal del dia 26 d'octubre, un n'oferim un resum. També podeu recuperar-lo al canal de You Tube de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès. Resum del Ple Municipal del 26 d’octubre del 2020   S’aprova per 9 vots a favor (ERC, Ametlla’t, Podem i PSC) i 4 abstencions (Junts) una bonificació de fins al 25 % de l’IBI lligada a la instal·lació de plaques solars d’aprofitament d’energia solar o tèrmica i a la justificació del decrement del 30 % o més del consum lligat a la xarxa elèctrica. La bonificació serà per 5 anys. Els habitatges que hi poden optar són els del parc d’habitatge antic, ja que els de nova construcció estan obligats per llei a aquestes instal·lacions. Ara s’aprova la bonificació i en les properes setmanes es començaran a fer les concrecions de les condicions i unes xerrades que portarà a terme un col·lectiu solar. ERC hi està d’acord perquè està a favor d’incentivar tant accions que millorin el medi ambient com ajudes a la ciutadania.   Es modifica una ordenança sobre els ascensors i el càlcul de l’impost de construcció. És una modificació que ve donada per un canvi de càlcul que es fa des del Col·legi d’Aparelladors i s’ha d’incorporar a la normativa municipal. S’aprova per 9 vots a favor (ERC, Ametlla’t, Podem i PSC) i 4 en contra (Junts).   Es modifica una taxa lligada als documents administratius que ha de pagar el ciutadà per fer obres. La raó és que si no es fa pagar, els ciutadans no van a buscar aquests impresos, que d’altra banda són obligatoris de fer. S’aprova la modificació per 8 vots a favor (ERC, Ametlla’t i Podem), 4 en contra (Junts) i 1 abstenció (PSC).   Es modifica l’ordenança reguladora de la connexió a la xarxa de clavegueram. En aquest cas, es crea una taxa de 15 €/any per habitatge i 18 €/any per comerç per tal de contribuir a pagar la despesa que li suposa a l’Ajuntament mantenir la xarxa de clavegueram de l’Ametlla, que és vella i està obsoleta.

Recupera la presentació del llibre «Tornarem a vèncer»

Si no vas poder assistir a l'acte de presentació del llibre Tornarem a vèncer, d'Oriol Junqueras i de Marta Rovira, que analitza els darrers temps del panorama independentista de manera crítica i planteja l'estratègia per aconseguir la independència en forma de propostes de futur, pots recuperar el vídeo de la presentació a l'Ametlla del Vallès. La diputada al Congrés Marta Rosique va explicar l'estratègia i va respondre les preguntes del públic, l'Artur Baró, president de la secció local d'ERC a l'Ametlla del Vallès va exposar les línies d'actuació de la secció local i la Maria Iriso va moderar l'acte i va introduir els conceptes de llibertat, igualtat i fraternitat, que defineixen el republicanisme.