L'Ametlla del Vallès

Totes les notícies

Diari de l'Ametlla juny 2020

Som responsables

Us fem a mans l'article que hem publicat al Diari de l’Ametlla aquest mes de juny. Després d'uns mesos, el Diari de l'Ametlla ja torna a publicar-se de manera habitual, tant en suport en paper com per mitjans digitals. Aquest és l'escrit que la Secció local ha presentat aquesta vegada: Som responsables En aquest tercer mes de confinament, si alguna cosa podem evidenciar és que les persones tenim responsabilitat sobre les nostres decisions, les nostres expressions, els nostres actes i, el que és més important, les nostres omissions.  Ser conscients d’això ens apodera, però també ens fa més conscients que la nostra existència mateixa, com a espècie, comporta que el que fem i el que deixem de fer incideix directament en la vida de la resta que cohabiten amb nosaltres. Podem decidir com tractem les que tenim més a prop, i no només podem, sinó que ho hem de fer. Perquè les nostres accions actuals i futures no només depenen del que hem fet nosaltres, sinó que la nostra responsabilitat ha d’incloure necessàriament les accions i omissions de tothom que ens ha precedit. Som responsables de com han afectat les decisions, les accions i les omissions passades a tota la cadena tròfica, la fauna i la flora que ens envolta. Som responsables dels desequilibris ecològics.  Però també som responsables de reequilibrar el nostre entorn: de controlar les plagues que hi ha per falta de depredadors naturals (com els senglars per la desaparició dels llops dels nostres boscos i per l’encreuament amb el porc de granja) o per la vinguda d’espècies invasores (com la vespa asiàtica que mata les abelles i vespes locals, encarregades de pol·linitzar moltes espècies vegetals); som responsables de mantenir els boscos i els marges nets i la diversitat en el nostre paissatge: per la nostra acció (els abocadors, les petites deixalles a tocar de la carretera, els plàstics que voleien, el paper que deixem al bosc perquè «és biodegradable», la plantació d’espècies no autòctones, el monocultiu, la construcció de pobles i ciutats en llocs d’abastiment natural d’aigua, la creació de parcs urbans en entorns naturals) o per la nostra omissió (creixement descontrolat de boscos o sotabosc, abandonament del territori natural, desentendre’s de la natura urbana).

Regidors netegen els boscos - 2

Som responsables, segona acció

A partir del dia 5 de juny, Dia mundial del Medi Ambient, promovem la responsabilització respecte del nostre entorn i de les nostres accions. Per això, ens tornem a moure per la neteja del nostre entorn natural: en aquest cas, al voltant de la carretera de Puiggraciós. #ActuaPerLAmetlla

Si no t'agrada el que t'envolta, també pots actuar -1

Dia mundial del Medi Ambient

El 5 de juny és el Dia mundial del Medi Ambient. Des de les Nacions Unides es va consensuar, l'any 2015, un pla per fer un planeta més sostenible. Es tracta d'un seguit d'actuacions plantejades fins el 2030 que inclouen la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic i l'estalvi d'energia. Adjuntem el manifest que fa Esquerra Republicana de Catalunya per donar suport i visibilitzar la celebració i la reivindicació d'aquest Dia mundial del Medi Ambient. També podeu veure la campanya de responsabilitat que estem promovent des de la secció local de l'Ametlla del Vallès. Perquè creiem que si no t'agrada el que t'envolta, també pots actuar.

Piràmide del masclisme

S'aprova la moció per fer de l'Ametlla del Vallès un municipi feminista

El proppassat dilluns 25 de maig, al Ple municipal, es va aprovar la moció que la secció local d'Esquerra Republicana de l'Ametlla del Vallès vam presentar  per convertir el nostre poble en un més dels municipis feministes del món. La regidora Raquel García en va fer la defensa i tots els grups polítics es van adherir a la moció per unanimitat. Adjuntem el text que va llegir la Raquel García en aquella ocasió i també la moció completa. Moció per declarar L'Ametlla del Vallès Municipi Feminista Secció Local ERC Ple 25-05-2020 «Et sembla que he cuidat poc de mi per haver-me dedicat a l'estudi i a les ciències, i no a la costura?» Aquesta frase forma part de la història de la filosofia. La va dir Hipàrquia de Maronea (Grècia), i avui dia pot semblar-nos sorprenent. Una dona que no pot dedicar-se a estudiar perquè té assignades unes tasques considerades femenines? No ens posem les mans al cap, perquè no estem tan lluny d'aquesta realitat.  Volia reflexionar a l'entorn d'aquesta figura, considerada la primera feminista de la història occidental, que va viure al segle IV abans de Crist. Sabeu que NO apareix mencionada a cap pla d'estudis del nostre país? I que potser el primer cop que molts en van sentir parlar va ser perquè va aparèixer en un episodi de la sèrie Merlí? Assabentar-nos de la seva existència d'aquesta manera... ens dona pistes de com està la situació actual pel que fa als drets femenins.  Va ser una dona rebel, contracultural... podríem dir que underground. Ella va ocupar l'espai públic i es va dedicar a la filosofia. I sí, és considerada la primera dona feminista de la històra occidental. Però el feminisme vol dir moltes coses, i abarca molts conceptes. En tot cas, l'objectiu últim és assolir LA IGUALTAT DE DRETS ENTRE HOMES I DONES. Històricament s'ha aconseguit canvis i millores en molts àmbits, com l'educatiu, el dret a vot, el dret al treball... en definitiva, la igualtat davant la llei. Parlem d'un moviment de transformació de la societat.

Diari de l'Ametlla maig 2020

Res pot tornar a ser igual

Aquest és l'article que hem publicat el mes de maig al Diari de l'Ametlla que, a causa de l'estat d'alarma per la COVID-19, s'ha publicat únicament en suport digital. Si no heu pogut llegir-lo, aquí el teniu: Res pot tornar a ser igual Aquest és el segon mes que ens hem de dirigir a vosaltres sense haver-nos pogut abraçar. Ens hem escrit, llegit i vist a través d’alguna pantalla. Qui s’ho hauria pogut imaginar. Però ens estem acostumant a una altra manera de viure, de sentir, de treballar, d’interactuar. Són temps de reflexió i ens preguntem pel futur incert.  Per això us volem transmetre, primer, el nostre afecte i, segon, unes consideracions positives que, creiem, hauríem d’extreure d’aquesta pandèmia:  la millora en la convivència, el sentit de pertinença a un col·lectiu que s’ha unit per una força major. En aquesta crisi sanitària no hi ha hagut diferències d’afectació per qüestions econòmiques, socials, religioses o depenent de les tendències sexuals de cada individu. Ha estat, i és, d’una afectació transversal. Però sí que podem assegurar que les conseqüències no seran unificades. N’hi haurà de polítiques, de socials i d’econòmiques que afectaran en diferent mesura les nostres veïnes i veïns. Hem de cultivar la cohesió i la cooperació per ajudar-nos a reeixir. Parlem de persones, d’autònoms i petits comerços, d’empreses locals… Tinguem consciència col·lectiva i de pertinença a l’Ametlla per facilitar el desenvolupament del nostre entorn més immediat.  La secció local d’ERC continuarem donant suport a l’equip de govern amb propostes per fer front a les dificultats que se’ns presenten i sortir de l’atzucac que altera tota programació prevista. S’hauran de prendre mesures urgents i efectives que a no tohom convenceran, segurament ni a tots nosaltres, però ara les regles del joc s’escriuen a mesura que sorgeixen noves necessitats. Des d’Esquerra continuem a disposició de la societat reivindicant-nos com a eina, i com que l’actualitat política segueix endavant, no abandonarem tampoc la lluita contra les desigualtats, defensant els drets fonamentals i les llibertats que es retallen per l’actual recentralització de l’Estat.

Rosa retallable 1 i 2

Roses per Sant Jordi!

Demà és la festivitat de Sant Jordi. Aquest any, més que mai, ens cal tirar d'imaginació per fer que la festa sigui ben lluïda. Us proposem que feu i decoreu roses. També trobareu uns vídeos amb propostes per decorar les roses a les nostres xarxes socials. Consulta-les! Gaudiu molt de la nostra diada primaverenca i infleu-vos a fer manualitats per viure molt millor aquest temps de confinament!  

Article d'ERC al Diari de l'Ametlla, abril 2020

COVID-19: una excepcionalitat imprevista que cal afrontar amb serenor i valentia

A causa de l'emergència sanitària que estem vivint pel coronavirus COVID-19, la nostra vida habitual s'ha vist afectada. L'estat l'alarma ens ha fet quedar a casa i el nostre dia a dia ha variat. Les iniciatives que teníem previstes per al segon trimestre per tal de donar visibilitat la secció local s'han aturat. Així doncs, l'activitat de la secció local passa a ser eminentment informativa, de servei als nostres convilatans i convilatanes. Una de les accions informatives que hem portat a terme és l'adequació de l'habitual article al Diari de l'Ametlla al tema que ens ocupa: la pandèmia de COVID-19. Aquí el teniu. "Per tothom és conegut que aquests dies estem afrontant una situació complexa i alhora canviant, la pandèmia de la Covid19. Aquesta circumstància ens està posant a prova com a societat, perquè s’apel·la a la nostra responsabilitat com a individus i com a conjunt per tal d’afavorir totes les persones del nostre entorn. El que se’ns demana és ben fàcil, que seguim les recomanacions de les autoritats sanitàries, que ens van transmetent de manera puntual des de l’Ajuntament i pels mitjans de comunicació, que els fan d’altaveus. La consigna és clara: quedem-nos a casa i sortim-ne, només, per causa justificada. I això és el millor que podem fer. Les circumstàncies de cadascú són diverses, i això ens obliga a ser pacients, a ser lleials amb els nostres veïns i a actuar per al benestar de tothom. En la mesura que ens sigui possible, si és que la nostra feina no ens obliga a seguir treballant perquè formem part dels sectors essencials, confinem-nos i gaudim del món per la finestra de casa i, si podem, per la finestra virtual que ens ofereix Internet. No ens oblidem de les persones que viuen soles, dels amics i dels familiars: truquem-los, planegem videoconferències amb ells i estiguem a l’aguait de la seva salut física i del seu estat d’ànim. Informem-nos (però no ens sobreinformem) per estar al dia de les novetats que ens arriben sobre la situació actual.

Dia de la Dona 8 de març

8 de març, dia de la Dona

Dona, feliç dia de la Dona. Reivindiquem els nostres drets, els que ja hem aconseguit i els que encara no tenim. Encara no gaudim del mateix salari que els homes, encara no podem arribar a les altes direccions de les empreses, encara no fem amb igualtat les tasques de la llar, encara no tenim cura dels nostres fills en la mateixa mesura que els homes, encara som jutjades per la nostra bellesa, encara ens miren per la nostra manera de vestir, encara ens pregunten si tenim fills i com ho combinem amb la feina, encara ens pregunten per què no tenim fills o si tenim previst quedar-nos embarassades, encara ens sentim malament quan no ens arreglem prou, encara patim quan no ens trobem bé i queden coses per coordinar a casa, encara tenim por quan anem soles pel carrer i es fa fosc, encara no ens atrevim a sortir soles de festa, encara hem d’exigir als nostres companys de sexe que prenguin precaucions, encara patim els embarassos no desitjats soles, encara ens cuidem soles dels nostres nets, pares i familiars malalts, encara hem de ser perfectes per accedir a qualsevol feina de responsabilitat, encara creiem que una altra dona és una rival i no una aliada, encara ens peguen perquè som dones, encara ens maten perquè som dones, encara ens donen les responsabilitats que tenen a veure amb les persones però no amb els diners, encara ens consideren una quota, encara creiem que la nostra és una opinió i no una afirmació, encara...   Home, feliç dia de la Dona. Reivindiqueu els nostres drets, els que ja hem aconseguit i els que encara no tenim. Perquè sabeu que encara no gaudim del mateix salari que vosaltres, encara no veieu normal que puguem arribar a les altes direccions de les empreses, encara no feu amb igualtat les tasques de la llar, encara no teniu cura dels nostres fills en la mateixa mesura que les dones, encara ens jutgeu per la nostra bellesa, encara ens mireu per la nostra manera de vestir, encara no us pregunten si teniu fills i com ho combineu amb la feina, encara no us pregunten per què no teniu fills o si teniu previst tenir-los i cuidar-los, mai no us sentiu malament quan no us arreglem prou, no patiu quan no us trobeu bé i queden coses per coordinar a casa, mai teniu por quan aneu sols pel carrer i es fa fosc, no teniu cap problema per sortir sols de festa, us fa mandra utilitzar precaucions quan teniu sexe, no us responsabilitzeu prou dels embarassos no desitjats, encara no cuideu prou dels vostres nets, pares i familiars malalts, no us cal ser perfectes per accedir a qualsevol feina de responsabilitat, no creieu que un altre home és un rival i no un aliat, ningú us pega perquè sou homes, ningú no us mata perquè sou homes, no us donen les responsabilitats que tenen a veure amb les persones però sí amb els diners, no sou una quota, creieu que la vostra opinió és una afirmació.