L'Ametlla del Vallès

Notícia

Diada Nacional de Catalunya 2021

Parlament de l'Il·lm. Sr. Alcalde Pep Moret i Tanyà
Manifest Diada Nacional de Catalunya a l’Ametlla del Vallès


Bon dia a tots i totes,

Benvolguts regidors i regidores del consistori de l’Ametlla, apreciats inspector i sergent de la policia local i tots als ametllatans i ametllatanes.
Els països d’arreu del món tenen marcat en el seu calendari la Festa Nacional com a una data simbòlica, de reivindicació de l’orgull nacional i per compartir a tot el món la seva manera de fer i de ser.

Així és la Diada Nacional de Catalunya: L’11 de setembre de cada any pengem la senyera als balcons i places per reafirmar un sentiment d’identitat, de pertinença i de mirada envers les nostres arrels com a nació. És una ocasió per explicar al món el nostre sentiment d’identitat, de pertinença i de mirada envers les nostres arrels com a país.

L’autèntica commemoració de l’11 de setembre no és la de la caiguda de Barcelona, ni només és la Diada Nacional de Catalunya. L’11 de setembre commemorem la tenacitat d’un poble que unit (més enllà de les classes socials, el gènere o la ideologia), va ser capaç de lluitar, de protegir-se i de ser resilient. Així és el poble de Catalunya.

Per això, un any més, som aquí per reivindicar el dret a decidir dels ciutadans i ciutadanes catalans. El dret a exercir de forma cívica, democràtica i radicalment pacífica la llibertat individual i col·lectiva de les catalanes i catalans, vinguin d’on vinguin i pensin el que pensin. I en aquest camí el municipalisme sempre serà un aliat del poble de Catalunya en la defensa de les seves idees.

Enguany, per segon any consecutiu, ho fem vivint moments difícils a causa de la pandèmia. Portem dos anys lluitant contra el virus, que s’ha endut pel camí a companys, amics i familiars, i des de tots els pobles i ciutats ho hem donat tot per protegir a la gent, per atendre a les persones que han patit i per impulsar la reactivació.

Cada any, i ja en fa 10, ens manifestem per la independència i avui el nostre desig de llibertat continua ben vigent. L’escenari post-pandèmia és nou i ple d’interrogants, que se sumen als reptes que tenim com a societat però hi ha un aspecte que no ha canviat: continuem volent la independència. Durant tot aquest temps, ens sentim orgullosos del nostre bagatge: la força del món local i el seu paper imprescindible en la construcció d’un moviment imparable que aplega la força de la gent. La valentia i treball constant dels alcaldes i alcaldesses, de regidors i regidores, de treballadors i treballadores municipals, entitats i agrupacions que estan al costat de les persones, que recullen la seva voluntat per assolir un nou país. Una idea que ens segueix emocionant, que ens segueix impulsant a treballar dia a dia pel nostre país, la nostra gent, la cultura i la llengua que ens és pròpia.

Tot el que hem fet al llarg d’aquests 10 anys ens empeny amb orgull a continuar treballant per assolir la república catalana, sense renunciar a res. I sense renunciar, sobretot, a la llibertat i a la justícia, que se’ns ha negat a causa de la repressió i a causa d’un estat demofòbic que ha utilitzat totes les eines per erradicar un anhel legítim d’assolir un nou estat. Un dret recollit a tots els tractats internacionals.

La participació de la gent i dels municipis en el futur de la república catalana passa també per la unitat, treballant dia a dia amb la nostra gent, assolint consensos i deixant de banda els colors polítics. Això és el que fem dia a dia als nostres pobles i ciutats i això és el que també fem per al nostre país, perquè només des de la unitat del moviment independentista es podrà arribar a la victòria.

Avui, cada llar i cada poble està vivint les conseqüències, en més o menys mesura, de l’era post-pandèmia i gestionant els interrogants que aquesta nova situació ens porta, a tots els nivells. Malgrat aquesta realitat canviant, que ens ha fet conviure cada dia amb dubtes i incògnites, als nostres cors hi ha una idea que persevera: volem un país millor per als nostres fills i filles, per a les generacions futures. Amb tot aquest temps, hem après també a empoderar-nos, a saber que podem canviar les coses, a saber què és la força de la gent. I aquest és un valor que també hem de traslladar cap al futur. Per tant, hem de continuar.
Continuar vol dir reconstruir, redissenyar i planificar el que volem, des d’on som, i cap a on anem.

Continuarem amb il·lusió per aconseguir la república catalana, perquè volem la llibertat, volem decidir, volem construir el futur. I volem totes les eines pròpies d’un estat per fer-ho. Un país nou que també haurà d’afrontar vells i nous reptes – futures pandèmies, la situació climàtica del nostre planeta, les desigualtats creixents a nivell econòmic, la democràcia en perill en moltes zones del nostre món-. Però el que ens defineix és la il·lusió, sabent del cert que un nou país lliure és l’eina més preuada per construir entre tots i totes un futur millor.

Avui, diada nacional del nostre país, és el nostre moment per dir ben alt i clar, un cop més i tants com calgui, que no pararem i que volem la república catalana.
Us desitjo que tingueu una molt bona Diada!