La Ràpita

Totes les notícies

Els diputats d'ERC amb pescadors de l'Ebre

Esquerra Republicana de Catalunya amb els pescadors rapitencs

ERC intercedeix en favor dels pescadors catalans davant l'administració espanyola Els diputats d'Esquerra Josep Andreu, Joan Puig i Jordi Ramon han secundat la protesta dels pescadors a Madrid per reclamar mesures urgents davant l'augment desproporcionat del preu dels carburants. Els diputats d'ERC han estat els únics parlamentaris catalans que han acudit a la manifestació i han aconseguit que la ministra d'Agricultura, Elena Espinosa, s'hagi compromès a rebre els representants del sector. Aquest mateix dimarts el Ple del Congrés va aprovar per unanimitat una moció d'ERC que reclamava mesures urgents per tal de pal·liar la crisi que viu el sector.  

De los Rios enceta la campanya d'ERC-Ebre Nou Estatut i Finançament just per la Catalunya social a la Ràpita

Sergi de los Rios, diputat d’ERC al Parlament de Catalunya, va fer el primer d’un seguit de trenta actes de què constarà la campanya Nou Estatut i Finançament just per la Catalunya Social a les Terres de l’Ebre. Aquesta campanya va començar el proppassat 21 d’octubre en un acte multitudinari al Palau de Congressos de Montjuïc, a Barcelona, i en total constarà de 350 actes repartits per tot Catalunya. L’acte d’ahir a la Ràpita el va obrir Lluís Salvadó, regidor de l’Ajuntament de la Ràpita, i va incidir que ERC comença una campanya divulgativa, informativa i pedagògica en favor d’un Estatut de Catalunya que ha nascut entre del consens i que representa una victòria per a Catalunya. Així mateix, va voler recordar que «ERC també enceta una campanya social en la qual tothom s’ha d’implicar, perquè Catalunya com a nació hem de donar una visió d’unitat, tal com la van donar els tres polítics que ens van anar a representar a Madrid el dia 2 de novembre». De los Rios va explicar el procés d’elaboració de l’Estatut, «un camí llarg que ERC va començar en solitari i en el qual ha aconseguit fer caminar altres formacions polítiques, entre les quals s’hi ha hagut de situar per evitar que es trenqués la corda, ja que d’una banda estirava CiU i de l’altra el PSC. La voluntat d’ERC no era obtenir una victòria política, sinó un Estatut com el que la societat catalana mereix». «Malgrat això, si només depengués d’ERC, Catalunya no tindria un nou Estatut, sinó una Constitució pròpia», va remarcar De los Rios. El diputat d’ERC va explicar les bases del Finançament just que ha de tenir Catalunya, unes bases que «han de permetre que Catalunya disposi d’un finançament digne, que no mermi, com passa ara, la nostra capacitat de desenvolupament econòmic, així com la possibilitat del govern de Catalunya de cobrir les necessitats educatives sanitàries i socials del nostre país». Per acabar, De los Rios va voler fer referència a la jornada històrica que s’havia viscut el dia abans a Madrid, en què l’Estatut de Catalunya havia estat admès a tràmit, com també va voler evidenciar que «ERC ha estat activa en tot moment per l’Estatut i, des de la centralitat, ha trencat amb el bipartidisme i ha transformat la Catalunya bloquejada en la Catalunya imparable, perquè ha neutralitzat la pugna entre PSC i CiU, que ha impedit plantejar objectius comuns d’avenç nacional durant 25 anys».

ERC es reuneix amb el sector pesquer per extreure'n iniciatives parlamentàries

En la roda de premsa d’aquesta tarda hi han intervingut els diputats Joan Puigcercós, president de la Comissió de Medi Ambient al Congrés de Diputats, i Jordi Ramon, diputat al Congrés encarregat dels temes relatius a la pesca. Jordi Ramon ha explicat que «ERC veia problemes dins el sector pesquer pel que fa al cost de producció des de fa temps» i ha exposat les iniciatives que ERC ha dut a terme al Congrés de diputats, entre les quals ha destacat «una moció en què demanàvem un preu fix per al carburant, no superior als 0,30 €/litre, un preu pactat amb el sector que també estem negociant que s’inclogui en els Pressupostos generals de l’Estat en concepte d’ajuts al sector». Després de la reunió amb els presidents de les confraries de pescadors, Jordi Ramon reconeix que «hem descobert que el problema no és només el de la solució per la qual treballàvem, sinó que n’hi ha un altre: el baix cost del producte. Per tant, doncs, ens hem compromès a treballar perquè les polítiques de comercialització del peix siguin adequades i donin al producte un valor afegit que pal·liaria l’alt cost de producció» A més, Jordi Ramon ha explicat que ERC, a Madrid, va accelerar la trobada del sector amb la ministra perquè el sector de la pesca és un dels bàsics i principals de la nostra economia, per la qual cosa «l’ajudarem tant com podrem». A banda de la moció presentada al Congrés, que es preveu que s’executi a curt termini, el grup parlamentari d’ERC a Madrid vol emprendre accions que s’executaran a mitjà termini, «perquè som conscients que s’han de controlar les àrees de pesca i que cal exigir als vaixells exportadors les mateixes mesures de control de tot tipus que s’exigeix als que pesquen i venen a casa. També cal mesurar els períodes de parades biològiques, que són bàsiques, i també farem tot el que estigui a les nostres mans per aconseguir ajuts per la cilindrada dels motors que, a més, seran beneficiosos tant per al sector pesquer com per a la preservació del Medi Ambient».

La Secció Local d'ERC-La Ràpita demana una consulta popular sobre la instal·lació del parc eòlic marí

El parc eòlic marí que es preveu ubicar davant la costa de la Ràpita té unes mesures de 14 km de llargada per 3 km d’amplada i 130 m d’alçada. L’Ajuntament de la Ràpita es manté ambigu davant unes negociacions que hi ha pendents i que ningú no sap quines són; a més, l’Ajuntament de la Ràpita vol tenir a les mans l’estudi d’impacte ambiental referent a aquest macroparc eòlic per decidir si li dóna suport o no». Així començava el portaveu d’ERC-La Ràpita la seva intervenció en la roda de premsa d’aquesta tarda, i ha continuat dient que «aquest és un símil del PHN, però aleshores ningú no va esperar a tenir cap informe d’impacte ambiental perquè es veia a primer cop d’ull que no podia ser un projecte positiu per al territori de cap de les maneres». Antoni Canicio ha explicat que és per això que demana a l’Ajuntament de la Ràpita, a través d’una moció, que convoqui un referèndum popular perquè la societat rapitenca es posicioni sobre la ubicació del parc eòlic a la costa de la Ràpita, amb una pregunta tan clara com esteu d’acord amb la implantació del parc eòlic davant la costa de la Ràpita? I amb dues úniques respostes possibles: no o sí. «Qualsevol pescador es posicionarà en contra de la implantació del parc eòlic damunt d’un dels bancs de llagostins més important del territori, però també el sector turístic i qualsevol ciutadà que en sortir de casa veurà una muntanya de molins de vent de 130 metres d’alçada i 15 quilòmetres de llargada», ha continuat Canicio. «Per tant, la Secció Local d’ERC-La Ràpita demanem que l’Ajuntament faci ús d’aquella participació ciutadana que tant defensava durant la darrera campanya electoral municipal i es posicioni d’acord amb el poble pel que fa al parc eòlic marí», ha finalitzat Canicio. Ramon Cruelles, membre de l’executiva local d’ERC i de la Plataforma Salvem la Mar de l’Ebre (PSME), ha explicat que ERC-La Ràpita se sent representada per la PSME, que ja ha recollit 2.

Alonso no escolta el poble i defensa els interessos econòmics de les multinacionals

El grup municipal d’ERC es posiciona contrari al parc eòlic marí argumentant que, tot i que està a favor de l’energia eòlica, aquest projecte posa en perill sectors econòmics fonamentals per a La Ràpita. Afecta clarament la pesca, i consideren que el model turístic sostenible al voltant de la Badia dels Alfacs i el Delta de l’Ebre es veuria greument perjudicat per les dimensions i ubicació del parc. A més de les negatives connotacions ecològiques i paisagístiques. ERC està a favor de l’energia eòlica sostenible, no pas de projectes d’aquestes dimensions. Davant les declaracions de Miquel Alonso sobre la ubicació del parc eòlic marí davant la costa de la Ràpita, el portaveu d’ERC a l’Ajuntament de la Ràpita, Antoni Canicio, ha afirmat amb rotunditat que «Alonso menteix quan afirma que el parc eòlic no tindrà efecte òptic; mireu sinó el parc del Coll de l’Alba, que es veu des de qualsevol indret del Delta». Canicio ha carregat contra Alonso amb una bateria de preguntes amb respostes evidents «com pot, Alonso,,proposar de fer viatges turístics als molinets? Que hi ha viatges turístics a la plataforma petrolífera? Com pot només suposar que crearà llocs de treball a la Ràpita si el Centre d’Energies renovables de Catalunya s’ubicarà a Tarragona? Que vol enganyar el poble perquè vagi a treballar a Tarragona? Alonso no parla de la degradació que suposarà el parc eòlic per als sectors pesquer, comercial i turístic de la Ràpita. Si realment vol preparar un bon futur laboral per a la Ràpita, per què no impulsa els polígons industrials que té aturats des que va començar la legislatura? Per què no elabora un pla de suport a les empreses locals o per què no emprén accions per potenciar la diversificació econòmica de la Ràpita per quan falli la construcció?». Canicio també ha explicat que Alonso parla d’un macroparc eòlic a les costes de Londres, «però Londres necessita moltíssima energia, està a 50 km de la costa i no tenen cap banc de llagostins que corri el risc de desaparèixer per la ubicació d’aquest macroparc eòlic marí.

ERC-La Ràpita demana que el senyor Alonso faci públic el contingut de les converses que ha mantingut amb l'empresa promotora del macroparc eòlic marí

L’alcalde de la Ràpita, en roda de premsa celebrada el 28 de novembre, va manifestar que havia mantingut 4 reunions amb representants de Capital Energy sobre el macroparc eòlic davant les costes del Delta. El grup municipal d’ERC-La Ràpita considera que les conversacions esmentades s’han dut a terme amb secretisme i sense cap tipus de transparència per part del Govern Municipal, ja que en cap moment se n’ha explicat el contingut ni a la població ni als membres de l’oposició. Donada la trascendència del projecte i les afectacions negatives que podria comportar per al futur econòmic del municipi, ERC considera que encara ara és l’hora en què el sr. Alonso ha d’explicar les conclusions de les negociacions mantingudes amb l’empresa als òrgans de debat locals com són les Comissions Informatives i les Juntes de Portaveus. Segons es desprèn de les declaracions del sr. alcalde, l’empresa ha fet ofertes econòmiques a l’Ajuntament que, com a mínim, haurien d’haver estat comunicades als representatns de l’oposició, entre ells ERC. Cal tenir en compte que l’empresa no ocuparà terme municipal de la Ràpita, amb la qual cosa l’Ajuntament no rebrà diners d’impostos com ara l’IBI, l’IAE o altres d’ordinaris. Per tant, si són certes les declaracions de l’alcalde, el poble té dret a saber quines compensacions s’ofereixen i quin serà el mecanisme que s’utilitzarà per rebre aquestes compensacions. ERC-La Ràpita volem remarcar des d’un primer moment que estem absolutament en contra de qualsevol tipus de compensacions a canvi d’un projecte que pot resultar molt perjudicial per als interessos econòmics de la majoria de ciutadans i ciutadanes de la Ràpita, per la qual cosa demanem al sr. Alonso que no caigui en la mateixa dinàmica que ens oferia el PP amb el transvasament: diners a canvi de futur!

El Parlament es posiciona contra el projecte de parc eòlic marítim al Delta de l’Ebre gràcies als vots d’ERC

El diputat d’ERC Oriol Amorós, ha explicat que “les Terres de l’Ebre s’han queixat amb raó d’una especialització productiva en el sector energètic i no potser que el territori ebrenc tingui un monocultiu energètic sinó que també s’ha d’explotar la seva gran riquesa natural i paisatgística”. Lluís Martín Santos, secretari d’Imatge i Comunicació de la Federació de l’Ebre d’ERC, ha mostrat la satisfacció de la Federació pel posicionament del Parlament de Catalunya contra el parc eòlic marí del delta de l’Ebre, fet que representa «un cop mortal per a aquest projecte». En aquest sentit, «agraïm molt especialment al Grup parlamentari d’ERC l’esforç que ha fet duent a terme aquest posicionament, tot i que va en contra dels postulats del propi departament competent dins de la Generalitat de Catalunya. Això demostra que per a ERC, la defensa dels interessos dels ciutadans del territori continua sent la principal prioritat de treball». A més, Matín Santos ha volgut evidenciar que «tot i que la Proposició no de Llei ha estat presentada pel PPC, ha estat de manera oportunista, perquè cal tenir en compte que el PP s’ha abstès o s’ha posicionat en contra de la moció proposada per ERC a les Terres de l’Ebre en què es demanava d’incloure el reclau previst en l’àrea de Xarxa Natura 2000, on s’encabia perfectament el macroparc eòlic. El PP no preveia que la Proposició s’aprovés amb els vot d’ERC». Antoni Canicio, portaveu d’ERC-La Ràpita, ha volgut recordar que «ERC sempre defensa el territori: primer contra el PHN, amb IC-V i el PSC; ara, contra la massificació d’energia eòlica a la costa, amb el PP i CiU. ERC som l’únic partit coherent tant si estem a govern com si estem a l’oposició, i avui hem pogut demostrar a Alonso que defensem el territori allà on anem». Canicio ha continuat dient que «de moment, en només dos dies, s’han produït dos esdeveniments significatius: el primer, el posicionament contra el macroparc eòlic marí de la confraria de pescadors de la Ràpita; el segon, el posicionament contra el macroparc eòlic marí del Parlament de Catalunya».

El Ple de la Ràpita aprova per unanimitat la moció d’ERC per fer una consulta popular sobre el parc eòlic marí davant la costa del Delta

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de la Ràpita es felicita perquè finalment s’ha aprovet per unanimitat la moció en què ERC demanava que es fes una consulta popular sobre la ubicació del parc eòlic marí davant la costa del Delta, un projecte que afectaria sobretotn l’economia local pels efectes sobre els sectors turístic i pesquer i també pels efectes sobre el paisatge. Després que l’alcalde de la Ràpita afirmés en altres plens que no es posicionaria sobre els avantatges o els inconvenients de la instal·lació d’aquest macroparc eòlic davant la costa fins que no tingués els informes d’impacte ambiental, ha modificat el seu posicionament i ha acceptat de fer la consulta popular de manera que el seu grup, com tota la resta de grups, va votar favorablement la moció d’ERC. El portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de la Ràpita ha afirmat que «ERC estem contents que la nostra proposta hagi estat finalment aprovada, perquè l’Ajuntament de la Ràpita ha de representar el poble rapitenc i no les opinions ni els interessos dels membres del consistori. Si no es pregunta al poble sobre un projecte que pot tenir tantes repercussions, no podrem saber què pensa ni el podrem representar tal com es mereix». Canicio també ha volgut remarcar que és important que l’Alcalde hagi accedit a dur a terme aquesta consulta popular en un termini d’entre sis i vuit mesos, perquè si s’espera l’estudi d’impacte ambiental, el termini d’al·legacions i la declaració d’impacte ambiental de l’Administració el projecte estarà massa avançat com per aturar-lo. «És ara, quan tenim el projecte en una fase embrionària que cal que l’Ajuntament de la Ràpita es posicioni d’acord amb els interessos dels rapitencs i les rapitenques i faci les gestions adients per lluitar contra el parc o per defensar-lo, d’acord amb el resultat d’aquesta consulta popular que ERC, pels interessos de tota la població, hem reclamat i hem aconseguit».

Disset mestresses de casa del Montsià difondran la importància del reciclatge mitjançant el 'porta a porta'

L'objectiu principal d'aquest nou projecte és aconseguir arribar a un nivell de comunicació 'a peu de carrer'. Tal com ha explicat la tècnic de Comunicació Ambiental del Consell, Neus Miró, 'el més difícil és arribar directament a les llars, al lloc on s'ha de començar el reciclatge, i aquest cop ho volem intentar amb persones del poble, mestresses de casa'. Així, durant dos mesos, el Consell Comarcal ha seleccionat les disset dones que duran a terme el projecte. El projecte pretén ser eficaç a través dels valors de la proximitat, afectivitat i confiança. El president de la comissió de Medi Ambient de l'ens comarcal, Carles Gonzàlez, ha destacat que 'volem arribar de forma directa als ciutadans a través de la proximitat, que aquestes comunicadores ambientals siguin l'element de transmissió entre l'administració i la societat'. Gonzàlez ha afegit que en temes de residus, molts cops, la gent no sap on adreçar-se: al Consell, a l'Ajuntament, al Consorci. 'Ara, tindrà una persona de referència i de confiança a la qual li podrà fer arribar els seus dubtes', ha manifestat. El projecte ha estat impulsat des del Consell Comarcal amb el suport del Departament de Treball i Indústria, l'Institut Català de les Dones, i el Consorci dels Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (CODE). Aquestes dones han estat contractades per un any a través dels anomenats jaciments d'ocupació del Departament de Treball. Els horaris són molt flexibles i s'adeqüen a la vida domèstico-familiar de la comunicadora. Així, la dona que més treballarà ho farà tres tardes en setmana, és per això que la compensació econòmica per aquesta tasca s'entén com un complement d'ajuda a la mestressa de casa. Les comunicadores aniran equipades amb una maleta on portaran tota la informació sobre residus que necessitin, així com, una xapa identificativa. A les llars faran emplenar un qüestionaris sociològic, deixaran un bolígraf, i un díptic imprès on es recorda la importància de reciclar.