La Ràpita

Totes les notícies

ERC explica a la Ràpita el camí cap a la independència abans de donar pas a la ‘campanya de la nostra vida’

El passat divendres al Casal Cultural Municipal El Maset de la Ràpita, el secretari general adjunt del partit i diputat al Parlament de Catalunya, Lluís Salvadó, va oferir una xerrada per explicar ‘El cami cap a la independència’. Davant d’un centenar d’assistents, Salvadó va exposar els antecedents  històrics que s’han viscut en aquest àmbit durant les darreres dècades, citant com a exemple els casos dels Països Nòrdics, Puerto Rico, Quebec o els Països de l’Est, pel que fa a la celebració de consultes i referèndums, i també la declaració unilateral en el cas de Kosovo. Amb aquests antecedents, Salvadó va ser clar en afirmar que ‘celebrar un referèndum o bé declarar unilateralment la independència d’un país forma part de la realitat política mundial i europea i, per tant, nosaltres també podem fer aquest pas’. Tot seguit, Salvadó va repassar diferents sondejos demoscòpics fets a Catalunya els darrers temps, on més del 50 % dels enquestats estan a favor de la independència.   Salvadó va recordar que la legitimació democràtica del procés català tenia uns grans fonaments en la Declaració de Dobirania i el Dret a decidir del Poble de Catalunya, aprovada pel Parlament el 23 de febrer d’aquest any, i també en la futura Llei de Consultes Populars no referendàries i de la Llei Electoral de Catalunya, que ja s’estan redactant. Davant la més que possible negativa del Govern espanyol a negociar una consulta dins del marc de la legalitat espanyola i d’un recurs si aquesta es fa dins del marc legal català, el diputat republicà va apuntar la possibilitat de celebrar unes eleccions plebiscitàries. El diputat republicà va avançar que ‘l’objectiu per a l’any 2014 no és només fer una consulta o declarar la independència, sinó que és més ambiciós encara, perquè el que farem serà un nou Estat independent’. Caldrà ‘fer una proclamació d’independència al nou Parlament democràtic, establert per a aquesta finalitat, i aconseguir el reconeixement internacional d’altres estats’.

Caparrós: ‘a la Ràpita, cal invertir en polítiques socials i dinamització econòmica’

‘Demanem, per donar suport als Pressupostos municipals, una clara voluntat de desenvolupar polítiques socials i de facilitar el funcionament de les activitats econòmiques del poble’, ha afirmat Josep Caparrós, portaveu dels republicans rapitencs.   En aquest sentit, Caparrós continuava la seva valoració sobre la situació del Pressupostos municipals rapitencs emfasitzant que ‘cal un canvi de sensibilitat, l’Ajuntament ha d’aplicar mesures que suposin estalvi per a les famílies, menys impostos municipals, sobretot per a les que estan patint més la crisi econòmica i, alhora, s’ha de facilitar l’inici d’una activitat comercial o professional als emprenedors que vulguin obrir un negoci a la Ràpita’ perquè, ‘altrament, ERC no donarem suport a l’aprovació dels Pressupostos per al 2013’.   Esquerra Republicana ha apuntat un seguit de mesures econòmiques que, si s’apliquessin, permetrien fer un gir cap a les polítiques socials al municipi. Josep Caparrós explicava que, pel que fa a les polítiques socials, ‘és imprescindible bonificar les famílies més necessitades, amb el Paquet d’Ajuts Socials (PAS), que inclouria una bonificació de fins al 75 % en els rebuts de l’IBI, l’aigua, les escombraries i l’Impost de Vehicles’, i també afirmava que, en aquesta mateixa línia, caldria implementar ‘el projecte la Botigueta, un sistema de xecs d’ajuts per a les famílies amb rendes més baixes per comprar productes alimentaris frescos a comerços del poble’. A més, Caparrós, i també dins el paquet de polítiques socials, afegia que ‘l’Ajuntament ha de trobar la fórmula per fer efectiu, durant aquest mes de gener, el pagament de la paga extra als treballadors públics, com han fet en altres municipis de Catalunya’.     Pel que fa a les polítiques de dinamització econòmica que proposa ERC, hi hauria, segons Caparrós, ‘un paquet de bonificacions en les taxes comercials, com són l’IAE, la taxa de llicència d’obertura d’un establiment i les taxes d’ocupació de la via pública, tant pel que fa a les taules i cadires dels bars com al comerç al carrer’.

Josep Caparrós

Esquerra la Ràpita demana un grup de treball de tots els grups polítics per tirar endavant els pressupostos 2013

Esquerra a la Ràpita considera una greu falta de responsabilitat que l’alcalde presente un projecte de pressupostos per al 2013 sense haver-los consensuat prèviament amb cap altre partit polític per assegurar la seva aprovació. És responsabilitat d’un alcalde que no té prou majoria dialogar amb la resta de grups per assolir majories estables.   Els republicans afirmen que “no ens poden acusar d’irresponsabilitat, ja que no ens hem negat mai a participar en qualsevol projecte que sigui bo per al poble, però se’ns condemna sistemàticament a l’oposició, ja que l’alcalde ha negociat pressupostos amb PSC i PP, però en cap cas ho ha fet amb el nostre grup”, ha destacat Josep Caparrós, portaveu del grup municipal d’ERC.   En aquest sentit, els republicans no poden aprovar un pressupost idèntic als d’anys anteriors, quan l’escenari econòmic és absolutament diferent i, per tant, les dificultats de les famílies i les activitats econòmiques del poble s’han agreujat fins límits insuportables. De fet, “ja fa temps que ens queixem de manca de sensibilitat social, reclamem que cal introduir bonificacions per tal que la gent amb menys ingressos pague menys, així com reduir els impostos que paguen les empreses i comerços del poble, introduint elements de suport a la seva activitat”, comenta Josep Caparrós.   Els republicans demanen que, des del govern municipal, no es confongue a la gent, ja que no és cert que no havent-se aprovat en el darrer ple els pressupostos, s’hagin de paralitzar tots els projectes. “Serà responsabilitat del govern municipal que aquests equipaments siguin una realitat”, afirma Josep Caparrós.   Per això, els republicans afirmen que ara és moment “de demostrar una visió àmplia i generosa, prioritzant poble abans que els partits. Aquests hem de fer un esforç per consensuar uns pressupostos que milloren el benestar de la gent de la Ràpita. Per això és imprescindible crear un grup de treball de tots els grups polítics i colze a colze elaborar un pressupost per al 2013”.

ERC prioritza el desenvolupament urbanístic a l’Horta Vella i al Saliner i noves places hoteleres al POUM de la Ràpita

El Grup Municipal d’Esquerra a la Ràpita ha presentat una sèrie d’al·legacions a la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en el període d’exposició pública que ha finalitzat aquest dilluns, 3 de desembre.   En aquestes al·legacions, Esquerra ha prioritzat desenvolupar el sector Horta Vella, complint l’acord del Ple de setembre de 2011 i el compromís que es va prendre amb els veïns dels terrenys d’aquesta zona, que preveu un desenvolupament urbanístic en la línia dels plans parcials ja redactats amb anterioritat i que plantegen un urbanisme d’acord amb el model de la Cros.   A més, proposa mantenir el desenvolupament urbanístic inicial al sector del Saliner, que se supedita al territori i que respecta la unitat, salvaguarda la identitat de la població i la conservació de l’entorn. De fet, Esquerra planteja “com hem fet sempre, un model de poble basat en la nostra tradició per encarar el millor futur i evitar al màxim caure en l’urbanisme valencià, d’especulació i gran edificacions, que trenquen amb la fesomia de la Ràpita. Així ho vam fer des del Govern amb la zona de la Cros i continuem sent coherents” –explica el portaveu, Josep Caparrós.   En les al·legacions presentades, el Grup Municipal d’Esquerra també proposa la creació de noves places hoteleres, perquè no es poden obviar aquests usos en el nou POUM, quan la Ràpita es considera ‘capital turística de les Terres de l’Ebre’ i suposa un potencial econòmic; per això planteja destinar diverses zones del poble, com ara l’antic escorxador o les ‘coves d’en Pipi’, a equipaments hotelers.   Esquerra també considera que en el futur de la Ràpita cal tenir com a prioritat la millora de la mobilitat del poble, per la qual cosa ha presentant al·legacions al POUM que inclouen dues circumval·lacions: una pel litoral, del Pas d’en Garrofer, el límit del sector Horta Vella, la carretera del ‘Maleco’ fins a l’avinguda Alfacs; i l’altra, interior, de l’entrada nord per l’avinguda Dr.

Els regidors d’ERC es reuneixen amb el vicepresident de Recursos Humans de Cemex Espanya i li demanen que no tanquin la planta d’Alcanar

Els regidor d’ERC de la Ràpita, Josep Caparrós; els d’Alcanar, Miquel Sancho i Josep Manel Martí, i el de Vinaròs, Lluís Batalla, conjuntament amb el diputat republicà al Congrés, Joan Tardà, han acompanyat aquest matí familiars i treballadors de la cimentera CEMEX d’Alcanar a la concentració que s’ha fet davant les oficines corporatives de l’empresa a Madrid. El diputat Joan Tardà ha expressat la seva solidaritat i la d’ERC amb les reivindicacions dels treballadors de CEMEX i ha demanat que l’empresa els escolti. De fet, s’ha fet arribar una carta signada pel mateix Tardà i pels diputats Jané, Vallès, Bertomeu i Coscubiela demanant a l’empresa que rebi els treballadors, cosa que encara no ha fet. Segons Tardà, ‘és una planta solvent, amb viabilitat, i no té sentit aplicar un ERO com el que es planteja. Una vegada més, som víctimes de la reforma laboral aprovada per PP i CiU. La lluita de la gent de CEMEX, de la gent del Montsià i de Vinaròs és també la nostra lluita, perquè no hi ha motius per prendre aquesta decisió. La por que tenim és que després de tancar la planta durant un temps es torni a obrir però amb subcontractes i amb salaris precaris’. Els regidors d’ERC presents a la concentració de Madrid han aconseguit reunir-se amb el vicepresident de Recursos Humans de Cemex España, Guillermo Martínez Sans, i li han explicat l’angoixa que viuen els treballadors i les seves famílies, com també l’impacte econòmic i social que tindria pel Montsià i Vinaròs el tancament de la planta. El regidor de la Ràpita, Josep Caparrós, ha manifestat que ‘hem demanat que no tanquin una planta de viabilitat i solvència contrastada. De moment, ens han assegurant que les negociacions es poden allargar fins al divendres i hi ha possibilitats que l’empresa millori les condicions de l’expedient de regulació’. Caparrós ha demanat ‘que s’escolti els treballadors i que es faci un control clar, transparent i rigorós de les decisions de l’empresa’.

Salvadó: ‘Acompanyarem les iniciatives unitàries de les Terres de l’Ebre que donin suport a la planta de CEMEX a Alcanar’

El candidat de la coalició ERC – Catalunya Sí de les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, acompanyat del diputat al Congrés Joan Tardà, s’han reunit aquesta tarda amb els representats de CCOO, UGT, USOC i USTEC per analitzar la situació econòmica i social de les Terres de l’Ebre.  Per a Salvadó, ‘és molt greu la precarització laboral que s’està patint al territori a causa de la reforma laboral aprovada al Congrés de Diputats per CiU i PP’. Segons el candidat republicà, ‘ aquest és un del elements que justifica la vaga que es farà la propera setmana i a la qual se sumarà ERC suspenent tots els actes de campanya’. Salvadó ha compartit amb els representants sindicals ‘la preocupació’ pels projectes d’inversions i infraestructures, i també de l’àmbit productiu, que durant aquests dos darrers anys de Govern de CiU han quedat gairebé aturats a les Terres de l’Ebre. El candidat ha denunciat ‘la sensació de regressió, de tornada al passat, en què les Terres de l’Ebre havíem estat el territori abandonat de Catalunya’.   Després d’aquesta reunió,  també n’han mantingut un altra, acompanyats de regidors republicans d’Alcanar i de la Ràpita, amb el Comitè d’empresa de CEMEX, a la seu d’ERC a Tortosa. Salvadó ha lamentat que la proposta de tancament de la planta de CEMEX d’Alcanar, empresa estratègica per al futur econòmic del Montsià ‘incideix en el procés de desindustrialització que afecta greument el nostre teixit laboral i empresarial’. ERC, a més de posar-se a disposició del Comitè d’Empresa, ha mostrat el seu suport a la tasca que està fent l’alcalde d’Alcanar. Per a Salvadó, ‘primer cal fer tot allò possible que estigui en mans de les administracions del territori per evitar que l’ERO no acabi afectant de manera tan dramàtica els treballadors com l’empresa ha plantejat’. I després ha afirmat que ‘hem d’esgotar totes les possibilitats de millorar la competitivitat de la planta i això passa pel dragat del canal del port’.

Esquerra la Ràpita manté la ‘il·lusió’ per tirar endavant el poble malgrat la incapacitat del Govern municipal

Esquerra Republicana de la Ràpita considera inexplicable que l’alcalde rapitenc s’excusi en 'la falta d’il·lusió' de la resta de grups polítics de l’Ajuntament per justificar la seva incapacitat per establir contactes directes, després d’un mes de l’abandonament del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) del Govern.   El republicà Josep Caparrós, portaveu del grup municipal, afirma que “mantenim la mateixa il·lusió en aquests moments, que la que teníem quan vam decidir presentar-nos per treballar pel nostre poble; ara bé, la responsabilitat de constituir el nou Govern és de l’alcalde i, després d’un mes del trencament de Govern amb el PSC, encara no ha mogut un dit per accelerar aquest procés”.   En aquest sentit, per als republicans és inadmissible que, en les excepcionals i crítiques circumstàncies actuals, CiU deixi passar els mesos – de setembre a octubre i ara al novembre, segons els mitjans de comunicació– per iniciar els contactes que permetin conformar un nou Govern municipal. De fet, “pensem que l’alcalde té molt poques ganes de treballar pel poble o es veu incapaç de poder establir converses dignes amb la resta de representants polítics. Ara es necessita lideratge, voluntat de consens i capacitat de diàleg per aconseguir desenvolupar la Ràpita”, comenta Josep Caparrós.

Josep Caparrós

Caparrós: “Aquesta ruptura només demostra la incapacitat de CiU i PSC per governar la Ràpita”

Esquerra a la Ràpita valora la situació política en què es troba el municipi, després de l’anunci del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) d’abandonar el Govern municipal que conformava amb Convergència i Unió (CIU) des de les eleccions del maig de 2011. Per als republicans, aquesta ruptura “és una mostra més de la incapacitat d’ambdós partits per governar el poble i de no saber entendre’s per prioritzar la Ràpita davant de les seves polítiques partidistes”, ha destacat el portaveu republicà, Josep Caparrós. Per als republicans, és inadmissible que, en les excepcionals i crítiques circumstàncies actuals, CiU i PSC no hagin estat capaços de tirar endavant un projecte de poble i que ni tan sols hagin sabut entendre’s a l’hora de tirar endavant el pacte de govern. Després del fracàs de CiU i PSC i la inestabilitat amb què es troba ara l’Ajuntament, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana considera que tots els grups polítics han de tenir molt present que “des d’aquest moment, hem d’arromangar-nos per poder afrontar amb garantia tots els reptes que ens depara el futur immediat del nostre poble. La Ràpita necessita un projecte de govern sòlid i clar”, ha explicat Caparrós. Per això, els republicans afirmen que “si en alguna cosa s’ha caracteritzat el govern municipal és en la seva manca d’ambició i de projectes per a la Ràpita”. En aquest sentit, Esquerra Republicana fa palès que l’únic projecte important que ha impulsat el govern sociovergent ha estat el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i, com és públic, “des del primer moment hem demostrat el nostre desacord amb el model de poble que ens plantejaven per als proper 20 anys. Així és que, per sortir d’aquesta situació en què CiU i PSC han deixat el govern municipal, optarem per la fórmula que, al nostre entendre, beneficiï més la Ràpita”, ha avançat Josep Caparrós.

ERC-La Ràpita dóna ple suport a la manifestació per la independència de l’Onze de Setembre

Esquerra a la Ràpita ha anunciat la seva adhesió i el ple suport a la manifestació per la independència del proper Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, que ha convocat l’Assemblea Nacional Catalana (ACN) a Barcelona. Els republicans consideren que la situació en què es troba el país és insostenible i que cal que la societat catalana expressi el seu desig que Catalunya sigui un nou Estat d’Europa. El portaveu republicà a la Ràpita, Josep Caparrós, ha explicat que 'ERC-La Ràpita donem ple suport a la manifestació per la independència del proper Onze de Setembre a Barcelona. Entenem que a la Diada Nacional de Catalunya s’ha d’expressar el desig del poble català de viure en llibertat, sobretot si es té en compte la situació insostenible que viu el nostre país pel fet de pertànyer a l’Estat espanyol'. Josep Caparrós ha remarcat que 'fem una crida als rapitencs i les rapitenques a participar en la manifestació i donem ple suport als actes organitzats per l’Assemblea Nacional Catalana de la Ràpita. És per això que ERC-La Ràpita hem decidit no celebrar la tradicional botifarrada que organitzàvem per la Diada al nostre poble'.