La Ràpita

Notícia

Sergi de los Rios, Lluís Salvadó i Empar Pont, en els primers llocs de la llista d’Esquerra per Tarragona

  • Lluís Salvadó
Les Federacions d’Esquerra al Camp de Tarragona i a l’Ebre informen que proposaran a la Comissió Electoral nacional d’Esquerra un ordre de la llista per la demarcació de Tarragona als propers comicis al Parlament de Catalunya. En els primers llocs de la candidatura, per tant, ocupant places que a dia d’avui tenen escó, l’ordre proposat és: u, Sergi de los Rios i Martínez, de Tarragona; dos, Lluís Salvadó i Tenesa, de la Ràpita; i tres, Empar Pont i Albert, de Reus.

La proposta està consensuada entre les federacions del partit a la demarcació. Ara cal esperar el vist-i-plau de la comissió electoral nacional i del Consell Nacional del dissabte 10 de juliol, el qual aprovarà totes les llistes d’Esquerra.

La proposta respon a diverses consideracions. La primera és la renovació respecte a les candidatures anteriors i es comença amb el canvi del cap de llista. En els cinc comicis precedents (1992, 1995, 1999, 2003 i 2006), Ernest Benach havia encapçalat la llista d’ERC per Tarragona. La renovació va lligada a un concepte matriu de nou cicle polític; Esquerra pregona que no estem davant d’un mer nou cicle electoral, sinó davant d’un període constituent cap a la plena sobirania de Catalunya.

Una altra consideració és aprofitar l’experiència parlamentària acumulada. Sergi de los Rios, diputat al Parlament les dues anteriors legislatures, agafa el relleu tant d’Ernest Benach, que es presentarà per la demarcació de Barcelona, com de l’altra diputada d’aquesta legislatura, l’ampostina Marta Cid, qui ja va anunciar que no repetiria a les llistes.

Una altra consideració és posar en valor l’experiència en els màxims òrgans del Govern de Catalunya. El número 2, Lluís Salvadó, n’és el màxim exponent com a delegat del Govern a les Terres de l’Ebre els darrers set anys i alhora garanteix millor que ningú la defensa de les comarques ebrenques en la propera legislatura.

Una quarta consideració és l’aposta pel municipalisme. La presència tant de Sergi de los Rios com d’Empar Pont en els números de sortida, 1 i 3, vol significar la gènesi d’Esquerra com a partit municipalista (no debades es va fundar amb vista a les eleccions municipals de 1931), però també l’aval a la capacitat de governar en els dos ajuntaments més grans de la demarcació. Tots dos ocupen la segona tinença d’alcaldia i, a més, Empar Pont, regidora des de 1995, acumula una llarga trajectòria de govern a Reus i el seu coneixement profund de l’entramat entre les administracions es vol posar al servei dels ajuntaments, grans i petits, a la cambra catalana.

Finalment, una cinquena consideració és garantir perfils professionals complementaris en els primers llocs de la llista. Els tres candidats han estat o són secretaris nacionals del partit. Sergi de los Rios ho va ser de 2004 a 2008 de Política Econòmica i alhora és el portaveu en la Comissió d’Economia i Finances del Parlament. Empar Pont va ser secretària de Polítiques Socials (2004-2008), i a més té l’experiència en governs municipals en matèria d’Educació i Cultura. Finalment, Lluís Salvadó és l’actual secretari nacional de Política Territorial i Medi Ambient. Els tres primers candidats atresoren coneixements en economia, infraestructures, medi ambient, educació, cultura i polítiques socials.