La Ràpita

Notícia

Disset mestresses de casa del Montsià difondran la importància del reciclatge mitjançant el 'porta a porta'

L'objectiu principal d'aquest nou projecte és aconseguir arribar a un nivell de comunicació 'a peu de carrer'. Tal com ha explicat la tècnic de Comunicació Ambiental del Consell, Neus Miró, 'el més difícil és arribar directament a les llars, al lloc on s'ha de començar el reciclatge, i aquest cop ho volem intentar amb persones del poble, mestresses de casa'.

Així, durant dos mesos, el Consell Comarcal ha seleccionat les disset dones que duran a terme el projecte. El projecte pretén ser eficaç a través dels valors de la proximitat, afectivitat i confiança. El president de la comissió de Medi Ambient de l'ens comarcal, Carles Gonzàlez, ha destacat que 'volem arribar de forma directa als ciutadans a través de la proximitat, que aquestes comunicadores ambientals siguin l'element de transmissió entre l'administració i la societat'. Gonzàlez ha afegit que en temes de residus, molts cops, la gent no sap on adreçar-se: al Consell, a l'Ajuntament, al Consorci. 'Ara, tindrà una persona de referència i de confiança a la qual li podrà fer arribar els seus dubtes', ha manifestat.

El projecte ha estat impulsat des del Consell Comarcal amb el suport del Departament de Treball i Indústria, l'Institut Català de les Dones, i el Consorci dels Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (CODE). Aquestes dones han estat contractades per un any a través dels anomenats jaciments d'ocupació del Departament de Treball. Els horaris són molt flexibles i s'adeqüen a la vida domèstico-familiar de la comunicadora. Així, la dona que més treballarà ho farà tres tardes en setmana, és per això que la compensació econòmica per aquesta tasca s'entén com un complement d'ajuda a la mestressa de casa.

Les comunicadores aniran equipades amb una maleta on portaran tota la informació sobre residus que necessitin, així com, una xapa identificativa. A les llars faran emplenar un qüestionaris sociològic, deixaran un bolígraf, i un díptic imprès on es recorda la importància de reciclar. Per una banda s'assegura que cada any es soterren catorze piscines olímpiques de residus al nostre territori, i per l'altra es convida a parlar-ne, reflexionar-hi, i actuar reciclant.

En aquest sentit, la tècnica en Comunicació Ambiental, Neus Miró, ha explicat que aquest projecte és una més de les activitats que es duen a terme al Consell des de fa un parell d'anys en educació ambiental. Informació als instituts, tallers de reciclatge als centres de primària, difusió als mitjans de comunicació, i una exposició sobre el reciclatge, són alguns dels projectes que complementen l'actuació feta en aquesta matèria al Consell Comarcal. Uns projectes que, juntament amb el soterrament dels contenidors a tota la comarca, tenen com a objectiu final augmentar la taxa de recuperació de residus a la comarca.

Actualment, el Montsià té una taxa de recuperació del 20%, una xifra que correspon amb la mitjana catalana, i que se situa en el primer lloc a les Terres de l'Ebre. No obstant això, les xifres europees demanen arribar fins el 60% de taxa de recuperació. Uns límits que el Consell Comarcal confia anar assolint mitjançant projectes com els de les comunicadores ambientals i també amb el soterrament de contenidors. La setmana vinent començaran ja les obres per dur a terme aquest soterrament al municipi de Sant Carles de la Ràpita, i pocs dies després a Godall.

Les disset dones del Montsià iniciaran les visites porta a porta a partir de la setmana vinent, tot just quan hagin acabat el període de formació que estan rebent aquests dies. El projecte té un pressupost de 160.000 euros, assumits pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Montsià del Consell Comarcal, i pel Departament de Treball i Indústria.