La Ràpita

Notícia

ERC es reuneix amb el sector pesquer per extreure'n iniciatives parlamentàries

En la roda de premsa d’aquesta tarda hi han intervingut els diputats Joan Puigcercós, president de la Comissió de Medi Ambient al Congrés de Diputats, i Jordi Ramon, diputat al Congrés encarregat dels temes relatius a la pesca.

Jordi Ramon ha explicat que «ERC veia problemes dins el sector pesquer pel que fa al cost de producció des de fa temps» i ha exposat les iniciatives que ERC ha dut a terme al Congrés de diputats, entre les quals ha destacat «una moció en què demanàvem un preu fix per al carburant, no superior als 0,30 €/litre, un preu pactat amb el sector que també estem negociant que s’inclogui en els Pressupostos generals de l’Estat en concepte d’ajuts al sector». Després de la reunió amb els presidents de les confraries de pescadors, Jordi Ramon reconeix que «hem descobert que el problema no és només el de la solució per la qual treballàvem, sinó que n’hi ha un altre: el baix cost del producte. Per tant, doncs, ens hem compromès a treballar perquè les polítiques de comercialització del peix siguin adequades i donin al producte un valor afegit que pal·liaria l’alt cost de producció»

A més, Jordi Ramon ha explicat que ERC, a Madrid, va accelerar la trobada del sector amb la ministra perquè el sector de la pesca és un dels bàsics i principals de la nostra economia, per la qual cosa «l’ajudarem tant com podrem».

A banda de la moció presentada al Congrés, que es preveu que s’executi a curt termini, el grup parlamentari d’ERC a Madrid vol emprendre accions que s’executaran a mitjà termini, «perquè som conscients que s’han de controlar les àrees de pesca i que cal exigir als vaixells exportadors les mateixes mesures de control de tot tipus que s’exigeix als que pesquen i venen a casa. També cal mesurar els períodes de parades biològiques, que són bàsiques, i també farem tot el que estigui a les nostres mans per aconseguir ajuts per la cilindrada dels motors que, a més, seran beneficiosos tant per al sector pesquer com per a la preservació del Medi Ambient».

Jordi Ramon ha volgut acabar remarcant que «per a ERC, la pesca, com l’agricultura i la ramaderia, són els tres sectors econòmics bàsics que sustentes el nostre país, per la qual cosa els donarem tot el suport que els calgui en la mesura que ens sigui possible».

D’altra banda, Joan Puigcercós ha fet menció als tres projectes de parcs eòlics marins per a la costa del Delta, entre l’Ametlla de Mar i Vinaròs, i ha afirmat que «representen un gran problema amenaçador per al Delta de l’Ebre, tant per al sector perquer com per al turístic i per a la preservació del paisatge i el Parc Natural, de manera que ERC seguirà els tres projectes de ben a prop perquè no vagin en detriment de cap sector. Estem a favor de l’energia eòlica, però no a qualsevol preu. No volem parcs eòlics si instal·lar-los han de representar la insostenibilitat d’algun sector, sigui quin sigui».

Joan Puigcercós ha continuat dient que «fins que el Ministeri de Medi Ambient no asseguri que no dóna llum verda als projectes no ens creurem que un d’aquests projectes s’atura, i encara menys quan coneixem el nom de l’empresa, que ens fa desconfiar absolutament d’aquesta enretirada de projectes». Puigcercós ha acabat explicant que ERC ha presentat una Proposició no de Llei al Congrés perquè tant el Ministeri de Medi Ambient com la Direcció General de Costes es posicionin contra aquests parcs eòlics, de la mateixa manera que també ha demanat que l’Estat espanyol subscrigui l’espai internacional del paisatge per preservar les costes catalanes d’agressions d’aquest tipus».