La Seu d'Urgell

Totes les notícies

Ocupes o màfies que ocupen? - Article de l'alcalde Francesc Viaplana

En el darrer ple, Compromís per la Seu va portar una moció al ple sobre la problemàtica d’ocupació que estem patint a la Seu d’Urgell. Sincerament crec que, si la voluntat de CxlaSeu hagués estat aportar propostes i forjar grans acords en pro del veïnatge afectat, prèviament ho hagués plantejat al conjunt de grups municipals; aquest no va ser el cas, pel que crec que les intencions anaven per un altre costat. És més, l’única mesura concreta que es plantejava en aquesta moció a fer per part de l’Ajuntament, era il·legal, literalment era “forçar a abandonar els habitatges als ocupes que actualment viuen il·lícitament a habitatges de propietat aliena”. Aquesta mesura és del tot irrealitzable, ja que com ajuntament ens hem de cenyir a la legalitat vigent. Vagi per davant que comparteixo i entenc perfectament, la indignació, malestar, cabreig, preocupació... dels qui estan patint una ocupació en la seva propietat o les seves conseqüències en el veïnat. Tota ocupació és il·legal, però la problemàtica que estem patint a la Seu no és de famílies que s’han quedat sense llar i entren en un habitatge buit per no quedar-se al carrer. El que estem patint a la Seu són ocupacions com a modus vivendi, amb personatges amb un llarg historial policial que trenquen totalment la convivència ciutadana. Aquesta situació té el seu origen en una mala legislació, d’àmbit estatal, que deixa un marge massa gran a aquests criminals que se n’aprofiten del sistema. I és que un cop l’ocupació està consolidada, és a dir que els ocupes poden demostrar que porten un determinat temps vivint a l’habitatge, com Ajuntament no tenim cap eina per revertir la situació, únicament la propietat pot actuar judicialment per recuperar l’habitatge. Cal no oblidar que, a l’estat espanyol, es va rescatar el sistema bancari amb 62.754 milions d’€, i que al 2018 les entitats bancàries ja havien recuperat aquest import en forma de beneficis. En cap cas s’ha retornat el rescat, i aquestes mateixes entitats a dia d’avui tenen en els seus actius una ingent bossa d’habitatges buits.

Escanyabocs: 15 anys d’esports de muntanya a la Seu d’Urgell

D’acord amb la literatura especialitzada, l’escanyabocs o card blau és una planta punxosa de flor blava, de la família de les asteràcies, coneguda, també, amb el nom d’escanyacabres, en al·lusió als efectes que produeix si el bestiar l’ingereix (segons la saviesa popular). Si hom pren aquesta referència, sorprèn com un dels esdeveniments esportius més singulars del Pirineu (sinó el que més), es bategés amb aquest nom. Preguntats sobre aquesta qüestió, els impulsors de la prova esportiva expliquen (o almenys així m’ho van relatar) que es buscava un nom original, vinculat amb la muntanya i lluny dels anglicismes. Existien alguns referents, com la ‘Quebrantahuesos’, la mítica marxa ciclista que transcorre entre l’Aragó i França per passos pirinencs i caracteritzada per la seva exigència física. Entre la pluja d’idees...escanyabocs i, ja sigui per la sonoritat, pel fet de ser una planta que creix en terrenys complicats, de muntanya i de mal agafar, va ser l’opció escollida. El maig de l’any 2008 es posava en marxa a la Seu d’Urgell un cap de setmana multiesportiu amb epicentre al Parc Olímpic del Segre, aprofitant l’especificitat de l’entorn natural de l’Urgellet per a la pràctica d’aquests esports i basada en quatre disciplines (bicicleta de muntanya, cursa a peu, raid d’aventura i orientació). Quin va ser el resultat d’aquella iniciativa? Èxit de participació (amb gairebé 350 inscripcions) i molta satisfacció expressada per part de tothom, motius suficients per esperonar a l’organització de mantenir l’activitat. Aquesta fórmula inicial es va repetir en les successives edicions, amb la introducció d’un seguit de canvis per tal d’adaptar-la a les demandes i necessitats i, d’aquesta manera, fer-la més atractiva. A les quatre proves inicials s’hi van afegir l’Escanyabocs de Ferro -o el repte de completar una prova global d’unes 12 hores de durada en tot el cap de setmana, la MiniEscanyabocs -pensada per a la canalla de 8 a 13 anys, amb l’objectiu de conèixer i aprendre diferents disciplines esportives de muntanya tot fent un tast d’aquestes modalitats-, la marxa nòrdica -una nova activitat esportiva consistent a caminar amb uns bastons específicament dissenyats per a aquesta pràctica- i l’escalada -sector que està en expansió a casa nostra i pel qual el Servei Municipal d’Esports ha fet una aposta important-.

Francesc Viaplana

Francesc Viaplana escollit candidat a l’alcaldia de la Seu d’Urgell a les eleccions municipals 2023.

La secció local d’ERC la Seu d’Urgell ha escollit aquest dissabte al matí el seu candidat a l’alcaldia per a les eleccions municipals de l’any 2023. En sessió assembleària extraordinària la militància de la secció local ha escollit, de forma unànime, al candidat.   Francesc Viaplana i Manresa, de 40 anys, és nascut a la Seu d’Urgell i és enginyer tècnic forestal. És l’alcalde de la ciutat des del passat mes de setembre, tot i que és regidor de l’Ajuntament des del 2015, va ser Diputat al Parlament de Catalunya  i president regional d’ERC Alt Pirineu i Aran. Fou també president de la secció local d’ERC la Seu d’Urgell entre els anys 2008 -2012.   Viaplana ha manifestat: “assumeixo amb molta il·lusió la confiança rebuda per la militància de la secció local de la Seu per encapçalar la llista de les properes eleccions municipals. L’alcaldia m’ha permès conèixer més a fons els reptes que té la Seu, com afrontar-los millor i poder ser més resolutius a la ciutadania. Seguiré arremangant-me per fer una Seu millor”   Actualment, ERC la Seu compta amb quatre regidor/es al consistori urgellenc, el mateix Francesc Viaplana, Marian Lamolla, Carlos Guàrdia i Núria Tomàs.   L’assemblea local s’ha dut a terme prèvia a la realització de la xerrada “Violència invisible” a càrrec de la Secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona i la Secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo.  

100 dies d’alcaldia

Avui, 27 de desembre, fa 100 dies que soc alcalde de la Seu d’Urgell. Escric aquestes línies estant confinat per haver contret la Covid, molt escaient en el marc d’aquesta legislatura. Desconec d’on ve aquesta tradició de donar 100 dies de suposat marge, en tot cas no he percebut que se’m donés ni un sol dia de coll, ni jo ho he pretès. Les primeres setmanes amb la Fira de Sant Ermengol i la Trobada Empresarial van ser frenètiques, ja que a més d’aquests grans esdeveniments teníem projectes que no permetien baixar la guàrdia ni un segon. Em refereixo a projectes com el nou hospital, l’equipament per la gent gran, la nova universitat d’INEFC Pirineus o el projecte de la Ciutadella, tots ells, projectes transcendentals pel nostre municipi. M’he reunit amb tothom que ho ha sol·licitat amb multitud de casuístiques, laborals, habitacionals, administratives... si m’ha estat possible he ajudat en la mesura del possible, però he de reconèixer que en més casos dels que m’agradaria, el que se’m demanava no estava en les meves mans. Una sensació que ja tenia, però que amb l’alcaldia se m’ha accentuat, és el de la responsabilitat municipal. Intento explicar-me. Quan neva, estic pensant en que no fongui i es quedin glaçats els carrers. Quan hi ha un tram de vorera en mal estat, penso a veure quan la podem arreglar i que ningú hi prengui mal. Quan algú perd la feina, penso en com el o la podríem ajudar. Però no tot és preocupació, ni molt menys, en aquests 100 dies hi ha hagut moltíssimes alegries, en primer lloc recuperar la presencialitat en molts esdeveniments, com per exemple, la Festa de la Gent Gran o per la fira; també moltes alegries en el dia a dia, quan pots ajudar algú, quan algun urgellenc o urgellenca assoleix un èxit, i és que un sentiment predominant és el d’orgull de ciutat. També hi han hagut dies històrics, sens dubte la inauguració del Túnel dels Tres Ponts és la fita més important, però també destacaria l’inici del vols regulars a l’Aeroport Andorra – La Seu.

Inauguració monument Lluís Companys

ERC la Seu celebra la instal·lació del monument al MH President Lluís Companys i Jover.

Demà, divendres 15 d’octubre, tindrà lloc la inauguració del monument al Molt Honorable President Lluís Companys i Jover a la rotonda de les Monges de la Seu d’Urgell. La proposta d’erigir al municipi un monument a la memòria i restitució del Molt Honorable President rau en una moció presentada pel grup municipal d’ERC el mes de maig de 2016 i, anteriorment, en una altra presentada l’any 2000 pels grups d’ERC i CiU, llavors ambdós a l’oposició. És per aquest motiu que la secció local d’ERC a la Seu d’Urgell celebra que finalment es faci realitat la seva instal·lació, així com en troba molt encertada la ubicació, en un espai cèntric de la ciutat. Així mateix, felicita també la decisió d’haver escollit l’artista ceretà Ernest Altés i que per a la realització de l’escultura s’hagin emprat materials del territori, fet que en garanteix la seva adaptació amb l’entorn.    

Discurs d'investidura de Francesc Viaplana

Consellera de drets socials, president de la Diputació de Lleida, alcalde Batalla, alcalde Ausàs, alcalde Gallart, alcaldes i alcaldesses, presidenta i vicepresident del Consell Comarcal, Director general de Qualitat Ambiental i Acció Climàtica, directora general d’administració local, senador, diputats i diputades del Parlament de Catalunya, síndica municipal, regidors i regidores, els que ens esteu seguint des de la sala de La Immaculada i des de casa, amics i amigues. Bon  dia. Sigueu tots i totes benvingudes. En primer lloc  vull agrair a l’alcalde sortint, el Jordi Fàbrega, l’entesa i tracte d’aquesta primera meitat de legislatura. Quan vam forjar l’acord de govern, vam crear la vicealcaldia, una nova figura que ens servia per tractar-nos d’igual a igual, així hem funcionat fins ara i així continuarem funcionant. Aquesta primera meitat de legislatura, ha estat clarament marcada per la pandèmia de la Covid i sense pretendre-ho crec que ha resultat un gran encert que el Jordi assumís l’alcaldia en aquesta etapa, ja que en temps de crisi sanitària, la veu d’un alcalde metge, ha pogut interactuar molt més amb la nostra ciutadania del que jo hagués estat capaç. Avui assumeixo l’alcaldia de la Seu d’Urgell, per mi l’honor polític més gran que hi pot haver. Estimo la Seu, i ho dic en el sentit més ampli d’aquesta expressió. La Seu és la meva ciutat, on he nascut i he crescut, m’agrada la nostra gent, els nostres carrers, les nostres places, els nostres monuments i el nostre entorn, crec sincerament que vivim en un indret privilegiat. Tot i això, soc plenament conscient dels reptes que tenim per davant. Fins ara hem dedicat tots els nostres esforços i recursos a la ciutat, però encara ens queda molt per fer. Hem d’afrontar i superar la crisi social i econòmica provocada per la Covid,  la construcció de l’equipament residencial per la gent gran, del nou hospital, del hub tecnològic, així com l’accés a l’habitatge, el present i futur del nostre jovent, la millora de la via pública, la conservació dels nostre patrimoni cultural, el suport al teixit empresarial i comercial, la convivència ciutadana, el canvi climàtic.

Francesc Viaplana Manresa investit alcalde de la Seu d’Urgell

Aquest migdia ha tingut lloc el ple d’investidura on Francesc Viaplana Manresa ha resultat escollit alcalde de la Seu d’Urgell. El relleu en l’alcaldia és fruit de l’acord de govern entre ERC i Junts x la Seu sorgit en les darreres eleccions municipals, on es feu una repartició proporcional al nombre de regidors de cada formació. Així doncs, Viaplana, ostentarà l’alcaldia durant un any i nou mesos, fins a la celebració de les properes eleccions municipals el maig de 2023. En el seu discurs, Viaplana, ha exposat la bona entesa amb l’alcalde Jordi Fàbrega per tal de treballar braç a braç per la ciutat. Ha exposat la feina feta durant aquesta primera part de legislatura, en un mandat especialment marcat per la pandèmia mundial de la Covid-19, però que malgrat tot, ha permès realitzar i desenvolupar projectes com Pirineu Outdoor, una forta inversió a Castellciutat –tot i haver-hi encara força mancances-, l’arranjament de les filtracions del Palau d’esports, una forta aposta per les energies renovables, la relació de llocs de treball de l’Ajuntament –encallat durant més de dotze anys-, el respecte pel llegat i patrimoni històric i cultural en el jaciment de Les Monges, amb la intenció de museïtzar-ho o una inversió en política d’habitatge sense precedents. Francesc Viaplana ha exposat, també, els objectius i reptes que es marca com a alcalde per construir el futur de la ciutat. En aquest sentit, Viaplana s’ha mostrat especialment disposat a treballar en aspectes tan importants per al desenvolupament de la ciutat com l’accés a l’habitatge, el present i futur del jovent, la cohesió ciutadana, la construcció del nou hospital i la residència per a la gent gran. El nou alcalde ha expressat també un seguit d’agraïment a totes aquelles persones que l’han recolzat i ajudat en el camí per assolir l’alcaldia i ha finalitzat el seu discurs amb posant-se a disposició d’urgellencs i urgellenques: “Amb tota la força i convicció per treballar incansablement per la Seu i Castellciutat, urgellencs i urgellenques al vostre servei.

Dissabte 18, presa de possessió de Francesc Viaplana com a alcalde de la Seu.

Aquest proper dissabte, 18 de setembre, se celebrarà el ple d'investidura on Francesc Viaplana Manresa assumirà l'alcaldia de la Seu d'Urgell.  El relleu de l'alcadia és fruit de l'acord de govern entre Junts x la Seu i ERC i pel qual Viaplana assumirà el càrrec per un any i nou mesos, fins a les properes eleccions municipals el maig de 2023. El ple està previst per dissabte 18 de setembre a les 12h i podrà seguir-se a través de Pirineus TV.

2 anys de vicealcalde - Article de Francesc Viaplana

El proper 18 de setembre assumiré l’alcaldia de la Seu, per mi la responsabilitat i honor - políticament parlant - més gran que hi pot haver. Durant aquesta primera meitat de legislatura he encapçalat la Vicealcaldia amb les regidories de Castellciutat, Projectes Estratègics, Hisenda i Intervenció, i Seguretat Ciutadana. Aquesta etapa ha estat protagonitzada per la Covid-19. Una pandèmia que ha marcat un abans i un després, amb una crisi sanitària, social i econòmica que, clarament ha sobrepassat les capacitats municipals La Vicealcaldia és una nova responsabilitat creada aquesta legislatura. La vam crear perquè volíem actuar d’igual a igual amb l’alcaldia i he de dir que així ha estat. En cap moment s’ha pres una decisió important de forma unilateral i, sempre que ha estat possible, hem estat els dos representant l’Ajuntament. Com a regidor de Castellciutat he de dir que no he pogut materialitzar tot el que m’hagués agradat, queda molta feina per fer: arranjar carrers, millorar accessos o solucionar el dèficit d’aparcament, per posar alguns exemples. Tot i això, cal dir que les inversions més importants que ha realitzat l’Ajuntament en aquesta primera meitat de mandat, les ha realitzat a Castellciutat, amb el camí de Sant Isidre, el nou consultori mèdic i local de la comissió de festes. La pandèmia no ens ha permès donar continuïtat a la dinàmica que havíem iniciat amb les reunions de poble, però estic segur que tan bon punt sigui possible les reprendrem. L’àrea de projectes estratègics és també de nova creació. Des d’aquesta regidoria es piloten els projectes que traspassen la legislatura, estem parlant d’INEFC Pirineus, el nou hospital, l’equipament residencial per la gent gran o el hub tecnològic. Són projectes molt transversals que es duen a terme gràcies al treball de tot l’equip de govern, i que per la seva dimensió no són ràpids de materialitzar. Tot i això, és una gran fita que aquest setembre comenci el curs d’INEFC Pirineus, i que projectes tan desitjats i necessaris com el nou hospital o l’equipament per la gent gran es puguin materialitzar en un futur molt pròxim.