L'Escala

Totes les notícies

El govern espanyol s'obre a estudiar propostes per recuperar l'espai de la piscina del Voramar

El secretari d’estat de medi ambient ha obert la possibilitat d’estudiar projectes per a recuperar l’espai per a ús públic durant les preguntes formulades pel senador republicà Jordi Martí. En l’última comissió de transició ecològica al senat, el senador d’Esquerra Republicana Jordi Martí Deulofeu, va formular oralment les preguntes que ja s’havien traslladat per escrit fa unes setmanes sobre la situació de l’antiga piscina de l’hotel Voramar, de l’Escala. La intenció d’aquesta interpel·lació era conèixer la situació del projecte d’enderroc de l’espai i traslladar també la idea d’ERC l’Escala de recuperar-lo per a ús públic de tots els escalencs i escalenques. Aquest espai és una zona emblemàtica per a moltes generacions de veïns i veïnes de l’Escala que, des de la perspectiva local, té interès històric i, a més, actua com a contrafort pel passeig marítim durant els temporals de llevant. Per aquest motiu el grup municipal d’ERC escalenc defensa la seva recuperació en forma de mirador públic, per exemple. La resposta del secretari d’estat de medi ambient va obrir una escletxa d’oportunitat en aquest sentit quan, davant la pregunta de presentar algun projecte per a recuperar els usos públics de l’espai, va deixar clar que l’ús piscina estava totalment descartat però es va mostrar “sempre obert a rebre propostes”. Al ple ordinari d’aquest mes, els regidors republicans, van traslladar al govern aquesta informació i van instar-lo a aprofitar l’existència d’aquestes declaracions per treballar activament amb la delegació de Girona de costes de l’estat per trobar un projecte que encaixi a les dues bandes i que recuperi l’espai com a públic, mantenint la plataforma naturalitzant l’espai al màxim. “Entenem que en aquest tema estem d’acord tots els grups polítics que cal intentar no perdre del tot l’espai, integrar-lo al màxim a l’espai natural i tornar-lo als veïns i veïnes.

ERC demana implantar camins segurs a l'entorn dels centres educatius

El grup republicà ha fet la proposta al ple ordinari d’abril i demana al govern que tiri endavant un estudi concret dels entorns escolars per implantar el projecte de camins escolars segurs abans de l’inci del curs 22-23. El grup republicà de l’Escala ha proposat dur a terme un estudi concret als entorns dels centres escolars del municipi per implantar el concepte de camins escolars segurs. Aquest projecte, que neix a principis dels anys 70 a Dinamarca i entre els anys 1985 i 2000 es desenvolupa a 45 escoles dels països baixos, s’ha anat escampant arreu del món i ara ja és una realitat a molts municipis del nostres país. L’objectiu del projecte és implantar actuacions de mobilitat, senyalització i intervenció urbanística pensades per garantir i augmentar la seguretat viària en els entorns escolars i conscienciar a les famílies, mestres i alumnes de la necessitat d’accedir a l’escola de forma segura, autònoma i saludable i indicar la presència de nenes i nens en un entorn concret a tots els usuaris de la via pública, especialment als que es desplacen en cotxe. La implantació d’aquest projecte generaria un increment de l’autonomia infantil millorant les condicions de seguretat de l’espai públic i donaria tranquil·litat i garanties a les famílies en el moment de deixar anar als seus fills i filles a l’escola; sabrien que ho fan en un entorn segur i sempre coneixent quin és l’itinerari que segueixen per arribar al centre. A més, els camines escolars segurs, poden esdevenir una eina pedagògica també per a mestres i professors. A l’Escala s’ha treballat, arrel de la covid, per millorar la seguretat en el moment d’entrar i sortir dels centres, però des d’Esquerra Republicana es pensa que cal fer un pas endavant en els trajectes que porten els infants escalencs a les escoles. “Desenvolupar un projecte de senyalització d’una zona segura, amb pintura a la calçada indicant les zones escolars i posant cartelleria als punts de llum o bé pintant també fletxes a les voreres per on passen els nens i nenes, seria un gran pas endavant per aconseguir aquests entorns segurs i pressupostàriament és totalment assumible.

ERC l'Escala inaugura “CREMADES”, una exposició de fotografies de dones supervivents de violència de gènere

Coincidint amb el dia internacional de la dona, 8 de març, ERC l’Escala ha obert l’exposició de fotografies de la Clara Oriol Gómez. “Cremades” és una exposició colpidora i que no deixa indiferent. Una mostra de 15 fotografies de dones que han patit violència de gènere i que, a través de l’art, fan un procés reparador que les allibera d’una experiència que mai haurien d’haver passat. La Clara Oriol Gómez va viure en primera persona una agressió que, fa dos anys i quan només tenia 19 anys, va decidir denunciar. Arrel d’aquell fet la Clara va tenir clar que havia de fer alguna cosa per ajudar d’altres dones que haguessin passat per aquesta experiència vital, que les acompanyarà sempre. “Vaig sortir de posar un denuncia i vaig saber que allò no podia quedar així. Que havia de fer alguna cosa per ajudar”. El procés, que totes elles defineixen com a alliberador, que la Clara proposa amb aquesta exposició comença amb una trobada inicial on simplement parla amb les noies. Després es fan les fotografies, nues. Un cop impreses les noies escriuen, a la part de darrera de les fotos una frase que defineixi allò que van viure, i finalment cremen les zones de les fotos on elles senten el dolor. L’única condició és no tornar les fotos convertides totalment en cendra. El grup republicà escalenc acull la mostra al seu local, situat al carrer del Mar 32 de l’Escala, i es podrà veure tots els diumenge de març i el primer d’abril d’11h a 13h. També es pot concertar un dia i hora per a veure-la donat que l’exposició serà permanent a la seu d’Esquerra Republicana l’Escala. “La Clara ha transformat una experiència horrible de la seva vida en fortalesa. En una fortalesa que només podem fer que admirar”, deia Etna Estrems, portaveu republicana, a la inauguració. Estrems va fer referència a la coincidència entre la inauguració del local del partit feia just 3 anys i la d’aquest 8 de març. “Fa tres anys fèiem el primer acte, aquí, al local, presentant les propostes de dona i igualtat que portaríem al programa de les municipals de 2019.

ERC proposa obrir els aparadors buits per revitalitzar les zones comercials

El grup republicà va posar sobre la taula la proposta dels “aparadors buits” en el ple d’aquest mes de febrer com a mesura d’impuls de zones comercials, com per exemple el nucli antic. Durant el ple del mes de febrer, Esquerra Republicana l’Escala, ha proposat una actuació destinada a dinamitzar els carrers de les zones comercials del municipi, pensada especialment pels eixos comercials del nucli antic, que consisteix en donar vida als locals tancats obrint els aparadors, tal com s’ha fet en molts pobles i ciutats del país en diferents formats. Girona, Vilafranca del Penedès, Sant Feliu de Guíxols, La Bisbal o Olot són exemples de municipis que actuen davant la creixent aparició de locals que han anat quedant buits els últims anys, i especialment en l’escenari post covid. Amb diverses modalitats en l’ús dels aparadors buits, la proposta s’encamina a treballar en una borsa de locals buits en planta baixa i situats als eixos comercials del poble, per tal de treballar en un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i els propietaris per aconseguir obrir els aparadors. Aquests espais es poden utilitzar per posar fotografies icòniques del municipi, vinils d’informació turística, fer-hi exposicions d’art,... El propietari cediria només l’espai d’aparador a canvi del manteniment en bones condicions de l’espai i la visibilitat que aporta tenir el local actiu per aconseguir llogar-lo a un futur comerç. Aquesta col·laboració afavoriria dotar als eixos comercials de més vida i potenciar-lo com a pols d’atracció comercial tant pels escalencs i escalenques com pels visitants. En els últims mesos, l’Escala ha patit un degoteig constant de locals que van tancant. Per exemple, al carrer del Port, costat dret pujant des de la platja, no hi ha ni un local obert fins la cantonada amb el carrer del Mar. I no és un fenomen només estacional, perquè aquest tram, a l’estiu, només té un local obert. L’any 2019, abans d’acabar la passada legislatura, Esquerra l’Escala ja va posar sobre la taula una proposta encarada a donar vida als local buits que hi havia en les zones comercials, pensant principalment en el nucli antic i en concret en els carrers que no eren els més concorreguts.

S'aprova l'ordenança de circulació de vehicles de mobilitat personal

El ple de febrer de l’Ajuntament de L’Escala ha aprovat la nova ordenança de mobilitat que inclou la regulació de circulació dels vehicles de mobilitat personal. Abans del Nadal de 2018, des d’ERC L’Escala, vam demanar que es fes aquesta regulació. Quatre anys després arriba i ho fa en la línia de les propostes fetes pel nostre grup. - Circulació permesa en carrils bici i calçada en vies amb velocitat màxima 20km/h. - Ús obligatori del casc homologat - Edat mínima per conduir VMP Aquesta regulació, com va reclamar ERC des del principi, donarà seguretat tant als vianants, als vehicles i als propis usuaris d’VMP.   

ERC l'Escala vol instal·lar una zona pel dol perinatal als cementiris del municipi

El grup republicà escalenc ha demanat a l’equip de govern que dediqui un espai, com a mínim al cementiri de l’accés a la vila, per a les famílies que han tingut una pèrdua perinatal La pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci. Segons les dades, l’any 2019 van morir 157 menors d’un any, dels quals 34 abans de les primeres 24 hores i 96 entre el dia 1 i els 28 dies. Es considera mort gestacional, perinatal i neonatal les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment al voltant del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o en gestacions a partir de les 28 setmanes, durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida. Aquestes morts segueixen sent un tema tabú en la nostra societat, silenciat i minimitzat, provocant sovint que les famílies que pateixen una pèrdua d’aquestes característiques es trobin soles a l’hora d’afrontar aquest dolor. Ha estat gràcies al trencament del silenci de moltes mares, de moltes famílies i d’entitats, que aquest dol perinatal, o “dol no reconegut” poc a poc disposa de més visibilitat, reconeixement social i també mèdic davant les pèrdues d’un fill. Cada vegada son més nombrosos els ajuntaments que treballen per dotar el municipi d’un espai de reconeixement per les pèrdues perinatals, gestacionals i neonatals per fer extensiu aquest reconeixement social i per facilitar un espai de culte comú per totes les famílies. Es tracta de crear un espai col·lectiu específic per facilitar el dol i l’acompanyament de les famílies que pateixen la pèrdua del fill o filla durant l’embaràs o després del part. Per aquest motiu, des d’ERC l’Escala han demanat a l’equip de govern que doti als cementiris del municipi, com a mínim al de l’accés que és el que actualment s’està utilitzant, d’espais de reconeixement i acompanyament per les famílies que han tingut pèrdues d’éssers estimats en aquestes condicions, i visibilitzar així el dol perinatal, gestacional i neonatal, donant-li la importància que es mereix.