Les Corts - Casal Josep Sunyol

Totes les notícies

Màrius Serra presenta Tirant lo Blanc i recorda que el ‘no és no’ ja existia en temps de Joanot Martorell

Sant Jordi és a tocar i les ganes de regalar i rebre literatura es perceben al carrer. Les opcions de llibres són infinites; poesia, novel·la d’amor, tragèdia, drama... I per què no un clàssic?. Aquest dimarts 20 d’abril l’escriptor Màrius Serra ha presentat  una versió contemporània de la novel·la de Joanot Martorell Tirant lo Blanc al casal Josep Sunyol d’ERC les Corts. La iniciativa de l’acte ha estat de la Secretaria de les Dones d’ERC Les Corts.  La regidora Elisenda Alamany , la secretària de les Dones d’Esquerra Barcelona, Marina Sánchez, i el mateix Màrius Serra han analitzat els personatges femenins del que es considera el llibre més rellevant i internacional de la literatura catalana. Serra ha fet un repàs dels principals personatges femenins de la novel·la a partir de fragments de l’obra. Carmesina, Plaerdemavida, Estefania i la Viuda Reposada han estat les protagonistes d’aquesta presentació. Màrius Serra ha recordat als assistents a l’acte, i als que l’han seguit des de casa, que eslògans tan actuals com el ‘no és no’ ja apareixien a Tirant lo Blanc. Un cop acabada la presentació dels personatges femenins, Elisenda Alamany i Marina Sánchez s’han afegit al debat; ambdues han compartit la seva passió per aquesta novel·la i han coincidit en afirmar que al Tirant li tocava una actualització. Un altre punt de consens entre les dues ponents ha estat que els personatges femenins de l’obra formen part de l’esfera privada del protagonista i, en canvi, els personatges masculins són a l’esfera pública. Un cop acabat l’acte, Màrius Serra ha signat exemplars del seu llibre.   Els quatre itineraris del ‘Tirant’ de Serra L’actualització de la novel·la inclou la versió completa i quatre itineraris de lectura, explicats també al pròleg, i marcats dins de l'edició al marge amb petits símbols. El primer itinerari que proposa és una lectura del "Tirant essencial", fins al capítol 28, i comporta llegir el 58%.

Vine a coneixer el nou Casal Josep Sunyol d'ERC Les Corts!

A partir del dia 1 de març el Casal Josep Sunyol d'ERC Les Corts, canvia d'ubicació al carrer Novell, 13-15 local 1. Des de l'any 2014 el casal estava ubicat al carrer Taquígraf Garriga, 28 on hem compartit assemblees, jornades de treball, campanyes d'eleccions i perquè no, celebracions dels bons resultats que està obtenint ERC en les darreres eleccions municipals de l'any 2019, sent per primera vegada a la història la força més votada al districte de Les Corts i les recents eleccions al Parlament de Catalunya on el vot independentista ha superat el 51%. La nova ubicació ens permetrà continuar treballant amb més comoditat, ja que l'espai és molt més ampli i diàfan. Des del dia 1 de març obrirem les portes els dilluns, dimecres i divendres de 18 h a 20 h i ens agradaria que vinguéssiu a conèixer el nou espai on ens retrobarem presencialment en aquest horari d'atenció. Sabies que... Josep Sunyol i Garriga (Barcelona, 21 de juliol de 1898 - Serra de Guadarrama, Castella, 6 d'agost de 1936) fou president de la Federació Catalana de Futbol i del FC Barcelona, destacat polític d'Esquerra Republicana de Catalunya, diputat d'ERC al Congrés dels Diputats el 1931, 1933 i 1936. Així mateix també fou president del RACC des de 1933 fins al novembre de 1934, gran amant de l'esport, mecenes cultural, fundador i impulsor del periòdic esportiu La Rambla, nacionalista català. Fou fill de Josep Sunyol i Casanovas i d'Aurora Garriga i Coronas, i nebot de l'advocat i polític Ildefons Sunyol i Casanovas. Simpatitzant amb diferents col·lectius i partits que defensaven la identitat de tots els catalans. Va ser un destacat polític d'Esquerra Republicana de Catalunya i el 28 de juny de 1931 es presenta a les eleccions a diputats al Congrés dels Diputats. El triomf d'Esquerra Republicana de Catalunya fou aclaparador i Josep Sunyol surt diputat. Repeteix com a diputat l'any 1933 i també l'any 1936. Impulsor de la premsa republicana de masses, fundà el 1930 La Rambla, una publicació que pretenia lligar els conceptes d'esport i ciutadania per a millorar la societat del seu temps, i oferí la seva folgada posició econòmica en el compromís social i polític a partir de la defensa i la dignitat de la persona.

Som Cortsencs i cortsenques

L’element de pertinença es pot definir com “el conjunt de sentiments, percepcions, desitjos, necessitats, afectes, lligams, entre d’altres, que es van construint a partir de les experiències i de les pràctiques quotidianes desenvolupades per les persones o els grups en els espais de vida”. D’acord amb aquesta definició, puc tenir l’orgull de dir que he sigut, soc i seré cortsenc. Actualment a les Corts desenvolupo les meves pràctiques quotidianes: treballar, comprar, passejar o relacionar-me. A més, entre els seus carrers he tingut les experiències vitals més significatives de la meva vida: el primer pas, la primera paraula, els amics, la família, conèixer la meva parella. Aquestes pràctiques han provocat uns sentiments que fan que sempre i per sempre tingui un lligam molt estret amb aquest districte. Ara bé, val a dir que aquest sentiment no és meu exclusivament dins del grup de districte d’ERC, ja que si quelcom ens defineix i ens fa diferents d’altres és que la Mercè, l’Eli, el Josep Maria i el Jordi també se senten i es defineixen com a cortsencs i cortsenques. I per què és important aquest sentiment? Perquè vivim i pensem per i en el districte, i en aquest primer mig mandat hem volgut transmetre el nostre coneixement, treball i amor per cadascun dels tres barris i pels veïns que els componen. Abans he esmentat que el sentiment de pertinença es construeix d’acord amb les pràctiques quotidianes i experiències vitals produïdes en un determinat espai, és per això que l’espai públic, on es desenvolupen moltes d’aquestes pràctiques quotidianes i experiències vitals, és prioritari per aquest grup. No es pot obviar que la pandèmia ha deixat l’espai públic tocat, ja que les interaccions en ell obligatòriament han hagut de baixar, però també ha demostrat la importància d’aconseguir una configuració de la ciutat amable i que faciliti l’apoderament de l’espai públic per part dels veïns i veïnes, els desplaçaments a peu i amb mitjans de transport nets i de qualitat.

Congrés Comarcal Extraordinari d'ERC Les Corts

Ahir 26 de novembre, ERC Les Corts va celebrar el Congrés Comarcal Extraordinari per a les eleccions al Parlament de Catalunya 2021. Amb motiu de la crisi sanitària generada per la covid, aquest Congrés es va dur a terme de forma telemàtica i va crear una comissió organitzadora que va permetre a la militància poder exercir el seu vot sense incidents. Per a les candidatures a primera persona candidata de Les Corts, va presentar candidatura l'Eugeni Villalví i Godes que complia amb totes les condicions per ser candidat i compte amb un ampli currículum des de l'any 2006, en les diferents posicions on ha desenvolupat tasques encomanades per Esquerra Repúblicana de Catalunya. La militància d'ERC Les Corts va ratificar a Eugeni Villalví i Godés,  com a cap de llista de Les Corts de les eleccions al Parlament de Catalunya. Per a la resta de persones candidates al Parlament de Catalunya d'ERC Les Corts, Olga Domenech i Anguera, militant des de l'any 2008 i actualment al front de la Secretaria de Política Parlamentària d'ERC Les Corts, va presentar la seva candidatura destacant en la seva intervenció el seu interès per ajudar tirar endavant els projectes d'ERC. Olga Domenech va ser ratificada per la militància com candidata de llista de Les Corts de les eleccions al Parlament de Catalunya. La militància del Casal Josep Sunyol d'ERC va metre tots els vots a favor les dues candidatures, desitja'n que facin bona feina i tot el nostre suport.  

Bona Diada des del Casal Josep Sunyol

Avui 11 de setembre tots els integrants del Casal Josep Sunyol, us desitgem una bona Diada i us convidem a veure el vídeo que hem preparat per reinvindicar la Republica catalana i la llibertat dels presos polítics i exiliats. Sabem que tornarem a vèncer i treballem plegats per fer-ho. Vídeo: https://youtu.be/xUzrY-7-1fk Bona Diada!!  

Resum d'activitats del Casal Josep Sunyol - Les Corts

Tanquem aquest curs polític 2019-20 que no ha estat gens fàcil: la pandèmia de la Covid-19 amb tot el que implica, amb presos i preses polítiques i exiliades que són víctimes de la venjança de la Justícia espanyola. Però des d’ERC Les Corts estarem alertes i sempre treballant per tal de fer del nostre districte un espai saludable i un model de ciutat que respecta als seus ciutadans i a les seves ciutadanes, on tots tenim cabuda. I treballant per tal que la llibertat sigui la bandera de la nostra convivència. Al setembre més! President, Xavier Garriga i Fonts  Volem tenir un record pels nostres amics, Manel Alamany i Jaume Poch, que ens han deixat aquest any i sempre han estat participants, amb bona disposició, de totes les activitats relacionades amb el nostre Casal. L’activitat política d’enguany no està sent fàcil per la crisi de la COVID  però,  tot i això, hem estat presents a tots els actes organitzats per ERC. Els actes i activitats han estat molt diversos des de les passades eleccions municipals on ERC, així com a les eleccions generals, va obtenir el millor resultat de la història en el districte de Les Corts, el que va donar lloc al nomenament dels quatre Consellers d'ERC. Secretaria d'Organització, Toni Pagan I Murillo RESUM D'ACTIVITATS Les eleccions durant aquest primer any han estat les següents: - Membres del Consell Nacional i l'Executiva Nacional, - Congrés Nacional - Eleccions Generals - Congrés Regional de la Federació de Barcelona - Consell Nacional, i dos Congressos Comarcals on, el dia 9 de desembre de 2019, la militància va escollir la nova executiva i que va ser ratificada el dia 27 de juny, segons els nous estatuts. Hem organitzat reunions internes i activitats: - 13 reunions de la Comissió Executiva - 18 Assemblees (tant presencials com telemàtiques) - 1 reunió amb el Jovent Republicà - 2 parades per la campanya electoral de les eleccions generals - 2 parades per recollida de fons que van ser destinats a la Caixa de Solidaritat - 4 encartellades, dues amb motiu de les eleccions, i una altre per fer difusió de la taula debat Intergeneracional de la dona i una per la proposta d'ampliació de voreres i corredor pedalable d'Av.

Primer any de treball dels consellers i conselleres d'ERC i del Casal del districte de Les Corts

El passat dia 25 de juliol es va complir un any des que els consellers i les conselleres d’ERC Les Corts vam prendre possessió del nostre càrrec al districte de Les Corts. Ja en el plenari de constitució vàrem fer esment que, a part de fer d’oposició fiscalitzadora, el nostre resultat electoral al districte de Les Corts, on vàrem guanyar i, per tant, -som la força més votada pel veïnat- ens obligava a fer una oposició constructiva, impulsant polítiques valentes i transformadores pel districte de Les Corts, que marquessin l’agenda política. I així ho hem volgut fer durant aquest primer any. Donat que el resultat electoral ens va donar 4 conselleries de districte, hem pogut reunir-nos amb gairebé 70 entitats de Les Corts per treballar conjuntament propostes pel districte de Les Corts, amb la finalitat de continuar fent millor, dia a dia, el nostre barri i donar-li l’impuls necessari per transformar-lo en un districte millor. Val a dir, per això, que aquest primer any ha estat marcat per dos esdeveniments que han marcat la política i la vida del districte. El primer, va ser a l’octubre amb la sentència dels presos i preses polítiques, que ha fet que treballem per exigir que Barcelona sigui la capital dels drets i les llibertats. El segon, ha estat la pandèmia de la COVID, que avui en dia encara segueix present, fent aflorar les desigualtats existents a la societat, fet que ens obliga a treballar conjuntament amb districte i veïnat per tal d’aconseguir trobar les solucions a aquestes desigualtats. En definitiva, ha estat un any d’aprenentatge, treball conjunt i de molta feina, que ens ha de permetre encarar la resta del mandat amb la confiança necessària per seguir transformant i millorant dia a dia el districte de Les Corts.   No volem acabar sense agrair-vos la confiança que ens vàreu fer en les últimes eleccions municipals i que ens ha donat la força i l’empenta per treballar i lluitar per al districte, retornant així aquesta confiança a tots els veïns i veïnes de Les Corts.

Saps per què reivindiquem i treballarem per l'ampliació de voreres i corredor pedalable d'Av. Madrid a C/ Berlín?

El dia 6 de maig, en ple confinament per la pandèmia de la Covid-19, el nostre grup municipal vam presentar durant el consell plenari un prec demanant a govern que implementés una ampliació de les voreres i un carril bici que s'estengués al llarg de l'Avinguda Madrid. El prec va ser rebutjat pels partits de govern, però se'ns va transmetre que la intenció era treballar en aquella zona i fer passes encaminades en la direcció que havíem proposat. Dos mesos després encara no s'ha dut a terme cap millora en aquell espai. Davant d'aquesta situació, ens vam veure obligades a presentar de nou aquesta proposta i és per això que el darrer dia 2 de juliol, vam portar-ho en forma de proposició al Ple de Les Corts. Vam voler ser més ambicioses i vam presentar-ho en forma de corredor pedalable que permetria connectar l'eix Llobregat amb la resta de la ciutat, passant pel nostre districte. Així doncs aquest s'estendria al llarg de l'Avinguda Madrid i el Carrer Berlín fins a poder connectar amb el carril bici ja existent del Carrer París. Malgrat que la proposta sorgia gràcies a la implicació de les veïnes, les quals fa mesos que reivindiquen la necessitat de dur-lo a terme, aquesta va ser frenada per la resta de formacions polítiques, ja que tant Barcelona en Comú, com el PSC i Ciutadans la van votar en contra i Junts per Catalunya i el PP es van abstenir, suposant això que els únics vots favorables foren els de Barcelona pel Canvi. El resultat de la votació va ser una autèntica decepció i va posar en evidència un cop més la realitat a la qual s'enfronta la ciutat: massa estètica per a tants problemes reals.   Els arguments que recolzen aquesta iniciativa són clars: el paradigma de mobilitat en què ens trobem està desfasat i en part, és causant de la crisi climàtica que amenaça el nostre planeta. La qualitat de l'aire a Barcelona incompleix any rere any les directrius de la Unió Europea i l'Organització Mundial de la Salut. No hi ha dubte, el transport privat posa en perill el benestar humà i mediambiental i és per això que el districte no es pot permetre continuar amb una autèntica autopista urbana travessant els nostres carrers, és la salut de les veïnes el que està en joc.

Congres Comarcal ERC - Les Corts

Ahir, 29 de juny a les 18.30 h va tenir lloc el Congrés Comarcal d'Esquerra Republicana – Les Corts. Aquest congrés ha ratificat a Xavier Garriga i Fonts com a president, que va ser l'elegit per unanimitat, en el congrés del 9 de desembre de 2019. En el qual Xavier Garriga va agrair en Josep M. Gebelli i Isart, president sortint, així com als secretaris i secretàries que formen l'equip anterior la gran tasca feta visible en el resultat de les eleccions municipals i autonòmiques, on ERC va aconseguir ser la força més votada en el districte de les Corts. El motiu d'aquest congrés ha estat la ratificació de la presidència, d'algunes de les secretaries que ja van estar nomenades en el del 9 de desembre. I el nomenament i reestructuració d'altres per donar compliment a la composició dels Consells Comarcals que es va aprovar en el 28è Congrés Nacional i que es fa referència en l'article 36 dels Estatuts d'ERC. En la nova composició, cal destacar que s'han incorporat a Xavier Agustí i .....com a secretari de Política Municipal en substitució de Josep M. Gebelli i Isart, vicepresident del districte i conseller i Jordi Andreu i Batallé al davant de la secretaria de Transició Ecològica. Mercè Garrigosa i Ferrando és ara la secretària de Ciutadania i Olga Domènech i Anguera portarà la secretaria de Política Parlamentària. La composició de l'equip actual és http://locals.esquerra.cat/lescorts/el-nostre-equip D'acord amb l'ordre del dia també s'ha presentat l'informe econòmic de l'exercici anterior i el pressupost de 2020. El Congrés a finalitzat amb el lliurament a l'Enric Feixes d'una placa commemorativa amb motiu del seu 90 aniversari, un dels militants de més edat del nostre districte i que milita a ERC des de l'any 1992, i destacat col·laborador en diverses institucions catalanes, qui ha agraït l'homenatge dirigint unes paraules a les persones que hem assistit.