Les Corts - Casal Josep Sunyol

Totes les notícies

Crònica del Ple del districte de Les Corts (6 de maig de 2020)

El passat dia 6 de maig a les 17.30 hores va tenir lloc el primer ple telemàtic del districte de Les Corts, totalment marcat per la crisi del COVID-19 que estem vivint en les últimes setmanes i que està marcant l'agenda política de la ciutat i el districte. El desenvolupament del ple va ser ordinari i els grups vàrem poder presentar iniciatives. El grup d'ERC Les Corts va creure convenient, donada la situació, presentar iniciatives sobre comerç, temes socials i  de mobilitat. Pel que fa al primer punt de l'ordre del dia, l'Informe del Regidor, va estar molt centrat en agraïments generals i a la gestió que han fet des de districte de la crisi generada per la pandèmia. El nostre grup, en la resposta, també es va voler afegir als agraïments i al condol a les famílies de les persones traspassades, i va voler remarcar els punts següents: - La importància de treballar conjuntament amb veïnes, entitats, associacions, xarxes veïnals, per seguir fent barri. - La importància del comerç de proximitat per al districte i que ara més que mai és importantíssima la seva protecció i integració al districte i als seus barris. - La prioritat avui dia han de ser les persones, i per posar al centre de tot a les persones, cal construir una nova realitat, per tal d'apoderar a la ciutadania i donar-li les eines que fan falta per superar la crisi social, sanitària i econòmica. - La prioritat han de ser les persones, però no podem oblidar que el districte té grans assumptes que s'han d'entomar i seguir treballant, com la Colònia Castells o Danubi. Assumptes que tenen afectació directa sobre moltes veïnes del districte i que per tant no es poden quedar aturats. - La importància que l'espai públic ha de tenir, si volem posar les persones al centre de tot, cal retornar l'espai públic a les persones, i per fer-ho, necessàriament hem de treure espai al vehicle privat, pensar en una mobilitat més sostenible i donar el protagonisme principal al vianant.

Sant Jordi al Casal Josep Sunyol

Enguany en la diada de Sant Jordi no tindrem paradetes a les nostres ciutats i pobles, i trovarem a faltar comprar roses grogues com a símbol de suport als nostres presos polítics i exiliats. Tampoc podrem anar a veure als nostres escriptors i escriptores perquè ens signin el seu llibre que portarem a casa amb la il·lusió de veure com ens sorprendrà aquesta vegada. El nostre Casal no renúncia a celebrar la nostra diada des del confinament donant suport a iniciatives con SantJordiDesDeCasa, converses sobre llibres republicans en directe a Instagram. Comprarem llibres a la Parada online de Sant Jordi de la Plataforma 1 - Octubre les Corts a través de la web que destinarà tots els beneficis recollits en aquesta campanya a aquelles entitats que estan ajudant les veïnes del barri que més ho necessiten i també farem costat a les llibreries de proximitat amb la iniciativa d'Òmnium Cultural, Llibreries Obertes. Des del confinament us volem desitjar una bona diada de Sant Jordi i us deixem un vídeo amb uns paràgrafs del poema Ara Mateix d'en Martí Pol.  

Assemblea virtual al Casal Josep Sunyol

El nostre equip, gràcies a les tecnologies, continua la seva activitat ordinària, i avui la militància hem dut a terme la primera Assemblea telemàtica. En la sessió d'avui hem comptat amb l'assistència d'en José Rodríguez, diputat del Parlament de Catalunya i d'en Jordi Castellana, regidor de l'Ajuntament de Barcelona que han valorat la situació social, sanitària i econòmica per la crisi actual que està provocant el SARS-CoV-2, així com les línies de treball que s'estan duent a terme des d'ERC. Tant els ponents que ens han acompanyat com tots els assistents a l'Assemblea ha posat de rellevància del gran esforç que estan realitzant les persones que treballen en els sectors sanitari, social, recerca i una llarga llista de col·lectius que en porten molts dies treballant pel pal·liar els riscos que en aquests moments està exposada tota la ciutadania. El casal Josep Sunyol treballem també, en activitats de formació on line i en xerrades sobre temàtiques i sectorials que ens preocupen en aquest moment, les quals seran informades a través de les nostres xarxes social  perquè pugueu assistir-hi virtualment.  

Crònica del Ple del districte de les Corts (10 de març de 2020)

El passat 10 de març a les 18 hores va tenir lloc el tercer ple del districte de les Corts en el que van tractar-se els temes que en aquests moments tenen més rellevància al districte: Canvi de nomenclatura de l’Av. de Carles III per Ronda de les Corts, associacions cannàbiques, Residència Benavent. Pel que fa al desenvolupament del ple, govern va presentar dues mesures una d’inclusió i un altre d’emergència climàtica. Aquestes mesures creiem que són necessàries però poc concretes en les seves propostes, i que necessiten estar més treballades perquè siguin realment efectives i aconseguir els propòsits marcats. L'informe del regidor del districte va anar molt centrat a fer un balanç del seu mandat en aquest primers mesos, destacant sobretot la participació del veïnat en les sessions de PAD, els pressupostos participatius i les fites aconseguides. Va parlar sobre els processos participatius, l’Espai Barça, Can Capellanets, el nou Institut Escola Plaça Comas, la Colònia Castells… El nostre grup també va voler fer balanç sobre aquests primers mesos, fent una resposta sobre els temes més importants pel barri i del qual els punts més destacats són els següents:   Pressupostos participatius/PAD: No pot ser que consells de barri i sectorials, siguin només de PAD i pressupostos, principalment perquè l’activitat del districte és molt diversa i es necessiten espais de diàleg per expressar opinió. A més aquests processos no poden servir per amagar incompliments i promeses històriques amb el barri, moltes de les propostes són incompliments de propostes anteriors, llargament reivindicades pel veïnat, i si ja s’han reivindicat i govern ho sap, no haurien de tornar a passar per cap procés participatiu, l’ajuntament hauria d’executar-les.   Colònia Castells: Ens congratulem d’aquests 22,5 milions euros. Però important recordar l’històric i buscar solucions per les persones reallotjades provisionalment, i començar la construcció de promoció d’habitatge públic en els solars buits.

Mercè Garrigosa, Elisabet Bercial, Mireia Mata i Fe Escat

Debat Intergeneracional de la Dona a la Universitat i a la Cultura

El dimarts 3 de març va tenir lloc la taula de Debat intergeneracional de la dona a la universitat i a la cultura a la Biblioteca Montserrat Abelló. La taula va estar moderada per la consellera portaveu adjunta d’ERC al Districte de Les Corts, Mercè Garrigosa i Ferrando i van intervenir la directora general d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata i Solsona, Fe Escat i Torres, membre de Dones de Can Deu i de la Taula de Dones de Les Corts, així com la consellera portaveu adjunta al Districte de les Les Corts, Elisabet Bercial i Fernàndez. El debat va estar centrat des de les perspectives de diferents generacions en l’evolució de les igualtats de gènere i les ponents van destacar que tot i que s’ha avançat encara tenim molt camí per recorre cap a l’igualtat i els drets i van coincidir en que només podem avançar a través de l’educació i amb el compromís dels dos gèneres. A través de les preguntes que és van formular des de la taula, com si són presents als llibres de text els avanços que han aconseguit les dones o la igualtat de salari, entre d’altres, es van reafirmar en que la societat i l’educació no està encara en línia per arribar a la igualtat. Mireia Mata va destacar que les dones són les que trenquen les barreres socials i Fe Escat va subratllar que no necessitem carreres universitàries, que la formació per les dones ha de ser una finestra. Elisabet Bercial des de la perspectiva més actual va emfatitzar en la desigualtat a les aules, en la societat i el camí que encara ens queda per recórrer.  

Pressupost i fiscalitat municipal

Ahir a la nostra seu del Casal, el regidor Jordi Castellana ens va parlar sobre el pressupost i les finances  municipals. Va destacar que ERC té el compromís d’impulsar Barcelona, i la gran tasca que s’ha fet per arribar per primera vegada a superar els 3.000 milions d’euros. Concretament dels 3.070 milions, 405 són d’inversió, el que representa un 25,7% més que els pressupostos actuals. Les prioritats principal on es destinarà aquest pressupost són l’emergència climàtica, les polítiques d’habitatge i l’atenció social. Si voleu coneixer el pressupost amb detall aquí   

Renovem la junta directiva de la secció local

El passat 17 de febrer, durant la reunió de la Junta Executiva es va procedir a l’adequació de l’actual junta directiva. La renovació s’han fet d’acord amb els canvis esdevinguts en la Ponència estatuària del 28è Congrés Nacional amb referència al seu article 37 on són incorporades noves secretaries com la de Ciutadania i la d’Acció Política i Sectorial. La composició de la nova executiva compleix amb la paritat que des d’ERC es vol traslladar, no tan sols a les seves llistes electorals, sinó també als seus òrgans directius nacionals, regionals i comarcals. Amb aquests canvis la Secretaria d’Actes passa a ser la Secretaria de la Ciutadania, l’Adjuntia a la Secretaria d’Organització és la  nova Secretaria d’Acció Política i Sectorial. També la Secretaria d’Imatge i Comunicació suma una Adjuntia per tal reforçar l’equip que ha de fer front als nous reptes electorals i comunicatius de la nostra secció local.  

Ernest Maragall i Roger Torrent es reuneixen amb entitats de Les Corts

El candidat a l'Alcaldia de Barcelona per ERC, Ernest Maragall, el President del Parlament, Roger Torrent, la Diputada al Parlament de Catalunya, Eva Baró, la Regidora a l’Ajuntament de Barcelona Gemma Sendra i el Conseller de Districte d’ERC a Les Corts, Jordi Castellana, visiten Les Corts i es reuneixen amb entitats del barri. El passat 8 de gener, Maragall i Torrent, acompanyats de Baró, Sendra i Castellana van visitar el barri de Les Corts i es van reunir amb entitats i col·lectius del barri per tal de recollir propostes, demandes i suggeriments de millora al Districte. La visita va incloure una reunió amb la Junta de l’AFA de l’Escola Ítaca, una visita al Pavelló de l’Illa i una trobada amb la Junta del Club Joventut Les Corts, una visita a La Trufa, establiment històric al barri de Les Corts, una trobada amb un col·lectiu de veïns i veïnes del carrer Numància i Travessera de Les Corts i una reunió amb membres del Grup Mou-te, entitat de dones amb més de 20 anys de presència i activitat al barri. Durant tota la tarda Maragall i Torrent van poder ser coneixedors de problemàtiques del barri i de propostes també de ciutat i fins i tot nacional. Es van poder tractar qüestions tan diverses com la importància del foment de l’esport base com a eina de cohesió social i de salut, reivindicacions històriques de l’Escola Ítaca, la necessitat que el Districte sigui un agent actiu a l’hora de facilitar la interrelació entre els diversos agents i entitats del Districte, les opcions d’equipament que es podran ubicar a Can Rosés un cop estigui en funcionament la nova escola al carrer Anglesola, la instal·lació d’un semàfor al carrer Numància entre Travessera de Les Corts i Marquès de Sentmenat per millorar la seguretat dels i les vianants o qüestions relacionades amb el foment de la cultura i polítiques de dones.  

Aprovada la proposta d'ERC de mantenir el recorregut actual de l'H10 i el 54

Arrel de la proposta del Govern Municipal de canviar el recorregut de l'H10 per finalitzar-lo a la Plaça de Sants i canviar el recorregut del 54 que deixaria el barri de Sant Ramon sense aquest servei, ERC Les Corts va presentar una proposta en el darrer Consell Plenari de Districte perquè es mantinguin els recorreguts actuals. La iniciativa es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups i l'abstenció de Barcelona en Comú. La implantació de la nova xarxa ortogonal ha de ser una oportunitat per millorar el transport públic en superfície de la nostra ciutat amb l'objectiu de garantir una millor racionalitat a la xarxa i poder millorar les freqüències de pas dels autobusos. La implantació de la darrera fase, però, no compleix amb aquests objectius. Per una banda, la proposta inclou l'eliminació del recorregut de l'H10 per l'Avinguda de Madrid. Més de 30.000 persones que viuen als voltants de l'Avinguda de Madrid entre Plaça del Centre i la cruïlla amb el Carrer de Sants es veurien afectades per aquesta mesura. El 54 hauria d'assumir tota la demanda d'aquests entorns. Per altra banda, els canvis proposats en la línia 54 deixarien sense servei d'autobús al barri de Sant Ramon. Aquesta línia uneix el barri de Sant Ramon amb l'Hospital del Sagrat Cor, l'Hospital Clínic o l'estació d'autobusos de l'Estació del Nord. Per tot això, ERC Les Corts vam presentar en el darrer Plenari de Districte una proposta per mantenir els recorreguts actuals de les dues línies. Val a dir que una desena de persones van demanar intervenir in situ en el Plenari mostrant el seu desacord amb els canvis que proposa el Govern Municipal. Les entitats veïnals de la zona van anunciar que estaven recollint signatures i estaven organitzant mobilitzacions si s'implanten definitivament els canvis a les línies H10 i 54. L'aprovació de la proposta d'ERC amb el suport de tots els grups municipals excepte l'abstenció de Barcelona en Comú obliga al Govern Municipal a presentar una nova proposta d'implentació de la darrera fase de la xarxa ortogonal a Les Corts que mantingui els recorreguts actuals de l'H10 i el 54.