Les Corts - Casal Josep Sunyol

Totes les notícies

Carme Claramunt

Aprovada la proposta d’ERC per posar el nom de Carme Claramunt a l’actual espai de la plaça de Maria Cristina

Les Corts homenatjarà Carme Claramunt assignant-li el nom de l’actual plaça de la Reina Maria Cristina. Claramunt va estar internada a la Presó de Dones de Les Corts des del seu judici el 27 de març de 1939 fins el dia del seu afusellament al Camp de la Bóta, el dia 18 d’abril de 1939.   El passat Consell Plenari del Districte de Les Corts del passat 3 de juliol va aprovar amb tots els vots a favor excepte PP i Cs elevar a la Comissió de la Ponència del Nomenclàtor de Barcelona la proposta d’ERC de canviar el nom de l’actual plaça de la Reina Maria Cristina pel de Carme Claramunt. Segons el portaveu d’ERC a Les Corts, Jordi Castellana, “és de justícia posar en valor la figura de Carme Claramunt, republicana afusellada pel franquisme amb denúncies polítiques de la Falange i d’una veïna que va aprofitar la situació per revenjar-se. Tot i això, amb aquesta iniciativa, volem homenatjar totes les dones represaliades pel franquisme a la Presó de Dones de Les Corts i a totes les iniciatives de veïnes, familiars i preses polítiques que han aconseguit mantenir la memòria d’un espai de record nefast pel nostre barri i la nostra ciutat. És per això que cal que el nom de Carme Claramunt llueixi en un espai emblemàtic com ho és l’actual plaça de la Reina Maria Cristina”. El canvi de nom, però, no serà automàtic ja que ha de passar els tràmits corresponents a la Comissió de la Ponència del Nomenclàtor, formada per representants de l’Ajuntament i experts en la matèria. Un pacte per l’espai públic, el calendari de les obres de la Plaça de Les Corts i el seguiment de les gestions amb els usuaris de l’Espai per a Gossos de Bacardí, també a debat a proposta d’ERC ERC va proposar un acord liderat per l’Ajuntament del Districte per l’ús de l’espai públic amb l’objectiu de garantir i fomentar-ne l’ús per part d’entitats i col·lectius del Districte. Finalment, el calendari de les obres d’arranjament de la plaça de Les Corts, actualment aturat i l’evolució del treball amb els usuaris de l’Espai per a Gossos de Bacardí, també van ser objecte de debat en el Consell Plenari.

Plenari de Districte: pulmó verd urbà i millora de l'Espai per a Gossos a proposta d'ERC

Els republicans van presentar una iniciativa per tal de crear un pulmó verd al Districte aprofitant els 32.000m2 de verd urbà que es generaran a l'entorn del Camp Nou i van requerir al Govern del Districte perquè s'estableixi un diàleg amb els usuaris i usuàries de l'Espai per a Gossos dels Jardins de Bacardí per atendre a les seves demandes. Les dues iniciatives van ser aprovades. Pulmó Verd a Les Corts La situació permanent d'elevada contaminació a la ciutat de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana causa, segons els estudis, més de 3500 morts anuals a la nostra ciutat. Per això, des d'Esquerra Republicana, es va plantejar en el darrer Consell Plenari del Districte una mesura que ha de ser un pas més per fer de Barcelona una ciutat humana, respirable i caminable. A l'entorn del Camp Nou es generaran 32.000m2 de verd urbà, que sumats al Recinte de la Maternitat, als Jardins de Bacardí, al Parc de Can Rigalt i l'adeqüació pendent que hi ha a la part de l'Hospitalet, els Jardins de Pedralbes, el Parc de Cervantes i arribant a Collserola, poden actuar de pulmó verd al nostre barri. Una de les exigències de la proposició que va ser aprovada per unanimitat és que tot aquest projecte ha de ser consensuat amb entitats i representants veïnals. Millora de l'Espai per a Gossos de Bacardí Un dels projectes que s'ha impulsat darrerament al Districte és la creació del nou Espai per a Gossos dels Jardins de Bacardí. Aquest espai, però, ha nascut amb mancances denunciades pels usuaris i usuàries tant de seguretat, com d'accessilitat com de confort tant per a gossos com a per a persones. La ubicació d'obstacles al centre de l'espai que han provocat accidents i lesions a gossos, la poca adeqüació de la sorra que ha provocat danys a la part inferior de les potes d'alguns gossos o el perill de relliscar a l'accés de Travessera, són alguns comentaris que ens han fet arribar usuaris de l'Espai per a Gossos. El compromís adquirit pel Govern del Districte a inciativa d'Esquerrra Republicana és la convocatòria d'una reunió amb usuaris abans d'un mes i debatre i resoldre les millores necessàries.

Vine el 7 de maig als Jardins de Bacardí i fes-nos arribar les teves propostes per millorar l'Espai per a Gossos!

Ja fa alguns mesos de l'entrada en funcionament de la nova Àrea d'esbarjo per a gossos ubicat als Jardins de Bacardí. Des d'ERC Les Corts valorem positivament la seva construcció, però usuaris de l'Espai ens han fet arribar les seves idees per tal de millorar-lo. Esquerra Republicana creiem que és necessari que aquest nou espai gaudeixi de totes les característiques necessàries d'accessibilitat, de seguretat i de comfort tant per als gossos com per a les persones perquè pugui ser un exemple a l'hora d'encarar les millores que necessiten, al nostre entendre, la resta d'espais similars que hi ha al Districte alguns dels quals necessiten urgentment de reformes.  Per tal de poder fer una proposta el màxim d'oberta possible, el proper 7 de maig a la tarda estarem amb una parada als Jardins de Bacardí per tal de poder recollir idees i observacions per enriquir la proposta que farem arribar al Govern del Districte el dia 8 al Consell Plenari de Les Corts. Us hi esperem!

Volem una nova proposta d'implementació de la fase V de la xarxa ortogonal a Les Corts

Durant els propers mesos, el Govern de Barcelona en Comú i el PSC, vol començar la implementació de la fase V de la xarxa ortogonal. L'actual proposta del Govern implicarà la circulació de la nova línia V5 pel carrer Joan Güell per sota de Travessera de Les Corts saturant, encara més, el principal carrer comercial del Districte. Des d'Esquerra Republicana defensem que es faci una altra proposta de traçat de la línia V5 per tal d'evitar el col·lapse total del carrer Joan Güell. Per altra banda, aquesta proposta deixarà sense servei en sentit Besòs a Travessera de Les Corts ja que es preveu que Travessera serà un carrer unidireccional en sentit Llobregat. Això implicarà que no hi haurà cap autobús entre la Diagonal i Avda. Madrid en sentit Besòs, és a dir, cap al centre de la ciutat. Des d'Esquerra Republicana de Les Corts volem que la xarxa ortogonal representi una millora en la mobilitat en transport públic per als veïns i veïnes de Les Corts i, en conseqüència, demanarem al Govern una nova proposta d'implementació de la xarxa ortogonal que apropi el transport públic als veïns i veïnes i no l'allunyi, tal i com es fa amb l'actual proposta.  

ERC Les Corts demanem un espai provisional des que tanqui Can Rosés fins que obri la nova biblioteca de Districte

L'actual biblioteca de Can Rosés serà la seu de la nova Escola Anglesola que ha de ser el centre educatiu substitut de l'Escola Ausiàs March, segons han informat el Consorci d'Educació de Barcelona i el Govern del Districte. Si no hi ha cap canvi, això suposarà que ens quedarem sense biblioteques públiques al barri de Les Corts des del mes de maig fins al mes de novembre, que és quan hi ha prevista l'obertura de la nova biblioteca de Districte si no és que hi ha cap contratemps o imprevist. A banda dels problemes d'espai de pati que això pot ocasionar i que pot agreujar la manca d'espai de l'Escola Ítaca, cal tenir en compte que el mes de juny és mes de selectivitat per als i les alumnes que volen accedir a la universitat i que l'única biblioteca pública del Districte durant tots aquests mesos serà la Biblioteca Miquel Llongueras, tocant a l'Hospitalet de Llobregat. Per tant, al proper ple de Districte, des d'Esquerra Republicana de Les Corts demanarem que s'habiliti un espai provisional de biblioteca i no perdre aquest servei per una manca de previsió del Govern de Barcelona en Comú i el PSC.  

Volem que les AMPA participin en el disseny del mapa escolar de Les Corts #notancarAusiàsMarch

Des d'Esquerra Republicana de Les Corts no entenem ni compartim la decisió de tancar l'Escola Ausiàs March, que té 125 anys d'història, sense consultar amb les AMPA del Districte ni amb els grups polítics de l'oposició. De fet, creiem que és inadmissible que els pares i mares de l'Escola Ausiàs March tinguin coneixement del tancament progressiu de la seva escola de passada l'Audiència Pública de l'1 de febrer parlant dels problemes de l'Escola Ítaca, que ja al curs 2017-2018 no s'ofertarà P3 a l'Escola Ausiàs March. Per tot això, al Plenari del Districte del proper 2 de març, demanarem que es convoqui un Consell Escolar del Districte per fer partícips a les AMPA del disseny del mapa escolar en un termini de quinze dies. Volem que les AMPA puguin decidir on s'ubiquen les places d'educació pública a Les Corts conjuntament amb el Consorci d'Educació i deixar d'obviar-les com a agent bàsic de la Comunitat Educativa del Districte de Les Corts.  

ESCRIT D'ESQUERRA REPUBLICANA – LES CORTS DE RECTIFICACIÓ DEL COMUNICAT SOBRE L’OCUPACIÓ DE LA BENAVENTURADA

En relació al comunicat d’Esquerra Republicana - Les Corts sobre l’ocupació de la Benaventurada publicat el proppassat 2 de novembre de 2016 a aquesta pàgina web, i a petició de la Plataforma Pro-Habitatges Turístics (Associació Pro-viviendas turísticas), Esquerra Republicana - Les Corts procedeix a rectificar la informació difosa en relació amb aquesta entitat, en tant que aquesta associació ni cap dels seus membres en la seva representació en cap cas van realitzar conductes o accions tendents a l’enfrontament dels veïns. El proppassat 15 d'octubre un grup de joves, la majoria del barri i vinculats de diversa manera al seu teixit associatiu, van ocupar l'edifici situat al carrer Benavent número 25. Aquest edifici de planta baixa i dos pisos duia 8 anys buit i sense ús. Arrel del debat que aquest fet va generar al barri, tan a nivell de veïns i veïnes com a nivell d'associacions, Esquerra Republicana hem defensat des del primer moment la necessitat d'establir un diàleg entre tots els actors implicats i ens oferim a tothom a fer possible aquest diàleg per garantir la convivència al Districte. Per altra banda, som plenament conscients del neguit que ha generat entre els veïns i veïnes aquesta situació degut a antecedents de situacions similars que hi ha hagut a la ciutat. Tot i això, des d'Esquerra Republicana, apel·lem a la calma i al diàleg com a forma per tal de resoldre els conflictes que es generen a la ciutat. En aquest sentit, volem denunciar l'actitud de membres destacats del partit Ciutadans que enlloc d'intentar generar espais de diàleg, han aprofitat la situació per intentar treure rèdit polític enfrontant veïns entre sí. Des d'Esquerra Republicana sempre hem defensat els drets bàsics de la ciutadania com és el dret a l'habitatge. És per això que el Govern de la Generalitat de Catalunya va impulsar la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.

COMUNICAT D'ESQUERRA REPUBLICANA – LES CORTS SOBRE L’OCUPACIÓ DE LA BENAVENTURADA

El proppassat 15 d'octubre un grup de joves, la majoria del barri i vinculats de diversa manera al seu teixit associatiu, van ocupar l'edifici situat al carrer Benavent número 25. Aquest edifici de planta baixa i dos pisos duia 8 anys buit i sense ús. Arrel del debat que aquest fet va generar al barri, tan a nivell de veïns i veïnes com a nivell d'associacions, Esquerra Republicana hem defensat des del primer moment la necessitat d'establir un diàleg entre tots els actors implicats i ens oferim a tothom a fer possible aquest diàleg per garantir la convivència al Districte. Per altra banda, som plenament conscients del neguit que ha generat entre els veïns i veïnes aquesta situació degut a antecedents de situacions similars que hi ha hagut a la ciutat. Tot i això, des d'Esquerra Republicana, apel·lem a la calma i al diàleg com a forma per tal de resoldre els conflictes que es generen a la ciutat. En aquest sentit, volem denunciar l'actitud membres destacats del partit Ciutadans i de la Plataforma Pro Viviendas Turísticas que enlloc d'intentar generar espais de diàleg, han aprofitat la situació per intentar treure rèdit polític enfrontant veïns entre sí. Des d'Esquerra Republicana sempre hem defensat els drets bàsics de la ciutadania com és el dret a l'habitatge. És per això que el Govern de la Generalitat de Catalunya va impulsar la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Entre moltes altres matèries, aquesta llei regulava la mobilització per a lloguer social d'habitatges buits a mans de grans tenidors. Aquesta llei, com és ben sabut, està suspesa a causa del recurs interposat pel Govern del Partit Popular al Tribunal Constitucional, que com sempre, ha actuat com a poder de l'Estat al servei de les elits enlloc de complir la seva funció de tribunal independent al servei de les persones. Per tot això, denunciem la hipocresia que han mostrat alguns grups polítics al respecte, que mentre exigeixen la defensa la llei amb fermesa i reclamen actuacions immediates, impugnen una llei aprovada pel Parlament de Catalunya que, precisament, és una bona eina per tal d'evitar situacions com la produïda donant resposta a les causes que l’originen.

Un nou país per a tothom

Aquest dimecres s'ha celebrat l'acte central d'ERC-Les Corts per les eleccions del proper 25 de novembre. El Casal Josep Sunyol ha comptat amb la presència d'Oriol Amorós, candidat d'ERC per la ciutat de Barcelona, Jordi Portabella regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Patrícia Gomà, presidenta d'ERC Barcelona i Francesc Llamas candidat i president d'ERC les Corts. Sota el títol "Un nou país per a tothom". Abans de la xerrada, Amorós acompanyat de diversos voluntaris han anat a parlar amb el comerç del barri per escoltar les seves inquietuds.   Un cop al casal, primer de tot, en Francesc ha fet una visió global del nou país que volem des d'ERC, en un moment en què les retallades socials del govern de CIU han augmentat les diferències entre les classes benestants i, l'existent fins ara, classe mitjana. Unes diferències que no han fet més que augmentar i que ens aboquen a anys passats on només aquells que més tenien eren els escollits a poder viure en condicions dignes.   Posteriorment ha intervingut Oriol Amorós, qui ha fet un repàs global de les principals propostes que ERC té pensat aplicar més enllà del 25N, fent especial èmfasi a temes d'ocupació i educació. Ha remarcat la necessitat de donar suport a la petita i mitjana empresa, avui dia ofegada per la manca de suport per part dels bancs. La gran quantitat d'obstacles que troben els petits emprenedors del nostre país a l'hora d'intentar impulsar de nou l'economia. I finalment, el risc de perdre la universalitat de l'educació per culpa d'unes taxes universitàries excessives i una mancança de beques que prohibeix als fills de famílies amb rentes baixes accedir a una educació de qualitat.   Finalment, hi ha hagut un torn obert de paraula on els diferents assistents han pogut dir la seva i on en Jordi Portabella i la Patrícia Gomà han donat el seu punt de vista del que hauria de significar Barcelona com a capital d'un futur Estat Català.