L'Hospitalet de Llobregat

Totes les notícies


El Govern republicà aposta per l'educació a l'Hospitalet impulsant tots els projectes pendents

Inversió històrica del departament d'Educació per posar en marxa tots els equipaments educatius pendents a la ciutat, amb la construcció de nous instituts escola i les adequacions dels centres del Pla d'Urgència. Només resten pendents aquells que depenen de tràmits i disponibilitat de solars per part de l'Ajuntament Esquerra Republicana continua treballant per garantir un sistema educatiu de qualitat a l'Hospitalet i donar resposta a les necessitats d'escolarització. Tot i els avenços produïts en els darrers anys, l'arribada d'Esquerra Republicana a la presidència del Govern ha permès accelerar l'aposta per revertir retallades i desencallar alguns projectes. En el cas de l'Hospitalet, això ha suposat que des del departament d'Educació s'hi destini una inversió històrica, que permetrà millorar la xarxa d'equipaments, amb la construcció de nous centres i l'adequació d'aquells pendents de millores. Una aposta, però, que podria haver estat major si no hagués existit una gestió ineficient per part del govern municipal. El candidat republicà a l'alcaldia, Jaume Graells, considera que “aquesta inversió per part de la Generalitat suposa un canvi substancial i demostra el compromís d'Esquerra Republicana amb l'educació a la ciutat” i ha afegit que “és una bona notícia que a l'Hospitalet s'hagin desbloquejat temes històrics i la majoria de projectes estiguin ja en marxa”. En aquest sentit, Graells ha detallat la construcció dels instituts escola Pere Lliscart o Puig i Gairalt, aquest ja en fase de redacció del projecte, o les inversions ja compromeses i plans directors en els centres del Pla d'Urgència, i obres d'adequació i millora de prop de 5 MEUR en altres centres de la ciutat. Jaume Graells, però, també ha lamentat l'actuació de l'Ajuntament, que ha impedit haver pogut anar més enllà. En aquest sentit, el candidat republicà ha manifestat que “la paràlisi administrativa d'aquest govern municipal ha provocat retards incomprensibles en l'execució d'alguns projectes que ja estaven acordats”.

Esquerra Republicana presenta noves al·legacions per aturar la cessió de la fàbrica Godó i Trias

La formació republicana va presentar al mes de novembre un paquet d'al·legacions a la declaració d'oportunitat per cedir durant 50 anys l'antiga fàbrica Godó i Trias a un fons inversor. Ara denuncia que s'ha manipulat l'informe i presenta un nou recurs per aturar el procediment de cessió   Esquerra Republicana vol aturar la cessió de l'antiga fàbrica Godó i Trias, i ha presentat avui un nou recurs contra la declaració d'oportunitat amb la que l'Ajuntament de l'Hospitalet pretén entregar aquest edifici patrimonial a una empresa privada. El govern del PSC està determinat a regalar l'equipament, de titularitat municipal, durant els propers 50 anys a un fons d'inversió sense cap experiència en gestió cultural i únicament conegut pel projecte fallit de l'Hermitage a Barcelona.   El grup municipal d'Esquerra Republicana ja va presentar un paquet d'al·legacions al mes de novembre, assenyalant les mancances que presentava el projecte de l'empresa sol·licitant, i el marcat caràcter especulatiu i amb ànim de lucre que no beneficiava ni a la ciutat ni al conjunt de la ciutadania. Aquestes al·legacions han estat rebutjades pel govern municipal, però la formació republicana denuncia que s'ha fet en base a un informe manipulat. Per això, ara han presentat un nou recurs contra aquesta decisió, assenyalant la parcialitat i inconsistència de l'informe, i reiterant l'arbitrarietat de cedir equipaments municipals a projectes especulatius.   Esquerra Republicana lamenta la deixadesa i desinterès del govern de Núria Marín envers el patrimoni de la ciutat, que prefereix regalar a empreses que impulsar la seva conservació i obertura a la ciutadania com a equipaments de ciutat. Una pràctica que no només afecta a la fàbrica Godó i Trias, sinó que també s'ha produït en altres edificis patrimonials de titularitat municipal com la fàbrica Albert Germans, que la formació republicana ja va intentar recuperar amb una moció al mes d'octubre. Des d'Esquerra Republicana continuaran treballant per aturar aquests processos i que la ciutadania de l'Hospitalet no continuï perdent el seu patrimoni històric i arquitectònic.

Esquerra Republicana considera insuficients les mesures de l'Ajuntament i reclama refugis climàtics per fer front al fred

La formació republicana lamenta la manca de previsió del govern del PSC davant situacions climàtiques extremes, i proposa l'obertura de refugis a l'Hospitalet per donar resposta a aquests episodis Esquerra Republicana ha reclamat la posada en marxa a l'Hospitalet d'un pla d'obertura de refugis climàtics. Davant la previsió de descens de les temperatures, en un hivern amb un fort increment del preu de la llum, i amb moltes famílies de la ciutat que no poden posar en marxa la calefacció, des de l'organització republicana creuen que el govern municipal hauria d'haver fet previsió i preparar l'obertura i habilitació d'aquests refugis climàtics, i activitats en interior, per poder proporcionar espais amb temperatures adequades a tota la ciutadania, i en especial col·lectius vulnerables com infants i gent gran. L'alcaldable republicà Jaume Graells ha assenyalat que “necessitem adaptar l'Hospitalet al canvi climàtic, on cada cop seran més habituals situacions de temperatures extremes, per poder donar resposta a les necessitats de la ciutadania”, especialment en un hivern com aquest, ha dit, “on centenars de famílies i persones soles a la nostra ciutat no poden pagar la calefacció”. En aquest sentit, Graells ha lamentat que “aquest és un clar exemple més de la deixadesa de l’equip de govern del PSC, que no prioritza el benestar dels veïns i veïnes de l’Hospitalet”. Per això des d'Esquerra Republicana urgeixen a disposar d'una xarxa de refugis climàtics efectiva i funcional, tant per a l’hivern com per a l’estiu, amb punts d’atenció a les persones més vulnerables a tota la ciutat. Esquerra Republicana ja van reclamar aquest estiu, amb una campanya davant les onades de calor, l'adopció de mesures i la millora de la xarxa de refugis climàtics per fer front a la calor, considerant que l'existent per part de l'Ajuntament era molt reduïda i poc pensada en les necessitats reals de la ciutadania.

Esquerra Republicana denuncia els impediments per exercir el vot als veïns i veïnes de l'Hospitalet d'origen estranger

La formació republicana assenyala que un mínim de 36.000 veïns d'origen estranger no podran votar a les municipals a l'Hospitalet. També denuncien els impediments per empadronar-se a la ciutat, i reclamaran al Ple la garantia del dret a vot a tota la ciutadania i el suport a la iniciativa legislativa per la regularització Esquerra Republicana ha denunciat els impediments que enfronten les persones d'origen estranger per exercir plenament el dret a vot, com a ciutadans i ciutadanes de l'Hospitalet. Tot i que el total de residents a la ciutat amb nacionalitat estrangera són 58.685, només 22.433 formen part de països amb acord de reciprocitat o membres de la UE i que, per tant, podien sol·licitar el dret a vot per a les municipals fins el passat 15 de gener. L'alcaldable republicà Jaume Graells ha lamentat que “l'Ajuntament no ha afavorit la participació ni ha informat degudament la ciutadania, i ha posat impediments per a la inscripció d'aquestes persones mantenint el requisit de les cites prèvies coincidint, a més, amb les festes de nadal”. Graells ha explicat també que a l'Hospitalet “hi ha més de 36.000 persones que no han tingut aquest dret per manca de conveni amb els països d'origen”, i ha afegit que “a més, aquestes són només les dades oficials, però la realitat és que hi ha moltíssimes persones a la ciutat que no estan empadronades per les dificultats que hi posa el govern de Núria Marín”. En aquest sentit, Jaume Graells ha defensat el dret a vot com una eina de participació i reconeixement social, ja que “el dret a vot és bàsic perquè les persones d'origen estranger puguin fer-se visibles com a part de la ciutadania i identificar-se amb el projecte de societat col·lectiu, acabant amb l'exclusió institucional”. Per Graells, “estem davant d'un dèficit democràtic, i hem de treballar per garantir els drets de tota la ciutadania, fomentant la seva participació política i social, perquè casa seva també és l'Hospitalet”.

Esquerra Republicana torna a denunciar davant la Síndica els incompliments del govern de Núria Marín amb el català

Aquesta denúncia se suma a la presentada el mes de desembre, després de mesos demanant el compliment del reglament d'ús del català a l'Ajuntament, amb una recopilació de nous incompliments per part del govern municipal durant les festes El passat 15 de desembre Esquerra Republicana va presentar una instància per vulneració de drets lingüístics davant la Síndica de Greuges, després de mesos denunciant la discriminació del govern de Núria Marín al català i reclamant el compliment del reglament d'ús del català a l'Hospitalet. Ara, un cop passat el període de festes, la formació republicana ha ampliat aquesta denúncia amb tot un recull d'incompliments durant aquests dies, d'especial gravetat en tractar-se molts d'ells d'activitats dirigides a un públic infantil. Entre aquests fets, Esquerra Republicana ha traslladat a la Síndica la felicitació de les festes per part de l'alcaldessa Núria Marín, amb un vídeo institucional penjat a les xarxes socials exclusivament en castellà. També han estat realitzades en aquesta llengua la majoria de publicacions de l'alcaldessa relacionades amb la cavalcada de Reis a l'Hospitalet, amb informació institucional i dirigida als infants de la ciutat. Altres activitats dirigides a públic infantil organitzades per part de l'Ajuntament en aquestes dates nadalenques també han discriminat el català, com han traslladat moltes de les famílies assistents denunciant que es desenvolupaven en castellà, arraconant el català. Per exemple, el Circ d'Hivern o la cavalcada del Pare Noel celebrada als districtes IV i V, aquesta darrera a més amb intervenció de la regidora dels districtes, Lola Ramos, que fa servir únicament i exclusivament el castellà en les seves intervencions, comunicacions sobre actes institucionals i informacions oficials, incomplint la normativa. Des d'Esquerra Republicana lamenten aquesta discriminació i vulneració sistemàtica dels drets lingüístics per part del PSC a l'Hospitalet, que venen denunciant des de fa mesos a través de diferents preguntes i precs presentats al Ple municipal sense que el govern hagi volgut canviar d'actitud.

Esquerra Republicana lamenta el maltractament del govern de Núria Marín a la Cultura en els pressupostos de 2023

L'alcaldable republicà denuncia els grans anuncis per part del govern municipal en l'àmbit del Districte Cultural o d'inversors com els del fallit Hermitage de Barcelona, mentre ofeguen i arraconen la cultura de la ciutat, les entitats de cultura popular o els centres culturals Esquerra Republicana ha denunciat la important retallada en ajuts a entitats i projectes culturals de l'Hospitalet en el projecte de pressupostos que impulsa el govern de Núria Marín. Els comptes presenten una reducció de més de 60.000€ en ajuts a les entitats culturals i locals, i més de 162.000€ menys per a les festes populars dels barris. La formació republicana es mostra molt crítica amb el model actual de l'Ajuntament, que prioritza la cultura com a aparador de projectes immobiliaris amb milers d'euros en propaganda de l'anomenat 'Districte Cultural', i ofega i redueix les aportacions a altres iniciatives i entitats culturals de base que cohesionen els barris de la ciutat. L'alcaldable republicà Jaume Graells ha manifestat que “darrere dels anuncis del Districte Cultural, que només existeix en el metavers de Núria Marín, no hi ha més que fum”. Graells ha assenyalat que “els projectes culturals d'alts vols que ens anuncia l'alcaldessa, com l'Hospitalet 6.0 o l'invent dels inversors del fallit Hermitage de Barcelona” no fan més que amagar la “decadència i empobriment cultural a què ens porta l'Ajuntament, amb el seu menyspreu a la cultura de base”, posant com a exemple les entitats de cultura popular o la situació dels centres culturals de la ciutat. En aquest sentit, Jaume Graells ha considerat “inacceptable que el govern de Núria Marín consideri la cultura popular i tradicional com de segona”, ja que actualment ni tan sols estan adscrites a l'àrea de Cultura. Respecte els centres culturals i els equipaments per a les entitats, Graells ha lamentat que estiguin “cada cop més en precari, amb unes instal·lacions descuidades i sense recursos tècnics, materials i de personal” per continuar impulsant la tasca cultural i de cohesió que fan a la ciutat.

Esquerra Republicana denuncia davant la Síndica de Greuges les discriminacions del govern de Núria Marín amb el català

L'alcaldable republicà Jaume Graells, acompanyat per la secretària d'Acció Política Sílvia Casola i el regidor Coque García, s'han reunit aquest matí amb la Síndica de Greuges de l'Hospitalet per denunciar l'arraconament del català practicat pel govern de Núria Marín, que s'ha agreujat especialment en els darrers mesos. Durant la trobada s'ha traslladat, amb suport documental, tots els incompliments i discriminacions que des de l'any 2020 s'han detectat i denunciat sense que el govern municipal hagi aturat aquest arraconament sistemàtic de la llengua catalana. Els fets denunciats suposen una clara vulneració dels drets lingüístics i un incompliment de la normativa vigent, incloent el Reglament d'ús de la llengua catalana a l'Ajuntament de l'Hospitalet, d'obligat compliment per a treballadors i treballadores municipals i representants públics. Cartelleria i comunicacions exclusivament en castellà durant la pandèmia; retolació i documentació interna redactada exclusivament en castellà; elaboració de material informatiu i publicitari d'actes municipals o amb participació de l'Ajuntament, exclusivament en castellà; o intervencions en mitjans i actes públics, per raó del seu càrrec, de membres del govern municipal, exclusivament en castellà; actes i fets, tots ells, que vulneren diferents articles del reglament municipal i disposicions legals, com la Llei 1/1998 de Política Lingüística. Jaume Graells s'ha mostrat preocupat pel “menysteniment del català, deliberat i sistemàtic, que practica el govern de Núria Marín en els darrers mesos” i ha afegit que “sembla que han decidit donar l'esquena definitivament a la llengua catalana, no sabem si per interessos electorals, quan l'Ajuntament hauria de ser qui més treballés pel foment i la normalització del català”. En aquest sentit, Graells ha posat en valor “la importantíssima tasca” que fan molts centres educatius i entitats a l'Hospitalet, “des d'esplais o associacions veïnals al petit comerç i altres col·lectius, treballant amb el català com a llengua d'acollida i cohesió”.

Esquerra Republicana aconsegueix incorporar les seves demandes al PDU amb la preservació del 100% de Cal Trabal

El nou projecte incorpora les demandes defensades per la formació republicana, com la preservació dels usos agrícoles, la recuperació del patrimoni arquitectònic i la incorporació de criteris mediambientals Queda garantida la preservació del 100% de Cal Trabal, amb la incorporació al nou Pla Director Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia de les demandes defensades per Esquerra Republicana per tal de preservar els usos agrícoles i la seva protecció com a espai natural. La proposta que fins ara havia defensat l'Ajuntament, que no garantia la conservació de la darrera zona agrícola de l'Hospitalet, va ser tombada judicialment al novembre de 2020 pels recursos, entre d'altres, d'Esquerra Republicana, i s'obria l'oportunitat així per modificar i corregir els aspectes més negatius del projecte. Des del Govern de la Generalitat, Esquerra Republicana ha treballat per mantenir l'aposta estratègica pel sector biomèdic, però també per garantir el seu desenvolupament amb criteris ambientals. Al mes de juny passat, el Govern republicà va ampliar els terrenys considerats com a zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA) per tal d'incorporar l'àrea de Cal Trabal. Amb el nou PDU, a més, es protegirà el 100% d'aquest espai amb usos agrícoles i lliure d'edificacions. El projecte presenta una rebaixa significativa de l'edificabilitat, amb 70.000 m2 menys que el projecte inicial, que es concentrarà al sud de la Granvia. A més, s'aconseguirà el soterrament de la Granvia, millorant la connectivitat entre la ciutat i aquesta zona, que inclou l'Institut Català d'Oncologia (ICO), guanyant nous espais i augmentant les zones verdes en 51.000 m2 respecte l'anterior PDU. El nou PDU, a més de preservar els usos agrícoles a Cal Trabal, incorpora nous criteris mediambientals com la permeabilitat per facilitar la recàrrega dels aqüífers, i també suposarà la recuperació de l'important patrimoni arquitectònic en aquesta zona, amb una partida per rehabilitar les dues masies (Cal Trabal i Cal Masover Nou) i també la Torre Gran, que passaran a ser de titularitat municipal i es podran destinar a equipaments per a la ciutat.

L'Ajuntament rectifica i desbloqueja el projecte de l'escola Paco Candel

El consistori havia inclòs, de manera impròpia, les obres d'urbanització i l'adequació del solar, que són competència seva, incrementant el cost total del projecte. Des d'Esquerra Republicana s'ha treballat per desencallar l'acord i fer possible la construcció de l'escola Esquerra Republicana celebra que finalment l'Ajuntament de l'Hospitalet hagi rectificat, i s'hagi desbloquejat l'acord amb el departament d'Educació per construir la nova escola Paco Candel. Aquest equipament està encara pendent que el Govern de la Generalitat validi el projecte constructiu, tot i comptar ja amb una partida assignada, després que l'Ajuntament exclogués el departament d'Educació del procés participatiu i hagués incorporat alguns costos que són de competència municipal, com les obres d'urbanització o l'adequació del solar on s'ha de construir, que ara ha acceptat assumir. Amb l'acord assolit ara es podrà avançar per fer realitat el centre educatiu. L'alcaldable republicà Jaume Graells ha manifestat “és una bona notícia que s'hagi pogut desencallar i esperem que, després de dos anys perduts per part de l'Ajuntament, s'aconsegueixi signar el conveni amb el vist-i-plau de les dues administracions i no s'allargui encara més el procés de licitació i execució de la nova escola”. En aquest sentit, Graells s'ha mostrat preocupat per “l'alentiment i els problemes que té l'Ajuntament en molts processos de contractació”, i que això impliqui encara més retards. “Les famílies no han d'esperar més”, ha afirmat. Manca de planificació i de lideratge Des de la formació republicana lamenten la “manca de planificació i el bloqueig” per part de l'Ajuntament. A més de l'escola Paco Candel, han explicat, hi ha altres equipaments actualment aturats, com l'Institut Jaume Botey, amb el projecte i el finançament aprovat que porta més d'un any pendent que l'Ajuntament resolgui els problemes de parcel·lació en el solar de propietat municipal, o la manca de cessió d'espais per construir nous centres.