Llagostera

Totes les notícies

14 d'abril de 1931, proclamació de la República Catalana

Catalans : Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica. D'acord amb el President de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat. En fer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per a fer-la prevaler pels mitjans que siguin, encara que calgués arribar al sacrifici de la pròpia vida. Tot aquell, doncs, que pertorbi l'ordre de la naixent República Catalana, serà considerat com un agent provocador i com un traïdor a la Pàtria. Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l'ajut de tots, anem a establir. Ens apoiem sobre coses immortals com són els drets dels homes i dels pobles i, morint i tot si calgués, no podem perdre. En proclamar la nostra República, fem arribar la nostra veu a tots el pobles d'Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbònica que hem abatut, i els oferim aportar-los tot el nostre esforç i tota l'emoció del nostre poble renaixent per afermar la pau internacional. Per Catalunya, pels altres pobles germans d'Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya. Barcelona, 14 d'abril de 1931. El President

Les visions simplistes de les coses solen portar a conclusions equivocades

Plantejar-se si la cessió de la primera planta de l’antiga fàbrica de Can Roig a una fundació privada per a la construcció d’una Escola Taller Ocupacional és adequada, evidentment no implica desmerèixer la tasca de la fundació ni menystenir-ne la importància a nivell cultural o social. Òbviament, es qüestiona la cessió de l’espai i no pas l’entitat a la qual es cedeix. La importància i el valor de la formació ocupacional de les persones amb discapacitat intel•lectual són inqüestionables, però al costat d’aquest fet palès hi ha d’altres consideracions que cal tenir en compte. El conveni de cessió, que preveu una durada de 25 anys, s’ha presentat al Ple Municipal el 30 de març del 2011, a només un mes i mig de començar la campanya electoral per a les properes eleccions a l’Ajuntament. Ens sembla, com a mínim, políticament incorrecte que l’actual govern prengui una decisió que es mantindrà vigent durant un quart de segle només a dos mesos vista de les eleccions. Segons la nostra manera de veure-ho, la cessió de l’ús de la primera planta de l’edifici de Can Roig s’hauria hagut de contemplar com una concessió administrativa amb pública concurrència, a través d’un contracte públic de màxima transparència. Des d’Esquerra sabem positivament que l’actual equip de govern no ha cregut mai en el centre cultural. Som conscients que per a fer cultura no es necessita un centre, però també sabem de manera fefaent que la gestió cultural és més efectiva si es realitza de manera centralitzada. Per tant, creiem que l’existència d’espais dispersats, com l’espai de l’actual biblioteca Julià Cutiller, la Farinera, el local social, el Casal Parroquial o el Casino, no justifica la inviabilitat d’un centre cultural cèntric i ben situat a les proximitats d’un dels centres escolars del poble. La creació d’aquest centre hauria comportat ampliar l’oferta dels cursos que actualment tenen lloc en locals disseminats pel poble i unificar-los en un únic espai, dinamitzant-ne l’organització i facilitant-ne la gestió.

Jordi Noguera, cap de llista d’Esquerra a Llagostera

Jordi Noguera ha estat escollit com a cap de llista d’Esquerra a Llagostera a les properes eleccions municipals. Noguera torna d’aquesta manera a la primera línia de la política local després de 4 anys de retirada. Neia Comas ocuparà el número 2 a la llista. La voluntat del grup d’Esquerra de Llagostera és continuar treballant pel poble com fins ara. La llista que s’ha format combina experiència i renovació. L’experiència de Noguera i Comas com a regidors al consistori, contrasta amb altres membres de la llista, sobretot joves, que estan implicats amb el teixit associatiu de Llagostera i que tenen ganes de treballar pel municipi. Antoni Navarro, que actualment és regidor d’Esquerra a l’Ajuntament de Llagostera, tancarà la llista.

Moció de rebuig a la sentència del TS contra la immersió lingüística a l'escola

El Tribunal Suprem espanyol (TS) ha emès recentment tres sentències que, basant-se en la retallada del Tribunal Constitucional espanyol (TC) de l'Estatut, insten el Govern a modificar el sistema educatiu per equiparar el castellà com a llengua vehicular al costat del català a totes les escoles "com a llengua vehicular de forma proporcional i equitativa en tots els cursos del cicle d'ensenyament obligatori", és a dir, fins als 16 anys, el final de la ESO. La sentència anuncia que la Generalitat haurà d'adaptar el sistema d'ensenyament per garantir la presència del castellà de manera "equitativa" respecte del català. Aquesta és la primera afectació directa de la retallada de l'Estatut que es produeix, a més, contra un aspecte nuclear com és la immersió lingüística, que ha estat elogiat internacionalment com a model per preservar la llengua i garantir la integració de les persones nouvingudes, com a model de cohesió social a Catalunya. Darrerament, la Defensora del Poble espanyol va manifestar que només es pot regular l’obligatorietat del castellà, ja que així ho reconeix la Constitució espanyola, i perquè el català és una llengua “per a usar en la intimitat, amb la família”. D’altra banda, la Plataforma per la Llengua ha presentat aquest any tres informes que comparen el reconeixement legal que té el català a l’Estat espanyol amb la situació que experimenten altres llengües amb un nombre similar de parlants en el context europeu i en d’altres països plurilingües. La conclusió és que la legislació de l'Estat espanyol, de manera excepcional, fa un tracte discriminatori vers el català, i que la nostra llengua és la menys protegida de la Unió Europea si la comparem amb la resta de llengües amb un nombre similar de parlants. Atès que el català és la llengua pròpia de Catalunya i atenent, a més, que com a càrrecs electes locals no acceptarem cap agressió en contra de la nostra llengua amb l’objectiu de la seva extinció.

Al•legacions del grup municipal d’Esquerra a l’aprovació provisional del pressupost municipal 2011

Al•legacions del grup municipal d’Esquerra a l’aprovació provisional del pressupost municipal 2011 L’Ajuntament de Llagostera, en sessió plenària del dia 22 de desembre de 2010, va aprovar provisionalment els pressupostos de l’any 2011. Posteriorment, es va publicar al Butlletí Oficial de la província de Girona el dia 28 de desembre de 2010. El grup municipal d’Esquerra a Llagostera presenta al•legacions sobre determinats aspectes del pressupost aprovat provisionalment, per les raons que tot seguit s’exposen. És per això que presentem les següents AL•LEGACIONS: 1r. Ingressos per l’ICIO i Ocupació de la via pública amb materials Any rere any, l’equip de govern ha fallat en les previsions pel que fa als ingressos d’aquests impostos, malgrat els advertiments que des del nostre grup municipal i d’altres de l’oposició els hem fet sobre les elevades expectatives. El fet d’ingressar menys diners del que es preveu en una partida fa que, si es vol tirar endavant els projectes pressupostats, s’hagi de fer servir el romanent, cosa que ha passat i que fa que la situació sigui insostenible. Demanem, doncs, que es faci un exercici de realisme i es redueixin les partides, de tal manera que equivalgui al que fins ara s’ha recaptat per aquest concepte (45.000 € i 21.000€ respectivament), atès que no hi ha expectatives de millora en el món de la construcció. La reducció que es proposa és, doncs, de 24.000€ 2n. Ingressos per multes i infraccions de circulació Constatem amb satisfacció que el comportament cívic dels llagosterencs no ha obligat a imposar un nombre elevat de multes, per la qual cosa la recaptació ha baixat considerablement. Caldria argumentar les raons que motiven a incrementar la partida en un 200% aproximadament, perquè, o bé no s’ha fet la feina bé enguany, o bé es perseguirà amb afany recaptatori els conductors, o bé cal reduir la partida al que la lògica ens demanaria, que seria d’una 7.500 €.

Resultat de les eleccions al Parlament de Catalunya a Llagostera

Les eleccions al Parlament de Catalunya 2010 han registrat una participació a Llagostera del 58,30%. Han exercit el seu dret a vot 3.162 persones. Resultats: •Vots: 3.162 •Nuls: 28 •En blanc: 86 •Convergència i Unió: 1.582 •Partit dels Socialistes de Catalunya: 425 •Esquerra Republicana de Catalunya: 315 •Partit Popular: 191 •Solidaritat Catalana per la Independència: 155 •Iniciativa per Catalunya Verds: 142 •Reagrupament Independentista: 75 •Plataforma per Catalunya: 61 La Secció Local d'Esquerra de Llagostera volem agraïr els suports rebuts dels llagosterencs que van votar Esquerra Republicana de Catalunya. A tots ells, moltes gràcies. I també, aprofitar l'ocasió per felicitar a Convergència i Unió per la seva victòria, tot desitjant-los molta sort en la governabilitat del país. Des d'Esquerra tal i com va reconéixer en Joan Puigcercós, "hem rebut un missatge de la gent que no ens ha fet confiança. Ho respectem i entenem, treballarem per recuperar la confiança d'aquells que avui no ens l'han donada. Els vots són de les persones i són ells els que trien a qui fan confiança". Seguirem treballant per Llagostera  i pel nostre país! Visca Catalunya!

Manifest en defensa de l'ús del Català

Adhesió dels regidors d'Esquerra al Manifest en defensa del Català a les Administracions Locals, davant la suspensió cautelar de certs articles dels Reglaments d'usos lingüístics de la Diputació de Lleida i de l'Ajuntament de Barcelona per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, al·legant una pretesa discriminació del castellà. Esquerra defensarà i treballarà, com ha fet sempre, d'una forma activa en defensa i promoció de la nostra llengua, a la vegada que aquesta és i ha de ser l'eina de cohesió social del nostre país.  

El Ple va votar ahir una moció per declarar el municipi moralment exclòs de la Constitució espanyola

Llagostera Decideix va fer arribar al ple de l’Ajuntament de Llagostera una moció per declarar el municipi exclòs moralment de la Constitució espanyola. El grup municipal d’Esquerra va votar favorablement la moció perquè després de la sentència del Tribunal Constitucional on queda manifest la retallada de més autogovern per Catalunya, després de la multitudinària manifestació del 10 de juliol a Barcelona i més recentment la decisió del TSJC de suspendre diversos articles del Reglament d’ús de la Llengua Catalana de l’Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Lleida, Esquerra de Llagostera entén que Espanya segueix sense respectar la voluntat popular catalana, ni els seus drets socials, polítics, lingüístics i culturals. Per això el nostre vot ha estat favorable a la moció que presenta Llagostera Decideix, entitat que engloba els voluntaris que ha fet possible la consulta al nostre municipi i els emplacem a seguir treballant amb el mateix entusiasme, voluntarisme i a fer ressò del clam de la manifestació del 10 de juliol: “Nosaltres decidim, som una nació”. El nostre grup, també va aprofitar per tenir un record especial en la mort de Joan Solà, lingüista i filòleg català i un gran defensor de la llengua i la cultura del nostre país.