Llançà

Totes les notícies

ERC LLANÇÀ TITLLA DE “SURREALISTES I VERGONYOSOS” ELS PRESSUPOSTOS DEL 2021

La construcció d'un Palau de Fires per 400.000 € i la retallada de gairebé 100.000 € en Acció Social, fan esclatar les crítiques de l'oposició. Els republicans denuncien que el govern format entre Junts i PSC encara no té un projecte definit per Llançà, amb l’afegit que en una situació tan complicada a causa de la pandèmia i la crisi econòmica que se'n deriva, els pressupostos no ofereixin cap resposta per superar aquestes dificultats. Segons afirmen, “la retallada substancial en l'àrea de Benestar Social denota una clara manca d'empatia vers la societat llançanenca i una falta de previsió davant un 2021 que es presenta ple d’incerteses”. ERC Llançà també afirma que la situació actual del municipi és d’un estat “lamentable”, i que així ho constaten amb les opinions que reben de la majoria de veïnes i veïns. Després del ple municipal celebrat el passat dilluns 14 de desembre, el portaveu dels republicans, Guillem Cusí, ha denunciat les polítiques continuistes i un pressupost que no reflecteix la realitat del poble i que no combat les seves necessitats reals. “No només no es contempla un pla de recuperació local, sinó que no es destinen recursos en allò necessari. Ni hi ha una aposta decidida en la promoció de Llançà, ni es preveu un pla d’inversions per la millora i arranjament d’espais estratègics i zones veïnals. Només veiem que es prioritzen grans infraestructures que ara per ara són innecessàries”. Cusí advertia en la sessió plenària d'ahir "Si aquest és el seu pla d'inversions pel 2021, sincerament, o no són coneixedors de la realitat i les necessitats del poble o, si ho són, estan actuant de manera incompetent i irresponsable". Un altre dels motius que va dur als republicans al vot contrari és la negació del govern, una vegada més, a implementar la participació ciutadana directament en els pressupostos, tal i com fan molts municipis veïns.   Tanmateix, els republicans van presentar dues propostes que varen topar amb l'oposició del govern.

Esquerra demana al govern espanyol executar d’urgència les obres pendents de millora de la N-260 a Llançà i a Ordis

Esquerra Republicana de Catalunya ha demanat al govern espanyol “tramitar, aprovar i licitar d'urgència els estudis informatius, d'impacte ambiental i els projectes constructius necessaris per a l'execució d'obres de millora a la N-260 al seu pas pels municipis de Llançà i Ordis (Eix Pirinenc). La moció, que s’ha presentat a la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, exposa que la N-260  és una de les carreteres “més importants” de la xarxa viària de les comarques gironines. I, en particular, per a la connectivitat de la comarca de l'Alt Empordà, ja sigui entre els seus municipis, o amb la resta de comarques, com per exemple amb la Garrotxa i amb la frontera francesa. El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha defensat que la N-260 és una infraestructura viària que actua com un “eix vertebrador econòmic i social” i que és “vital” la seva adequació per “garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats entre tota la ciutadania”.   La N-260, segons especifica el senador en la moció, tenia al 2018 una intensitat mitjana diària de 9.409, i 11.280 vehicles segons el trams. “Aquestes xifres posen en evidència l’alta freqüència d’ús i, sobretot, la importància i la necessitat de mantenir-la en les millors condicions per la seguretat viària dels vehicles i els seus usuaris”, ha afegit el senador. Martí concreta en l’escrit de la moció que el Ministeri de Foment executi les obres pendents, i que ja va adjudicar el juny de 2008”, per acondicionar la Travessera de Llançà a la N-260, entre els punts quilomètrics 15 + 300 i 18 + 400. A més, també es demana de forma urgent es faci una rotonda a la intersecció de la N-260 amb la C-26, al municipi d'Ordis, just a la confluència amb els municipis d'Avinyonet de Puigventós, Navata, Taravaus i Vilanant. “La rotonda podria solucionar i minimitzar els riscos d’aquest punt de la N-260 perquè aquí hi ha un doble canvi de rasant sense il·luminació amb el perill que això suposa.

Façana de l'ajuntament

Malestar a l'oposició de Llançà pel funcionament dels plens

ERC i APL denuncien que no es repecten les dates i els horaris, ni s'entrega documentació prèvia EMPORDA.INFO 31.01.2020 | 12:04    Els grups municipals d'ERC-AM Llançà i APL (Alternativa per Llançà) han volgut per pública la "vulneració" que segons ells pateixen com a membres de l'oposició, per part de l'actual govern de PSC – Junts per Llançà. En aquests primers mesos de legislatura, l'ajuntament de Llançà ha celebrat deu sessions plenàries i les pertinents comissions informatives prèvies als plens ordinaris. Del total d'aquestes deu sessions plenàries, segons explica l'oposició, només en dues ocasions s'han respectat els acords de ple que regulen l'organització i el funcionament, en els quals es regulen les dates i els horaris de les sessions i quan s'ha d'entregar la documentació que ha de servir per a l'estudi, debat i votació dels punts de l'ordre del dia. Tanmateix, de les cinc comissions informatives celebrades, denuncien que en cap d'elles s'han complert tampoc els acords, ja sigui per l'incompliment de les dates o les hores o bé en l'entrega irregular de la documentació pertinent. "En senyal de protesta i en un intent desesperat de petició al govern de compliment dels acords de ple, el proper dilluns 3 de febrer durant la comissió informativa prevista, farem lectura d'un manifest de protesta i acte seguit abandonarem la sala de plens", expliquen. "Si el govern i el seu alcalde, que és en qui recau la potestat de marcar els dies, hores, contingut i entrega de documentació dels plens i comissions informatives, no rectifica en la seva actitud, aquests dos grups repetiran aquesta acció tantes vegades com faci falta", afegeixen.  Els gruos expliquen que els canvis de dates i horaris no faciliten la conciliació laboral i familiar amb la vida política de cap dels membres de l'oposició. Com també, s'impedeix realitzar de manera efectiva les tasques i feina de l'oposició en no proporcionar la informació i la documentació referent als plens i comissions quan i com toca.

L'alcalde de Llançà ha de suspendre el ple del pressupost per haver vulnerat els drets dels regidors

Guisset ha tingut que resoldre a favor d’ERC el recurs de reposició presentat   Els republicans varen presentar dijous passat un recurs de reposició sol·licitant la nul·litat de la Comissió Informativa celebrada el dia 3 desembre i que s’anul·lés la convocatòria del ple ordinari previst pel dia 10, on entre d’altres, s’havia de debatre i votar el pressupost municipal 2020.    El portaveu Guillem Cusí ja va advertir a l’alcalde a l’inici de la comissió que s’havien saltat l’acord que fixa la periodicitat de les sessions i que sense previ avís no podia canviar les dates i els horaris. Tanmateix Cusí va destacar "com a més greu, haver vulnerat el procediment establert i el dret fonamental de participació en els assumptes públics dels regidors", degut que no es va proporcionar els expedients corresponents a l’ordre del dia i més concretament el Pressupost.    Segons Cusí "si les comissions han de servir, tal com indica el reglament, per a un millor estudi i preparació dels assumptes que s’han de sotmetre’s a aprovació i han de servir de base per el debat, és intolerable que actuïn d’aquesta manera, privant a l’oposició de la documentació necessària."    Els republicans denuncien també "la inoperància d’aquest govern", així com el cost que suposa pel poble governar d’aquesta manera, però el més preocupant és que presumptament ho facin de mala fe per perjudicar a l’oposició.    "En els sis mesos de govern de Guisset han canviat les dates dels plens i les hores establertes en 3 ocasions i alhora no han proporcionat sempre tota la documentació o la facilitat fora de termin", ha conclòs Cusí. 

ERC Llançà acusa al govern de no complir el compromís de consultar els usos de Can Marly

Les obres s'han iniciat sense tenir un projecte definit i consensuat El passat dilluns 20 de novembre, a Llançà es va celebrar un ple extraordinari per aprovar una modificació de crèdit per salvar la despesa corrent. Segons el grup d'ERC, el govern trenca el compromís de portar a referèndum els usos de la Casa Marly i destina part de la modificació a adequar-ne l'edifici de ponent situat al carrer Cabrafiga. La intenció és posar-lo en funcionament el més aviat possible sense haver-ne determinar l'ús. L'argument dels republicans segueix explicant que l'ajuntament de Llançà pateix problemes de liquiditat i acumula factures al calaix per valor de 74.663 €. L'actuació s'ha realitzat per evitar una situació d'impagaments de factures durant els darrers mesos, i assumir despeses que han estat superiors a les previstes o mal pressupostades. El govern municipal ha tramitat un expedient de modificació de crèdit dins del pressupost municipal per tal de poder assumir el pagament de factures i despeses no previstes durant el 2019, entre les quals hi ha la reurbanització del carrer la Farella per valor de 17.951 €, l'adequació de la Casa Marli per 21.664 € o la reparació de la màquina neteja platges per 20.811 €. Aquesta modificació es va aprovar amb els vots favorables del govern i l'abstenció de tota l'oposició. El republicà Guillem Cusí justificava el sentit del vot en la responsabilitat de no deixar cap proveïdor sense cobrar però alhora destacava que "Ara s'han pagat aquestes factures gràcies a una baixa en el pressupost, però ens fa por pensar que si s'ha d'actuar d'aquesta manera en despeses corrents, què faran quan els imports siguin superiors o no tingui consignació pressupostària? Què hi ha més al calaix?". Tanmateix, el grup d'ERC va carregar contra el govern per iniciar les obres d'adequació de la Casa Marli sense tenir un projecte definit i saltant-se el compromís de portar a consulta ciutadana els usos als quals s'han de destinar aquestes instal·lacions.

ERC Llançà sol·licita un ple extraordinari urgent, com a resposta a la sentència del Suprem i per demanar l'amnistia i en defensa del dret d'autodeterminació.

El ple se celebrarà el dijous 17 d'octubre a les 9.30 h del matí, just després del ple que hi havia convocat per l'elecció dels membres de les meses electorals del pròxim 10 de novembre. Tan bon punt s'ha conegut la sentència que condemna els presos i preses polítiques a fins a 13 anys de presó, els republicans han presentat a l'Ajuntament de Llançà una sol·licitud de ple extraordinari, per poder debatre i votar una moció "DE RESPOSTA A LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM I PER DEMANAR L'AMNISTIA PER A LES PERSONES PRESES POLÍTIQUES CATALANES I EN DEFENSA DEL DRET D'AUTODETERMINACIÓ". La sol·licitud destacava que la celebració del ple no es demorés més enllà del dia 17 d'octubre. La resposta a aquesta sol·licitud però, s'ha fet esperar fins passades les 3 h del migdia, on l'actual govern ha refusat la proposta de què el ple se celebrés al vespre i no al matí, per tal que l'assistència de públic pogués ser més notòria. Adjunt trobareu els arxius de la sol·licitud i de la pròpia moció.

Retiren del web de Llançà una oferta de feina que discriminava el català

L’anunci requeria el coneixement del castellà, mentre que pel que fa al català es diu que és “valorable, no és fonamental” L’oferta era per treballar al centre de dia Per treballar al centre de dia de Llançà es requereix saber idiomes: “Castellà, nivell alt escrit i parlat. Català, nivell inicial (valorable, no és fonamental).” Aquest redactat d’oferta de feina clarament discriminatori amb la llengua del país ha estat poc temps al web municipal però suficient per encetar la polèmica. L’Ajuntament s’ha afanyat a retirar-lo, atribuint-ho a errades de l’empresa contractant que hi ha al darrere, Accent Social, l’empresa concessionària del servei municipal de centre de dia. El despropòsit de l’anunci el va destapar un usuari a les xarxes socials publicant una captura de pantalla de l’oferta que ara ja és l’únic rastre que queda del text. “Em sembla impossible que un proveïdor de serveis a l’Ajuntament de Llançà pugui fer una oferta de feina amb un menyspreu a la utilitat de la llengua catalana”, escrivia l’usuari aquest 20 d’agost passat, abans que desaparegués l’anunci. Guillem Cusí, cap de l’oposició al consistori, també se’n va fer ressò a les xarxes. “El menysteniment de l’empresa i del mateix ajuntament cap al català és vergonyant”, comentava el portaveu d’ERC. Per la seva banda, Sílvia Barris, alcaldessa accidental aquests dies d’agost, deixa clar que l’Ajuntament no avala el polèmic text. “A ningú se li acudeix que es pugui fer un anunci amb aquests requisits per treballar al centre de dia de Llançà. Ho hem retirat i hem demanat explicacions a l’empresa”, diu Barris. En un comunicat l’Ajuntament ahir va deixar constància que “sempre ha treballat per la defensa del català i que en cap moment s’ha volgut o pretès infravalorar la nostra llengua”. L’Ajuntament demana disculpes per la publicació, en el sentit de no haver detectat “l’error administratiu de l’empresa ocupadora”, i afirma que en cap cas és responsable dels requisits que es demanaven.