Llançà

Totes les notícies

La família de Martínez Lozano denuncia l'abandonament del Museu de l'Aquarel·la de Llançà

El director va ser acomiadat un any enrere i fa més d'un any i mig que la junta del Patronat no es reuneix Aquest passat mes de gener es van complir trenta anys de la inauguració del Museu de l'Aquarel·la de Llançà, l'únic museu de l'Estat espanyol dedicat a aquesta tècnica pictòrica. L'efemèride, prou important, no es va ni commemorar. Això, unit al fet que el museu no té director des de fa un any quan Eduard Martínez, net del pintor Martínez Lozano, va ser acomiadat i que també la junta del Patronat que el regeix no es reuneix des del 2017, fa pensar a la família de l'artista que l'Ajuntament, responsable del museu, no està complint amb els deures de gestió i que el centre pateix abandonament. «No sé si és per ignorància cultural però aquest Ajuntament no té la capacitat per gestionar-lo», diu Eduard Martínez. Fa uns mesos el regidor Guillem Cusí (ERC), a l'oposició, ja va exposar durant un ple municipal aquests fets sense rebre cap resposta aleshores per part de la regidora de Cultura, Sònia Sarola (JUNTS). Per Cusí quedava clar «que s'han saltat els estatuts i que aquest museu va a la deriva». També pensa així Eduard Martínez, qui ha estat director del museu durant deu anys. Martínez, fins i tot, assegura que el museu no disposa ni de pressupost -els darrers anys era de 61.000 euros, incloent-hi les despeses de personal. En aquest sentit, segons Cusí, el juliol passat es va aprovar inicialment per ple una modificació de crèdit que deixava al museu sense pressupost. Per Cusí, l'equip de govern està promovent «un tancament encobert del museu». «El centre està totalment inactiu, sense cap programació expositiva i només amb el conserge de la Casa de Cultura com a personal», es lamenta el regidor, qui creu que això «és un fet molt greu per Llançà» i més «si la idea és obrir la Casa Marly amb tres museus més». Quelcom que també s'ha posat en evidència és la ignorància total d'aquests fets per part de la junta del Patronat del Museu, a la qual encara ara no se li ha comunicat oficialment la dimissió de l'exdirector, quelcom que ha confirmat Alícia Viñas, exdirectora del Museu de l'Empordà de Figueres i membre de la junta del Patronat designada pel mateix Martínez Lozano.

ERC Llançà aconsegueix el compromís de l’alcalde per celebrar una consulta popular sobre els usos de can Marly

El ple va aprovar la concessió demanial de Can Marly a 30 anys per 2,17 M€, amb l’abstenció de l’oposició. Durant el ple ordinari de 29 de juliol es va tractar l’aprovació de l’acord de concessió amb la Generalitat de Catalunya per l’antiga Residència de Temps Lliure. Aquest preveu el pagament d’un cànon anual 72.498,46 € a trenta anys. El grup municipal d’ERC va presentar una moció d’esmena a la totalitat per sol·licitar una suspensió de l’acord i tornar a obrir negociacions, emparant-se en l’article 22 de la Llei de Patrimoni Cultural, que suposaria la cessió gratuïta de l’equipament. Tanmateix, la moció també contemplava portar a consulta ciutadana els usos que s’hi podrien destinar.    Un cop transcorregut el debat entre el portaveu d’ERC, Guillem Cusí, i l’equip de govern, els republicans optaren per retirar l’esmena a la totalitat per no interferir en l’adquisició de l’immoble, després d’arrencar el compromís del govern de portar els usos a consulta popular. La ratificació de l’acord de concessió es va acabar produint amb els vots favorables del govern i l’abstenció de l’oposició.   Tot i així, Cusí no va estalviar crítiques cap el govern per com s’ha gestionat tot plegat: “han tancat un acord que afectarà molt a les arques municipals. L’han tancat amb una certa impulsivitat per oportunisme, amb total opacitat, i sense tenir en compte en cap moment a l’oposició tot i ser un tema tant transcendental. No només això, sinó què ho varen gestionar en període electoral i signar amb un govern interí dies abans de l’inici de la nova legislatura”. No obstant, els republicans varen manifestar clarament que el seu objectiu era obtenir la casa Marly, tot i la desavinença amb l’acord.   https://www.empordadigital.cat/index.php?option=com_k2&view=item&id=12109:erc-llanca-aconsegueix-el-compromis-de-l-alcalde-per-celebrar-una-consulta-popular-sobre-els-usos-de-can-marly&Itemid=1105

MOCIÓ PER A REALITZAR UNA CONSULTA POPULAR SOBRE L’ACCEPTACIÓ DE LA CONCESSIÓ DEMANIAL DE LA CASA MARLY

L’Ajuntament de Llançà ha de tenir com a objectiu articular i implementar la participació dels seus ciutadans en els afers públics i en la vida comunal del municipi. Les associacions i/o els col·lectius, així com els ciutadans de Llançà, desenvolupen una tasca important i, per aquest motiu, entenem que és l’obligació de l’Ajuntament garantir la transmissió d’informació de manera bidireccional i recíproca, així com la col·laboració entre ambdues parts.   És per això que cal avançar cap a un nou model en el que sigui el conjunt del poble, representat per l’Ajuntament, el que prengui les decisions clau en política municipal.   L’Ajuntament de Llançà ha acordat aprovar la concessió demanial administrativa, per a l’ús privatiu del domini públic sobre la finca situada al carrer Rafael Estela 18 de Llançà (Casa Marly), per tal de destinar-la a usos assistencials i socials, per un període de 30 anys i per un import de 2.174.953,80 €.   Aquesta acord ha generat gran controvèrsia en la ciutadana, per el cost que suposa, per la manca d’informació sobre el projecte que si vol desenvolupar i per molts altres motius rellevants. Fet que s’ha de resoldre amb la màxima transparència i consens i que ha de finalitzar amb la resolució de convocar una Consulta Popular per conèixer el parer de tots els ciutadans de Llançà.   És per aquest motiu que presentem la següent moció per a la realització de l’esmentada consulta.       MOCIÓ PER A REALITZAR UNA CONSULTA POPULAR SOBRE L’ACCEPTACIÓ DE LA CONCESSIÓ DEMANIAL DE LA CASA MARLY   EXPOSICIÓ DE MOTIUS   L’Ajuntament de Llançà i la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya van iniciar els tràmits per a formalitzar la concessió demanial de la finca situada al carrer Rafael Estela 18 de Llançà, antiga Residència de Temps Lliure de la Generalitat de Catalunya (Can Marly), per a destinar-la a usos ASSISTENCIALS i SOCIALS. En data 26 de març de 2019 aquest Ajuntament va trametre a la Direcció General del Patrimoni l’estudi d’usos de l’equipament municipal Can Marly i l’informe tècnic corresponent, ambdós elaborats per l’arquitecte assessor municipal d’aquesta corporació.

ERC de Llançà vol una consulta popular sobre la residència de Can Marly

Presentarà una moció en el proper ple i farà campanya per aconseguir-la EMPORDA.INFO 18.07.2019 | 16:47 El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Llançà preveu presentar una moció en el ple del mes d'agost per reclamar que l'Ajuntament faci una consulta popular entre el veïns empadronats majors de 16 anys, per saber si s'aprova l'acord de concessió demanial de 30 anys sobre la Residència de Can Marly per valor de 2'1 M€, tal com ha acordat el govern municipal amb la Generalitat de Catalunya. El portaveu republicà, Guillem Cusí, ha defensat la conveniència d'aquesta moció per promoure una consulta que posi en mans de la ciutadania una de les decisions més rellevants dels darrers anys, i que més comprometran les arques municipals. L'aprovació de la moció i la convocatòria de la consulta es preveu com un mecanisme de participació per a tractar els assumptes de competència municipal que tinguin caràcter local i que siguin d'especial importància per als interessos de tots els veïns del poble. En referència a la consulta, Cusí assenyala que cal definir un pla d'usos i un pressupost de despeses per a la Residència de Can Marly abans de l'aprovació i de la ratificació de l'acord pel ple municipal. Un pla que, preferiblement, també s'hauria d'elaborar amb participació ciutadana. Els republicans volen consensuar la moció amb les altres forces municipals, si és necessari, iniciant una campanya de recollida d'adhesions per presentar-les juntament amb la moció. També es demana suspendre els tràmits administratius de l'acord aprovat fins a la resolució de la moció. Els republicans, però, volen accelerar els tràmits degut que l'ajuntament preveu aprovar l'acord el proper 29 de juliol, avançant així el ple ordinari previst pel 5 d'agost. Un punt de l'ordre del dia que el govern ja ha avançat com a «Aprovació document de formalització concessió demanial Can Marli». L'oposició en ple s'oposa a la integració d'aquest punt en l'ordre del dia per les presses i opacitat per part del govern.

Guillem Cusí: 'Entomem el repte de capitanejar l'oposició amb dignitat i fermesa'

Parlem amb ... Guillem Cusí: 'Entomem el repte de capitanejar l'oposició amb dignitat i fermesa' Guillem Cusí i el grup d’ERC de Llançà celebren la històrica victòria en els últims comicis municipals, tot i quedar tocats pel pacte entre Francesc Guisset (PSC) i Núria Escarpanter (Junts per Llançà), el qual els va pispar l’alcaldia. - Quina valoració fas del destacat nombre de vots en les últimes eleccions? Des d'ERC celebrem efusivament l'èxit del bon resultat d'aquestes darreres eleccions. Hem desbancat la històrica "Convergència", que havien guanyat totes les eleccions des de l'any 79, però el que és més important i rellevant és que ERC hagi guanyat uns comicis municipals en l'actual democràcia. Estem molt contents per l'ascens meteòric des de la nostra refundació local l'any 2011 en què vam treure 267 vots i un regidor, pels 598 vots i tres regidors del 2015 i els actuals 760 vots i quatre regidors. Això demostra que estem fent molt bona feina i es tradueix en aquesta àmplia confiança que ens ha fet la gent de Llançà. Llàstima que ens hagin apartat i no hàgim pogut governar! - Com descrius les persones del grup que actualment t'acompanyen al consistori? L'equip d'ERC s'ha renovat i incorporem nous companys, companyes en aquest cas, amb molta empenta i molta energia, noves idees, clares i innovadores, i comptem amb l'experiència tant d'haver governat com d'haver estat a l'oposició. El bagatge polític i professional d'uns i altres ens permetrà treballar per un model de poble que aglutini totes les idees i tendències per fer un Llançà millor. En definitiva i el més important: són molt bona gent! - Quin paper ha de tenir ERC en el municipi, al llarg d'aquesta legislatura? Entomem el repte de capitanejar, no l'ajuntament que és el que voldríem, sinó l'oposició. Amb dignitat i fermesa, però a ningú se li escapa que viurem temps complicats, si més no estranys amb el govern actual. Però des d'ERC prioritzarem el bé comú del municipi i això implica buscar una bona entesa i una bona dinàmica de treball.

Llançà aprova el cartipàs municipal i augmenta un 37% les retribucions dels regidors

Han calgut dos plens extraordinaris per a l'aprovació definitiva EMPORDA.INFO 28.06.2019 | 14:17 El govern de PSC i JUNTS a l'Ajuntament de Llançà ha aprovat aquest dijous un augment del 36'88% de la massa salarial i retribucions de tots els regidors del consistori, respecte del govern anterior. Pels membres del govern municipal l'augment és del 32'73%, que passa dels 113.690 € anuals del govern de Pere Vila (CiU-PSC) als actuals 150.900 € de Francesc Guisset, amb un regidor menys. ERC es va abstenir en els punts d'indemnitzacions i assignacions per dedicacions argumentant que «no volen fer demagògia sobre aquest tema, com sí que va fer CiU, fins i tot mentint, durant el mandat de l'alcalde republicà Guillem Cusí». Tanmateix, han manifestat que la valoració dels sous serà més endavant «quan puguin contrastar si les hores que hi dediquen cadascun dels regidors i la feina feta són mereixedors d'aquests salaris», alhora que manifestaven que ha de ser el poble qui faci aquesta primera valoració. En el punt dels nomenaments de representants municipals en els organismes locals, va ser on hi va haver més controvèrsia, degut que ERC va sol·licitar que els grups de l'oposició tinguessin representació en tots ells. Davant la no predisposició de l'alcalde Francesc Guisset, els republicans varen votar en contra d'alguns dels nomenaments. El portaveu Guillem Cusí al·ludia a les paraules del discurs d'investidura de l'alcalde, «vostè va fer gala de buscar el consens en tot moment, la concòrdia, la transparència i la bona entesa i ara ens trobem en què no vol fer partícip a l'oposició en els diferents organismes municipals, fet que comportaria un bé comú». Per últim, els plens i les comissions informatives van quedar establertes per unanimitat en celebrar-les a les 19h, després que l'alcalde proposés als portaveus de l'oposició el canvi d'hora a les 17h. Tant ERC com APL ja van fer eminent al govern, abans del ple, que avançar l'horari suposava no poder conciliar la vida familiar i laboral per la majoria de regidors.

Guisset ha de suspendre el ple de cartipàs municipal per un error del Govern

Cusí denuncia que han rebut la documentació referent als acords que s'havien d'aprovar, quinze minuts abans de l'inici de la sessió EMPORDA.INFO 21.06.2019 | 16:40 Els republicans han obligat al nou govern conformat per Junts per Llançà i PSC a suspendre la celebració del ple municipal de cartipàs municipal quan tot just havia començat, perquè la documentació i tota la informació dels acords que s'havien de debatre i votar no han estat enviades dintre el termini de dos dies d'antelació, tal i com marca la llei, sinó quinze minuts abans de l'inici de sessió. Segons un comunicat emès pels republicans, el portaveu d'ERC, Guillem Cusí, ha fet notar la seva protesta i malestar a l'alcalde, Francesc Guisset, que s'estava produint un defecte de forma. Després de consultar al secretari municipal, el socialista ha volgut continuar la sessió només mantenint el primer punt de l'ordre del dia. L'actual govern només ha pogut donar compte de les delegacions de competències de l'alcalde als regidors i han posposat els «acords d'organització i funcionament», que era el segon i últim punt de l'ordre del dia, per una nova sessió extraordinària el proper dijous 27 de juny a les 19h. El portaveu republicà ja va denunciar a les xarxes socials i personalment a l'alcalde el seu enuig per com s'havia començat la legislatura, convocant el ple del cartipàs per via telefònica mitjançant una funcionaria i per ordre del secretari general de l'ajuntament i no de l'alcalde. Cusí destaca que «comencen amb mal peu, malament en les formes, però també amb la imposició de l'horari del ple, degut a que dos quarts de dues del migdia no permet cap tipus de conciliació familiar ni laboral dels membres del plenari: donarem una nova oportunitat al nou govern davant aquesta actitud obstruccionista i irresponsable, però no en deixarem passar ni una».

ERC de Llançà reconeix la «impossibilitat» de generar un pacte de govern amb Junts

El grup de Guillem Cusí admet que la seva proposta a Junts de Núria Escarpanter i Claudio Grande d'Alternativa no ha prosperat SANTI COLL 08.06.2019 | 13:19 Ara fa just una setmana, la candidatura llançanenca d'ERC, encapçalada per Guillem Cusí, va fer pública la seva proposta de pacte de govern a Junts per Llançà i Alternativa amb la condició de deixar fora el PSC i tenir l'alcaldia durant quatre anys. Esquerra va fer aquesta proposta com a llista guanyadora de les passades eleccions municipals, en les quals va aconseguir quatre dels onze regidors del plenari. Les candidatures de Núria Escarpanter (Junts) i Francesc Guisset (PSC), en van sumar tres cadascuna i l'Alternativa de Claudio Grande va obtenir l'altre regidor que quedava. ERC ha emès un comunicat per anunciar que la seva proposta no ha prosperat, davant la ferma possibilitat que Junts i PSC reeditin el pacte de govern que han mantingut durant bona part de l'anterior mandat. Esquerra diu que "a aquestes alçades, hem d'admetre que no ens ha estat possible progressar en aquest escenari de treball, malgrat ho hem intentat". El comunicat sencer d'ERC Llançà "Des d'ERC Llançà volem transmetre les següents valoracions pel que fa al procés de contactes amb la resta de formacions polítiques del municipi, per configurar un nou govern per Llançà d'àmplia majoria, consens i estabilitat. La política és allò que ens permet conviure junts, malgrat ser diferents. Per això hem invocat des del primer moment un esperit constructiu del que el poble en pogués sortir el més beneficiat possible. Un pacte d'entesa entre les formacions d'ERC, Junts per Llançà i APL, que representi la major diversitat possible, en una oportunitat històrica per afrontar els grans reptes que a Llançà tenim per davant. A aquestes alçades, hem d'admetre que no ens ha estat possible progressar en aquest escenari de treball, malgrat ho hem intentat. Respectem els processos i tempos de cada formació política, com agraïm que els nostres siguin respectats, però els entenem com una cosa que sempre ha d'anar subordinada a posar els interessos del poble per davant.

ERC de Llançà proposa una gran aliança amb JxCat i APL

Els democrates consultaran a la militància la decisió Diumenge, 2 de juny de 2019 12:45h Redacció / Alt Empordà / Llançà ERC, guanyadora de les eleccions municipals a Llançà (Alt Empordà), amb Guillem Cusí al capdavant, van iniciar ahir una roda de contactes per tal de confeccionar el nou govern municipal. La trobada va servir per anunciar al PSC que no pensaven comptar amb ells per al nou Equip de Govern i van llençar una proposta per aglutinar a Junts per Catalunya (JxCat) i Alternativa per Llançà (APL) en una gran aliança. Aquesta proposta uniria els gairebé 1.800 vots que sumen les tres formacions i que suposen més del 70% de l'electorat, assolint una majoria absoluta de vuit regidors d'un consistori d'onze en total. Si bé els independents d'APL han acceptat la proposta, JxCat han assegurat que la traslladaran a la militància perquè decideixin. De ser acceptat Cusí retornaria a l'alcaldia en substitució de Pere Vila (JxCat) i ja han anunciat una "remodelació integral" del cartipàs municipal. El cap de llista i portaveu dels republicans Guillem Cusí, ha manifestat que “hem de treballar en positiu, volem oferir al poble de Llançà el govern més representatiu de la història i amb el màxim consens possible”.   Tant Junts per Llançà, com APL s’han emplaçat a trobar-se novament amb ERC per seguir negociant la proposta dels republicans.