Llançà

Totes les notícies

La IAEDEN-Salvem l´Empordà qüestiona una nova urbanització a Llançà

  La IAEDEN-Salvem l´Empordà ha al·legat contra una nova urbanització a Llançà, un projecte que segueix la fal·lera urbanitzadora que va patir tota la costa fins a l´esclat de la bombolla immobiliària. Aquest projecte preveu 90 cases dalt la muntanya, amb un fort impacte visual i tocant els límits del Parc Natural de cap de Creus. L´entitat ha presentat un recurs de reposició contra aquest projecte que ve de lluny, l´Ajuntament el va aprovar a l´estiu de 2013, però que tot just es va publicar al Butlletí Oficial de la Província de Girona el passat novembre. Es tracta del projecte d´urbanització anomenat Pla de Millora Urbana (PMU)-3 Super Fener, sol·licitat per la Junta de Compensació Super Fener, i que pretén ocupar un dels pocs espais no urbanitzats que queden al límit sud del terme municipal de Llançà. El Pla general de Llançà del 2002 qualifica el sector afectat de sòl urbà i hi permetria la construcció de fins a 90 habitatges, però la IAEDEN-Salvem l´Empordà, en el recurs presentat, defensa que els terrenys no reuneixen els requisits d´aquesta qualificació. El sector en qüestió té 81.386 m2 i delimita a l´est amb la carretera que uneix Llançà i el Port de la Selva, al sud i oest amb el Parc Natural de Cap de Creus i al nord amb la part ja existent de la urbanització Super Fener. Segons el projecte de la Junta de Compensació Super Fener, ja hi ha deu parcel·les edificades, però tècnics de la IAEDEN-Salvem l´Empordà han comprovat sobre terreny que més enllà d´aquestes no s´ha realitzat cap mesura d´urbanització (carrers asfaltats, enllumenat públic, etc.) en el sector. En el seu recurs conclouen, així, que la classificació de sòl urbà és errònia i insta a les administracions de modificar el POUM vigent i canviar la classificació a sòl no urbanitzable.

Llançà perdrà dos regidors a les eleccions municipals

La diferència de població també provoca que quatre consistoris de la província guanyin en conjunt vuit edils   La variació del nombre d'habitants pot provocar, entre altres efectes, un canvi en la quantitat de regidors que forma un plenari municipal. I això és el que succeirà a 10 localitats de la província de Girona. El fet és que, segons les dades del padró de l'1 de gener del 2014, que es van publicar oficialment la setmana passada, hi ha una desena de poblacions que se situen per sobre o per sota del llindar d'edils que, de moment, ocupen. Així, dels 1.937 regidors que actualment disposen els 221 municipis de la província de Girona, se'n perdran sis. Això si es tenen en compte les últimes xifres del padró, que estableixen que a les properes eleccions locals –que es preveuen per al 24 de maig del 2015– es disputaran 1.931 edils als consistoris gironins. En concret, dels 10 plenaris que canviaran el seu nombre de regidors, sis ajuntaments en perden i els altres quatre en guanyen. Pel que fa a la disminució d'edils, es produirà als consistoris de Boadella, Crespià, Llançà, Ogassa, Roses i Sant Martí Vell, mentre que l'augment es registrarà a Celrà, Madremanya, Riudellots de la Selva i Ullastret. En conjunt, els sis ajuntaments que baixen de llindar perdran 14 regidors. En canvi, els quatre consistoris gironins que pugen, guanyaran vuit edils després de les eleccions municipals de l'any vinent. La variació més significativa tindrà lloc a Roses. El motiu és que als comicis locals del 2011, aquesta localitat –segons les dades del padró del 2010– disposava de 20.418 habitants. En canvi, el padró del 2014 determina que Roses compta amb 19.600 ciutadans. Això provoca una modificació en la quantitat d'edils, perquè a partir de 20.000 habitants els plenaris tenen 21 regidors, mentre que si estan per sota d'aquest llindar es queden amb 17. Per tant, Roses perdrà quatre edils una vegada s'hagin celebrat les eleccions municipals del maig.

LLANÇÀ PER FER

Llançà 2015: Eleccions Municipals   Un grup de llançanencs i llançanenques estan treballant il·lusionadament en un programa electoral que agradi i representi a la majoria de veïns/es del poble. Per aquest motiu et proposem:  Mira el revers de la butlleta, emplena el petit qüestionari i escriu les teves propostes dins del requadre.    Emplena tantes butlletes com creguis convenient i introdueix-les dintre de les urnes disposades arreu del poble (Passeig Marítim, esplanada CEIP Pompeu Fabra, Plaça Major, comerços i locals).   El període de participació serà del 15 al 21 de desembre a qualsevol hora del dia; les urnes sempre hi seran.   Si vols conèixer i/o rebre informació sobre el projecte, deixa la teva adreça de correu electrònic sota el requadre i segueix-nos a twitter a través de @llancaperfer o utilitzant el hashtag #LlançàPerFer.     Em considero ben informat/da sobre el que succeeix al municipi i a l’Ajuntament:   [  ] Totalment d’acord               [  ] Més o menys d’acord                      [  ] En desacord   Crec que Llançà pateix un estancament des de fa anys:   [  ] Totalment d’acord               [  ] Més o menys d’acord                      [  ] En desacord   M’agrada el meu poble, però hi han coses que requereixen un canvi profund:   [  ] Totalment d’acord               [  ] Més o menys d’acord                      [  ] En desacord  

El port de Llançà , amb a la part esquerra de la imatge, la ubicació de la llotja de peix

COMENCEN LES OBRES D’ADEQUACIÓ DE LA LLOTJA DEL PEIX DE LLANÇÀ

 A mitjans de 2013 Guillem Cusí i Guillem Company, alcaldable i president d’ERC Llançà, juntament amb el diputat Roger Torrent es varen reunir amb representants del món local entre ells el president de la confraria de pescadors de Llançà Antonio Negre. La reunió, que va ser molt positiva en tot el que es va tractar, va servir també per a recollir inquietuds i peticions. Entra aquestes hi havia la reclamació de “desencallar” la situació de desatenció envers les obres previstes a la confraria i demanar la inclusió de la partida pressupostaria dins el pressupost 2014, per l’adequació de la llotja malmesa pel temporal de 2008.        Comença l'adequació de la llotja de Llançà, malmesa pel temporal del 2008 Des del 2009 la subhasta de peix de Llançà s'ha anat realitzant en una nau prefabricada Les obres, d'un pressupost de 191.000 euros, duraran 6 mesos    Aquesta setmana s'han iniciat les obres de remodelació de la llotja de pescadors del port de Llançà. La llotja va quedar afectada pel temporal del 28 de desembre del 2008 i des del 2009 la subhasta i l'expedició de peix s'ha realitzat en una nau prefabricada. Paral·lelament s'han anat fent obres (es va fer el dic exterior) i des de l'estiu del 2013 les parets de l'edifici inicial que havien estat destruïdes tornaven a ser aixecades. Ara, Ports de la Generalitat hi invertirà 191.000 euros en unes obres a executar en sis mesos. A banda d'adequar l'edifici d'acord amb la normativa vigent, les obres comprenen la remodelació de les parets i la coberta, així com la col·locació de nous paviments, revestiments, tancaments i serveis. També es farà una sala de subhasta amb grades noves, una cabina per a ús veterinari, zones per a la manipulació i l'expedició del peix, sales de refrigeració, una zona per a la neteja de les caixes de peix i magatzems. A més, es crearà un circuit per als visitants, de manera que es pugui veure la subhasta del peix sense interferir en la feina que s'hi fa.

ERC Llançà presenta al•legacions al PRUG del Cap de Creus

Les al·legacions demanen la retirada del PRUG i la reformulació d’aquest a partir de la prèvia constitució de l’òrgan de participació que hauria de servir per a redactar-los des del consens territorial: el Consell de Cooperació, previst en el Pla especial i en la llei de creació del Parc del Parc de 1998.   No haver creat mai aquest òrgan és incomplir la mateixa normativa i desaprofitar una eina per cercar el consens i desenvolupar el pla d’usos amb garanties d’èxit.   El diputat Roger Torrent va explicar divendres passat en roda de premsa  que “no podem entendre que la Generalitat hagi optat, amb relació a la fórmula de protecció del PRUG del cap de Creus, per la via menys sensata: publicar unilateralment l’aprovació inicial de la figura de protecció, sense haver treballat ni consensuat amb el territori”   Per la seva banda el regidor Guillem Cusí matisava que “demanarem a través del nostre diputat, la paralització del PRUG i que es reformuli de nou amb la participació de tots els agents econòmics i socials implicats”  

Barques fondejant a Cadaquès , una de les activitats que el PRUG pretén limitar

ERC també vol que es retiri el pla d'usos marins del Parc del Cap de Creus

"No es pot gestionar el Parc del Cap de Creus com si fos una piscina municipal”, diu Santi Sanés, regidor d'ERC de Cadaqués. Els republicans presentaran al·legacions conjuntes als municipis de Cadaqués, Roses, el Port de la Selva, Llançà i Portbou per demanar que es retiri el pla rector d'usos marins del cap de Creus (PRUG), actualment en curs de tramitació, i que se'n redacti un de nou amb la participació de territori. Per garantir aquest consens del territori demanen que es reactivi el consell de cooperació, un òrgan previst en el pla especial i en la llei de creació del parc l'any 1998 i que pràcticament no s'ha reunit mai. “Aquest PRUG neix malament; s'ha d'aturar i s'ha de replantejar amb la participació de tots els agents locals”, va explicar ahir a Figueres, el diputat Roger Torrent, envoltat dels representants republicans dels municipis costaners. Tots van coincidir a dir que no es defineixen en contra d'una necessària regulació del parc, sinó en contra de la manera com s'està plantejant. El més contundent, però, va ser el regidor de Cadaqués, que va recalcar que el seu poble seria el més afectat pel PRUG que ha presentat la conselleria d'Agricultura: “A Cadaqués gairebé tota la gent que hi ve té una barca, i aquest PRUG només té un afany recaptatori; limitar-ho i que es pagui per boies és inviable”, diu Santi Sanés. Els representants d'ERC també reclamen que el termini per presentar al·legacions s'allargui per garantir que tot el territori pugui intervenir-hi, un termini que en principi es tanca el dimarts 25 de novembre.     El sector nàutic s'ha reunit amb el conseller Pelegrí L'Associació d'Indústries, Comerç i Serveis Nàutics (ADIN) ha obtingut en una reunió recent el compromís del conseller d'Agricultura i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, de refer el pla rector d'ús i gestió (PRUG) del cap de Creus perquè inclogui “les necessitats dels sectors implicats i del territori”. En un comunicat, Jordi Senties, president d'Adin, manifesta que ha transmès al conseller Pelegrí la preocupació i el rebuig del PRUG pel sector nàutic, tant pel seu contingut com perquè s'ha elaborat “sense tenir en compte les entitats arrelades al territori ni amb els sectors econòmics implicats”.

ERC de Llançà denúncia una nova ‘cacicada’ de l’alcalde Vila i l’equip de govern de CiU

El ple ordinari d’ahir es va aprovar provisionalment la Modificació d’Ordenances Fiscals, amb els únics vots favorables del govern, però aquesta aprovació no va estar exempta de polèmica. Sense coneixement dels grups de l’oposició el grup de CiU va esmenar el seu propi dictamen en mig del ple, per tal d’incloure la modificació de l’Ordenança Fiscal 2.1 referent a l’IBI. Cusí manifesta que ‘no ens han deixat veure el contingut del dictamen ni l’informe de la interventora per veure si tot s’ajusta a la legalitat. És una vergonya com actua aquest govern, amb nocturnitat i alevosia’. La regidora d’hisenda havia informat prèviament en comissió informativa la intenció de portar al ple l’esmentada modificació, amb el preàmbul que se’ns facilitaria tota la informació abans de finals de la setmana passada. Això no ha estat així. No s’ha facilitat cap informació ni per part del govern, ni del secretari municipal ni dels propis serveis econòmics de l’ajuntament. Fins que el passat dissabte quan la Cap dels serveis econòmics ens informava via correu electrònic "Per indicació del Sr Alcalde, us comunico que es presentarà el dictamen al Ple de la modificació de l’Ordenança Fiscal número 2.1, amb un tipus impositiu del 0,65%, que correspon a una reducció en ingressos per l’impost de béns immobles equivalent a uns 60.000.€, intentant així , segons càlculs estimats, aproximar-se al resultat pressupostari de finals de 2014, amb la reducció de l’IBI per a 2015, amb el mateix import". Aquests fets han impedit que puguem presentar al·legacions, propostes i fins i tot ens ha impedit l’estudi del propi dictamen al no poder ni consultar aquest. Cusi ha explicat que ‘CiU només vol treure el titular de que han baixat novament l’IBI, quan en realitat la baixada serà d’un irrisori 1%, precedit d’un pujada del 10% anual i acumulable des del 2006 fins l’any passat. ERC no és pot conformar només amb això’.

ERC de Llançà critica que es facin obres a l'estiu

En el ple de la setmana passada de Llançà es va aprovar una modificació de crèdits, amb els únics vots favorables de l'equip de govern, per finançar les obres d'arranjament de la nova façana marítima. Unió Llançanenca-ERC denuncia la manca de participació i transparència en el projecte d'aquestes obres, que tindran un cost de 300.000 euros i que qualifiquen de “nou nyap de cara a les eleccions municipals”. En un comunicat, el portaveu d'ERC, Guillem Cusí, critica que aquestes obres ja s'hagin iniciat en plena temporada estival, amb les conseqüències que comporta arranjar els carrers “en l'època de l'any en què aquests són més concorreguts per vilatans i turistes”. Cusí denuncia una manca de sensibilitat alhora de fer les coses i una falta de previsió que, segons ell, denota “la incompetència del govern”.

ERC presenta una candidatura unitària d'esquerres a Llançà

LLANÇÀ | DDG ERC va presentar ahir a Llançà una candidatura unitària d'esquerres que busca ser l'alternativa a l'actual govern de CiU. La llista comptarà amb membres d'ICV i Unió Llançanenca, i també amb el suport de Nova Esquerra de Catalunya. L'acte va comptar amb la presència de representants de les diferents formacions, com Teresa Jordà, diputada al Congrés per ERC; Jaume Bosch, diputat al Parlament per ICV; David Pujol, president comarcal d'ERC; Montse Escútia; coordinadora comarcal d'ICV; Thaïs Gómez, representant de la plataforma d'independents d'ULL; i Magda Casamitjana, representant de Nova Esquerra.  La llista estarà encapçalada per Guillem Cusí, que remarcava que "aquest projecte ha de ser integrador i obert". Durant l'acte, tant Cusí com Anna Maria Pujol, també representant de la formació, van destacar que cal un Llançà amb més cultura democràtica, una política transparent, valenta i al servei de l'interès de la majoria". Cusí també va valorar que aquesta no ha de ser una candidatura per anar contra CiU, sinó per oferir una alternativa als ciutadans després de molts anys. "Creiem que el seu és un projecte que ha caducat i que cal una alternativa", va exposar.