Llançà

Ajuntament

L’ANC Mar d’Amunt i els grups municipals d’Unió Llançanenca (ERC) i ICV de Llançà, presenten la moció següent:
El Tricentenari de la Guerra de Successió està esdevenint la gran oportunitat per tal que la seva celebració, tot i prevista per un any de durada, deixi un gran impacte entre la gent que hi haurà participat, més enllà del seu període d’activitats. És per això que, per tal d'aconseguir-ho, creiem imprescindible fer que els protagonistes d'aquells fets llunyans es converteixin en els nous herois que prevaldran per damunt del desdibuixament del nostre passat col·lectiu.
 
Per tal de crear unes bases perquè es pugui recuperar les banderes i estàndards de la Catalunya dels Àustria i els Habsburg que es brandaren durant la guerra de Successió simbolitzant les llibertats i constitucions de l’autogovern català. Banderes que, amb la derrota militar i la imposició del Decret de Nova Planta, foren vexades, destruïdes i prohibides pels vencedors borbònics.
 
Creiem que aquest 11 de setembre, data en que es commemora els 300 anys de la caiguda de Catalunya enfront els regnes espanyol  i francès, és la ocasió especial per tal que tots els ajuntaments catalans brandin aquell dia la Bandera Negre.
 
La Bandera Negre, usada durant la revolta dels segadors, l’any 1640. Apareixent en la versió antiga del nostre himne:
 
 “-Ont es vostre capità?
Aont es vostra bandera?
Varen treure´l bon Jesus
Tot cobert ab un vel negre.
-Aquí es nostre capità
aquesta es la nostra bandera.
 

Als inicis de la Guerra de Successió, l’any 1705 fou hissat a la muntanya de Montjuïc, a Barcelona, un estandar negre amb la inscripció “Mort o els nostres privilegis conservats”, i a Cardona, els regiments reclutats duien banderes negres amb la llegenda “Viurem lliures o morirem”. 

Durant el12/23 de juliol de 1713, quan la ciutat de Barcelona, decideix lluitar a Ultrança, els consellers canvien la seva gramalla (túniques que donaven rang d'autoritat) porpra per gramalles negres, era tot un signe de que la lluita sols era possible a victòria o mort, un dia abans d’ésser treta la Bandera Gran (la de Santa Eulàlia). 
Quan les tropes borbòniques entren per les escletxes obertes en les muralles de Barcelona l’11 de setembre de 1714, durant tot el setge banderes negres o senzills mocadors del mateix color són posats arreu de les muralles i cases de la Ciutat.
 
És per aquests antecedents que l’Ajuntament de Llançà proposa el següent
 
ACORD:
 
  1. Que en la Diada Nacional d’enguany, s’hissi per commemorar el Tricentenari de la pèrdua de les llibertats catalanes, al costat de la nostra bandera nacional i de la bandera de la llibertat (l’estelada), en senyal d'honor i respecte per tots els que van donar la vida per la nostra nació es pengi a en un lloc destacat la bandera negre. Per donar en aquella data el missatge clar de que volem viure lliures.
 
Llançà, 28 de Juliol de 2014