Lleida

Totes les notícies


Pueyo anuncia la nova estructura del govern d’Entesa a l’Ajuntament de Lleida

Es crea una nova regidoria de Presidència, a càrrec de la tinent d’alcalde Jordina Freixanet, la regidoria de Consum, Comerç i Mercats incorpora l’àmbit de Participació sota la responsabilitat de la regidora Marta Gispert i la regidoria de Cultura passa a denominar-se regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica amb el regidor Jaume Rutllant al capdavant- Es redueixen les tinences d’alcaldia i les comissions informatives de 7 a 5. Miquel Pueyo: “L’objectiu central d’aquesta nova etapa és la recuperació social i econòmica de la ciutat amb la voluntat que es puguin mantenir i ampliar polítiques de consens amb tots els grups municipals de la Paeria”. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presentat avui, juntament amb els tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, la nova estructura del govern d’Entesa després de la marxa dels regidors del Comú. La reestructuració del govern, en paraules de l’alcalde, permetrà una organització “més compacta, eficient i se centrarà en la culminació dels projectes iniciats durant la primera meitat de la legislatura”. El Paer en Cap ha expressat el seu convenciment que amb aquesta remodelació “l’estabilitat del govern està garantida(...) amatents a la ciutadania, que ens demana claredat, estabilitat, seguretat i fer polítiques de ciutat”.  L’alcalde ha remarcat que “després de dos anys de govern, mantenim el mateix rumb, mantenim el compromís amb un procés de regeneració democràtica i de transformació de la ciutat , inspirats en els valors republicans, la transparència, la sostenibilitat i la justícial social. En aquesta nova etapa, Pueyo ha remarcat la voluntat de mantenir i ampliar les polítiques de consens amb tots els grups municipals.  Un dels principals canvis del govern en aquesta etapa és la reducció del número de tinences d’alcaldia, que passarà de 7 a 5 i, també, en la mateixa proporció, de les comissions informatives. En aquest nou període el 1r tinent d’alcalde serà el regidor Toni Postius, la 2a tinent d’alcalde serà Jordina Freixanet, la 3a tinent d’alcalde la regidora Sandra Castro, Montse Pifarré serà la 4a tinent d’alcalde i Paco Cerdà, el cinquè.

El punt de vacunació del Pavelló Onze de Setembre, un dels principals de Catalunya

L’Ajuntament de Lleida va cedir l’equipament a Salut com a reforç assistencial en la primera etapa de la Covid-19 i, des del passat 26 de gener, com a espai de vacunació massiva. L’equipament ha estat punt de recepció i emmagatzematge de 200.000 vacunes i centre de coordinació de l’equip mòbil de vacunes de la regió sanitària de Lleida. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, ha agraït el personal sanitari, de serveis i als agents cívics municipals la tasca realitzada. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, juntament amb la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, el president del Col·legi de Metges de Lleida (COMLL), Ramon Mur, i la presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Lleida, Mercè Porté, ha visitat avui el Pavelló Onze de Setembre, punt central de vacunació contra la Covid-19 a Lleida des del passat 26 de gener. Montse Pifarré ha destacat que el Pavelló, cedit per l’Ajuntament de Lleida, ha estat i està essent un dels punts centrals de vacunació de Catalunya i ha agraït el seu bon funcionament: “La vacunació en aquest equipament s’està desenvolupant amb una coordinació i eficàcia que han pogut constatar les persones que s’hi han vacunat aquí. Per a l’Ajuntament de Lleida aquest pavelló és un símbol de la cooperació interinstitucional i de l’avenç de la vacunació per vèncer la Covid-19. Vull agrair, en nom de la ciutat, la tasca desenvolupada pels sanitaris que estan en aquest punt de vacunació i de tots els i les professionals que integren aquest dispositiu per un treball que repercuteix, de forma determinant, en la millora de la nostra protecció davant el virus”. Montse Pîfarré ha informat que a la Regió Sanitària de Lleida s’acaba d’assolir la xifra de 400.000 vacunes administrades, de les quals 200.000 s’han gestionat i emmagatzemat al Pavelló Municipal Onze de Setembre. Agraïments En el decurs de la visita, la responsable municipal de Salut ha agraït, també, la comprensió i col·laboració del club esportiu Lleida Llista, que durant el temps de pandèmia no ha pogut disposar del pavelló pels seus entrenaments i partits oficials, “posant el bé comú per davant de les necessitats del club”.

La Paeria i la Generalitat aborden els objectius conjunts en Cooperació al Desenvolupament

Sandra Castro destaca el treball per implementar l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (EGiBDH). La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, s’ha reunit avui amb el nou director general de Cooperació al Desenvolupament del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, Josep Desquens, i amb la cap de servei de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, Lupe Moreno. En la trobada, han posat en comú els objectius i prioritats de les respectives àrees de cooperació i s’ha incidit en els reptes que afronten els ens locals a l’hora de desplegar aquestes polítiques. Sandra Castro ha remarcat que una de les principals línies de l’Àrea de Cooperació Internacional de la Paeria és l’aplicació de l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (EGiBDH). En aquest sentit, s'ha posat en marxa un grup de treball específic, impulsat des de la Paeria, en què participen tècnics/ques de la Universitat de Lleida i de la Coordinadora d’ONGD i altres moviments solidaris. Equitat de gènere i drets humans Aquesta iniciativa vol donar suport a les entitats perquè orientin la seva feina de manera que contribueixin a l’equitat de gènere i a la realització dels drets humans. Així, s’està treballant per enfortir les capacitats de les entitats, amb formació i suport tècnic, per generar projectes de cooperació i educació per al desenvolupament des de l’enfocament de gènere i basat en drets humans. D’altra banda, la Paeria també està enfortint les pròpies capacitats EGiBDH mitjançant formacions per al personal de l’ajuntament i les diferents administracions públiques, amb el suport de la Diputació de Lleida. D’acord amb això, Sandra Castro ha destacat que s’està elaborant un nou Pla Director de Cooperació, també, amb els criteris EGiBDH. En la reunió amb la Paeria, la Direcció General de Cooperació ha expressat el seu objectiu d’augmentar la seva presència a la ciutat, de treballar per descentralitzar la política de cooperació catalana així com la necessitat de buscar punts i estratègies de treball conjuntes.

ERC Lleida

ERC Lleida referma el seu compromís en contra de la construcció de Torre Salses

La Secció Local de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya ens tornem a manifestar en contra de Go Lleida, projecte comercial que Eurofund pretén construir entre el barri de La Bordeta i Magraners i recolza les decisions preses pel nostre grup municipal   Esquerra Republicana es va presentar a les últimes eleccions municipals del 2019 amb un programa on es defensa un model comercial equilibrat, és a dir, un comerç urbà que vertebri i cohesioni socialment els nostres barris, els faci segurs, integradors i sostenibles, dinamitzant la resta d’activitats econòmiques i cíviques del municipi. Per tant un model comercial totalment oposat a iniciatives com la de Torre Salses. Amb aquest compromís davant la ciutadania, ERC, Junts per Catalunya-Lleida i el Comú de Lleida signaven el pacte de Sant Joan el juny de 2019, que feia possible el primer govern republicà i progressista després de 40 anys de governs del PSC a la capital del Segrià. Des de la Secció Local de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya volem manifestar el nostre posicionament contrari al macrocomplex comercial que es vol construir a Torre Salses, Go Lleida, i volem recolzar les decisions preses pel nostre grup municipal a la Paeria. Tot i ser conscients que no volem cap projecte que destrueixi el petit i mitjà comerç a la nostra ciutat, els tràmits que s’han hagut d’aprovar en la Junta de Govern Local són indefugibles. L’anterior equip de govern socialista havia deixat compromès una sèrie de passos a fer per la construcció d’aquest complex. Per evitar comprometre els nostres representants públics, i en defensa de la legalitat dels tràmits, l’actual Govern d’Entesa ha hagut d’accedir a permetre la reparcel·lació dels terrenys per obligació legal. No complir amb els compromisos assumits per l’anterior executiu municipal hagués suposat situar la Paeria en una situació d’indefensió jurídica que hagués estat nociva per la pròpia administració local i en conseqüència per la ciutadania.

Els tres socis acorden el trencament del Pacte de Govern amb la sortida del grup del Comú

La vigència de l’actual pacte de govern d’Entesa arriba a la seva fi després de la reunió que ha tingut lloc avui en que s’ha valorat la situació i els passos a seguir, defugint dels retrets. El grup del Comú sortirà del Govern municipal de manera acordada amb la resta dels partits del govern, ERC i Junts. Els tres partits acorden executar un procés de sortida responsable i amb garanties de traspàs efectiu i correcte i oferint tot el suport als nous responsables de les àrees, per tal de garantir l’atenció a les necessitats de la ciutat. Els tres grups manifesten la voluntat de preservar els eixos programàtics que consten al pacte de govern i al PAM aprovat, i s’emplacen a treballar per garantir la governabilitat de la ciutat de Lleida i el desenvolupament dels compromisos compartits en aquest nou escenari.

Miquel Pueyo cessa Sergi Talamonte com a tinent d’alcalde i emplaça al Comú a decidir el seu futur al Govern d’Entesa

El paer en cap Miquel Pueyo ha anunciat avui el cessament de Sergi Talamonte com a tercer tinent d’alcalde i membre de la Junta de Govern Local (JGL) arran d’un nou comunicat emès avui pel grup del Comú sobre el SUR-42. La decisió s’ha adoptat el mateix dia en què la JGL ha aprovat la reparcel·lació del Pla parcial del sector SUR 42 Torre Salses. Es tracta d’un tràmit obligatori, d’acord amb el que ha assenyalat l’alcalde, dins de la tramitació d’aquest projecte al qual encara li falten molts passos com ja es va anunciar el passat febrer. Miquel Pueyo, acompanyat dels tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Toni Postius, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació després de la reunió i ha comunicat la retirada de competències delegades de l’edil del Comú, que es manté com a regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, però al qual també se li retiren, per via decret, diverses delegacions del seu àmbit; se'l cessa com a tinent d'Alcalde i se l'exclou de formar part de la Junta de Govern Local. El paer en cap ha explicat que el detonant de la destitució ha estat un “enèsim comunicat” emès avui pel Comú de Lleida que se suma a d’altres que no estan en la línia del que ha de ser un govern amb conviccions i responsable. A conseqüència d’aquesta darrera nota, s’ha convocat la Comissió de Seguiment del Pacte d’Entesa a la qual aquest grup municipal no ha assistit, sols ho han fet els representants d’ERC i JxC, i l’alcalde ha adoptat la decisió de formalitzar el cessament de Talamonte a través de tres decrets (tinent d’alcalde, membre JGL i delegacions). Pueyo ha assenyalat que la compareixença d’avui, amb Postius i Freixanet, significa que “hi ha un Govern d’Entesa, que té unes regles del joc, la primera de les quals és que és un govern; és a dir, no és al mateix temps oposició i govern, per tant, ha de tenir conviccions i ha de ser molt responsable”. “Ara, la meva invitació al Comú de Lleida, des del respecte per la seva autonomia i l’afecte persona i des la meva responsabilitat com a alcalde, és que ells i elles reflexionin sobre aquest moment i ens diguin si desitgen continuar formant part de la solució, d’aquest Govern d’Entesa que vol tirar endavant la ciutat, o prefereixen seguir per una altra via”, ha dit l’alcalde.

La Mobile Week Lleida posa en valor la capitalitat tecnològica de la ciutat

La Mobile Week neix amb l’objectiu d’oferir un espai en el qual poder participar activament dels canvis que porten les novetats tecnològiques. L’edició d’enguany ha girat entorn temes com les habilitats digitals més demandades per al futur, l'afectació de la pandèmia a l’ús que fem de la tecnologia o el nivell de coneixement que té la ciutadania sobre la seguretat a internet. Durant 3 dies, més de 250 persones han participat en diferents activitats per apropar la tecnologia a la ciutadania amb una jornada sobre l’adquisició i ús de dades 3D en fructicultura de precisió, teletreball i ciberseguretat, tallers per a la digitalització del comerç de proximitat o una ponència sobre identitat i reputació digital. En la inauguració de la Mobile Week Lleida, l’alcalde Miquel Pueyo va recordar que Lleida és el segon Hub Tecnològic de Catalunya, amb més de 160 empreses dedicades a les TIC i un 4,2% dels treballadors/es estan ocupats en aquest àmbit, un percentatge que supera la mitjana catalana. Pueyo va destacar l’exitosa aliança entre la Paeria i la Universitat de Lleida (UdL) amb l’impuls del PCiTAL, que s’ha nodrit d’emprenedors i empreses convertint-se en un pol tecnològic, bressol de noves firmes i empreses emergents que són un atractiu per al territori i una font d'ocupació per a joves titulats. La tinent d’alcalde i responsable de la Regidoria de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet, ha manifestat que “la Mobile Week Lleida ens ha permès, després de molt temps i a causa de la pandèmia, recuperar la il·lusió i fer-ho a través de la tecnologia, per posar-la al servei de la ciutat”. Freixanet també ha destacat que la Mobile Week Lleida ha estat una oportunitat per apropar a tota la ciutadania no només la realitat, sinó també la reflexió sobre la innegable transformació digital que vivim.  

Freixanet: "El Govern d’Entesa aposta per un model comercial compactat en la trama urbana de Lleida"

La Paeria deixa sobre la taula la modificació del pla de reparcel·lació del SUR 42. La Junta de Govern Local (JGL) de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui, per unanimitat, deixar sobre la taula l’expedient de la proposta d’aprovació definitiva del Text refós de la modificació del projecte de reparcel·lació del Pla parcial del sector SUR 42 Torre Salses, com ha informat la tinenta d’alcalde i portaveu de la Paeria, Jordina Freixanet. Abans de la celebració de la JGL, el Grup Municipal del Comú ha fet arribar als seus integrants un informe jurídic per a la revisió d’ofici del pla parcial (aprovat el 2018), informe on s'assenyala que hi ha qüestions ambientals no contemplades en l’expedient. Per aquesta raó, s’ha adoptat l’acord de deixar el punt sobre la taula a la JGL i traslladar aquest informe als tècnics municipals perquè analitzin la possibilitat de revisar d’ofici la modificació del pla parcial i suspendre tot l’expedient fins a disposar d’aquesta revisió. Dins de la revisió, se sol·licitarà un informe a l’Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) i la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat perquè emetin les seves valoracions. Model comercial compartit Freixanet, que ha atès els mitjans de comunicació acompanyada del regidor Jaume Rutllant, ha reiterat que el Govern d’Entesa aposta per un model comercial compactat en la trama urbana de Lleida tal com s’expressa en el programa del mandat i en el Pla d’Actuació Municipal. La segona tinent d’alcalde ha insistit que els tres socis de govern comparteixen “al cent per cent” aquesta visió sobre el desenvolupament comercial. Record per als presos polítics Freixanet ha iniciat l’atenció als mitjans de comunicació enviant “una abraçada molt gran” des de Lleida als presos polítics avui indultats. “Aquest és el primer pas. Tots sabem que la solució que volem és l’amnistia com l’única sortida política per a Catalunya, però el compromís d’avui amb la llibertat dels presos polítics és el primer, també, per aturar la repressió”, ha asseverat.

ERC - AM defensa un model comercial equilibrat i cohesionat i reitera el nostre compromís per aturar Torre Salses.

Des d’Esquerra Republicana - AM lamentem el to i el contingut de la nota del Comú de Lleida, que suggereix l’existència d’unes dissonàncies internes i uns desacords absolutament inexistents. Des del grup municipal d’ERC - AM reiterem el nostre compromís per aturar Torre Salses. Defensem un model comercial equilibrat i cohesionat, així ho portàvem al nostre programa electoral i així ho vam signar al Pacte d’Entesa amb Junts i el Comú. La comunicació duta a terme pel Comú de Lleida no segueix els criteris de coordinació que els tres grups que conformen el Govern d’Entesa van acordar en el seu moment. És per això que demanem al Comú de Lleida que es remeti als acords i que deixi de banda les gesticulacions i les deslleialtats. Des del govern, Esquerra Republicana - AM entomem la nostra responsabilitat davant de la ciutadania i treballem amb conseqüència per complir les nostres promeses i el nostre programa electoral.