Lleida

Totes les notícies


Demolició del monòlit franquista.

El Grup Municipal d’ERC instarà l’equip de govern que completi la retirada dels 358 símbols franquistes perquè Lleida deixi d’ostentar aquest trist i lamentable rècord

El Grup Municipal d’Esquerra vetllarà perquè l’equip de govern posi fil a l’agulla i fixi un calendari per a la retirada dels nombrosos símbols franquistes que encara queden a la ciutat, tal com demostra el cens elaborat pel Memorial Democràtic. La portaveu d’Esquerra a la Paeria, Montse Bergés, afirma que és lamentable que Lleida sigui, amb 358, el tercer municipi català amb més emblemes franquistes. “No volem continuar ostentant aquest trist rècord, ja que desprestigia el nom d’una ciutat on la dictadura franquista va fer molt mal”, assegura la portaveu republicana. En aquest sentit, Esquerra demanarà a través d’un prec en el proper ple, que la Paeria sol•liciti les subvencions que la Generalitat concedeix als ajuntaments per canviar o retirar aquests emblemes. Cal recordar la tasca que, des de l’oposició, ha portat a terme el Grup Municipal d’Esquerra, per tal que s’apliqui la Llei de la Memòria Històrica a la ciutat i eradicar així alguns símbols que feien ostentació del franquisme. En aquest sentit, va aconseguir que la Paeria retirés l’abril de 2009 la medalla al dictador, un expedient que s’havia iniciat en l’anterior mandat, però que hauria quedat oblidat en els calaixos si el grup municipal d’ERC no ho hagués recordat. Així mateix, Esquerra també va denunciar l’estat de deteriorament de les fosses del cementiri on estan enterrats els represaliats i nens i nenes del Liceu Escolar víctimes dels bombardejos feixistes, espai que, finalment, es dignificarà.     

L’alcalde i la junta de portaveus accepten estudiar un document elaborat pel Grup d’Esquerra per a signar el Pacte de Ciutat per a la Llibertat de Culte i desencallar el conflicte obert pel trasllat de la mesquita del Nord

El Grup Municipal d’ERC a la Paeria ha presentat avui a la Junta de Portaveus Extraordinària, convocada a proposta d’aquesta formació, un document de sis punts que configura el Pacte de Ciutat per a la Llibertat Religiosa. L’alcalde i la resta de portaveus dels grups municipals han acceptat iniciar una taula de treball a partir d’aquest document per a signar aquest Pacte de Ciutat i desencallar el conflicte obert a causa del trasllat i/o tancament de la mesquita del carrer del Nord. En aquest sentit, l’alcalde ha citat de nou tots els portaveus la setmana vinent en una nova reunió per aconseguir un acord arran d’aquest document. Els punts proposats per Esquerra i que configuren el Pacte de Ciutat per a la Llibertat de Culte són els següents: 1. La Paeria analitzarà la possibilitat de buscar un solar alternatiu al del polígon per afavorir el trasllat de la mesquita del carrer del Nord, amb l'objectiu d'aconseguir un major consens polític i social, evitant també els riscos que comporta el procés judicial que afecta la parcel.la del polígon. Aquest solar haurà de complir tots els requisits legals oportuns 2. El departament d’urbanisme de la Paeria elaborarà un mapa de centres de culte, indicant les zones o llocs on es podran instal•lar aquests equipaments, sigui quina sigui la seva religió, tenint en compte tots els requisits que contempli el marc legislatiu (llei d'urbanisme, llei de centres de culte...). 3. La Paeria reactivarà l’Assemblea de les Religions convertint-la en el fòrum de diàleg i de mediació de conflictes interreligiosos, objectius pels quals va ser creada. Els representants religiosos que no hi assisteixin o no en vulguin formar part no se’ls reconeixerà com associació ni tampoc gaudiran de l’aprovació per part de l’administració local. Aquesta exclusió també tindrà efectes en l’atorgament de subvencions, permisos, llicències..... 4. La Paeria, a través d’aquest pacte de ciutat fomentarà i divulgarà entre les diferents cultures que conviuen a la nostra ciutat la Carta per a la Ciutadania dels Drets, Deures i Compromisos, com a complement de la informació que des de la regidoria d’Afers Socials es dóna a les persones nouvingudes.

El Grup Municipal d’Esquerra reclama de nou a l’alcalde que convoqui una reunió “urgent” tal com va acordar en el ple de juliol a petició d’ERC per a resoldre el trasllat de la mesquita a través d’un “pacte de ciutat”

El Grup Municipal d’ERC a la Paeria lamenta que l’equip de govern encara no hagi convocat cap reunió amb la resta de grups de l’oposició per a debatre i trobar solucions al trasllat de la futura mesquita, tal com l’alcalde Àngel Ros es va comprometre en el ple de juliol passat, després que el Grup Municipal d’Esquerra li oferís un “pacte de ciutat” a través del qual s’aconseguís el màxim consens entre els grups polítics. Atès que en els darrers dies s’han desencadenat una sèrie de fets relacionats amb aquest assumpte, com per exemple, el tancament obligat i plenament justificat de l’oratori del carrer Nord a causa de l’excés d’aforament, a més de la publicació d’un informe pericial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Grup Municipal d’Esquerra torna a fer una crida al Paer en Cap perquè convoqui “urgentment” tots els grups municipals per a resoldre una situació que pot agreujar-se a mesura que passin els dies. En aquest sentit, Esquerra proposarà en aquesta reunió que s’estudiïn altres emplaçaments que generin un major consens, com els terrenys de l’antiga hípica, atès que l’espai del polígon és “insostenible”, tal com determina aquest informe. En l’anterior mandat ja es va analitzar aquest emplaçament situat entre el Camí de Grenyana i el Canal de Seròs i es va determinar que era òptim, tant pel que fa a la seva ubicació com pel que fa a la seva qualificació (zona d’equipaments). Cal recordar que l’informe pericial encarregat pel TSJC reforça aquesta “tesi” proposant-lo com una de les alternatives viables. En qualsevol cas, Esquerra exigirà a l’equip de govern la redacció d’un mapa d’equipaments de centres de cultes, perquè sigui quina sigui la creença religiosa els futurs interessats sàpiguen on poder instal•lar-se en un mitjà i llarg termini i, per tant, no s’hagi de tornar a passar per aquesta espiral d’incompliments, declaracions i contradeclaracions que només fan que ser contraproduents per al conjunt de la ciutat.

Esquerra recollirà idees dels lleidatans i lleidatanes

Esquerra instal•larà una urna per a recollir, barri per barri, les propostes dels lleidatans arran de l’èxit de l’acció: “Una estelada, a canvi d’una idea per a la ciutat”

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) recollirà barri per barri les propostes que els lleidatans i lleidatanes vulguin fer per a la ciutat arran de l’èxit de l’acció “Una estelada, a canvi d’una proposta” duta a terme en motiu de la Diada Nacional. La portaveu republicana i candidata a l’alcaldia de Lleida, Montse Bergés, ha agraït als 200 participants que han participat i que han tramés la seva proposta i els ha volgut recordar que Esquerra “recollirem cadascuna d’aquestes idees per confeccionar el programa electoral”. En aquest sentit, Esquerra instal•larà una urna en diferents punts de la ciutat (places, mercats, parcs...) per tal que els lleidatans i lleidatanes puguin omplir una butlleta on anotin el seu suggeriment. “Es tracta d’un model de participació directa, una manera d’atansar-nos al ciutadà i escoltar-lo, però també portant a terme allò que ens diu”, ha afirmat Bergés. De les 200 propostes recollides el passat dia 9 de setembre davant de l’IMAC es desprèn que 6 de cada 10 participants demanen millores en la mobilitat (28%), en el microurbanisme (21%) i en les zones verdes (17%). Concretament, reclamen més aparcaments gratuïts i ben connectats amb el transport públic i arranjar i ampliar el carril bici, pel que fa al primer bloc; arreglar voreres i renovar els semàfors; pel que fa al segon; i ampliar els espais verds i reduir les places “de ciment”. Millores en la neteja, com per exemple canviar els contenidors o multar als propietaris de gossos que no recullin els excrements; i en la cultura i l’oci, abaratir els espectacles de La Llotja, són d’altres proposicions que els ciutadans demanden. Bergés creu que aquest gruix de propostes “demostra que l’equip de govern ha d’esforçar-se molt més en aspectes bàsics, quotidians, com en moltes ocasions hem advertit des d’Esquerra”. Un altra de les propostes més freqüents també és que la Paeria escolti i respongui als ciutadans, problema del qual ja advertia el Síndic de Greuges en la seva memòria.

Actes de l'Onze de Setembre

Militants, simpatitzants i amics i amigues d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Lleida han participat avui activament als actes celebrats a Lleida amb motiu de la Diada Nacional. El grup ha desplegat l’estelada gegant al llarg del carrer Cavallers fins arribar a l’edifici del Roser, on ha fet l’ofrena per recordar els caiguts de 1707. Allí, el candidat d’ERC per Lleida, Carmel Mòdol, ha ideclarat que la independència és l’únic camí possible per avançar i millorar com a país. Mòdol ha recordat que “la família d’Esquerra, els amics de la independència” cada vegada són més i més, factor, aquest, que s’ha d’aprofitar per tal de fer pedagogia i explicar el projecte de futur d’Esquerra. Cal recordar que si avui el vestíbul del Roser ha estat obert al públic ha estat gràcies a la insistència del Grup Municipal d’ERC a la Paeria, la portaveu del qual, Montse Bergés, va instar l’alcalde que obligués la constructora a deixar en condicions aquest espai per tal que entitats, partits i persones a títol individual poguessin continuar fent l’ofrena amb tota normalitat. El seguici d’Esquerra s’ha sumat a la manfestació unitària sota el lema: Som una Nació, nosaltres Decidim, en la qual han participat al voltant de dues mil persones. “Independència” ha estat una de les paraules més pronunciades pels presents, cosa que indica que els temps a la ciutat de Lleida també estant canviant. Ofrena floral al Roser Manifestació "Som una Nació, nosaltres decidim" Ofrena de les JERC al Roser (10/9/2010)

Lliurament d'estelades per l'Onze de Setembre

Esquerra lliura 200 estelades per l'Onze de Setembre

Esquerra Lleida ha repartit aquest migdia 200 estelades als ciutadans amb motiu de la diada de Catalunya. En poc més d’una hora els republicans han esgotat la insígnia independentista. A canvi, tots els ciutadans que volien l’estelada havien d'omplir una butlleta oferint una proposta per a Lleida. Carmel Mòdol, candidat per Lleida d’Esquerra al Parlament de Catalunya, Montse Bergés, candidata a la Paeria, Maria Àngels Cabasés, diputada d’Esquerra i Francesc Mitjans, regidor a l’ajuntament de Lleida, han estat els amfitrions de recollir les propostes dels lleidatans. Entre les més de 200 propostes recollides han destacat les referents al excés de zona blava i als seus abusius preus, rebaixes d’impostos com el de les escombraries i millora en algunes de les voreres de la ciutat, “amb aquesta iniciativa el que pretenem és traslladar la veu del ciutadà a les administracions; amb totes les propostes recollides el que farem serà defensar les que puguem abans de la finalització d’aquest mandat i usar les que queden per incorporar-les al nostre programa electoral”, explica Montse Bergés. Manifestació de l’11 de setembre Carmel Mòdol ha aprofitat el lliurament d’estelades per fer una crida als ciutadans perquè participin a la manifestació convocada per Òmnium Cultural l’11 de setembre, sota el lema Som una Nació: Nosaltres Decidim, “ hem de dir a aquells que agredeixen Catalunya, que no és tot l’estat espanyol però sí algunes de les seves institucions com el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble i les mateixes estructures politiques, sobretot del Partit Popular però també a vegades les del PSOE, que volen sotmetre’ns a una situació d’espoli econòmic sistemàtic i de domini polític, que contra això els Catalans ens revelem, i la crida que fem a la manifestació és per parlar amb una veu ben clara i ben forta per dir allò que diu el lema, Som una Nació: Nosaltres Decidim” , finalitza Mòdol.