Lleida

Totes les notícies


Neix l'EMAU, la nova Empresa Municipal d’Agenda Urbana de Lleida

L’Empresa Municipal d’Urbanisme es renova i assumeix funcions en l’àmbit de la mobilitat per donar resposta a les noves necessitats de la Lleida d’avui. El Consell d’Administració de l’Empresa Municipal d’Urbanisme aprova el canvi de nom i passa a anomenar-se Empresa Municipal d’Agenda Urbana de Lleida (EMAU). També s'han modificat els estatuts per a incorporar noves funcions en l’àmbit de la mobilitat, que se sumaran a les que ja exercia ara vinculades a l’urbanisme i l’habitatge. L'alcalde Miquel Pueyo i el president de l’Empresa, el regidor Jaume Rutllant, han explicat que "aquest govern ha volgut, d’acord amb la resta de consellers, fer un pas endavant per aprofitar l’estructura, l’expertesa i el bagatge de l’empresa per exercir noves funcions que han de donar resposta a la Lleida del segle XXI, que han d’estar vinculades no només a l’habitatge i el patrimoni sinó també a la sostenibilitat i la mobilitat". L’EMAU assumirà la prestació de serveis de mobilitat, en particular el servei municipal d’aparcament regulat en via pública (zona blava) o en aparcaments municipals; la prestació integral del servei de recollida de vehicles de la via pública, el seu arrossegament, trasllat i el servei de dipòsit municipal de vehicles; la gestió, explotació i manteniment integral de la xarxa de punts de recàrrega elèctrica i altres instal·lacions vinculades a la mobilitat; així com altres serveis o activitat d’aquest àmbit. D’aquesta manera, es podrà donar compliment al mandat per a municipalitzar el servei de zona blava, previst per a principis de l’any vinent. Rutllant ha assenyalat que “el concepte d'agenda urbana està vinculat als Objectius de Desenvolupament Sostenible de 2030 i té a veure amb aquest compromís del desenvolupament sostenible, que passa a ser l'element transversal de les actuacions de les administracions públiques”, amb el qual tant la Paeria com l’EMAU estan “absolutament compromesos”.

El govern municipal planteja congelar les ordenances fiscals per a l’any vinent i començar a elaborar un nou pressupost

El govern municipal plantejarà la congelació dels impostos i taxes per a l'any vinent i inicia els treballs per a l'elaboració del pressupost per a 2023, que estarà marcat pel fort increment que forçosament patiran partides com les de les despeses energètiques i de personal. L'alcalde Miquel Pueyo, acompanyat per les tinentes d'alcalde Jordina Freixanet i Montse Pifarré, explica el resultat de les reunions que ha celebrat amb els grups i regidors no adscrits de l'oposició de cara a valorar els possibles suports per l'aprovació de les ordenances fiscals i el pressupost per a l'any vinent.  Pueyo ha traslladat als grups que la voluntat del govern municipal davant un any molt difícil és "intentar estar al costat de la gent i evitar que un augment de les taxes i impostos municipals contribueixi a l'escalada dels costos per a les famílies", especialment tenint en compte que els tributs municipals no són progressius. Pel que fa a l'elaboració del nou pressupost, l'alcalde ha assenyalat que la situació generada per la conjuntura econòmica de forta inflació comportarà que les despeses de l'Ajuntament per a l'any vinent sumin un fort increment, que ha xifrat en uns 7 milions d'euros, aproximadament. La major part correspondrà als costos energètics i la partida de personal, a conseqüència de l'increment dels preus del gas i la llum i de l'acord anunciat recentment pel govern de l'Estat i els sindicats majoritaris sobre l'actualització dels sous dels empleats públics. "No podem afrontar sols aquests increments. El finançament local és una assignatura des de l'inici de la democràcia. Demanarem ajuda concreta i específica a l'Estat, i també a la Generalitat, perquè ens ajudi a compensar aquesta situació extraordinària, en la línia del que es va fer també durant la Covid", ha afirmat Pueyo, qui ha afegit que ha demanat als grups municipals que han assistit a les trobades d'avui "perquè tinguin en compte els interessos de la ciutadania de Lleida i ens ajudin a plantejar aquestes legítimes demandes".

Lleida, terra d’oportunitats

El paer en cap Miquel Pueyo, acompanyat de la tinenta d’alcalde, Jordina Freixanet i el regidor Jaume Rutllant van assistir ahir a Barcelona per explicar les oportunitats empresarials que ofereix la ciutat de Lleida, en un acte organitzat per la Cambra de Comerç.   “Lleida aspira a ser la capital agrobiotech del sud d’Europa”. Amb aquesta afirmació i amb la convicció que la nostra ciutat és terra d’oportunitats, aquest dimecres 5 d’octubre, diversos membres de les institucions lleidatanes van assistir a la Llotja de Mar de Barcelona, a un acte organitzat per la Cambra de Comerç. A l’acte, els diferents representants de la ciutat, acompanyats de diverses empreses i inversos catalans, han explicat les oportunitats d’inversió que ofereix Lleida al món empresarial. La jornada, que ha comptat amb 270 assistents, entre els quals més de 200 empreses i inversos catalans, a més de representants institucionals del país, ha estat impulsada per les Cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i la Universitat de Lleida. Aquestes sis institucions s’han alineat amb un objectiu comú: posar en relleu els grans avantatges que les empreses i els inversors catalans i d’arreu tenen amb el territori de Lleida. “Lleida, terra d’oportunitats” ha girat entorn de la idea que les institucions estan treballant per aconseguir que Lleida sigui la capital agrobiotech del sud d’Europa ja que, tal com ha indicat el paer en cap Miquel Pueyo “no és un somni; és un desig que veiem factible i, per assolir aquesta fita, estem treballant amb totes les nostres forces”. I és que, tal com ha afirmat Pueyo, “Lleida és una ciutat mitjana envejable. Amb 140.000 habitants, està feta a la mida de les persones perquè tens qualsevol servei que vulguis disposar en un radi temporal d’un quart d’hora. Lleida és qualitat de vida, tant per viure com per invertir-hi, perquè tenim a punt el sòl industrial que fa falta”, referint-se al nou polígon industrial de Torreblanca- Quatre Pilans, un polígon que és “una de les dues grans potes sobre les quals pivota l’objectiu que Lleida sigui la capital agrobiotech del sud d’Europa és el nou polígon de Torreblanca-Quatre Pilans, que representa un nou model de sectors d'activitat econòmica, integrat paisatgísticament, energèticament sostenible i amb intermodalitat ferroviària, un aspecte clau per a potenciar la descarbonització de l'economia”, ha explicat l’alcalde Pueyo, el qual ha indicat que la segona gran pota sobre la que ha de girar la capitalitat agrobiotech és el Parc Científic de Lleida, integrat per més de 100 empreses i prop de 2.

El paer en cap, Miquel Pueyo, explicant als mitjans de comunicació el projecte del Pla de l'Estació

El Pla de l'Estació, una realitat que començarà el 2023

La Paeria i ADIF han formalitzat un acord per desenvolupar urbanísticament i econòmicament el Pla de l'Estació, un projecte que feia gairebé quinze anys que estava encallat.   Construir una ciutat moderna i connectada. Amb aquests objectius, l'Ajuntament de Lleida ha signat un acord amb l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (ADIF) que desencallarà el Pla de l'Estació i permetrà desplegar urbanísticament l'entorn de l'estació de trens "Lleida-Pirineus". Amb aquest acord s'endegaran els tràmits per poder licitar les obres per la construcció d'un centre comercial durant el primer semestre de l'any 2023. La Paeria i ADIF van signar el conveni a finals de juliol. Amb un pressupost inicial de 150 milions d'euros, l'acord inclou la construcció d'un centre comercial de més de 60.000 m², que permetrà implementar un espai comercial integrat a la trama urbana lleidatana, i el cobriment de la part de les vies situades al carrer Comtes d'Urgell, unes actuacions que milloraran la connexió del barri de Pardinyes amb el centre de la ciutat de Lleida. Aquest és un dels projectes urbanístics més importants i estratègics per a la ciutat, que abasta una superfície total de 161.790,27 metres quadrats en ple centre de Lleida i que feia més d'una dècada que estava encallat. L'alcalde Miquel Pueyo ha qualificat el dia d'avui com a "dia històric" per a la ciutadania lleidatana, ja que la Paeria i Adif, amb la plena col·laboració de la Generalitat de Catalunya i després de més de tres anys de feina, han pogut pactar un document que permetrà desenvolupar tot l'àmbit urbanístic del Pla de l'Estació. "Hem estat treballant durant aquests últims tres anys i avui presentem el resultat d'un acord que tindrà un impacte quan es desplegui per al futur de la ciutat similar en termes històrics al que va tenir la canalització del riu Segre i que a més capgirarà les dinàmiques d'habitatge, comerç i mobilitat de la zona de Rambla Ferran i Pardinyes d'una manera substancial", ha afirmat l'alcalde Pueyo i ha interpel·lat als grups municipals de l'oposició que se sumin en aquest projecte tan transformador per a la ciutat.

Visita a dos dels equipaments on es desenvolupa el projecte "Més temps per a tu"

El paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, i la tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, han visitat l’escola Pràctiques I i la Ludoteca del Centre Històric, dos dels equipaments on s’ofereix aquest programa que es va iniciar de forma pilot la passada primavera i que es mantindrà en funcionament des d’ara i durant tot el curs escolar. El projecte "Més temps per a tu", un servei gratuït de cura puntual d’infants de 3 a 12 anys que s’ha reprès aquest setembre. S’adreça a famílies que necessitin disposar puntualment de temps lliure per fer gestions, formació o, simplement, per tenir unes hores de descans; ajuda, per tant, a la conciliació de la vida laboral, familiar i personal.  En poden gaudir totes les famílies però es dona prioritat a les monoparentals, a les mares víctimes de violències masclistes i a les dones en situació d’atur de llarga durada majors de 52 anys.  Aquesta iniciativa, que compta amb finançament del projecte “Temps per cures” del departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, es va dur a terme durant el tercer trimestre del curs passat en alguns centres i va obtenir una resposta molt positiva per part de la ciutadania, motiu pel qual s’ha ampliat a més escoles de diferents zones de la ciutat. El servei es presta de dilluns a divendres, entres les 16.30 i les 20.30 h, a quatre escoles i els dissabtes, de 9.30 a 14 h i de 16.30 a 19.30 h, en dues ludoteques municipals. Cada espai acull un màxim de 12 infants alhora, amb monitoratge. Les famílies poden utilitzar el servei fins a 3 dies a la setmana, amb un màxim de 3 hores cada dia per al mateix infant. Per donar resposta a les necessitats dels diferents barris de la ciutat s’ha decidit diversificar i ampliar els espais, tenint en compte el padró i les zones educatives. Així, les escoles on s’oferirà el servei són La Mitjana (zona educativa Pardinyes-Balafia-Secà), Frederic Godàs (Cappont), Pràctiques I (Centre) i Parc de l’Aigua (Bordeta i Magraners).

S'aprova definitivament el projecte de l’Equipament Comunitari de Múltiples Usos

La Junta de Govern Local aprova de forma definitiva el projecte bàsic i executiu de l'Equipament Comunitari per a Múltiples Usos (ECMU), un cop ha conclòs el període d’exposició pública sense que s’hagin presentat al·legacions en contra de la seva aprovació inicial el passat mes de juliol. La Junta de Govern, reunida en sessió extraordinària, ha aprovat també de forma definitiva el projecte d'enderroc de dos immobles de les antigues sitges Senpa, al carrer Oriol Martorell 2-8, que és necessari per a deixar llest el solar per a fer possible la construcció de l'ECMU, que s'ubicarà al carrer Xavier Puig Andreu 7-9. En aquest cas, s’havien presentat dues al·legacions, per part de la Institució de Ponent per la Conservació i l’estudi de l’Entorn Natural (IPCENA) per l’Organització de Veïns de Pardinyes (Orvepard), que han estat desestimades de forma íntegra. Paral·lelament, s’ha tramitat l’acceptació de la concessió demanial administrativa per a l’ús privatiu del domini públic de l’espai de les sitges, atorgada per part de la Generalitat de Catalunya que és la propietària de l’espai. La concessió es fa de forma gratuïta, per un període de 75 anys i afecta dues finques amb una superfície total de 2.893 m². Un cop enllestits aquests tràmits es podrà procedir a la licitació de les obres. L'ECMU forma part del full de ruta en Polítiques d'Inclusió a Lleida i estarà destinat, per una banda, durant l'estiu a l'allotjament temporal de persones que arriben a la ciutat en recerca de feina a la campanya de la fruita. De l'altra, durant la resta de l'any, funcionarà com a allotjament d'urgència, per a estades limitades de col·lectius diversos, emergències estacionals o altres usos que puguin sorgir. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha expressat el seu compromís en "posar fi a les imatges que han perseguit Lleida fins fa pocs estius". "Tenir un equipament digne que permeti acollir les persones temporeres és una necessitat de ciutat.

Fotografia de família mostrant els cartells de la campanya "No és un joc. És abús"

La Paeria presenta una campanya per prevenir abusos sexuals a menors d’edat

“No és un joc. És abús” és una campanya que, a través d’un collage i de diverses frases mostra accions que són abusos cap als menors d’edat. Sota el lema “No és un joc. És abús” la Paeria de Lleida i la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, presenten una campanya orientada a prevenir els abusos sexuals als infants, als adolescents i als joves de la ciutat, i sensibilitzar a la població lleidatana sobre la necessitat de denunciar aquestes conductes. La campanya està formada per cartells que, a través de frases, denuncien accions concretes contra menors d’edat per part d’un adult abusador -com realitzar tocaments a un menor, convidar-lo a veure pel·lícules pornogràfiques, demanar fotografies de caràcter íntim, seduir o exigir que el menor cal que mantingui el secret sobre aquests fets-. “Hem volgut que la campanya posés el focus en l’agressor, ja que en altres campanyes es posa el focus en la víctima i se l’està revictimitzant. Hi ha una sèrie de missatges molt clars cap a l’agressor, al qual li estem traslladant un missatge claríssim que diu que si estàs fent aquesta acció, sabem que ets un agressor i, per tant, t’estem desemmascarant”, ha indicat la tinenta d’alcalde, Sandra Castro. Segons informes del Consell d’Europa, un de cada cinc menors ha patit abusos sexuals i més d’un 70% de les víctimes coneix al seu agressor, però un terç no ho denuncia mai. Tal com ha indicat l’alcalde Miquel Pueyo, amb aquesta campanya “volem contribuir de forma eficaç a què cap nen sota cap mena d’amenaça, sigui disfressada de secret o de joc, pateixi un mal que és irreparable i que en molts casos costa molt de superar i complica l’evolució vital d’algunes persones”. Està inspirada en la campanya “No és teatre” del col·lectiu Dones a escena i l’origen de la campanya “No és un joc. És abús” és una petició del col·lectiu de víctimes d’abusos sexuals de l’Aula de Teatre, assumida en l’informe de la Comissió com a mesura de reparació cap a elles, motiu pel qual, Pueyo i Castro, han agraït la seva col·laboració, fortalesa i valentia.

Comença el curs escolar amb millores significatives

L'accessibilitat de les escoles transportades per a infants amb necessitats educatives, la gratuïtat pels alumnes d’educació infantil I2, el canvi a línia calenta en el servei de menjador de quatre escoles bressol municipal i l’aplicació del decret d’admissions en el procés de preinscripcions són les principals novetats d’aquest curs. Un total de 805 infants de les escoles bressol municipals (EBM) i 13.335 nens i nenes des de P3 a 6è de primària (3.905 d’Infantil i 9.430 de Primària) han iniciat avui el curs escolar a la ciutat de Lleida. El paer en cap, Miquel Pueyo, i la tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, han visitat aquest matí diverses escoles per a interessar-se com ha estat la tornada a l'escola i conèixer de primera mà algunes de les novetats que presenta aquest curs.  En primer lloc han visitat l’Escola Sant Jordi per tal de conèixer les mesures de mobilitat perquè els alumnes utilitzin el mateix circuit que fa el bus urbà, amb el suport de monitors/es d’acompanyament. L'alcalde i la regidora, que han fet el mateix recorregut que els escolars, han destacat també com a novetats del curs la implantació de les mesures integrades en el pla de lluita contra la segregació escolar i el primer any de gratuïtat de l’educació infantil I2.  Després han visitat l’Escola Bressol del Rellotge i a l’Escola Sant Jaume, afirmant que aquest serà el primer curs en què comencin a implantar-se les mesures del Pacte Local contra la Segregació Escolar. La Paeria i el Departament d'Educació han assumit el compromís de fer accessibles les escoles transportades: la Paeria, en col·laboració amb l'Escola Sant Jordi i la seva AFA, ha facilitat el transport de l'alumnat amb l'autobús urbà, cosa que permet fomentar la seva autonomia i reduir desplaçaments en cotxe; mentre que els Serveis Territorials d’Educació es fan càrrec dels desplaçaments dels infants amb necessitats educatives en els altres cinc centres transportats.

Lleida rebrà 10 milions d’euros per a rehabilitar habitatges

La ciutat de Lleida rebrà un ajut d’un màxim de 10 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation per a finançar la rehabilitació d’habitatges en blocs antics situats en onze àmbits del barris de la Mariola, el Centre Històric, Pardinyes, Balàfia, La Bordeta i Cappont.  Així ho ha anunciat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, juntament amb el Paer en Cap, Miquel Pueyo, en un acte que ha tingut lloc davant dels blocs Voravia, que seran uns dels que se’n beneficiaran. La consellera ha destacat “la voluntat del departament d’incidir en aquelles àrees del país que són més deficitàries, amb edificis construïts en èpoques anteriors i que amb la crisi energètica que vivim es fa més necessària que mal la seva rehabilitació per a millorar-ne l’eficiència energètica”. Ha explicat que les subvencions aniran del 40 al 80% del cost de l’obra, però s’ampliarà al 100% per a les persones vulnerables, i ha volgut incidir també en la importància de la col·laboració público-privada. Lleida serà la ciutat que rebrà un ajut més important de totes les ciutats catalanes. L'alcalde, ha assenyalat que "aquest ajut que ha de beneficiar 11 blocs socials amb habitatges humils on viuen treballadors, famílies o persones jubilades que han estat tradicionalment els grans oblidats de les polítiques públiques a la ciutat des de la constitució dels ajuntaments democràtics”. Per tal de gestionar la tramitació d’aquestes ajudes amb les comunitats de propietaris, la Paeria posarà en marxa la nova Oficina Única de Rehabilitació amb un equip tècnic multidisciplinari per oferir-los tot l’assessorament que sigui necessari i que assumirà un paper proactiu per adreçar-se al veïnat. Pueyo també ha destacat que la ciutat està fent una bona feina en les convocatòries dels fons Next Generation, que ha permès obtenir ja 11,1 milions en ajudes per a projectes amb una inversió total de 15,7 milions, a banda de les anunciades avui.