Lleida

Totes les notícies


El regidor Ignasi Amor explica les accions dutes a terme en els tres anys de mandat

Els regidors inicien una ronda de trobades per repassar les accions i posar la vista en el futur

El regidor Ignasi Amor ha encetat aquest cercle de trobades, que té l’objectiu de repassar les accions fetes durant els tres anys de governança, i les futures iniciatives que es duran a terme des de cada regidoria Repassar i explicar les accions que s’han dut a terme des de cada regidoria del Grup Municipal d’ERC-AM durant aquests tres anys de mandat, i posar la vista en les accions previstes pel futur. Amb aquests objectius i sota el lema “3 anys de #CanviHonest. Retem comptes” s’ha iniciat una roda de trobades amb cada regidor per fer partícips als ciutadans de Lleida i perquè la ciutadania i la militància conegui les accions que s’han dut a terme des que ERC va guanyar les eleccions municipals lleidatanes, a mitjans del 2019. La primera trobada s’ha celebrat aquest dimecres, 18 de maig, a les 19.30 h, al Casal Víctor Torres. El regidor de Joventut, Festes, Tradicions i Esports, i regidor també dels barris de Cappont i de Pardinyes, Ignasi Amor, ha estat el primer regidor que ha explicat els projectes que ja s’han dut a terme i les futures accions que es duran a terme des de la seva regidoria. En aquesta trobada, Amor ha explicat les accions impulsades per la regidoria de Joventut, Esports, Festes i Tradicions. Pel que fa a la regidoria de Joventut, les principals mesures que s’han dut a terme han estat l’impuls del Carnet Jove de Lleida -un carnet pensat per a tots els joves lleidatans, en format digital, que ofereix avantatges en diferents serveis municipals, amb descomptes als comerços de la ciutat, a més de tots els avantatges que ofereix el Carnet Jove en l’àmbit català i europeu-, l’impuls de la masoveria urbana, del projecte d’emprenedoria cooperativa “FemCoop!” i el festival d’art urbà “Lleida Pot-Fest”. La majoria de projectes impulsats per la regidoria de Joventut són iniciatives “que potencien el talent local i que volen engrescar al jovent de la ciutat a moure’s i a fer coses interessants, tant per ells com per Lleida”, tal com ha indicat el regidor Amor.

Presentació del projecte de conciliació familiar "+ Temps x tu"

Sota el nom “Més temps per tu” arriba a la ciutat un servei que vol ajudar en la conciliació de les famílies lleidatanes. És un projecte pilot de cura i d’atenció als infants que podran fer servir totes les famílies de la ciutat.   A partir del dia 19 d’abril, les famílies lleidatanes tindran més temps per elles. I és que es posa en marxa la iniciativa “+ temps x tu”, un servei gratuït adreçat a totes les famílies empadronades a Lleida. El paer en cap, Miquel Pueyo, i la tinenta d’alcalde, Sandra Castro, han presentat aquest projecte de cura puntual d’infants. “Més temps per tu”, pretén oferir un entorn de lleure educatiu i social. A més, amb aquesta iniciativa es vol fomentar la coeducació i la convivència entre diferents comunitats.   Tal com ha explicat Castro, en el projecte es donarà prioritat a les persones amb més dificultat de conciliació. “Es prioritzarà a les famílies monoparentals, a les mares i a les tutores legals víctimes de violència masclista, a les dones en situació d’atur de llarga durada i a les majors de cinquanta-dos anys”. Del 19 d'abril al 23 de juny, la iniciativa “Més temps per tu” estarà en fase pilot. En aquests mesos, el servei s’oferirà entre setmana, les tardes de dilluns a divendres, a les escoles Sant Josep de Calassanç i Pràctiques I. Els caps de setmana estarà actiu al matí i a la tarda a les ludoteques de Balàfia, Bordeta i Centre Històric. Així, la Regidoria el prestarà durant el període de curs acadèmic, en cinc espais diferents de tres zones de la ciutat: tres ludoteques municipals i dues escoles d’educació infantil i primària públiques.  

"Obrim el pati" a Balàfia

La iniciativa "Obrim els Patis" és fruit del treball comunitari que s’està duent a terme per part del grup dinamitzador del Consell de Zona de Balàfia i que es vol fer extensible a altres barris de la ciutat de Lleida A partir d'ara, el pati de l’Escola de Balàfia romandrà obert al públic tots els caps de setmana perquè el veïnat en pugui fer ús. Es tracta d’una iniciativa que va néixer de la necessitat d’oferir espais de socialització i joc per adolescents i que és fruit del treball comunitari que fa més d’un any s’està duent a terme al barri. La tinenta d'alcalde i regidora de zona, Jordina Freixanet, ha agraït a tots els col·lectius que han fet possible la incorporació del pati de l’escola pública com un ús comunitari, perquè “les coses més senzilles són a la vegada més difícils”, i perquè “aquest és un pas transformador i de futur”. També ha explicat que es treballa en el projecte educatiu del barri i en la transició cap a la futura escola Pinyana-Balàfia, que estarà enllestida en els pròxims mesos i ha convidat la ciutadania a participar en els Consells de Zona com a eina per a vehicular les idees de tots i totes. La tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, ha fet esment al paper de Lleida com a ciutat educadora i què implica aquesta etiqueta. “Som ciutat educadora no només en les escoles, també en els carrers i places. Que s’obri un pati al barri vol dir que creiem en una educació que va més enllà d’allò que passa dins de les quatre parets del centre docent. I és que l’educació també contempla el temps lliure”. Castro també s’ha referit als efectes d’integració social que impliquen gestos com el d’avui. “És molt important que un pati s’obri al barri, perquè en seguiran d’altres. Tot això és treballar per la convivència, el civisme i l’educació dels infants, de tota la comunitat i de la diversitat d’entitats que es puguin implicar en el projecte".

Presentació de la plataforma digital de participació ciutadana "Decidim"

La Paeria és un dels grans Ajuntaments de Catalunya en implementar l’avançada eina digital pilot de la Generalitat i l’AOC que permet realitzar processos participatius i copsar l’opinió i propostes de la ciutadania de manera directa, eficient i verificada A Lleida, la plataforma Decidim s’estrena amb quatre processos en marxa: el Pla estratègic de convivència i civisme de Lleida, que impulsa la regidoria de Seguretat Ciutadana i Convivència; la Pacificació del darrer tram del carrer Hostal de la Bordeta, impulsat per la regidoria de Mobilitat; l’ actualització de la Guia de Contractació Pública Social que impulsa la regidoria de Presidència i  la detecció de Necessitats i definició dels usos d’una nova centralitat urbana en l’espai que encara avui ocupa l’estació d’autobusos de Lleida. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, que ha presidit avui la presentació de la plataforma, ha destacat que la implementació d’aquest projecte està alineada amb la voluntat de l’equip de govern de fer una “Paeria més transparent, sòbria, poc piramidal i millorar en la participació pública, també d’empoderar la ciutadania i avançar en  la democràcia participativa. “Som un govern que creu en la veritable participació ciutadana adaptada a les formes i recursos del segle XXI. Volem aplegar la diversitat de mirades i l’expertesa de la ciutadania de Lleida per sumar i fer realitat projectes amb el més ampli consens possible”, ha remarcat l’alcalde.  La tinent d’alcalde i regidora de Presidència Jordina Freixanet ha agraït, en primer lloc, la tasca desenvolupada per la regidora Elena Ferre en la seva etapa al capdavant de la regidoria de Participació Ciutadana i l’impuls per dur a terme projectes transformadors que quedessin per la ciutat governés qui governés. Freixanet ha recordat que el primer d’ells fou la web de Pressupostos Oberts, el segon la transformació dels espais dels Centres Cívics com a espai real de la ciutadania amb infraestructures com wifi i punts de suport i la plataforma Decidim que s’implementa aquesta setmana.

Aprovació definitiva del major Pressupost de la història de la Paeria

El Ple extraordinari municipal celebrat aquest divendres ha pres raó de l’aprovació definitiva del pressupost de l’Ajuntament per al 2022. És de 196,1 milions d’euros, el major de la història de la Paeria, per avançar en la recuperació social i econòmica. Així ho ha indicat el paer en cap, Miquel Pueyo, qui s’ha mostrat satisfet per l’aprovació del pressupost, que s’ha incrementat un 17%, amb una evolució decreixement de l’endeutament i un increment del romanent positiu en tresoreria. Es desestimen les reclamacions presentades per Eurofund, en relació al projecte comercial a Torre Salses, i per la Plataforma en defensa de la residència de Pardinyes. La liquidació pressupostària del 2021 tanca amb un romanent líquid de tresoreria 976.251,29 euros, positiva per primer cop en tres anys. En relació al pressupost, les tres reclamacions presentades votades al ple s’han desestimat. Concretament, s’ha aprovat desestimar una reclamació en representació d’Eurofund Parc Lleida SL, en relació al projecte comercial de Torre Salses (amb els vots favorables d’ERC-AM, JuntsxCat i el Comú de Lleida; els vots en contra del PSC, Cs i els regidors no adscrits Àngeles Ribes i José Maria Córdoba i l’abstenció del PP i el regidor no adscrit Sergio González) i les dues en representació de la plataforma en defensa de la Residència de Pardinyes i en nom propi del mateix representant amb els mateixos vots a favor i la resta, en contra. La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha remarcat que és important entendre que la proposta del govern era desestimar les reclamacions per impedir el bloqueig del pressupost per causes d’oportunitat política o d’opinió. Per tant, no es debat tirar endavant un projecte o un altre, perquè es continuarà parlant dels projectes, sinó que es duu a terme un acte reglat. I ha afegit que el pressupost és fonament per desenvolupar l’acció de govern i que bloquejar-lo va en detriment del funcionament i la gestió dels serveis necessaris per a la ciutadania.

La delegació lleidatana reivindica a Madrid millores en el servei Avant entre Lleida i Barcelona

La delegació lleidatana demana la dotació de places AVE a preu Avant en trens amb parada a la ciutat i bitllets i abonaments més assequibles i flexibles Renfe recuperarà les freqüències prepandèmia en el servei Avant entre Lleida i Barcelona abans d’aquest estiu, tornant a posar en marxa les quatre que s’han eliminat i arribant a les 15 diàries (7 d’anada i 8 de tornada). La secretària general del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, María José Rallo, s’ha compromès a fer aquesta millora al servei i estudiar altres reclamacions plantejades per les institucions i entitats de Lleida, que es van desplaçar ahir a Madrid per a fer sentir les reivindicacions de la societat lleidatana per la millora d’aquest servei ferroviari d’alta velocitat.  El ministeri també estudiarà la resta de reivindicacions plantejades pels representants de la taula a partir de l’estudi del sindicat CCOO "Avant Lleida-Barcelona, un tren per a la classe treballadora", com són la dotació de places a preu d’Avant per als usuaris de Lleida en els trens AVE que s’aturen a l’estació de Lleida-Pirineus i tenen places lliures i la rebaixa en els preus dels bitllets i dels abonaments. Les entitats i institucions que formen part de la Taula mantindran aquestes reivindicacions sobre la taula, ja que les consideren necessàries per oferir un servei adequat a la ciutadania, han explicat. L’alcalde Miquel Pueyo ha assenyalat que “hem vingut a plantejar sèrie de demandes molt treballades, sensates i transversals en temes tarifaris i també de recuperació de freqüències un cop ha passat el pitjor de l’onada de la Covid. La reunió amb la secretària general ha donat el seu fruit, sobretot perquè hem identificat un interlocutor i ells han vist que és una reivindicació amb una transversalitat territorial, social i veïnal extremadament important”, ha afirmat i ha considerat inacceptables els preus dels abonaments i el fet que les aplicacions de compartir cotxe siguin ara una de les opcions més usades per anar de Lleida a Barcelona.

El Ple de la Paeria rebutja el model comercial de Torre Salses

Promoguda per l’Associació Projecte Lleida, ha comptat amb els vots favorables d’ERC, JuntsxCat i el Comú, en contra del PSC, Cs i dos regidors no adscrits i l’abstenció del PP i un regidor no adscrit El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha rebutjat el model comercial de Torre Salses a través de la moció presentada per l’Associació Projecte Lleida, que instava a la declinació d’aquest model. Ha estat aprovat amb els 14 vots a favor d’ERC-AM, JuntsxCat i el Comú de Lleida; els 10 vots en contra del PSC, Cs i dos regidors no adscrits (A. Ribes i JM. Córdoba), i l’abstenció del PP i el regidor no adscrit S. González. La moció ha estat exposada pel vicepresident de l’associació, Miquel Borraz. El document insta la Paeria a rebutjar el model de Torre Salses, ja que provocaria un perjudici irreparable al teixit comercial de la ciutat; a resoldre el conveni de l Paeria amb l’empresa propietària de Torre Salses, i a portar a terme canvis urbanístics per apostar per un model basat en un 75% o 80% d’ús residencial i la resta per a usos com equipaments enfocats als joves i l’educació, per potenciar i integrar el teixit urbà de Magraners i la Bordeta. La portaveu d’ERC, Jordina Freixanet, ha advocat per un model comercial equilibrat, urbà, que vertebri els barris i garanteixi la pervivència del petit comerç independent i eficient, concloent que el model comercial que volen és “l’Eix, Zona Alta, comerç als barris, Pla de l’Estació i ARE” i apostant pel comerç de proximitat i el compromís amb el petit i mitjà comerç. La regidora de Junts, Marta Gispert, ha defensat t el model comercial de proximitat com a eix vertebrador dels barris i que cal donar-li valor. Gispert ha parlat de ciutats compactes que redueixen els problemes d’accessibilitat i de mobilitat amb comerç pròxim i que Torre Salses no és el seu model. El cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, ha reafirmat que el projecte no es desenvoluparà si no és un parc de mitjanes i grans superfícies, i que el PSC ha demanat al Parlament la compareixença del conseller Roger Torrent perquè expliqui què s’ha demanat i les condicions d’implantació pel que s’ha denegat la sol·licitud de llicència.

La Paeria obté 6,3 milions de finançament dels fons europeus Next Generation per transformar la mobilitat a la ciutat

L’ajut permetrà afrontar projectes per un valor total de més de 10 milions d’euros com la posada en marxa d’una zona de baixes emissions al centre de Lleida, la creació de nous eixos de vianants i carril bici i la potenciació del transport públic amb autobusos elèctrics i millores tecnològiques El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca que és una “notícia històrica que ens permetrà avançar en el canvi de model de mobilitat que volem per a la ciutat” L’Ajuntament de Lleida ha obtingut un total de 6.317.770,85 euros del fons europeus Next Generation per a projectes de millora de la mobilitat a la ciutat, com la posada en marxa d’una zona de baixes emissions al centre de Lleida, la creació de nous eixos de vianants i carril bici i la millora del transport públic amb autobusos elèctrics i canvis tecnològics. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presentat aquest matí la concessió dels ajuts, que arriben a través del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència que gestiona el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i ha destacat que es tracta d’una “notícia històrica que ens permetrà avançar en el canvi de model de mobilitat que volem per a la ciutat i per al qual ens caldrà una màxima complicitat de tothom”. “Aquest nou model passa per una ferma aposta pels modes de transport no contaminants i per reduir la presència del vehicle de combustió dins de la ciutat, millorant així la qualitat de l’aire, entre altres avantatges, en compliment dels objectius de l’Agenda 2030 i de les prioritats del govern municipal”. "Com a ciutat hauria estat una insensatesa i una irresponsabilitat deixar escapar l'oportunitat històrica per a la transformació que ens ofereixen els fons Next Generation per avançar cap a un model de ciutat més intel·ligent i sostenible. Avui comencem a veure els fruits d'aquest esforç", ha declarat Pueyo, qui ha agraït especialment la dedicació dels tècnics que ho han fet possible. “Avui és un dia molt important de la ciutat, amb la concessió d'aquest ajut que no és fruit de la casualitat, sinó de la feina ben feta, del rigor, la dedicació i l'estima dels companys de la regidoria”, ha assegurat l’alcalde en aquest acte.

El Mercat del Pla comptarà amb un laboratori d’innovació oberta i fabricació digital, el Fab Lab

Ahir al vespre, el Mercat del Pla va acollir la presentació del Fab Lab. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat que “és un projecte clau perquè Lleida esdevingui capital referent i motor de la transformació tecnològica” dins de l’horitzó Lleida 2030.​ El Fab Lab serà el nou laboratori d’innovació oberta. S’ubicarà en aquest espai emblemàtic del Centre Històric amb l’objectiu d’apropar la tecnologia, la ciència i el disseny de la fabricació digital a tota la ciutadania i capacitar les persones en l’ús d’aquesta tecnologia. El paer en cap, Miquel Pueyo, va presidir la presentació d’aquest espai per a l’educació la recerca i la innovació. “Serà el nostre petit Sillicon Valley, la baula necessària per a conservar i potenciar el talent local de que disposem. Aquest no és un projecte de màquines, sinó de persones i comunitats. Serà un espai d’oportunitats per als joves i la ciutadania en general, ja que disposaran d’un espai on podran explotar al màxim totes les seves capacitats tecnològiques, però també humanes. Perquè aquest FabLab vol ser, també, una eina d’empoderament contra la bretxa digital i un espai de cohesió”, va afirmar Pueyo. La segona tinent d’alcalde, Jordina Freixanet, i la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, acompanyades pels representants de Fab Cat, la Xarxa de Fab Labs de Catalunya, Mat Laverne i Javier Hernández, van explicar el concepte d’aquest nou projecte, en un acte que va comptar també amb representació de diferents col·lectius. El Fab Lab Lleida està pensat com un espai obert a tots els públics que ofereix eines, coneixement i acompanyament professional per fer tot tipus de projectes de base tecnològica: des d'impressió 3D i fabricació digital a robòtica, programació creativa, realitat virtual i augmentada, etc. La instal·lació s’ubicarà a l’edifici del Mercat del Pla, mantenint manté el caràcter diàfan de l'espai original i generant nous espais funcionals i flexibles capaços d'adaptar-se a l'evolució de l'equipament.