Lleida

Notícia

L’equip de govern presenta un pla d’accions per a l’Horta més ambiciós que el del PSC

Grup Municipal
Li retreu la convocatòria d’un ple, quan hi ha espais i òrgans de debat més efectius per tractar-ho

El govern de la Paeria ha defensat avui la seva proposta d’actuacions per a l’Horta de Lleida, que, segons ha destacat el regidor Joan Ramon Castro, millora clarament els acords plantejats pel grup del PSC, que ha forçat la celebració demà d’un ple monogràfic. El regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta ha criticat el menysteniment que suposa per la Comissió de l’Horta el fet de no dur a terme el debat en aquest fòrum, o en altres espais participatius, i ha incidit en què “les demandes que han proposat els socialistes es queden curtes, són insuficients. Demanen que fem en set mesos el que no han fet en quaranta anys”. I ha afirmat que l’Horta no ha de servir per treure rèdit polític, sinó per destacar aquesta zona diferencial i singular de Catalunya perquè les persones que hi viuen i hi treballen decideixin sobre els seus usos i futur.

Castro ha estat acompanyat per la segona tinent d’alcalde i portaveu del govern, Jordina Freixanet, i pel tercer tinent d’alcalde i regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte. El tinent d’alcalde ha recordat que “qui porta no fent cas durant 40 anys l’Horta és qui ara demana una vareta màgica i el que demana qui viu a l’Horta són solucions, no postureig polític”. Talamonte ha coincidit en què no caldria el ple de demà, ja que les propostes s’haurien d’haver debatut a la Comissió específica de l’Horta.

En la mateixa línia, Freixanet ha matisat que el Ple pot debatre el model de l’Horta per als pròxims anys, però que moltes de les propostes són competència de l’alcalde i no del Ple. Reconeixent el dret legal de celebrar-ho, no considera que sigui la millor forma d’arribar a un consens, donat que hi ha diversos òrgans de participació als quals s’haurien pogut remetre, com fòrums, comissions, tallers, consells de zona... i no el ple.

Castro ha fet un repàs a algunes les mesures que preveu el govern municipal per l’Horta i que contrasten amb la proposta “clarament insuficient” del PSC.

Pel que fa al transport a demanda, l’equip de govern planteja la seva extensió no només a la partida de Grenyana, sinó a tota l’Horta, de forma progressiva, un cop s’ha constatat l’èxit de la prova pilot. Actualment arriba a 9 partides (més les 6 que ja es cobrien anteriorment en bus). L’objectiu del govern és que durant aquest any arribi a 5 partides més (Boixadors, Alpicat, Camí de l’Albi, Plana del Bisbe i Grenyana), amb la fita posada en aconseguir arribar a donar cobertura a tota l’Horta l’any 2023, al final del mandat.

Quant a la portada d’aigües a les partides de Camp Rodó i Torres de Sanui, el regidor de l’Horta ha criticat que el projecte que es va fer l’any 2008 va ser incomplert i que, malgrat que els veïns van pagar el cànon per poder-se connectar al servei, no han pogut gaudir-ne fins ara per la falta d’una bomba d’aigua. Això no s’ha resolt fins que el 2019-20 es va instal·lar finalment aquesta bomba. També s’està treballant en un conveni amb l’Ajuntament de Torrefarrera per portar aigua des d’allí a la partida de Camp-rodó, ja que la seva xarxa està més a prop que la de Lleida.

Una altra de les qüestions importants en les quals està treballant el govern municipal és la redacció i aprovació d’un pla de seguretat específic per l’Horta, com preveu el pla d’actuació de l’Horta. La intenció del govern és elaborar un projecte que doni garanties de seguretat sota criteris de màxima igualtat respecte a la ciutat i aconseguir la màxima coordinació entre els diferents cossos de seguretat, tenint en compte que la competència en aquest àmbit és exclusiva dels Mossos d’Esquadra, no de l’Ajuntament.

En l’àmbit de les telecomunicacions, també s’està fent una aposta important per fer arribar la banda ampla a les torres. El govern municipal ha tancat acords amb empreses operadores que s’han compromès a fer arribar la fibra òptica a 360 unitats immobiliàries i hi ha negociacions en marxa per continuar ampliant la cobertura i arribar progressivament a tota l’Horta.