Lleida

Notícia

La Paeria se suma a la demanda dels ajuntaments a l’Estat per un finançament extraordinari en un Reial Decret exprés

Grup Municipal
L’alcalde, Miquel Pueyo, considera injust que la ciutadania de Lleida pugui ser exclosa pel deute que arrossega l’ajuntament i demana participar en el repartiment dels 5.000 milions d’euros que Espanya rebrà del fons europeu.

Pueyo ha explicat que els ajuntaments necessiten recursos ja que estan afrontant un increment de despeses, com a administració més propera a la ciutadania, per la situació d’excepcionalitat per la Covid-19.


L’Ajuntament de Lleida ha participat en la segona reunió d’alcaldes i alcaldesses de l’Estat contra el Reial Decret Llei 27/2020, de 4 d’agost, acordat pel govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per cedir el romanent de tresoreria per a la reactivació socioeconòmica. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha manifestat la voluntat de sumar-se a la demanda d’elaborar un nou Reial Decret exprés, amb la proposta que es fa del conjunt dels ajuntaments, i de reclamar un finançament extraordinari per afrontar l’increment de la despesa arran de la crisi sanitària.

Una trentena d’alcaldes han pres part de la reunió telemàtica, liderada per l’alcalde de Saragossa, Jorge Azcón. L’alcalde de Lleida ha destacat el grau de transversalitat territorial, amb poblacions mitjanes i grans, i ideològica, amb diferents grups partits polítics representats. Davant l’entesa amb què s’ha dialogat a la reunió, Pueyo ha remarcat quin són els dos principals greuges: que els ajuntaments amb romanent no puguin disposar-ne perquè el RD el requisa, i que es castiguin els ajuntaments que no tenen superàvit, i com el cas de Lleida -amb un deute de 175 M€-, sense accedir al fons europeu concedit a l’estat espanyol. Per això, reclama que puguin participar en el repartiment d’aquests 5.000 milions davant la necessitat existent d’un finançament extra per l’increment de les despeses que s’han d’afrontar per la Covid-19.

Pueyo considera inacceptable que s’atribueixi a la ciutadania la responsabilitat d’aquest deute, “és un tracte desigual i l’alternativa que dona l’Estat no és admissible” perquè els contagis, les dificultats per a les famílies i el teixit empresarial, la incertesa del futur, etc. és compartida amb tothom. El paer en cap ha assenyalat que les administracions locals són les més properes i que això fa que hagin de donar resposta més immediata als problemes i dificultats que sorgeixen. A més, només disposen del 15% de la despesa pública, un desequilibri crònic que també s’ha de formular.

Per això, els i les sotasignats del comunicat conjunt han revisat la primera proposta que es va fer i han plantejat la urgència d’un Reial Decret exprés per aquest any, donat que els ajuntaments estan oferint serveis bàsics, vinculats a la salut i l’educació, però també als àmbits econòmic, social, etc. i s’ha de disposar de recursos.

L’única sortida, segons ha indicat, és negociar perquè el posicionament expressat per la Ministra d’Hisenda, M. Jesús Montero, es reconsideri i s’ajusti més a una opció raonable, justa i realista. La voluntat és assistir al Congrés per reiterar el desig que s’obri diàleg amb el Govern i es millori la situació financera de les entitats locals.

Els alcaldes i les alcaldesses que han participat en la reunió d’avui han estat de: Alacant, Almería, Badajoz, Badalona, Barcelona, Cadis, Córdoba, Girona, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Ourense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrassa, Terol, Torrelavega, València i Saragossa.