Lleida

Notícia

Acord amb les associacions veïnals i la federació de voluntariat per a reactivar la XSL

Grup Municipal
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha agraït a les entitats la seva col·laboració per a tornar a impulsar aquesta iniciativa exemplar de solidaritat i ajuda mútua, sorgida "des de baix, de l'energia de la nostra societat".
La Paeria, la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida i la Federació Catalana del Voluntariat Social, que aplega 40 entitats, han signat avui sengles convenis per tal de revitalitzar la Xarxa Solidària de Lleida i per enfortir el voluntariat a la ciutat.

La Xarxa Solidària de Lleida es va posar en marxa al març, amb el primer confinament, i va arribar a tenir 675 voluntàries i voluntàries, que van dur a terme nombrosos serveis d'acompanyament a persones vulnerables, com ajuda per comprar menjar o medicaments o tasques d'acompanyament que han creat molts vincles personals. La Xarxa va deixar de funcionar un cop finalitzada la primera emergència sanitària, però hi havia la voluntat de reactivar-la a partir de la tasca de voluntariat de les entitats socials.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha assenyalat que "la Xarxa Solidària de Lleida és un dels projectes més engrescadors i més meritoris que hem viscut enguany" i ha destacat com va sorgir de l'empenta d'iniciatives ciutadanes a partir de barris o carrers. 

"La Paeria com a govern de la ciutat ha de tenir la capacitat, la generositat i la intel·ligència de saber sumar, oferir espais de concertació, no ha de teledirigir, supervisar ni tutelar. L'energia de la nostra societat depèn de la que tinguin les entitats i la dimensió del voluntariat", ha afirmat l'alcalde, qui ha reivindicat la feina de les administracions locals com a "escullera on baten totes les onades de la nostra societat".

"Els veritables protagonistes són aquestes lleidatanes i lleidatans anònims, que van saber donar aquest exemple de solidaritat i d'ajuda mútua", ha indicat el paer en cap, qui ha agraït a la FAVLL i a la FCVS la seva col·laboració. "Davall de la firma d'aquest conveni hi batega una voluntat de cooperació i responsabilitat social que us agraeixo. El que venim a signar i certificar és la capacitat de cohesió, coherència i responsabilitat que per una banda manifesta la Paeria de Lleida en el seu conjunt i sobretot el moviment veïnal i el voluntariat", ha conclòs Pueyo, qui ha agraït la col·laboració de tots els grups municipals, que han estat representants a l'acte pels seus regidors.

La regidora de Participació i Lluita contra la corrupció, Elena Ferre, ha destacat que les entitats "han estat al peu del canó defensant l'escull social i els drets de les persones més vulnerables, perquè aquesta pandèmia no fos encara més greu". 

Ferre ha agraït a la FAV i la FCVS que signin aquests convenis i assumeixin "aquesta tasca de reactivar la Xarxa Solidària de Lleida per ajudar als qui més ho necessiten des del voluntariat i en coordinació amb la regidoria de Participació i Lluita contra la corrupció. La vostra feina és més necessària que mai", ha declarat Ferre.

En nom de la FAVLL, el seu president, Toni Baró, ha agraït l'oportunitat que es dona al món veïnal "d'entomar la responsabilitat d'organització de la recuperació d'aquesta Xarxa de Solidaritat. Tenim un capital humà molt important de voluntariat, de molts tipus, i necessiten un cert nivell d'organització", ha assenyalat. 

La FAVLL farà formació i ordenarà el funcionament de la Xarxa "perquè sigui el més útil possible", oferint a les xarxes autoorganitzades que s'hi puguin integrar.

La coordinadora de la Federació Catalana del Voluntariat Social a Lleida, Rosa Palau, ha destacat les dificultats d'aquest any, que han fet canviar el model de voluntariat, amb major distància social i la incorporació de més persones joves. "Aquest conveni que firmem per nosaltres és un compromís que rebem de la Paeria. Ens vam trobar sols des de les administracions, els governs no aposten per la branca social. Si no fos per les entitats i els voluntaris hi hauria una gran mancança i necessitats per cobrir", ha afirmat.

El conveni amb la FAVLL contempla que l'entitat assumirà les tasques de consolidar la Xarxa Solidaria de Lleida, com a instrument dels veïns i veïnes de Lleida que vetlla per la promoció de l’acció voluntària; promourà accions de suport a la satisfacció de necessitats bàsiques de persones o famílies en condicions de vulnerabilitat per la pandèmia de l'Covid-19 mitjançant el voluntariat; així com donar a conèixer els diferents programes de voluntariat i fomentar la formació.

A més, es crearà conjuntament amb la Paeria, la Taula del voluntariat, per la promoció dels diferents programes de voluntariat realitzats per les entitats i institucions de la ciutat de Lleida.

Pel que fa al conveni amb la FCVS, servirà per donar suport a la seva tasca de foment, coordinació i treball en xarxa de les entitats de voluntariat de la ciutat, a les quals ofereix diversos serveis, com la formació i assessorament, la promoció, la disponibilitat de la Borsa de Voluntariat, la gestió d’assegurances i l’organització de diferents esdeveniments, entre d’altres.