Lleida

Notícia

Lleida homenatja les persones deportades a Mauthausen

Grup Municipal
76 aniversari de l’alliberament del camp de concentració.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit l’ofrena floral i l'homenatge en record de les persones que foren deportades Mauthausen i de l’alliberament d'aquest camp de concentració amb motiu del seu 76è aniversari.
El paer en cap ha remarcat el valor simbòlic de l’escultura FITA, on s’ha celebrat l’acte, ja que recull la memòria dels camps de concentració nazis però, també, la de la Guerra Civil espanyola.

Pueyo ha tingut un record especial pel lleidatà Manuel San Martín Santamaría (nascut el 1920 i traspassat a Tolosa el 2006), un exiliat republicà que va ser deportat a Mauthausen. En el moment de l’alliberament del camp, el seu grup va encarcerar els soldats alemanys que van trobar i, lluny de fer la justícia pel seu compte, van afrontar la situació amb responsabilitat i disciplina: “Veiem com, per damunt de tot, com a societat i malgrat les adversitats, traspuen valors que ens hem de recordar com a comunitat: esperança, coratge, responsabilitat, solidaritat...".

Juntament amb l’alcalde, a l’acte han assistit Sandra Castro, regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Josep San Martín, delegat de l’Amical a l’Aragó i representant al Comitè Internacional de Mauthausen, i Joan Ramon Segura, representant del grup de recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. També, el cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, el regidor Joan R. Castro i les regidores Ángeles Ribes i Begoña Iglesias.

A banda de l’ofrena floral, en el decurs de l’acte s’han interpretat les peces L’emigrant i El Cant dels Ocels, a càrrec d'Andrea Cristina Budau, s’ha llegit el jurament de Mauthausen per part d’alumnat de l’INS La Mitjana i s’ha realitzat un minut de silenci.

L'homenatge l’ha organitzat la Paeria juntament amb l'Amical de Mauthausen, el Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Treball DEMD.