Lleida

Notícia

La Paeria presenta una desena de projectes als fons Next Generation

Grup Municipal
El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha presentat avui la proposta de l’Ajuntament per aquesta primera convocatòria, que suma un import total de 16,5 milions d’euros, i ha destacat “Lleida no vol deixar escapar l’oportunitat que ofereixen els fons europeus per impulsar la transformació de la ciutat”
 
Entre les iniciatives plantejades hi ha la creació d’una Zona de Baixes Emissions, nous eixos de vianants, bicicletes i transport públic i la compra d’autobusos elèctrics entre d’altres
 
L’Ajuntament de Lleida ha presentat deu projectes per un import total de 16,5 milions d’euros a la primera de les convocatòries engegada des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana dins dels fons europeus NextGeneration, per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.
 
El Paer en Cap, Miquel Pueyo, acompanyat pels tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, ha presentat avui les propostes i ha destacat la ferma aposta de la Paeria per un “nou model de mobilitat que redueixi la presència del vehicle vehicles de combustió dins de la ciutat”, una iniciativa plenament alineada tant amb els objectius de la convocatòria, com amb els de l’Agenda 2030 i les prioritats del govern municipal.
 
“Lleida no pot ni vol deixar escapar aquesta oportunitat que ens ofereixen els fons europeus NextGeneration per a promoure la transformació de la ciutat i acostar-la una mica més cap al model de ciutat intel·ligent, tecnològica i sostenible que volem per al futur i que hem definit amb el concepte Lleida AgroBiotech 2030”, ha afegit l’alcalde. Pueyo ha destacat també la necessitat de comptar amb “la màxima complicitat dels agents econòmics i socials de la ciutat de Lleida” i defugir debats partidistes per sumar tots per la millora de la ciutat.

La segona tinent d’alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixanet, ha explicat, per la seva banda, la tasca que estan duent a terme els serveis tècnics municipals per tal d’anar preparant els projectes per les noves convocatòries dels fons Next Generation que vagin sortint en les pròximes setmanes o mesos.
 
Freixanet ha agraït la tasca del personal que està treballant els documents tècnics i ha assenyalat que es treballa en diferents àmbits. En el de la digitalització i la modernització de l’administració, s’estan plantejant amb projectes com l’adquisició de hardware, la intel·ligència artificial aplicada a l’atenció ciutadana, l’automatització de tasques, la capacitació tècnica del personal i la ciutadania, la creació d’una plataforma Big Data de ciutat, l’ampliació de la xarxa de fibra òptica per connectar seus municipals o la sensorització, entre d’altres.
 
En l’àmbit urbanístic s’estan treballant, ha explicat Freixanet, dos projectes més, un de renaturalització de ciutats, que es centra a augmentar els espais verds a l’entorn urbà, i un altre de rehabilitació d’habitatges i regeneració urbana, que es centrarà en la promoció de l’eficiència energètica en edificis públics i la regeneració de zones urbanes degradades, tant en espais públics com privats, entre altres aspectes.
 
Pel que fa al comerç i el turisme, es treballa en projectes encarats a la millora tecnològica de la informació, la gestió i l’experiència turística, la sostenibilitat energètica, la digitalització del comerç tradicional i la millora dels mercats. A més, també es treballa en projectes en altres àmbits i les EMD de Sucs i Raimat també s’hi sumaran en la línia per a municipis més petits.
 
“Considerem que és una oportunitat històrica important per a la ciutat de Lleida per aconseguir fons que venen d’altres administracions i que ens han de permetre impulsar aquest canvi de model que volem posar en marxa. Cal que aprofitem aquesta palanca que ens ha vingut i que suposarà una recuperació després de la pandèmia, però no només aprofitant la Covid, sinó repensant aquesta ciutat que volem més sostenible i amable, que és capaç de treure profit de totes les possibilitats que tenim avui en dia i que pensi en cadascun dels barris de la ciutat. Ara comença aquesta cursa dels projectes sobre mobilitat, i esperem que ens concedeixin el màxim possible, però tota la feina feta servirà com a full de ruta per a transformar la ciutat en els pròxims vint anys”, ha afirmat Freixanet.