Lleida

Notícia

ERC lamenta que el PSC tombi part de la moció a favor del català com a peatge per mantenir càrrecs i sous

El grup municipal d’ERC-Avancem ha donat suport a la moció presentada per Òmnium Cultural Ponent i Plataforma per la Llengua en defensa del marc legal establert per a l’ús de la llengua catalana, aprovada només en part aquest divendres al ple de juliol. Després d’un intens debat, el PSC ha votat, juntament amb el PP i Ciutadans, en contra del punt que rebutjava una modificació del Reglament d’Ús de la Llengua Catalana (RUL). Pel que fa a la moció que havia de presentar el grup socialista sobre el català, finalment l'han retirat.
 
El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha acusat l’alcalde de Lleida de tenir una ‘actitud inacceptable i utilitzar la llengua com a moneda de canvi i posar-la al mig de la polèmica’. En aquest sentit, el republicà ha lamentat que ‘aquest és el peatge que han pagat Àngel Ros i el PSC per tenir estabilitat i mantenir càrrecs de confiança i sous’, referint-se al pacte PSC-Ciutadans.
 
Vega ha destacat que ‘estem convençuts que no estem parlant de llengua perquè ha parlat una entitat, Impulso Ciudadano, que no és de Lleida’ i ha recordat que ’ja al segle XV la llengua era un element de colonització’. També ha dit que el reglament que hi havia fins ara ‘no ha generat mai cap reclamació ni cap problema’.
 
D’altra banda, el president del grup republicà ha lamentat que els vots contraris del PSC, PP, C’s i l’abstenció del Comú han evitat que Lleida entri a formar part de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) tal com demanava ERC en una moció conjunta amb CiU i La Crida-CUP.
 
En la seva intervenció, Vega ha denunciat que ‘els lleidatans van demostrar el seu suport a la independència a la consulta del 9-N i la Paeria els ha girat l’esquena’. També ha recordat que ja hi ha prop de 800 municipis adherits a l’AMI, el 88% de Catalunya i ha sentenciat: ‘Si Lleida vol exercir la capitalitat del territori ha de respectar la voluntat de la ciutadania.’
 
De fet, alguns assistents al ple han mostrat diverses banderes estelades i l'alcalde ha ordenat que les retiressin, cosa que provocat la intervenció de la Guàrdia Urbana.
 
Sí que s’ha aprovat la moció d’ERC-Avancem, a la qual es va sumar CiU, per reclamar a la Paeria més vigilància i seguretat al barri del Camp d’Esports per garantir el descans dels veïns, en concret als carrers Segrià, Alcalde Pujol i Cristòfol de Boleda, on els veïns es queixen d’actes incíviques sobretot durant els caps de setmana. La moció ha rebut el suport de tots els grups municipals excepte la Crida-CUP, que s’ha abstingut.
 
També ha tirat endavant una moció consensuada que reclama que tots els regidors dels grups municipals puguin participar a totes les comissions.
 
El grup d’ERC-Avancem també ha donat suport a la moció de la Marea Blanca de Lleida en defensa de la sanitat i el futur del sistema sanitari públic. Vega ha recordat que ‘ja vam presentar 12 al·legacions contra el consorci sanitari perquè els seus estatuts no garantien que fos públic’. En canvi, s’ha abstingut en la moció del PP sobre sanitat perquè el Govern del PP és el responsable de les retallades.