Lleida

Notícia

La Paeria aprova la castellanització de la senyalització de trànsit a Lleida amb el vot contrari del grup d’ERC-Avancem

El PSC ha tornat a votar al costat de C’s, i també del PP, per revisar la senyalització de trànsit de Lleida i retolar en castellà com recull l’article 56 de la nova Llei sobre trànsit RDL 6/2015, a instàncies d’una moció de Ciudadanos que ha estat esmenada pel propi equip de Govern socialista. El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha votat en contra de la moció i ha denunciat que, darrere l’excusa de la llei de trànsit, es vol castellanitzar Lleida. També la Crida per Lleida-CUP i el Comú hi ha votat en contra.
Un debat que ha tornat a fer que la implantació encoberta del bilingüisme a Lleida fruit del pacte d’investidura entre el PSC i C’s en detriment del català hagi centrat el ple de la Paeria.
El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha assegurat que ‘la bilingüització és l'avantsala de la posterior substitució del català, que és més feble perquè té menys usos.’ En aquest sentit, ha explicat que ‘l'ús del català al departament de Justícia va ser del 12% a l’any 2014, i només 10 de 40 canals de televisió i 5 de 17 diaris són en català.’
D’altra banda, Esquerra ha estat l’únic grup municipal que ha defensat que s’inclogui l’ús de la llengua catalana en les bases del Premi Lleida Visual Art, en les quals s’ha abstingut.
La regidora Núria Marín ha lamentat que ‘l’Ajuntament perdi l’oportunitat de fomentar l’ús del català en produccions audiovisuals’, que són molt minoritàries respecte a les que es fan en castellà.
 
Mocions
El ple ha aprovat la moció d’ERC-Avancem que demana que Lleida se sumi a la celebració del Dia de l’Associacionisme Cultural el proper 4 de juny i que es commemori anualment aquesta data amb l’objectiu de visualitzar públicament el conjunt d’entitats i associacions de la ciutat i les seves activitats, a més de promoure’n el creixement i consolidació.
La moció havia estat consensuada en la Junta de Portaveus, però finalment en el primer punt C’s ha decidit votar-hi en contra, i el PP s’ha abstingut, perquè no reconeixen que les associacions participen ‘en la construcció nacional’. Respecte a aquest punt, el president del grup, Carles Vega, ha remarcat que ‘totes les associacions participen en la millora de la societat fent-la més democràtica, així com en la construcció social i nacional del país.'
D’altra banda, el ple ha aprovat les següents mocions: perquè Lleida sigui promotora de la Renda Garantida Ciutadana, presentada per Lleida Social, formada per partits com ERC i entitats; una de l’Associació de Celíacs de Catalunya pel reconeixement, ajuts i benestar social de les persones afectades per la malaltia celíaca; i de l’Associació Antisida contra l’estigma i la discriminació relacionats a l’epidèmia del VIH/Sida; i una altra moció per elaborar un programa de micro urbanisme. A totes elles hi hem votat a favor. També hem votat a favor de la moció per l’atenció integral dels temporers, però no ha tirat endavant.
Cal destacar que el ple també ha fet una declaració institucional per garantir els subministraments respecte la pobresa energètica i el dret a l’habitatge.
Per últim, ERC-Avancem ha preguntat pel cost del viatge de l’alcalde a la Biennal de Venècia aquesta setmana, considerant que no caldria que hi hagués anat. Ros ha contestat que ha costat 350 euros del bitllet d’avió i 300 euros de dos nits d’hotel, a banda de dietes.