Lleida

Notícia

ERC, CiU i la Crida exigiran al ple de l'estat de la ciutat que el Govern de la Paeria restitueixi l’ús preferent del català en la senyalització viària i les comunicacions amb la ciutadania

Els Grups Municipals de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem i la Crida per Lleida-CUP reclamen al Govern de la Paeria que compleixi les recomanacions del Síndic de Greuges de Catalunya respecte l’ús del català i que aquesta torni a ser la llengua preferent a l’Ajuntament de Lleida.
CiU, ERC i Crida han valorat conjuntament aquest dilluns la resolució del Síndic de Greuges de Catalunya, que reclama a l’Ajuntament que assumeixi l’obligatorietat “d'emprar el català normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català, així com de fomentar la imatge pública i l’ús del català".
Els tres grups presentaran una proposta de resolució al ple de debat de l’estat de la ciutat demanant al Paer en Cap que rectifiqui i que a partir d’ara les comunicacions amb la ciutadania tornin a ser en català, a excepció de les que específicament demanin ser escrites en una altra llengua.
Així mateix, també reclamen que no es canviï la senyalització viària i han recordat que el Síndic de Greuges ha defensat que la informació complementària del senyals de trànsit estigui en català com a norma general i que només es faci en castellà en cas que pugui comportar indefensió per a les persones. En aquest sentit, han denunciat que el Govern municipal encara no ha informat del cost que ha suposat per a les arques municipals els canvis fets fins ara.
Els Grups Municipals de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem i la Crida per Lleida-CUP han alertat que seguiran amatents perquè a Lleida el català no faci ni un pas enrere ni sigui una moneda de canvi fruit de pacte entre el PSC i Ciutadans.
Els tres grups consideren que l’informe del Síndic de Greuges demostra que l’Ajuntament de Lleida ha vulnerat el Reglament d’Usos de la Llengua Catalana i els drets lingüístics de la ciutadania. Així mateix, la resposta del Síndic avala que en cap moment hi ha hagut una persecució de caràcter polític per aquest tema, com considera l’executiu municipal.
El president de la Crida-CUP, Francesc Gabarrell, ha valorat ‘la celeritat del Síndic en la reva resposta i la seva sensibilitat envers l’ús del català’.
Per la seva part, el president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha recordat que ‘les administracions han de tenir especial cura i protegir el català, com a vehicle de comunicació i de cohesió social.’
El president de CiU, Toni Postius ha destacat: ‘seguirem combatents perquè s’acabi amb la situació creada de facto sense que hi hagi hagut prèviament cap canvi normatiu.’
Els tres grups s’han queixat que a la pàgina web de la Paeria no es publica la resolució de la Sindicatura, malgrat sí es va publicar la reunió entre l’alcalde i el Síndic de Greuges sobre l’ús del català el passat 18 de juny.